אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לנשים יש יתרון בשוק ההון, יש להן פחות אגו" צילום: תומי הרפז

"לנשים יש יתרון בשוק ההון, יש להן פחות אגו"

דינה זאקס, מנהלת קרנות האג"ח הזרות בהראל פיא, ביצעה את ההשקעה הראשונה שלה על סמך אינטואיציה ומאז לא עזבה את שוק ההון. היא לא נרתעת מהחששות בשווקים, ומציעה להמתין להזדמנויות: "מי שיש לו סבלנות לרכבת ההרים באירופה, יכול להשיג תשואה יפה"

21.07.2011, 07:24 | רחלי בינדמן

בשעה חמש וחצי לפנות בוקר מתחילה דינה זאקס (31), מנהלת ההשקעות של קרנות האג"ח הזרות של הראל פיא, מקבוצת הראל פיננסים, את יומה. זאקס, המתגוררת בתל אביב, יוצאת לאימון הקבוע שלה בפארק הירקון. "אני צוברת אנרגיות בשביל להתמודד עם הדינמיות הזו שאני כל כך אוהבת בשוק ההון".

זאקס מנהלת עשר קרנות אג"ח חו"ל, המנהלות ביחד נכסים בהיקף של קצת יותר ממיליארד שקל. לצדה שבעה מנהלי קרנות נוספים, כולם גברים. "השיוך המגדרי לא היה רלבנטי, התייחסו אליי כשווה. ברור לי שאני יוצאת דופן - רק באחרונה הייתי בכנס של מנהלי השקעות, שם מתוך 60 מנהלים היו רק שלוש נשים".

למה לדעתך זה המצב?

"נשים מנתבות עצמן לאזור השיווק והאנליזה. לדעתי, חבל שנשים לא אוזרות אומץ והולכות גם לתחום ניהול ההשקעות. אשה יכולה להיות מנהלת השקעות לא פחות טובה אם לא יותר טובה מגבר".

מה היתרון של אשה בתחום?

"נשים מתנהלות עם פחות אגו, ואגו זה אחד האויבים הגדולים של קבלת החלטות בניהול השקעות".

זאקס גדלה בפתח תקווה כבת זקונים עם שלושה אחים גדולים. כשהיתה בת חמש, עקרה המשפחה לבוסטון לרגל עבודתו של אביה, דוקטור לכימיה. הם שהו בארצות הברית כמעט ארבע שנים וחזרו ארצה לאחר שהאב מת ממחלה. "אחת הסיבות שהגעתי לתחום ניהול אג"ח חו"ל היא האנגלית שלי", היא מספרת.

בד בבד עם הכניסה לשוק ההון החליטה זאקס, שגדלה בבית דתי, לחזור בשאלה. משפחתה תמכה בה לאורך כל הדרך. "גדלתי בבית דתי לאומי אבל מאוד ליברלי שמעודד למצוינות. לימודים אקדמיים היו ברורים מאליהם. אמא שלי מאוד הומנית ואבא שלי היה מאוד ריאלי. אני קיבלתי יותר את הצד הריאלי".

דינה זאקס, צילום: תומי הרפז דינה זאקס | צילום: תומי הרפז דינה זאקס, צילום: תומי הרפז

 

"רציתי לראות מה אני שווה"

עם סיום השירות הלאומי, בגיל 19, נרשמה זאקס לאוניברסיטה. "התקבלתי בבר־אילן לתואר מצטיינים שכלל עשרה סטודנטים שלמדו במסלול של תואר ראשון במשפטים ותואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון".

מתי השקעת בפעם הראשונה?

