אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פתרון בעיית הדיור אינו בשמיים צילום: עטא עוויסאת

פתרון בעיית הדיור אינו בשמיים

הוספת דירות להשכרה, התחייבות רכישה משוכללת והורדת המיסוי על הנדל"ן יביאו לפתרון יסודי של בעיית הדיור

27.07.2011, 10:53 | מאיר שטרית

המצוקה הגדולה בתחום הדיור מחייבת פתרונות לא שגרתיים. הם חייבים להיות פשוטים ומובנים לכל, אחרת הבעיה לא תוכל לבוא על פתרונה. להלן 3 הצעות ישימות שאפשר להפעיל באופן מיידי כדי להביא לפתרון יסודי של בעיית הדיור.

1. דירות להשכרה

חוק דירות להשכרה אושר בכנסת בשנת 2007, אולם עד היום המנהל לא הוציא אף מגרש למכרז בנייה. הפעלת החוק תאפשר הטבות מס נרחבות ליזמים שיבנו דירות להשכרה לטווח ארוך של 25 שנה לפחות. התשואה למשקיע בדירות להשכרה עומדת על 7%-10% בשנה והיא הרבה יותר משתלמת ליזם מהתשואה האלטרנטיבית בבנק או באג"ח ממשלתי. מימון הדירות להשכרה יכול להיעשות על ידי הקופות המוסדיות, כפי שנעשה ברוב המדינות המפותחות. בידי הקופות המוסדיות כספי ציבור בשווי של מעל טריליון שקל והם ישמחו להשקיע אותו בפרויקטים מניבים לתקופה ארוכת טווח. בדרך זו תתאפשר בניית 10,000 דירות להשכרה מידי שנה בגדלים שונים, מה שיגרום להורדת מחירים דרמטית בשוק.

2. התחייבות רכישה משוכללת

בניית מ"ר לדירה בסטנדרט בסיסי עומדת כיום על 1,000 דולר ללא תלות במיקום הדירה. הסיבוך במחירים של הדירות נובע מספסרות בקרקעות שמתחיל במינהל מקרקעי ישראל וממשיך אצל הקבלנים. בנסיבות הקיימות יש לשכלל את השיטה שהנהיגו בשנת 1991 עם הגעת גל העלייה הגדול ולנטרל את בעיית מחירי הקרקע.

דמיינו שהמדינה תתכנן פרויקטים של דירות למכירה בכל רחבי הארץ ותקבע את גודל הדירות ואת סטנדרט הבנייה. הדירות יתוכננו לפי מצאי הקרקע שיש בידי המדינה ובהתאם לאזורי הביקוש. משרד השיכון יוציא מכרז על כל מקבץ דירות לקבלנים כאשר הזוכה יהיה זה שיציע את המחיר הנמוך ביותר למדינה עבור מ"ר בנייה באותו מתחם. יש להניח כי המחירים למ"ר ינועו בין 1,200 ל-1,500 דולר, כך שדירה של 100 מ"ר תעלה למדינה 150 אלף דולר לכל היותר. משרד השיכון יורה לקבלן למכור את הדירות לזכאי משרד השיכון חסרי הדירות במחיר זה, כאשר המדינה תיתן התחייבות רכישה לכל הדירות במידה והקבלן לא יצליח למכור את הדירות או חלק מהן.

כדי לפתור את בעיית הקרקע, הרוכשים יחתמו על חוזה חכירה עם מנהל מקרקעי ישראל. אם נניח שמחיר הקרקע לדירה ממוצעת הוא 100 אלף דולר, אזי המשפחה שרכשה את הדירה תשלם 1% דמי חכירה לשנה מערך הקרקע. במקרה שלנו התשלום יהיה 1,000 דולר לשנה, דהיינו פחות מ-100 דולר לחודש כך - שגם משפחה ממוצעת תעמוד בו. ניתן לבנות בדרך זו עשרות אלפי דירות ברות השגה לרוב האוכלוסיה ללא סיבוכים מיותרים ובמחירים נמוכים. מאחר והדירות יבנו בגדלים שונים, יצור הדבר טווח מחירים רחב בהתאם.

משתתפי מחאת האוהלים בתל אביב לא מתרשמים מהפתרונות שהציע נתניהו, צילום: אריאל בשור משתתפי מחאת האוהלים בתל אביב לא מתרשמים מהפתרונות שהציע נתניהו | צילום: אריאל בשור משתתפי מחאת האוהלים בתל אביב לא מתרשמים מהפתרונות שהציע נתניהו, צילום: אריאל בשור

 

3. הורדת מיסוי על נדל"ן

המיסוי מהווה כ-40% מערך הדירה ורק בשנה האחרונה גבתה המדינה כ-11 מיליארד שקל ממיסי נדל"ן. אין כל הצדקה למיסוי גבוה כל כך כשהמצוקה גדולה ויש לשנות זאת על ידי ביטול והפחתה של המסים.

בראש ובראשונה יש לבטל את המע"מ לרוכשי דירה ראשונה עד למחיר של 1.5 מיליון שקל. דבר שני, יש לבטל את מס הרכישה, שהוא מס נוסף ללא כל הצדקה בדיוק כמו שבוטל מס הרכוש בשנת 1991. דבר אחרון הוא הגבלת רף ההוצאות המשפטיות שמועמסים על רוכשי דירות. כיום נדרש כל זוג צעיר לשלם 1.5% מערך הדירה לעורך הדין של הקבלן לצורך חוזה ורישום הדירה בטאבו. סכום זה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים וזאת למרות שברור כי עורך הדין מייצג את האינטרס של הקבלן בלבד. אין כל הצדקה להוצאה זו ויש להגביל אותו עד 0.5% מערך הדירה, ובתנאי שזה לא יעלה על 1,000 שקל. מהלך זה יאפשר לכל זוג צעיר לשכור עו"ד שייצג אותו מול הקבלן ויבדוק את החוזה לאשורו.

