אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסלה 2.0: כשביל גייטס מביא את החזון לשירותים צילום: בלומברג

אסלה 2.0: כשביל גייטס מביא את החזון לשירותים

מייסד מיקרוסופט מתכנן מהפכה גדולה יותר מהמחשב האישי: אסלה מודרנית, שתיעזר בטכנולוגיות חדישות כדי להציל את חייהם של מיליארדים

24.07.2011, 16:12 | איתי שמושקוביץ

באחד השאלונים שנערכו לקראת סוף המילניום התבקשו מדענים לקבוע מה היתה ההמצאה החשובה ביותר של האלף שהסתיים. האדם ברחוב אולי היה בוחר במחשב, טלפון סלולרי או מכוניות, למשל.

לעומת זאת, מדענים רבים בחרו דווקא באסלה, והסבירו שמדובר בהמצאה ששינתה את חייהם של מיליונים ברחבי העולם ואף הצילה אותם. עכשיו מנסה ביל גייטס, האדם שדחף את הרעיון המהפכני של מחשב אישי על כל שולחן, להמציא את האסלה מחדש. לא, הוא לא מתכוון לאסלה שמחוברת לאינטרנט או לעמדה משוכללת שכוללת לצדה מחשב מתקדם ומשוכלל.

בשנים האחרונות, אחרי שעזב את רוב תפקידיו במיקרוסופט, הקדיש גייטס את עיקר זמנו לקידום פרויקטים בתחום הבריאות, החינוך ופיתוח התשתיות, כדי לשפר את המצב במדינות העולם השלישי ולצמצם את הפער בינן לבין מדינות המערב.

הקרן שהקים מייסד מיקרוסופט עם אשתו מממנת כמה פרויקטים שיפתחו אסלות מודרניות יותר. בכירה בקרן הסבירה כי "ב-200 השנים האחרונות לא היתה המצאה שהשפיעה יותר על הצלת חיי אדם ושיפור הבריאות מאשר מהפכת הסניטציה, שהגיעה בעקבות המצאת האסלה". אבל גם כיום, טוענים בקרן, רק בשליש מהעולם יש נגישות לאסלות, והגיע הזמן לשנות את המצב.

הפיתוחים שמקדמת קרן גייטס מיועדים להציב אסלה שלא דורשת חיבור לתשתית של צנרת ביוב: אמצעים טכנולוגיים שונים ידאגו להיפטר ממה שצריך להיפטר, ויחסכו את העלויות הגדולות של חפירת רחובות וכבישים לצורך הנחת צנרת.

  , איור: מורן ברק איור: מורן ברק   , איור: מורן ברק

יש דברים שיותר חשובים מאפליקציות

יזמים ואנשי טכנולוגיה רבים מצהירים שהם מנסים לשפר את העולם, במגוון דרכים. פייסבוק אמורה לעזור לנו לתקשר טוב יותר, פיתוחים לטלפונים סלולריים ונייחים אמורים להקל עלינו, אפליקציות שונות מבטיחות חיים נוחים יותר - להשוות מחירים בקלות בסופר, או לבדוק את מצב חשבון הבנק באמצעות הטלפון הנייד.

גאדג'טים, אתרי אינטרנט ואפליקציות לסמארטפונים עושים יותר רושם ורעש, ותופסים את תשומת הלב שלנו. אבל בעולם האמיתי יש בעיות אמיתיות, וגייטס, שעדיין מכהן כיו"ר מיקרוסופט, מראה מה השימושים החשובים באמת של הטכנולוגיות שקיימות כיום בעולם.

לא נופתע אם הקרן שהוא מוביל תניב לו באחד הימים זכייה בפרס נובל, אבל קשה להניח שזאת המטרה שמנחה את העבודה שלו. גייטס, שהיה יכול להישאר במיקרוסופט ולהילחם במתחרים או לפרוש לחיי נוחות, פשוט יודע שיש דברים חשובים יותר שמישהו צריך לעשות, וממשיך להוביל יוזמות מהפכניות. הרעיונות שהוא מקדם ישפיעו על הרבה יותר אנשים ובאופן משמעותי יותר מגרסה חדשה של חלונות, או טלפון שינצח את האייפון.

תגיות

39 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

39.
ל-15. תגיד לי, אתה שומע את המילה 'טכנולוגיה' ונכנס לטרנס היפנוטי?
ברור שמדובר ב"טכנולוגיה". אפשר פירוק ללא מים באצעות אנזימים, אפשר פירוק באמצעות גלים קוסמיים ,אפשר אפילו שמדובר ביצירה של חורים שחורים וטלפורטציה של החומר ישירות למתקן טיהור. השאלה שלי היא היכן המהפכה הגדולה בתשובה לצורך של האדם בפינוי מעיים ללא חיבור לתשתיות? כמו שאמרתי, שירותים כאלו כבר קיימים- גם אם גייטס ימציא משהו יעיל פי 3 ממה שיש כיום, הצורך עדיין יענה באופן דומה. זה כמו להשוות בין מכונית שיצרו בשנות ה-60 ומכונית שמייצרים כיום. למכוניות כיום יש אינספור אפשרויות שלא היו אז, והן לחלוטין יותר מתקדמות בהרבה דורות, אבל לטעון ל(תרועות חצוצרה) *מהפכה*? המצאת הנורה זו מהפכה, שיפור הדגם שלה כבר לא.
12  |  28.07.11
38.
לכל מי ששם לי מינוס ולמספר 13-
לא דיברתי על המים שנכנסים לאסלה, גאונים. כבר קבענו שהאסלה לא תהיה מחוברת לתשתיות. אני מדבר על כל הצרכים האחרים של הבית. מים לברז, מים למקלחת, ועוד שימושים שצורכים מים ושצריך להיפטר מהם אח"כ... בלי מים אין חיים! אז או שאתם מציעים לאנשים להסתדר בלי מים בבית אבל עם אסלה מפוארת שלא צריכה חיבור (וכמו שאמרתי וריאציות לרעיון כבר קיימות), או שבכל זאת צריך להקים תשתית של צינורות ואז כמו ששאלתי- מה החיסכון הגדול?
12  |  28.07.11
לכל התגובות