אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - על הכוונת של טבע: פיטורי עובדי מו"פ בישראל צילום: חגי דקל

בלעדי ל"כלכליסט" - על הכוונת של טבע: פיטורי עובדי מו"פ בישראל

חודשיים לאחר שהודיעה על רכישת ספלון האמריקאית, עובדי טבע צפויים לשלם את המחיר. ביום חמישי הודיעה החברה לבכירים בחטיבת המוצרים הממותגים כי לא ימשיכו בתפקידם. ענקית הגנריקה בוחנת אפשרות להפוך את ספלון לזרוע המוצרים הממותגים שלה ולהעביר את פעילות החטיבה מישראל לארה"ב. טבע בתגובה: "נבחנות חלופות שונות"

18.07.2011, 06:53 | שניר הנדלר

האם השינויים הארגוניים בטבע יובילו לגל פיטורים בארץ? במהלך שהחל בדיוק לפני שנה הכריזה טבע על שינוי ארגוני ועל הצנחתו של ד"ר יצחק פטרבורג מדירקטוריון החברה לתפקיד סמנכ"ל בכיר של חטיבת המוצרים הממותגים גלובלית (Global Branded Products) - מוצרי מקור, פרי פיתוחה של טבע.

לפני חודשיים הודיעה טבע על רכישת חברת תרופות המקור האמריקאית ספלון (Cephalon) תמורת 6.8 מיליארד דולר. בעלי המניות והדירקטוריון של ספלון אישרו בסוף השבוע האחרון את מכירתה לטבע, וההנחה בשוק היתה שהחברה תשתלב בחטיבה שמנהל פטרבורג בישראל. אך נראה שהתוכניות בטבע השתנו והיא פועלת שוב לשינוי המבנה הארגוני.

למספרים מאחורי חטיבת המחקר והפיתוח של טבע לחץ כאן

ל"כלכליסט" נודע כי טבע בוחנת אפשרות להפוך את ספלון לזרוע המוצרים הממותגים שלה ולהעביר את פעילות החטיבה מישראל לארה"ב. כחלק מהמהלך ד"ר פטרבורג עשוי לעזוב את תפקידו, ובימים אלה בוחנים בטבע את שילובו בתפקיד אחר בחברה.

שיחות הכנה עם בכירי טבע ובכירי ספלון

בטבע כבר החלו ליישם את התוכנית, וביום חמישי האחרון זומנו כמה עובדים בכירים ממחלקת המחקר והפיתוח (מו"פ) ששייכת לחטיבת המוצרים הממותגים, לשיחות שבהן הודיעו להם כי לא ימשיכו בתפקידם לאחר המיזוג. גם למנהלת המו"פ של טבע בארה"ב, רבקה קרייטמן, הודיעו שלאחר השלמת האינטגרציה היא לא תמשיך בתפקידה הנוכחי ובמקומה ימונה נציג מספלון.

מחלקת המו"פ של טבע מורכבת מ־2,700 עובדים, כאלף מהם בישראל, והם עוסקים בפיתוח תרופות גנריות ובפיתוח תרופות מקור - מו"פ אינובטיבי - תחת תקציב שנתי של כמיליארד דולר. נוכח המיזוג צפויים להיפגע מפתחי תרופות המקור, שמרביתם עובדים בישראל נכון ל־2010.

עד כה התרגלו עובדי טבע שמיזוגים עם חברות מביאים עמם לרוב לפיטורים בחברות הנרכשות, ועיקר כוח האדם בטבע ממשיך בתפקידו או מנותב לתפקידים אחרים בארגון. אך מאחר שצבר תרופות המקור העתידי של טבע מבוסס ברובו על זה של ספלון, ומאחר שבראש יחידת המו"פ בארה"ב יעמוד מנהל מספלון, הרי שעיקר מאמץ המו"פ של טבע מנותב לארה"ב, ולכן הפעם צפויים עובדי טבע ישראל להיות אלה שיאבדו את משרותיהם.

