אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין טייקונים בהייטק צילום: מיכאל קרמר

אין טייקונים בהייטק

בראש רשימת החברות המובילות במשק נמצאות החברות שעושקות את הציבור. ההייטק פונה לחו"ל, וממשיך בינתיים לשמור על ניקיון כפיו

24.07.2011, 11:50 | אסף גלעד

לאחרונה פרסמה BDI את רשימת 500 החברות המובילות במשק הישראלי, שנבנית לפי פרמטרים כמותיים ואיכותיים. מהשוואה בין הרשימה שהציגה חברת המחקר השנה לאלה שפרסמה בשנים קודמות ניתן ללמוד כמה עובדות מעניינות על ענף ההייטק הישראלי.

הנתון הראשון הבולט לעין הוא ההרעה במצבן של חברות ציוד התקשורת והעובדה הפשוטה שבמהלך שלוש השנים האחרונות נפלו החברות סיסקו ישראל, אלווריון וגילת לוויינים בדירוג. מוטורולה ירדה ב-40 מקומות במהלך שלוש השנים האחרונות, ו"פור גרופ", קבוצת התקשורת של האחים סלוק ושושן, ירדה כ-70 מקומות וכיום היא מדורגת במקום ה-371.

מנגד, עלה מעמדן של חברות ה-IT הגדולות מטריקס, מלם-תים והראל טכנולוגיות (כיום וואן תוכנה). גם חברות התוכנה הגדולות שיפרו את מעמדן, החל מצ'קפוינט שקפצה 20 מקומות, דרך פאנדטק שקפצה 40 מקומות ועד מג'יק שקפצה במשך אותה תקופה בלא פחות מ-120 מקומות. אפילו קומברס שעוברת תהליך מיתוג מחדש וחוזרת לגייס עובדים בישראל קפצה 20 מקומות למקום ה-41.

מבט מהיר על רשימת החברות המובילות ביותר חושפת שהקמת חברת הייטק בישראל איננה מובילה בהכרח להתעשרות או להובלה מקומית. ענף ההייטק אמנם אחראי ל-16% מהתוצר העסקי של ישראל, ועל כ־40% מהיצוא של הכלכלה הישראלית, אך מקומן של חברות ההייטק כמעט ונפקד מהצמרת.

מבין עשר החברות המובילות בישראל רק אמדוקס נחשבת לחברת הייטק, ואת מרבית החברות שנחשבות למובילות בתחומן בעולם, כגון צ'ק פוינט או נייס, אפשר לפגוש רק במקומות נמוכים יותר. למעשה, רק 19 מתוך 100 החברות המובילות נחשבות לחברות הייטק, בנוסף ל-30 חברות במקומות נמוכים יותר ברשימה.

שורה ריקה בין התשובות לבן-דבים

מי מאייש, אם כך, את צמרת רשימת החברות המובילות אם לא חברות ההייטק? ניתן למצוא שם חברות כמו חברת החשמל, בנק הפועלים, בנק לאומי, בתי הזיקוק, חברות הדלק אלון, פז ודלק ולאחריהם את כלל, שופרסל, צים, מכתשים אגן, בנק דיסקונט, שטראוס, תנובה, מגדל, פרטנר וסלקום. מתחת להם ברשימה נמצא את החברה המרכזית למשקאות קלים, בנק מזרחי טפחות, שיכון ובינוי וגזית גלוב.

בניגוד לחברות ההייטק הישראליות, המתפרנסות מיצרניות ציוד או תוכנה זרות, מתפרנסות החברות שבצמרת רשימת החברות מהצרכן הישראלי השפוף, שעד לאחרונה קיבל את תגי המחיר שעל המוצר כגזירה משמים. שוכנות הצמרת הן חברות גדולות מאוד המעסיקות אלפי עובדים, אך רובן גם רווחיות מאוד. לא לחינם תמצאו טייקון מאחורי כל אחד מהשמות האלה. הם הרי ידעו מה הם עושים כאשר הם קונים חברות מצמרת רשימת ה-500 המובילות.

חוץ מהייטק כמובן. חברות ההייטק הן מעין חלל ריק, נקי מטייקונים, שורה ריקה וחלולה שממוקמת בין ים של עושי דבריהם של הדנקנרים, התשובות והבן-דבים. ואתם יודעים מה? מבחינתנו זה בסדר גמור.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ה"טייקונים" בהי-טק הם אותם מתעשרים זריזים שמכרו את חברותיהם לחו"ל
והותירו 90% מההי-טק הישראלי בשליטה זרה. ומבין החברות הישראליות, שכחת כבר את קומברס? לא חסרות פרשות בק-דייטינג בהי-טק הישראלי, נקיי כפיים אנחנו לא. לך תסביר ל-1000 עובדי קומברס המפוטרים איך זה שיש מישהו שעשה מיליוני דולרים רבים באותה חברה שהם עבדו בה.
אהרן , תל אביב  |  26.07.11
6.
ל1: אתה בכלל יודע מה זה קפיטליזם?
קפיטליזם הוא תפישה של כסף כסף כסף וזה כולל שיטות שקשוקה בכל מקום. אולי התכוונת שבעולם עובדים בצורה של תחרותיות(שאין לה קשר לקפיטליזם טהור שעובד על הרעיון של כמה שיותר כסף יותר טוב ובכל מחיר - מה שהפיל את ארה"ב והעולם ב29', 86' וב08'). בעולם העובד בצורה קפיטליסטית לחלוטין, קיימים מונופולים ומונופסונים. זה שמרמים אותנו וגורמים לנו לחשוב שיש הרבה חברות בשוק והוא חופשי, זה לא נכון. יש פשוט כמה אוליגופולים ואוליגופסונים, זה הכל. תביט לבד בתביעות האחרונות: אורקל תובעת את גוגל, גוגל תובעת את מיקרוסופט(לצורך העניין), אלה תובעים את פייסבוק, פייסבוק תובעת את זה. בעולם שעובד על פי תחרות משוכללת, צודקת ומפוקחת לא יהיו אנשים שעשירים באופן ניכר מאחרים. גם אם ישנה אכן "יד נעלמה" שמכוונת את המשק מטעם הממשלה, עדיין מישהו ירוויח יותר על חשבון מישהו אחר - אין משאבים בלתי מוגבלים ומישהו שיודע לנצלם טוב יותר מאחר אלא זו מדיניות של אכול או תאכל, זה הכל.
פלוני  |  25.07.11
לכל התגובות