אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עסוקים בעצמם צילום: יואב גלאי

עסוקים בעצמם

מצוקת התקציב של הרשות הפלסטינית ערב חג הרמדאן דחקה את הדיווחים על המתרחש בישראל

01.08.2011, 08:16 | דני רובינשטיין

היום מתחיל חודש הרמדאן, שבו צמים המוסלמים במשך כל שעות היום ומקיימים סעודות לילה חגיגיות - והאווירה בשטחים הפלסטיניים היא של משבר כספי קשה. בחודש יולי קיבלו כ־150 אלף עובדי הרשות הפלסטינית רק מחצית משכר חודש יוני, ואיש לא יודע מה יהא עם המשכורת הנוכחית. על רקע הצרות של הממשלה ברמאללה לא היו במהלך השבוע שעבר כמעט שום דיווחים על רעידת האדמה בישראל - הפגנות האוהלים, הרופאים ושאר הקבוצות שהצטרפו למחאה.

בדרך כלל, העיתונים הפלסטיניים מתרגמים מדי יום מאמרים וידיעות מהתקשורת הישראלית. הפעם, התרגומים בנושאים הישראליים היו מעטים בלבד. הרדיו הפלסטיני שידר בשבוע שעבר כמה ראיונות עם אנשי תקשורת ערבים מישראל, אבל הם נשאלו רק על המשמעות המדינית של ההפגנות בישראל. למשל, איזו משמעות יש למשבר החברתי בישראל על מעמדו הפוליטי של בנימין נתניהו וממשלתו, והאם יצליח לסיים את הקדנציה. במילים אחרות, לפלסטינים יש משבר כספי משלהם, כך שהזעזועים החברתיים בישראל לא מעניינים אותם.

כסף תמורת דחיית ההצבעה באו"ם

בראשית השבוע שעבר העבירה סעודיה 30 מיליון דולר לקופת הממשלה ברמאללה, אולם שר ההסברה רסאן אל־חטיב הסביר שאין די בכך. הממשלה הפלסטינית צריכה כ־200 מיליון דולר בכל חודש לתשלום משכורות, וחובותיה רק גדלים והולכים. לפיכך ביקש אבו מאזן לפני שבוע לערוך כינוס חירום של הליגה הערבית, שבו יידון המשבר הכספי של ממשלתו.

באמצע השבוע שעבר הכינוס אכן נערך בקהיר, בהשתתפות הנציגים הקבועים של מדינות ערב בליגה. ראש הממשלה הפלסטינית סלאם פיאד ביקש מהם שיעמדו בהתחייבויות הכספיות שלקחו על עצמם, ויעבירו לרמאללה מיד 300 מיליון דולר. הוא הזכיר את החלטות הפסגה הערבית מלפני שנים, לתרום לפלסטינים 55 מיליון דולר בכל חודש. "המדינות לא עומדות בכך", אמר.

בסיום הכינוס פורסמה הודעה סתמית, המשבחת את המדינות הערביות שכבר העבירו את התרומות שהבטיחו וקוראת למדינות שלא שילמו להעביר את הכסף בהקדם. המעניין בהודעות הללו הוא שאף פעם אין פירוט של המדינות ששילמו ושל המדינות המתחמקות ממילוי התחייבותן. הסיבה היא כנראה לא להיגרר למריבות. כך או כך, ידוע שרוב הכסף לפלסטינים מגיע ממדינות הנפט במפרץ. בכתבות שפרסמו על הנושא לאחרונה, רמזו לא מעט עיתונאים פלסטינים כי מדינות ערביות עשירות הקשורות לארה"ב לא מעבירות כסף לרמאללה, כדי ללחוץ על אבו מאזן שלא יפנה לאו"ם בספטמבר בבקשה להכרה במדינה הפלסטינית.

דחלאן עושה רעש, הציבור נשאר שקט

מפליא לגלות שלמרות אי־תשלום חצי מהשכר החודשי של עובדי הרשות, אין כמעט ביטויי מחאה בציבור הפלסטיני. היחיד שדיבר על כך בחריפות היה בסאם זכארנה, יו"ר ועד עובדי הממשלה הפלסטינית, שרמז כי לממשלה יש כסף אך היא דוחה את התשלום מסיבות לא ברורות. רק מעטים התייחסו לביקורת שלו ברצינות, מפני שהוא פעיל בתנועת הפתח, שאנשיה תוקפים שוב ושוב את ראש הממשלה סלאם פיאד ואת חברי ממשלתו - רובם טכנוקרטים שאינם קשורים לפתח.

מלבד פרשת המשכורות ונושא הפנייה לאו"ם בספטמבר, מה שמעסיק מאוד את הציבור הפלסטיני בימים אלה היא פרשת מוחמד דחלאן, שהואשם על ידי אבו מאזן בגניבת כספי ציבור וגורש מהוועד המרכזי של הפתח. בשנים האחרונות שהה דחלאן בעיקר בעמאן ובקהיר, אך בשבוע שעבר הוא הגיע במפתיע לרמאללה. עם בואו לעיר פשטו אנשי ביטחון פלסטינים על ביתו, החרימו כלי נשק, מכוניות ומחשבים ועצרו עשרה מאנשיו. דחלאן עצמו עזב מיד לירדן.

תגיות