לכן, לקראת סגירת העסקה, מנהל האחראי על משאבי האנוש והאינטגרציה בטבע, איקה אברבנאל, שיחות עם בכירים מטבע ומספלון, ומציג להם את תהליך תכנון האינטגרציה שבסופו יוחלט אילו יחידות ימשיכו בארה"ב ואילו בישראל.

בינתיים נראה שבכירי המו"פ בטבע נסערים, שכן טרם הוצגו בפניהם תפקידיהם החדשים בחברה הממוזגת. חלקם אף מעריכים כי בעקבות המיזוג הם יפוטרו, ובעקבותיהם גם רבים מעובדי המו"פ האינובטיבי של טבע בישראל.

הבכירים חוששים מרילוקיישן לארה"ב

טבע מעסיקה ברחבי העולם כמעט 40 אלף עובדים, כ־6,800 מהם בישראל. בשנים האחרונות טבע נמנעה מפיטורים משמעותיים במחלקת המחקר והפיתוח. מרבית העובדים שנמצאו לא מתאימים, הועברו לתפקידים אחרים בחברה ורק בודדים מעובדי הפיתוח בישראל פוטרו. בינתיים, החדשות בדבר השינויים המבניים בטבע בכלל ובמחלקת המו"פ בפרט לא זלגו לדרגות הביניים והחששות הכבדים מפיטורים ואי־הוודאות סביב עתידם של כמה מוותיקי טבע נותרו נחלת בכירי המחלקה.

בכירים במחלקה ציינו שגורמים בהנהלה הבכירה בטבע ניסו להעביר מסר מרגיע, וציינו כי מחלקת המו"פ החדשה תהיה מורכבת לא רק מעובדי ספלון אלא מהעובדים הטובים של שתי החברות. לטעמם מדובר בניסיון להרגיע את החששות מפני סגירת פעילות המחקר והפיתוח בתחום האינובטיבי בישראל, והעברת המו"פ תחת חטיבת טבע אמריקה בניהולו של ביל מארת'. למרות המסרים, מנהלים שלהם הוצג תוכנית הארגון מחדש מספרים על חשש לעתידם בחברה או מפני רילוקיישן אפשרי לארה"ב.

מתכוננים ליום שאחרי תרופת הקופקסון

מאחורי רכישת ספלון עומד בראש ובראשונה המאמץ של טבע להפחית את התלות בתרופת הקופקסון לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה - ביצת הזהב אשר לפי הערכות אחראית למחצית מהרווח השנתי של החברה. עד עתה התמחתה טבע ברכישת חברות העוסקות בתחומים חופפים לשלה (תרופות גנריות), אך רכישת ספלון מוסיפה לה פעילות שטרם התנסתה בה. עיקר הפעילות של ספלון מחולק לשלושה תחומים של מוצרי מקור: תרופות למחלות מערכת העצבים המרכזית (CNS), תרופות בתחום האונקולוגי (טיפול בסרטן) ותרופות בתחום הטיפול בכאב. בנוסף, לספלון זרוע גנרית, Mepha, הממוקמת בשוויץ ומוכרת בעיקר באירופה, וכן השקעה אסטרטגית של 20% בחברת פיתוח התרופות האוסטרלית מזובלאסט (Mesoblast), הכוללת הסכם בלעדיות להפצת מוצרי החברה אם יאושרו לשיווק.

ספלון עוסקת בפיתוח תרופות, כאשר חלק ניכר מפעילות זו כולל חיפוש התוויות (שימוש בתרופה למטרה או מחלה אחרת בנוסף לייעודה המקורי) חדשות לתרופות הקיימות של החברה. חלק מהותי נוסף בפעילותה הוא רכישת חברות המצויות בשלבי פיתוח התחלתיים. רכישות אלו נעשות לרוב בשני שלבים: בשלב הראשון, ספלון משלמת לחברה תמורת אופציה לרכוש את מניותיה, ולאחר מכן, אם החברה עומדת ביעדים, ספלון משלימה את הרכישה בפועל.