דירה באזור המרכז בעלות של חצי מיליון שקל אינה מדע בדיוני, אך יש לפעול בזריזות ובמקביל בשלושת התחומים הללו כדי להביא לרפורמה אמיתית בדיור.

הכותב הוא חבר כנסת מטעם מפלגת קדימה ויו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה. בממשלות קודמות כיהן כשר האוצר, שר המשפטים, שר במשרד האוצר, שר התחבורה, שר החינוך, שר הבינוי והשיכון ושר הפנים

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
פתרון הדיור פשוט ביותר,
פתרון הדיור פשוט ביותר, אך מצריך ממשלה יוזמת. בכל סביבת אוניברסיטה/מכללה, ייבנו בנינים להשכרה 2.5 חדרים במחיר שלא יעלה על 2,000 ש"ח, דבר שיוציא את הסטודנטים ממרכז העיר , דבר שסביר להניח יוריד את המחירים. פתרון לצעירים תושבי העיר בלבד. בכל עיר יש את האזור "הבעיתי",. אף ראש עיר לא יסכים לבנות 2.5 חדרים לזוגות צעירים בתוך העיר, הם "מפחדים" מ"זרימה" לא טובה של אוכלוסיה. לכן, במקום "הבעייתי", יתבצע: 1. פינוי, בינוי 2. ו/או הוספת 4 קומות, תוך כדי שיפוץ הבניין. הדבר יזרים אנשים צעירים לשכונות, האזור "ישתנה" לטובה. גם העירייה תקבל את הכסף שלה וגם האזרחים יהיו מרוצים. אפשר להגביל , שרק תושבי העיר יכולים להתגורר בבתים החדשים. לשם כך, הממשלה צריכה להיות יוזמת. להקים מס' קבוצות שבהם יהיו : מהנדסים, מעצבים, עורכי דין, מגשרים, ועוד כך לכל עיר: המגרש של המדינה: הם יפנו לחברה קבלנית שיבנו בשבילם לפי מפרט קבוע. הדבר פשוט ממה שחושבים. ובסעור מוחות אפשר להגיע לדברים מדהימים.
דרור , המרכז  |  13.08.11
15.
ערים חדשות
כפי שהקימו את מודיעין אפשר להקים ערים חדשות מהיסוד צמוד לכביש שש ולקו הרכבת. עם תוכנית מתאר חכמה הקמת 5 ערים חדשות עם המרכזים הקהילתיים. לכל עיר יהיה עוגן כלכלי. למשל בעיר החדשה בצפון להקים את בית החולים המשוכלל ביותר בצפון ואוניברסיטה רפואית בשיתוף אוניברסיטת דיוק מארה"ב , להקים פארק תעשיה ומחקר רפואי כמו בית חולים הדסה ויחסי הגומלין של הטיפול בחולים ומחקר. כך הגליל יזכה לא רק לדיור מוזל ורפואה מצויינת אלא ימשוך אליו חברות , משקיעים ומדענים. במצפה רמון להקים קזינו . ממש כמו בית לחם בפנסילבניה, תוך שנתיים המדבר יופרח ועיר שוקקת חיים ורווחית תקום במדבר הישראלי. יהיו מקומות עבודה לכל הנגב. כמו בסינגפור, אפשר לחוקק חוק שכל ישראלי חייב לשלם 100 דולר דמי כניסה כדי שעניים מרודים לא ינסו את מזלם שם. ואיזה עיר אתם מציעים? תפקידה של הממשלה הוא לפתח. מעטות הממשלות שבאמת מבצעות תפקידן זה. הפתרון מגיע עם פיתוח! ולא מצגי שווא של עיוותים קיימים. במקום לבכות על הצפיפות במרכז, בואו נחשוב מחוץ לקופסא
Avi Liran , Singapore  |  28.07.11
14.
עוד פעם הטבות ליזמים, ומה יוצא מזה? רק שהם מרוויחים יותר
כל מה שיש לממשלה הזו לומר על כל בעיה זה שצריך להיטיב עם העשירים כדי שזה יגיע לעניים, לא משנה כמה הרעיון הזה ניכשל כישלון חרוץ. תכבידו על היזמים. יזם יצרך מראש להתחייב למחיר למטר לפני שהוא מקבל את המכרז, הוא לא יוכל למכור ביותר מהמחיר שהוא מציע ואם יעשה זאת כל רכושו יעוקל וישלם קנס מאוד גבוה. יזם מקרקעים יצטרך להציע לכל פרויקט את המחיר הזול ולהציע את הגימור הכי טוב. רק כך תיפטר בעיית הדיור. לעזור ליזמים רק יחמיר את הבעיה. אם לא ירצו לבנות בתנאים האלה אז אפשר להביא חברות סיניות שיבואו עם כל העובדים ויבנו לנו את הדירות. גם את השוק הזה אפשר לפתוח לייבוא, לא רק את החלב. שטרית, ליכוד, ביבי, זמנכם עבר
בר דעת , ירושלים  |  28.07.11
לכל התגובות