אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויד ובת האמיר

פרויד ובת האמיר

האם מותו של האמן הפיגורטיבי לוסיאן פרויד יזניק עוד יותר את מחירי יצירותיו בבתי המכירות? וגם דיווח על המשך מסע הרכש של קאטר בשדה האמנות

26.07.2011, 10:43 | דנה גילרמן

אפשר לשער שבתי המכירות הבינלאומיים יתאמצו מאוד להשיג למכירות הקרובות שלהם יצירות חשובות של לוסיאן פרויד, האמן הפיגורטיבי החשוב, שמת בשבוע שעבר. בנוסף להיותו אמן מוערך בשדה האמנות, שציורי הפורטרטים החשופים והקשים שלו הרטיטו לבבות והפכו קרביים, נהפך פרויד בעשור האחרון לאחד השמות הלוהטים בשוק המכירות.

יש המציינים את תערוכת הרטרוספקטיבה שנערכה לפרויד בטייט מודרן בלונדון ב־2002 כנקודת הזינוק, שכן אחריה נרשמה עלייה של 185% במחירי עבודותיו. ב־2004 פרויד נהפך לאחד השמות המרכזיים במכירות הפומביות, נכנס לרשימת עשרת האמנים היקרים ביותר בחייהם, ומחיריו המשיכו לעלות במאות אחוזים.

בינואר 2008 נמכרה בכריסטיס ניו יורק העבודה "Naked Portrait with Reflection" ב־23,520 מיליון דולר. במאי 2008 הוגדר פרויד כאמן החי היקר ביותר, כשהציור “Benefits Supervisor Sleeping” נמכר בכריסטיס ניו יורק לרומן אברמוביץ' תמורת 33.6 מיליון דולר. ב־2009 אף לא עבודה אחת של פרויד עברה את רף מיליון הדולר, ולא בגלל המשבר הכלכלי. מומחים הגדירו את עבודות האמן כ"אחת המניות היציביות להשקעה", אך בתי המכירות לא הצליחו להשיג עבודה חשובה למכירה.

עם היציאה מהמשבר הכלכלי, ובעקבות תערוכה רטרוספקטיבית גדולה במרכז פומפידו בפריז ב־2010, שוב נרשמת הצלחה לעבודותיו: בסותביס לונדון נמכרו בפברואר השנה שתי עבודות שלו: "Guy and Speck" ביותר משני מיליון דולר ו"פורטרט עצמי עם עין שחורה" ב־4.45 מליון דולר. ב־28 ביוני נמכרה בכריסטיס לונדון "אשה מחייכת" תמורת 7.6 מליון דולר. זהו דיוקן של סוזי בויט, אחת מנשותיו, והוא הוגדר כנקודת מפנה ביצירתו. הציור נמכר ב־1973 תמורת 5,000 ליש"ט, ומאז היה באוסף פרטי. מעניין לראות אילו ציורים של פרויד יגיעו בקרוב למכירות וכיצד מחיריהם יושפעו ממותו.

“Benefits Supervisor Sleeping” . נמכרה לרומן אברמוביץ “Benefits Supervisor Sleeping” . נמכרה לרומן אברמוביץ' ב- 33.6 מיליון דולר “Benefits Supervisor Sleeping” . נמכרה לרומן אברמוביץ

 

קטאר ממשיכה לרכוש. במקום העשירי ברשימת 200 האספנים הגדולים לשנת 2011, שפרסם לאחרונה המגזין “Artnews”, מופיע שיח' סעוד מוחמד בן עלי אלת'אני, אספן אמנות מקטאר וקרוב משפחה של האמיר.

בין הרכישות שמיוחסות לקטאר עד עתה: "Lullaby Spring” של דמיאן הירסט, שנרכשה ב־2007 במכירה של סותביס בלונדון תמורת 9.2 מליון ליש"ט; העבודה "White Center (Yellow, Pink "and Lavender on Rose) של מארק רותקו, שנקנתה במכירה של סותביס ב־2008 תמורת 72.8 מליון דולר. ב־2009 נקנו 11 ציורים של מרק רותקו מאוסף עזרא מרקין תמורת 310 מיליון דולר; העבודה “The Men in Her Life” של אנדי וורהול מ־1962 נקנתה במכירה של פיליפס ב־2010 ב־63.4 מיליון דולר.

רק לאחרונה הודיעה מיאסה בנת חאמד אלת'אני, בתו של האמיר והכוח המניע מאחורי רכישת האמנות באמירות, שאדוארד דולמן, יו"ר כרסטיס, מונה למנהל בפועל במשרדה. דולמן גם יצטרף לחבר הנאמנים של רשות המוזיאונים של קטאר וישמש לה יועץ רכישות. דולמן אינו הרכש היחיד מהשדה הבינלאומי. על פי דולמן, קטאר מעוניינת להכין סדרה של פרויקטים תרבותיים מרגשים לכבוד גביע העולם ב־2022. בינתיים כבר הוזמן פרויקט מרכזי מהאמן ריצרד סרה, ומתכננת תערוכה לג'ף קונס. המוזיאון הלאומי החדש של קטאר עתיד להיפתח ב־2014.

תגיות