"בשנת 2002, בתקופת משבר ההייטק. הייתי בת 21, כולם ברחו מהמעו"ף ואמרתי לעצמי שאני נכנסת. זה היה בעיקר אינטואציה - אם כולם עושים משהו, כדאי לך לעשות ההפך. לקחתי כסף שחסכתי ואמרתי לעצמי, 'בואי נראה מה את שווה'. החזקתי את ההשקעה שנתיים ועשיתי 100%. זה מאוד הלהיב אותי". אחרי שעברה את בחינות הלשכה לקחה פסק זמן של שנה וטיילה בארה"ב. זו גם היתה התקופה שבה החלה לחזור בשאלה".

מה הוביל למהלך?

"כשאת נולדת לתוך הדת, הדרך היא ברורה, ואני אחת כזו שרוצה לבחור. אתה צריך להתנסות בצד השני כדי שתהיה לך יכולת בחירה אמיתית, אבל אני עדיין מאוד מאמינה".

עם חזרתה מהטיול התקבלה זאקס לחדר העסקאות של בנק לאומי, למחלקת ני"ע זרים. לאחר שנתיים וחצי, בסוף 2007, קיבלה זאקס הצעה לנהל את קרנות האג"ח של לאומי פיא, בדיוק שבוע לפני שהושלמה מכירת הקרנות לקבוצת הראל. זאקס מנהלת סוגים שונים של קרנות חו"ל, אך הקרן היחידה שבה יש גידור של מטבעות היא קרן שמשקיעה באג"ח של מדינות ה־PIGS. זאקס מסבירה כי "אנחנו רוצים להיות חשופים למטבעות כדי ליהנות גם מהתשואות של המדינות וגם מהתשואות של המטבעות. כמובן שחשוב לנו לבחור מדינות עם גירעונות נמוכים".

בשווקים המתעוררים ממליצה זאקס להשקיע באג"ח הנקובות בריאל ברזילאי, פורינט הונגרי, לירה טורקית ופסו מקסיקני.

זה לא קשה לרכוש אג"ח קונצרניות של חברות זרות כשאת בישראל?

"אין הבדל בין רכישת אג"ח בישראל או בחו"ל במובן של היכרות עם החברות. אנחנו משקיעים באג"ח של חברות בינלאומיות והמידע שחשוף למנהל השקעות בחו"ל גם חשוף לי. מבחינתי אנחנו שווים".

 

"אין מה להשוות ל־2008"

אילו השקעות מעניינות כיום בחו"ל?

"סקטור הפיננסים מאוד מעניין עכשיו, בנקים בארה"ב למשל. הרגולטורים מחייבים את הבנקים לחזק את ההון העצמי שלהם, וזה כמובן ייטיב עם מחזיקי האג"ח של הבנקים כי יש יותר סיכוי שיקבלו את החוב חזרה".

ומה את ממליצה למשקיעים כיום?

"בתקופות כמו התקופה הנוכחית לא צריך להיות אימפולסיביים וזו לא בושה לשבת על הגדר כשצריך, להמתין ולנצל הזדמנויות".

האם אנחנו קרובים למשבר דומה לזה של 2008?

"יש הרבה חששות וחוסר ודאות, אבל מי שמשווה את 2008 להיום טועה. הפדיונות בקרנות הנאמנות לא משקפים את המצב הכלכלי אלא את הפחד של הציבור. התפקיד שלי הוא לראות מעבר לזה.

"קרנות PIGS לדוגמה, החשופות למדינות באירופה, לא נועדו לכל משקיע. אבל אנחנו סבורים שבשנה־שנתיים הקרובות לא תהיה פשיטת רגל של מדינות ביבשת הקלאסית ברמה שהן לא ישלמו בכלל לבעלי החוב, אלא אולי יהיה ארגון מחדש של החוב.

"אנחנו מאמינים שיוון תשלם את החוב, ולכן אנחנו מחזיקים באג"ח שלה עם מועד פירעון של מרץ הקרוב. בספרד ואיטליה אנחנו יותר ארוכים מבחינת מח"מ האג"ח. מי שיש לו כוח לעמוד ברכבת ההרים הזו יכול לעשות תשואה יפה".

תגיות