אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מה אפשר לדעת עליך מתמונת הפנים שלך? צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: מה אפשר לדעת עליך מתמונת הפנים שלך?

מחקר מעורר חשש ששימוש בתוכנות זיהוי פנים יסייע בגניבת זהויות, לאחר שגילה שהן מקלות על מציאת מספר הביטוח הלאומי של המצולם. וגם: חוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה זוללות פחות חשמל מהצפוי

02.08.2011, 13:42 | יוסי גורביץ

הסכנה שבתוכנות זיהוי פנים

 

הרעיון שמאחורי זיהוי פנים הוא אחד המטרידים ביותר בסביבה: אחרי הכל, מדובר במצלמה שיכולה לקלוט את הפנים שלך ולזהות מיד, על פי חיפוש במאגרי מידע, מי אתה.

משמעות הרעיון הזה היא שגם פעולה שאמורה להיות אנונימית לגמרי, כמו הליכה ברחוב, היא כבר לא כזו. מישהו כבר יאסוף מידע על הדברים שאתה מתבונן בהם, החנויות שמולן אתה עוצר, הפרסומות שקראת. זאת לא חייבת להיות חברה שרק רוצה לפתות אותך לקנות משהו שאתה לא צריך, אלא כל אחד. סביר להניח שברגע שהטכנולוגיה תהפוך למיינסטרימית, יתפתח שוק חוקי וחוקי למחצה של סחר במידע הזה.

לאמריקאים שביננו יש עוד סיבה לדאגה. חוקרים של אוניברסיטת קרנגי מלון גילו שבאמצעות תמונה שמצולמת במצלמת רשת זולה הם מסוגלים לבצע התאמה בין המצולם ובין חשבון הפייסבוק שלו ב-42% מהמקרים. גרוע מכך, במקרה שהמשתמשים גם ציינו בדף הפייסבוק שלהם את עיר הולדתם, לחוקרים היה סיכוי סביר לחזות את מספר הביטוח הלאומי שלהם, המקבילה האמריקאית של מספר תעודת זהות שמשמש לכמעט כל סוג של שירות ממשלתי.

היכולת לעשות זאת נובעת מבעיה מבנית של שיטת מספרי הביטוח הלאומי, אבל לא אופתע אם מחקר דומה שייערך בישראל יגלה תוצאות דומות על מספרי תעודת הזהות. כלומר, די בכך שצולמת ברחוב, שיש לך פרופיל פייסבוק, וזהו – אפשר לגנוב בקלות את הזהות שלך.

גוגל ופייסבוק לא יחריבו את כדור הארץ

 

חברות הענק בתחום הטכנולוגיה יכולות לנשום לרווחה: במשך שנים האשימו אותן בכך שהן אחד הגורמים הבולטים לזיהום הסביבה, בשל השימוש הפראי שלהן בחשמל. עלתה אפילו טענה – שמי שהעלה אותה נסוג ממנה במהירות – שלפיה האנרגיה הנדרשת לשני חיפושי גוגל שוות ערך לזה של חימום קנקן תה.

דו"ח שנערך ב-2005 העריך שהגידול בצריכת החשמל של שרתים עצום, והוא גדול יותר מהמהירות שבה מתקינים מחשבים. ההערכות היו שתוך זמן קצר יהפוך החשמל הנדרש לתרבות הדיגיטלית למרכיב מרכזי בצריכה. לכך העלו מספר פתרונות, חלקם משונים: גוגל שקלה בשעתו להקים חוות שרתים בלב ים, כשתנועת הגלים משמשת כמקור האנרגיה.

חוות שרתים, צילום: shutterstock חוות שרתים | צילום: shutterstock חוות שרתים, צילום: shutterstock

היסטריה מסוימת נרשמה סביב הנושא, וגרינפיס יצאה בקמפיין שהאשים את פייסבוק בכך שהיא מזהמת את הסביבה משום שהיא לא דורשת שלשרתיה יסופק חשמל נקי, אלא משתמשת גם בחשמל שהופק מפחם. אך בדיקה שנערכה לאחרונה, על ידי אותו החוקר שהציג את הדו"ח ב-2005, מעלה שיש כיום הרבה פחות שרתים – ארבעה מיליון פחות, ליתר דיוק – משהוא חזה שיהיו.

