אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופה של הבטחת הנפט הכבד של אורמת: 1.4 מיליארד דולר שהושקעו באופטי קנדה ירדו לטמיון צילום: בועז אופנהיים

סופה של הבטחת הנפט הכבד של אורמת: 1.4 מיליארד דולר שהושקעו באופטי קנדה ירדו לטמיון

אופטי קנדה, שהוקמה על ידי אורמת ב־1999, גייסה מאז יותר מ־1.4 מיליארד דולר קנדי בהנפקות פרטיות וציבוריות של מניות. באחרונה היא נמכרה לחברת קנוק הסינית ב־34 מיליון דולר בלבד. לאורמת היא דווקא ייצרה רווח מצטבר של כ־70 מיליון דולר

02.08.2011, 07:47 | שניר הנדלר

שבע שנים לאחר ההנפקה הרועשת בבורסת טורונטו הגיע בחודש האחרון אל סופו מיזם הנפט הקנדי של אורמת - חברת אופטי קנדה.

החברה, שהונפקה ב־2004 לפי שווי של 2 מיליארד דולר קנדי (1.55 מיליארד דולר ארה"ב במונחי אותה התקופה) וגייסה מאז הקמתה כ־1.4 מיליארד דולר בשורה של הנפקות פרטיות וציבוריות, נמכרה באחרונה תמורת 34 מיליון דולר בלבד. הרוכשת, ענקית הנפט והגז הסינית קנוק (Cnooc), שילמה בתמורה 2.1 מיליארד דולר, אלא שרוב הסכום נועד לכיסוי החובות הכבדים שצברה אופטי לאורך השנים ובפרט מאז פרוץ המשבר העולמי ב־2008.

ההתחלה נראתה מבטיחה

ב־1999 החליטה אורמת להקים חברה־נכדה תחת השם אופטי קנדה במטרה למסחר את טכנולוגיית ה־OrCrude שפיתחה אורמת להמרת נפט גולמי כבד, שהנו נפט בעל צמיגות גבוהה, לנפט סינתטי בצמיגות נמוכה.

לאחר הקמת אופטי העניקה לה אורמת רישיון בלעדי לשימוש בינלאומי (פרט לישראל) בטכנולוגיה. עבור הרישיון אופטי התחייבה לשלם תמלוגים המבוססים על עלויות התקנת מתקנים להשבחת הנפט.

כעבור שנתיים החליטה אופטי להקים מיזם משותף עם חברה קנדית נוספת להקמת מתקן להפקה והשבחה של נפט גולמי כבד. הפרויקט דרש מאופטי קנדה להשקיע במיזם 1.3 מיליארד דולר.

עד 2002 השקיעה אורמת במצטבר כ־15 מיליון דולר באופטי, והאחרונה החלה בסבבי גיוס פרטיים שבמסגרתם גייסה כ־170 מיליון דולר.

סבבי הגיוס הפחיתו את שיעור אחזקתה של אורמת ל־45%, ובמקביל הניבו לה רווחי הון בעקבות הדילול באחזקה שבוצע לפי שווי גבוה מזה שהשקיעה אורמת באופטי.

באפריל 2004 אופטי קנדה כבר הונפקה לציבור כשגייסה 301 מיליון דולר קנדי במחיר של 22 דולר קנדי למניה וכן כ־800 מיליון דולר קנדי בחוב לשם מימון פרויקט השבחת הנפט. בשנה זו החלה אופטי גם לשלם תמלוגים לאורמת אך לא בסכומים משמעותיים. עם זאת, ההנפקות שביצעה אופטי סייעו לאורמת לרשום רווח הון על השקעתה במהלך השנים, ועד 2007 רשמה אורמת רווחי הון מצטברים של יותר מ־130 מיליון דולר בגין השקעתה.

אלא שאז הגיע המשבר הכלכלי העולמי, ובאורמת חזו ב־2008 במניית אופטי קנדה צונחת ביותר מ־90% בבורסת טורונטו. באותה השנה רשמה אורמת הפסד של 48.6 מיליון דולר.

ב־2009 ניצלה אורמת את מחיר המניה הנמוך ובחרה להשתתף בגיוס שערכה אופטי בהשקעה של 9 מיליון דולר קנדי לפי מחיר של 1.75 דולרים קנדיים למניה. בעקבות הרכישה הסתכם שווי השקעתה של אורמת באופטי ב־29.3 מיליון דולר. את אחזקות אלה (5.1%) אורמת מכרה כאמור במהלך 2010 בשווי נמוך ב־26% - 21.5 מיליון דולר ובסך הכל עמדו רווחיה מאופטי קנדה לאורך השנים על כ־70 מיליון דולר.

אורמת יצאה בזול

שווי עסקת מכירת אופטי לקנוק הסינית שיקף לאחזקת אורמת באופטי (בהנחה שאורמת לא היתה מוכרת את אחזקותיה) שווי של 1.7 מיליון דולר בלבד, ולכן מכירת יתרת אחזקותיה של אורמת באופטי חסכה לאורמת מחיקת שווי של 20 מיליון דולר בדו"חות הכספיים של 2011.

למרות זאת, גורמים בשוק ההון מותחים ביקורת על כך וטוענים שאורמת היתה צריכה למכור את אחזקותיה באופטי עוד קודם לכן. "אורמת, שמתגאה בניהול שמרני, היתה צריכה לחסל את ההשקעה הזו מזמן או כלל לא להיכנס אליה", ציין גורם בשוק ההון.

"חברה שיש לה תוכניות השקעה דו־שנתיות של חצי מיליארד דולר לא יכולה להרשות לעצמה להחזיק השקעה פיננסית כזו שלפני שנה היתה שווה 200 מיליון דולר, לפני שלושה חודשים 100 מיליון דולר והיום עשירית מזה, הוסיף גורם אחר.

תגיות