אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספקית הדלקים, אלשיך ואגרקסקו: סיבוב רביעי

ספקית הדלקים, אלשיך ואגרקסקו: סיבוב רביעי

סאגת חברת הדלקים ואוניות אגרקסקו מתקרבת לסיום, בלי שאיש מהשופטים ירד מהעץ שטיפס עליו: השופט רון סוקול לא ביטל את צו המעצר לאוניות, השופטת ורדה אלשיך לא ביטלה את ביטול צו המעצר של סוקול. אז מה קרה? הנאמן שלמה נס הבין שאין טעם להמשיך לנהל את הוויכוח

25.07.2011, 10:34 | ענת רואה

התסבוכת המשפטית, שבמסגרתה הורתה השופטת ורדה אלשיך לפני כשבועיים על ביטול החלטה של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, אף שהיא אינה משמשת ערכאת ערעור על החלטותיו, עומדת כנראה להגיע לסיומה השקט. אף שאלשיך לא חזרה בה מהחלטתה לאסור על המשך בירור התיק בחיפה, בפועל ממשיכים ההליכים להתברר בבית המשפט בחיפה, וצו "עיכוב ההליכים" שעליו הורתה אלשיך לא ייכנס לתוקף.

הפרשה החלה כאשר ספקית הדלק "החברה המאוחדת ליצוא נפט" הגישה תביעה לבית המשפט בחיפה, וטענה כי סיפקה כמויות גדולות של דלק לאוניות של חברת עופר ספנות, שהוחכרו לאגרקסקו. בבקשה להקפאת הליכים שהגישה אגרקסקו טענה החברה כי חוזה החכירה של האוניות הוא מכביד והפסדי. בעקבות זאת ביקשה ספקית הדלק צו מעצר לאוניות, כדי שבעליהן לא יוכלו להוציא אותן מגבולות נמל אשדוד - כל עוד לספקית הדלק יש חוב כספי. בין היתר טענה ספקית הדלק כי יש לה זכות לשאוב בחזרה מהאוניות את הדלק הרב שיש בהן - בהיקף של 700 טונות - ובכך לצמצם את נזקיה.

"לא הפרנו את הצו"

ההליך הוגש לבית המשפט בחיפה בשבתו כבית הדין לספנות, והשופט רון סוקול קיבל את טענות ספקית הדלק והורה על צו מעצר לאוניות, שימנע את עזיבת הנמל באשדוד. השופט היה מודע לצו הקפאת ההליכים של אגרקסקו, ואף ביקש להעביר עותק מהחלטתו לנאמן, עו"ד שלמה נס. לאחר שנס קיבל את ההחלטה הוא פנה לשופטת אלשיך וביקש כי תמסור החלטה המורה לספקית הדלק לחזור בה מההליכים בחיפה, בנימוק שצו המעצר סותר את הקפאת ההליכים של אגרקסקו.

אלשיך. "אין איש זכאי לעשות דין לעצמו", צילום: עמית שעל אלשיך. "אין איש זכאי לעשות דין לעצמו" | צילום: עמית שעל אלשיך. "אין איש זכאי לעשות דין לעצמו", צילום: עמית שעל

אלשיך הגיבה בכעס להחלטתו של סוקול, ומסרה החלטה חריפה שבה היא מורה על עיכוב ההליכים בתיק בחיפה - סעד שכלל לא התבקש על ידי נס, ומנוגד לכאורה לחוק ולפסיקה שקובעת כי רק השופט שבפניו מתברר תיק מסוים רשאי להורות על עיכוב הליכים. כמו כן הורתה אלשיך לספקית הדלק לפרט לה בדחיפות מדוע לא טרחה לפנות אליה בטרם פתחה את ההליך בחיפה.

יום למחרת הבהיר השופט סוקול כי אין בהחלטתה של אלשיך בכדי להביא לביטול צו המעצר או על עיכוב הליכים בתיק המתברר בפניו. בשתי החלטות שונות שנתן סוקול הבהיר כי צו המעצר שנתן נותר תקף, ועל התיק לא חל עיכוב הליכים כלשהו.