לבד מהעשרת פורטפוליו התרופות של טבע, נשיא ומנכ"ל החברה שלמה ינאי בונה על סינרגיה דומה לזו שהשיגו עם רכישת רציופארם הגרמנית אשתקד. בטבע מקווים שהניסיון שלה באינטגרציה של חברות יאפשר לה ליהנות מחיסכון בהוצאות של יותר מ־500 מיליון דולר בתוך שלוש שנים מהשלמת העסקה. ינאי הדגיש לא פעם כי כל חברה שתירכש צריכה להשתלב בתוכנית האסטרטגית של טבע, אבל גם לייצר ערך למשקיעים כבר בשנה הראשונה. עסקת טבע־ספלון עונה גם על הקריטריון הזה.

טבע: טרם התקבלו החלטות סופיות

בעקבות הרכישה צפוי המינוף של טבע (סך ההתחייבויות הפיננסיות מסך המאזן) לגדול ל־34% לעומת 24% בעת ההודעה על הרכישה.

בשנה האחרונה הוכיחה טבע את יכולתה, כאשר לחזור לרמות מינוף נמוכות בתוך זמן קצר מרגע השלמת הרכישה. כך, למשל,בעקבות רכישת רציופארם במרץ 2010 תמורת 4.8 מיליארד דולר גדל המינוף שלה ל־28%, ובתוך שנה חזר לרמתו טרם הרכישה.

בדרך להשלמת רכישת ספלון הודיעה טבע בחודש שעבר על חתימת קו אשראי של 4 מיליארד דולר לשלוש שנים עם סינדיקט של בנקים זרים ומקומיים. מדובר בקו האשראי הגדול ביותר שניתן לחברה בישראל. סינדיקט האשראי בהובלת בנק HSBC כולל את סיטיגרופ, ברקליס קפיטל, BNP פאריבה, קרדיט סוויס, גולדמן זאקס, מורגן סטנלי וג'יי.פי מורגן. להסכם המימון יצטרפו בין היתר בנק הפועלים ובנק לאומי.

תגובת טבע: "תהליך תכנון האינטגרציה בין שתי החברות נמצא בשלב ראשוני וטרם התקבלו החלטות סופיות באשר למבנה, מיקום, ו/או איוש בעלי תפקידים. כמו בכל תהליך תכנון, בשלב זה נבחנות חלופות שונות. לפיכך כל האינפורמציה שבכתבה הנה בגדר ספקולציה בלבד".

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
בהמשך ל-29: מאז מינוי פרוסט במקום הורוביץ היה ברור שהזיקה לישראל תיחלש -
העברת המו"פ הינה ציון דרך. הבעיה שבתהליך הזה מחוסל בהדרגה הסנטימנט ועתידה של טבע הופך למעורפל. למשל יתכן ולאחר כמה שנים טבע תיאלץ למכור את החטיבה הממותגת לאחד מענקי הפארמה העולמי כדי להעביר ערך לבעלי המניות והשאלה מי יהיו בעלי המניות בעתיד. בקיצור טבע תאבד את יחודיותה ותהיה חשופה הרבה יותר לעסקות רכישה ומיזוג שעלולות לקרוע אותה לגזרים.
פלורליסט  |  20.07.11
29.
26 צודק. נקודת הכובד של טבע עוברת לארה"ב מאז שאלי הורביץ עזב
אלי הורביץ היה מנהל מוכשר מאוד ומנהיג נערץ, אבל יותר מכך, היה ציוני ולא התבייש להגיד זאת כבל עם ועדה. בחזון החברה היה כתוב שהיא חברה גלובלית המבוססת על המדע הישראלי והמטה שלה בישראל. לכן בשעתו הותנה שכל מנכ"ל של החברה יצטרך לשבת בישראל ובשל כך ביל מארת' וויתר על התפקיד שהוצע לו. אם הסחף הנוכחי לא יעצר, המנכ"ל שיחליף את שלמה ינאי יהיה אמריקאי והוא יעביר את מטה החברה לארה"ב. סיפור הגאווה הכי ישראלי עומד לקראת אקזיט - שונה ממה שקורה בחברות סטרט אפ, אבל זהה מבחינת התוצאה. טבע תפסיק להיות חברה ישראלית וחבל!
שלום , ראשון לציון  |  18.07.11
לכל התגובות