הסיבות לכך הן מגוונות: החל מווירטואליזציה מוצלחת יותר וכלה במשבר הכלכלי. עם זאת, צריכת החשמל של התרבות הדיגיטלית לא יצאה משליטה: היא עומדת על 1.12% עד 1.25% מצריכת החשמל הגלובלית. כאשר נשאל על התחזיות שלו לעתיד, החוקר העדיף לצטט את הפיזיקאי המפורסם נילס בוהר: "תחזיות הן עניין מסובך מאוד, במיוחד ביחס לעתיד".

 

מה כל הסיסמאות האלה עושות כאן?

במהלך השבוע האחרון עשו בכנופיית לולזסק/אנונימוס מאמצים נואשים כדי להעמיד פנים שאחד ממנהיגי הכנופיה, הידוע בכינויו Topiary, לא נלכד על ידי רשויות החוק. נראה שכרגיל, זה היה נסיון דיסאינפורמציה – והוא כבר לא עובד.

אתמול הופיע בבית המשפט ג'ייק דייוויס, תושב סקוטלנד החשוד בהיותו טופיארי, הדובר של לולזסק/אנונימוס. הוא קצת גיחך כשהתובע נכשל בהגיית השם לולזסק, אבל פרט לכך נראה רציני ומעט עגום, מה שסביר בהתחשב בראיות שהמשטרה אומרת שיש לה נגדו.
רופרט מרדוק. במחשבו של ההאקר נמצאה טיוטת הידיעה המזויפת על מותו, צילום: בלומברג רופרט מרדוק. במחשבו של ההאקר נמצאה טיוטת הידיעה המזויפת על מותו | צילום: בלומברג רופרט מרדוק. במחשבו של ההאקר נמצאה טיוטת הידיעה המזויפת על מותו, צילום: בלומברג

ממחשבו של טופיארי, בן 18, הצליחו החוקרים לדלות לא פחות מ-750 אלף סיסמאות שונות. בנוסף נתפס אקדח מעשן מאוד, בדמות טיוטת הידיעה המפורבקת שהכריזה על מותו של רופרט מרדוק, ששתלו הוונדליסטים באתר של הסאן.

טופיארי יצטרך להתמודד עם שישה סעיפים שונים הנוגעים לפשיעת מחשב, שעם קצת רצון טוב מצד בית המשפט יכולים לשלוח את הקרציה הצעירה לכמה עשרות שנות מאסר. בינתיים הוא שוחרר בערבות, אבל הוא יצטרך מעתה לחיות אצל אמו, לשהות בעוצר בין השעות עשר בערב לשבע בבוקר, ולהסתובב עם אזיק אלקטרוני.

סליחה שהרסו לכם את הבית

 

דיווחנו בשבוע שעבר על אסון היח"צ שהתרגש על חברת Airbnb, שמה שהיא עושה בחיים הוא לאפשר לאנשים להשכיר דירות לזמן קצר לזרים מוחלטים ולשמש למעשה כבעלי צימר. אחת הלקוחות נתקלה בשוכר מהגיהנום פינת משרד האוצר, שהחריב את הדירה שלה וגנב את רכושה.

התגובה של Airbnb היתה מהוססת. היא אמרה שהיא תפצה את הלקוחה, אבל פיצוי כזה לא הגיע מיד לאחר התקרית. אחר כך היא הוציאה כמה הודעות יח"צ שרק החמירו את המצב. אם זה לא הספיק, אז התחיל גל שמועות שטען שהלקוחה המציאה את החורבן שפגע בה – עניין צפוי, בהתחשב בכך ש-Airbnb חביבה מאוד על היפסטרים עירוניים, שחוש האירוניה והמודעות העצמית שלהם נפגם כאשר אחד מחביביהם מותקף.