בשבוע שעבר הגישה ספקית הדלק, המיוצגת על ידי עורכי הדין יוסי שפרינצק ועידן גולדנברג, מסמך בן 63 עמודים המסביר מדוע פנתה לבית המשפט בחיפה. במסמך טוענת החברה כי כלל לא הפרה את צו הקפאת ההליכים נגד אגרקסקו, שכן תביעתה הוגשה נגד האוניות ולא נגד החברה - ולראיה, בעלי האוניות, חברת עופר ספנות, הם אלו שביקשו להתגונן בבית המשפט בחיפה מפני תביעתה. "בכל הכבוד, בית משפט נכבד זה (הכוונה לשופטת אלשיך - ע"ר) אינו מוסמך להורות לבית המשפט המחוזי בחיפה לבטל צווים שהוצאו על ידו", כתבה ספקית הדלקים במסמך. "כלום יעלה על הדעת שבית המשפט כאן הדן בהקפאת הליכים של אגרקסקו יאסור על המשיבה לממש את זכויותיה החוקיות כלפי צדדים אחרים?".

עוד טענה החברה כי אם רצה עו"ד נס להביא לביטול צו המעצר לאונייה, הרי שהיה צריך לפנות לבית המשפט בחיפה ולבקש מהשופט סוקול לבטל את הצו. "אפילו בית המשפט העליון, לו היה מתבקש לעכב את ביצוע צווי המעצר, היה מורה למבקש הביטול לפנות תחילה לבית המשפט לימאות... בית משפט נכבד זה אפילו את המעט הנ"ל לא הורה לנאמן לעשות", טענה החברה. לפיכך, ספקית הדלק ביקשה מאלשיך לבטל את ההחלטה שעיכבה את ההליכים בחיפה.

"הצדדים לא קשורים"

אלשיך מסרה החלטה, שבה התעלמה מהבקשה לחזור בה מהחלטתה הקודמת, אך לא חזרה על קביעתה כי על ההליך בחיפה חל עיכוב הליכים. היא ציינה כי הקפאת ההליכים של אגרקסקו מקפיאה את כל ההליכים נגד החברה, וכתבה כי "אין איש זכאי לעשות דין לעצמו, ומן הראוי ליטול תחילה רשות מבית המשפט של חדלות פירעון". אלשיך הורתה לעו"ד נס להעביר לה את עמדתו בתוך שלושה ימים.

נס. "חל שינוי נסיבות", צילום: גלעד קוולרצ נס. "חל שינוי נסיבות" | צילום: גלעד קוולרצ'יק נס. "חל שינוי נסיבות", צילום: גלעד קוולרצ

אתמול הגיש נס את עמדתו, ומהמסמך ניכר כי הוא מנסה להביא לסיום התסבוכת כך שזו תמשיך להתברר בבית המשפט בחיפה ולא בפני אלשיך. נס ציין כי ספקית הדלקים ובעלת האוניות הן שני צדדים שאינם קשורים כעת לאגרקסקו בגלל "שינוי נסיבות", שחל כתוצאה מהסכמות שהושגו מול בעלי האוניות. לפי הסכמות אלו, חוזה המכירה יבוטל בהסכמה, ועופר ספנות יגישו תביעת חוב על מלוא נזקיהן - לרבות הפרת חוזה שהיה אמור להימשך עוד כמה שנים. "ספק רב בעיני הנאמן אם על בית משפט נכבד זה להקדיש מזמנו השיפוטי היקר למחלוקת בין צד ג' לצד ד'", כותב נס.

במקביל פנתה ספקית הדלקים ביום חמישי האחרון לאלשיך, וביקשה לקבל תשלום עבור הדלקים שנמצאים באוניות ומתבזבזים בתקופת הקפאת ההליכים. הספקית טענה כי בכל יום שבו האונייה אינה פעילה מתבזבזים 3 טונות דלק, ולכן על הנאמן לשלם לה עבורן או לחלופין לאפשר לה לשאוב את הדלק מהאוניות. הליך זה קשור לאגרקסקו, כך שעליו להתברר בפני אלשיך.

נס הודיע כי יבחן את הנושא לעומק ויגיב לגופו של עניין ככל שאלשיך תורה על כך. אתמול מסרה אלשיך החלטה והביעה תמיהה על אורח ההתנהלות של חברת הדלקים, וטענה כי התנהלותה מעלה אבק ריחו של "שיט בין ערכאות". עם זאת, אלשיך הציעה כי החברה תגיע להסכמות מול נס, שכן לדבריה, הוצאות בזמן הקפאת ההליכים קודמות לתשלום חובות עבר.

תגיות