אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילדים של קיץ 2011 צילום: אריאל בשור

הילדים של קיץ 2011

אחרי שבועיים וחצי די ברור שלא משנה איך מציגים את העוול, לא משנה איך מנסחים את הכאב - בסופו של דבר הוא משותף לכולם

02.08.2011, 09:21 | דפני ליף

אנחנו הילדים של קיץ, שנת 2011. לנו לא הבטיחו שום דבר. לא יונה, לא עלה של זית, אפילו לא בית.

אתמול אמרו שעשינו את הטעות הראשונה כשדרשנו לקיים את המשא ומתן עם נתניהו מול מצלמות. איזה שטויות. עד עכשיו עשינו המון טעויות. אנחנו בסך הכל 15 אנשים שעובדים 22 שעות ביממה כבר כמעט שלושה שבועות, ומטפלים בכל כמעט לבדנו, עם מעט מאוד עזרה. ובכל זאת, תראו מה אנחנו מצליחים לעשות יחד איתכם.

אומרים עלינו שאנחנו לא יודעים מה אנחנו רוצים, שאנחנו חלוקים. זה נכון. אני הרי לא פוליטיקאית ולא מנהיגה: יצאתי לרחוב למחות על העוול שעשו לי ולחבריי, והופתעתי מכך שהמון אנשים הצטרפו אלי. כל אוהל והמחאה שלו, כל אדם והכאב שלו. הרי טולסטוי כבר כתב שכל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, אך המשפחות האומללות - אומללות כל אחת על פי דרכה.

אחרי שבועיים וחצי די ברור שלא משנה איך מציגים את העוול, לא משנה איך מנסחים את הכאב - בסופו של דבר הוא משותף לכולם: כולם משתמשים במערכות החינוך, הבריאות והרווחה הקורסות. לכולם קשה להשיג בית.

אומרים עלינו שאנחנו שמאלנים. נו, באמת. מה אתם רוצים שיגידו? טענה שכזו היא מפלטו של האשם. הרי מי שביקר בערי האוהלים והשתתף בכל עצרות הענק ראה שם 150 אלף איש, מכל רחבי הארץ ומכל קצוות הקשת הפוליטית, ויודע כמה קשה וכואב לכולנו.

אומרים עלינו שאנחנו חוצפנים. לפעמים זה באמת נכון. וזה משונה, כי דווקא אותי גידלו להיות ילדה מנומסת. כולנו ילדים טובים שתמיד אמרו "תודה", "בבקשה", "סליחה" ואף פעם לא נכנסו לדבריו של האחר. אנחנו יודעים שעלינו לכבד את הפוליטיקאים ולקרוא להם "אדוני השר" או "מר ראש הממשלה". אבל כשהם אפילו לא מסתכלים לנו בעיניים בזמן שהם מנסים לסדר אותנו, אז לפעמים אנחנו שוכחים, צועקים ואחר כך מרגישים רע שצעקנו.

וכשראש הממשלה מבטיח לדחות את ההצבעה על חוק הווד"לים לשבוע הבא, ואז בשקט-בשקט מנסה להעביר אותו מתחת לאף כבר למחרת - וכשהוא עושה עוד כמה דברים כאלו - אנחנו כבר מבקשים שתהיה מצלמה בחדר המשא ומתן.

חברה שביקרה אותי באוהל באחד הערבים אמרה לי: "נורא חשוך פה בלילה, איך אתם בכלל רואים משהו?" על מה את מדברת, השבתי לה, השדרה מוצפת אור. חברתי חייכה וענתה: "זה אור שרק אתם רואים. אולי זה האור שבקצה המנהרה".

האם היא צודקת? זה תלוי רק בנו.

אני לא המנהיגה, לא אני זו שצריכה להחליט. אם העם יקבל מהממשלה את מה שהוא צריך, הוא יקפל את האוהלים. אם לא, אני סומכת על כולנו שנישאר באוהלים גם אחרי החגים. זו שעתו היפה של העם. נשיא המדינה קרא אתמול לעם "המשיכו" (נשבעת לכם שראיתי חיוך בזווית פיו) - ואנחנו ממשיכים.