ואז האסון התרחב ותפס מימדים של מסיבת עיתונאים ממשלתית, כאשר התברר שלקוח שני עבר חוויה דומה מאוד. ב-Airbnb קלטו שיש להם זוועה בנוסח בעיות הקליטה של האייפון 4, אז במקום להודיע לגולשי האתר שהם משתמשים בו לא נכון - הם עשו את הדבר ההגיוני.

ב-Airbnb הודיעו חגיגית שהם טעו בניהול המשבר מתחילתו ועד סופו. הם יפצו את הלקוחות שנפגעו, ומעתה יעמידו לרשות כל משתמש ביטוח בשווי של עד 50 אלף דולר כדי לפצות על אירועים עתידיים כאלה. הביטוח יחול גם רטרואקטיבית, עבור לקוחות שנפגעו לפני 1 באוגוסט. יפה.

קצרצרים
סטיב ג סטיב ג'ובס. המפתחים מתאגדים | צילום: בלומברג סטיב ג

 

מפתחי האפליקציות של אפל, שמצאו את עצמם טרף לטרול הפטנטים לודסיס תוך הגנה מינימלית בלבד מצד החברה, החליטו שמסטיב ג'ובס לא תצמח להם ישועה, אז הם החלו להתאגד. מטרתם היא להקים קרן שלה יתרמו כל המפתחים, כך שאם איזה טרול פטנטים ייטפל לאחד מהם, הוא ימצא את עצמו מתמודד עם כולם. מינימום של הגינות, הגנה על אנשים שעושים לך הרבה כסף - מסתבר שאין אפליקציה כזאת לאייפון.

פאניקה בגוגל: החברה ביקשה מהשופט בתביעה שהגישה אורקל נגדה שלא לפרסם אימייל פנימי שלה, או ליתר דיוק לצנזר אימייל שכבר פורסם, שבו אומר מהנדס בגוגל שהוא וחבריו התבקשו על ידי המייסדים לבחון אלטרנטיבות לג'אווה והגיע למסקנה שאין כאלה ושצריך לבקש רשיון. לטענת גוגל מדובר בטיוטה, לא במכתב של ממש, ובכל מקרה חל עליו חסיון עוכר דין-לקוח. השופט דחה בבוז את הבקשה, וציין בארסיות שאם גוגל אומרת שמדובר בטיוטה, שכלל לא נשלחה, אי אפשר לטעון באיזושהי צורה שיש על המכתב חסיון כזה. צחוקים.

דיווחנו שלשום על כך שלמיקרוסופט יש בעיית "סטריט ויו" משלה: גם היא אספה את מספרי ה-MAC של מכשירים שכלי הרכב שלה עברו בסביבתם, וגם פרסמה אותם ברשת. לזכותה של מיקרוסופט ייאמר שבניגוד לגוגל, שנדרשה לשבועות כדי להסיר את הנתונים מהרשת ועד עכשיו לא הסבירה למה בעצם היא אספה אותם, מיקרוסופט הסירה אותם מהרשת תוך יומיים מקבלת הפניה מסינט. מה קורה לחוש היח"צ של גוגל?

בכרסום נוסף של פרטיות גולשותיה, פייסבוק מאפשרת להן להודיע שהן בהריון, כמו גם על השם המיועד לרך הנולד. מי שתעשה את השטות הזו תוכל להגריל מגוון פרסומות הקשורות לתעשיית התינוקות שיופנו ישירות אליה. כל זה, בלי לומר שום דבר על האפשרות של הפלה לא רצויה והצורך להסביר אותה ל"חברים" בפייסבוק.

ונעבור לידיעה ההיסטרית של הבוקר: שימו לב! שימו לב! ידיעה מתפרצת! התגלו סימנים למשרד של טוויטר בניו יורק. ולא, הפעם לא מדובר רק ב"עובדי טוויטר שעובדים בניו יורק" אלא ב, צפירה עולה ויורדת, משרד אמיתי ורשמי (תופים! חצוצרות!) של טוויטר בעיר. לידיעה, למרבה הצער, אין עדיין אישור רשמי, כנראה כי היחצ"ן של טוויטר דופק את הראש בקיר ותוהה האם זה מה שהוא צריך לעשות בחיים שלו.

תגיות