אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה מסוכן לערבב אלכוהול ואנטיביוטיקה? צילום: shutterstock

למה מסוכן לערבב אלכוהול ואנטיביוטיקה?

האם מגע בין וויסקי ותרופות יוצר רעל מסוכן או אגדה אורבנית? השוחי משיב

04.08.2011, 11:42 | בלדד השוחי
למה מסוכן לערבב אלכוהול ואנטיביוטיקה?

שרגא היקר,

עצה לחיים ארוכים: אל תחפש ייעוץ רפואי בעיתון. בשביל זה יש אינטרנט. ומי בכלל אמר לך שזה מסוכן? אני משער שלא שמעת את זה מרופא. זה פשוט משהו שכולם יודעים. אז תדע. לא מומלץ לצרוך הרבה אלכוהול בזמן טיפול אנטיביוטי משום שלא מומלץ לצרוך הרבה אלכוהול באופן כללי, קל וחומר כשחולים. זה לא אומר שערבוב של אלכוהול ואנטיביוטיקה מסוכן לבריאות. החרדה הציבורית הזאת, כמו הרבה דברים שכולם "פשוט יודעים", היא פשוט אגדה אורבנית.

וכמו כל אגדה, גם לזו יש בסיס במציאות. אלכוהול, על כל השפעותיו המרנינות, משנה לנו את הכימיה של הגוף, וביתר שאת את הכימיה של הכבד. הכבד הוא לא רק האיבר הפנימי הגדול ביותר, הוא גם אחת המעבדות הכימיות המשוכללות והחשובות בגוף. הרבה מאד תהליכים כימיים מתרחשים רק בכבד, ואחד מהם – יש אומרים החשוב שבהם – הוא פירוק האלכוהול.

אם אתה לא בטוח שמותר לשתות אלכוהול עם התרופה שלך, עדיף לא לקחת סיכונים, צילום: shutterstock אם אתה לא בטוח שמותר לשתות אלכוהול עם התרופה שלך, עדיף לא לקחת סיכונים | צילום: shutterstock אם אתה לא בטוח שמותר לשתות אלכוהול עם התרופה שלך, עדיף לא לקחת סיכונים, צילום: shutterstock

כשאתה שותה אלכוהול אתה מעסיק את הכבד, ואז יש לו פחות זמן וכח לדברים אחרים. ולא מעט תרופות מסתמכות על הדברים האחרים האלה. לכן, אם אתה לא בטוח שמותר לשתות אלכוהול עם התרופה שלך, עדיף לא לקחת סיכונים. למרבה המזל, האנטיביוטיקה מגיעה עם עלון קטן לצרכן, ושם כתוב בפירוש (גם אם באותיות זעירות) אם אסור לצרוך אלכוהול בזמן שמשתמשים בה. ואם לא כתוב שאסור, אז מותר.

אתה מבין, שרגא, תחת המטרייה הקרויה "אנטיביוטיקה" מסתתר ערב רב של תרופות שונות לחלוטין. כולן נלחמות בחידקים, אבל כל אחת עושה זאת אחרת. יש אנטיביוטיקה שמונעת מהחידק להתרבות, יש כזו שקוטלת אותו ויש כזו שמפרקת אותו לגורמים עד שלא נשארת אפילו גווייה. יש אנטיביוטיקה ממקור טבעי ויש מלאכותית. יש אנטיביוטיקה שפועלת רק נגד סוג מסוים של חידקים ויש כזו שהורגת כל מה שזז.

יש סוגים של אנטיביוטיקה שמאבדים מיעילותם בנוכחות אלכוהול, ויש סוגים שדווקא הופכים ליעילים יותר כשהכבד שלך עסוק מכדי להפריע להם. ויש, כמובן, כמה סוגי אנטיביוטיקה שמייצרים חומרי לוואי כשהם פוגשים באלכוהול, וחומרי הלוואי האלה גורמים לתופעות לוואי כמו סחרחורת, בחילה וקוצר נשימה – מה שמאד מזכיר את תופעות הלוואי הרגילות של שתיית משקאות חריפים. אבל כל אלה יחד הם עדיין מיעוט. לרוב סוגי האנטיביוטיקה פשוט לא אכפת.

לסיכום: השם "אנטיביוטיקה" לא אומר לך כמעט שום דבר על התרופה הספציפית שאתה נוטל, ובטח לא על התגובה שלה להרגלי השתייה שלך. אם אתה נוטל איזשהו סוג של אנטיביוטיקה ומאד רוצה לשתות, הפסק לקרוא עיתונים ולך להתפנק לכמה דקות עם העלון לצרכן. יש סיכוי מצוין שתופתע לטובה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
אלכוהול ותרופות
במסעה בגוף, עוברת התרופה ממערכת העיכול אל זרם הדם, ומשם אל הכבד, הוא ה"מעבדה" של הגוף. בכבד מעבדים אנזימים את התרופה, משגרים אותה לאתרים הנחוצים בגוף ומפנים את השיירים. אלכוהול פועל באופן דומה - עובר דרך זרם הדם אל הכבד, מעובד על ידי האנזימים ומשוגר לאתרים שונים, בעיקר אל מערכת העצבים, שם הוא גורם להשפעותיו המוכרות. יוצא מכך שאלכוהול "מתחרה" עם התרופה על קישור לאנזימי הכבד שאחראים על העיבוד הכימי. התוצאה היא פגיעה בזמינות של התרופה לגוף ועיכוב בפעולתה. בשל כך, גם כוסית קטנה של שתיה חריפה עלולה לעכב את פעילות התרופה. 
Orr  |  11.04.13
27.
משהו קטן על רפואה סינית "טבעית"
יודעים למה הסינים מגיעים לכאלה גילאים מופלגים? כי זה בלוף! כל הזקנים הסינים שאתם רואים שהם לכאורה בני 100 פלוס הם בני 40 פשוט בגלל שלא משתמשים בכלום חוץ מהרפואה הטבעית הם נראים כמו זקנים סינים :) תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם מסרבים לתרופה מודרנית
רפי  |  06.08.11
לכל התגובות