אל תחכו להוראות. הקימו עוד אוהלים, קומו ותזעקו עד שצעקתכם תנדנד את כיסאותיהם של מי שיכולים להחזיר לנו את מה שנגזל מאיתנו.

המאמר פורסם היום ב"ידיעות אחרונות"

תגיות

99 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

96.
המחאה כמחזה
אני מתבונן במחאה כמחזה תיאטרון. בלי קשר לרקע האישי של דפני ליף - היא עשתה מעשה. היא הראשונה שהגיע למצב של "אין לי יותר מה להפסיד". היא רשמה סטטוס בפייסבוק שהיא מקימה אוהל בשדרה, מי שרוצה שיבוא. הקומץ אנשים שבא איתה, הוא זה שהניע את הגלגל. הם הניחו יתד בדשא הפלסטי של שדרת רוטשילד וקבעו שהם שם כדי להישאר. מאז עוד ועוד אנשים יצאו בהצהרות כמה קשה להם. והתעסקו בדוגמאות מהחיים האישיים. בליווי התקשורת האדיר התחילה לחלחל לאט לאט לתודעת הציבור שהמצב ההכלכלי הקשה שהם נמצאים בו, הוא לא אישי. אלא כללי. כולנו קורסים תחת נטל המסים. כולנו מתפוררים לנוכח חלוקת ההון הכושלת (שמדיניות בנימין נתניהו התחיל ב-2005 עם רפורמת בכר). בהפגנה הראשונה של ה-20 אלף נתפסו קבוצתה של דפני ליף כמובילי המחאה, מכורח הנסיבות שהם היו הראשונים. הם המייצגים. בזכות גילם הצעיר של האנשים האלה, ובעזרת רוח המהפכה בליבם - הם שורדים את החום הנורא ואת הסבל של באמת לחיות באוהל. כי הם יכולים. אילו, השכן ממול, מעמד הביניים האמיתי, צריך ללכת להוציא את הילדים מהגן, וללכת לעבודה, וקניות בסופר וכו'. כי הוא לא יכול להרשות לעצמו לחיות באמת באוהל. לאורך השבוע נתקלה קבוצת המייצגים, השחקן הראשי, דפני ליף והצעירים הסטודנטים - בקרב מוסרי ראשון - ועמדו בו בגבורה, והוכיחו שהמחאה באמת רחבה ונוגעת לכוולם. הכוונה כמובן לתוכנית הראשונה של ביבי שהיטיבה מאוד אך ורק עם הסטודנטים, ושהם דחו בכל תוקף. ביום שבת האחרון, בהפגנת ה-150 אלף תם ההחלק הראשון במחזה. הפעם מעמד הביניים האמיתי יצא לרחובות, נציגים של אותם רוב של 42% שמרגישים שהם במיעוט. ובכך בא לסיומו תפקידם התאטרלי של דפני ליף וקבוצתה, והם היו צריכים לפנות את הבמה למעמד הביניים, לאלה שבגיל 43 עם 2 ילדים ומשכורת טובה לא גומרים את החודש. אבל אז נכנס האגו לתמונה, וכשדפני ליף וקבוצת המייצגים לא העבירו את לפיד המחאה, את רשות הדיבור. את המיקרופון הלאה, והמשיכו בשלהם. או אז התחילו התגובות הרעות ממש, ההשחרה בציבור של חייה הפרטיים , הטוקבקים המכוערים ברשת וכל היתר. תורם של מעמד הביניים לתפוס במושכות ולקדם את המאבק. או אולי לדרוש מנהיג שיעשה זאת בשבילם (מישהו אמר "יאיר לפיד מלך...") אני מאמין שביום שבת הקרוב, ייצטרפו עוד קבוצות למחאה, לאחר מנכל מועצת יש"ע שהביע תמיכה, ילכו וייצטרפו עוד ועוד מעגלים למען המטרה המשותפת ! שהיא מה בדיוק?
עומר, , קיבוץ מסדה  |  02.08.11
לכל התגובות