אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מובארק ובניו כפרו באישומים כשהם מחזיקים בספר קוראן צילום: איי אף פי

מובארק ובניו כפרו באישומים כשהם מחזיקים בספר קוראן

נשיא מצרים המודח הובל ביחד עם שני בניו גמאל ועלא לתוך אולם בית המשפט בקהיר, בו ייערך משפטם בגין הרג מכוון של מפגינים ומעשי שחיתות. מחוץ לאולם התפרעו מאות מפגינים

03.08.2011, 13:36 | רועי נחמיאס, ynet
תיק מספר 3642 - הרפובליקה של מצרים נגד חוסני מובארק: המזרח התיכון והעולם כולו חוזים היום (יום ד') בתמונות דרמטיות במיוחד ובמשק כנפי ההיסטוריה - נשיא ערבי מודח עומד למשפט על ידי בני עמו. מובארק, הנשיא המצרי ששלט ביד רמה בארצו במשך שלושה עשורים, הוכנס לתוך כלוב נאשמים בבית המשפט בפאתי קהיר, כשהוא שוכב במיטת בית חולים לצד שני בניו. מובארק ובניו שמעו את האישומים וכפרו בהם כשהם מחזיקים בספר קוראן.

בבית המשפט המתינו לנשיא מצרים המודח כתב אישום בגין הרג מכוון של מפגינים ומעורבות בשחיתות, 600 צופים וכמובן כלוב הברזל הגדול, שהוכן במיוחד עבורו ועבור יתר הנאשמים, בהם בניו ושר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי.

 

מובארק על אלונקה בכלוב הנאשמים, צילום: איי אף פי מובארק על אלונקה בכלוב הנאשמים | צילום: איי אף פי מובארק על אלונקה בכלוב הנאשמים, צילום: איי אף פי

מטוסו של מובארק, שיצא הבוקר מבית החולים בשארם א-שייח בו היה מאושפז, נחת הבוקר בקהיר ומשם הוא עשה את דרכו במסוק לאזור בית המשפט. מאותו רגע הוא הובל לאולם בית המשפט באמבולנס, כששיירת אבטחה גדולה מלווה אותו. מוקדם יותר עמדה קבוצה קטנה של מפגינים מחוץ לבית החולים בשארם וצעקה: "העם רוצה את הוצאתו להורג של הרוצח".

דיון בפנים, אלימות בחוץ

במקביל, עשרות אזרחים התגודדו מחוץ לבית המשפט בעיר הבירה וקראו קריאות בגנות מובארק. מנגד, עמדה קבוצה קטנה של תומכי מובארק שצעקה: "הו מובארק, שמור על ראש מורם" ו"אנו נהרוס את הכלא ונשרוף אותו כליל אם מובארק ייאסר". מחוץ לאולם נרשמו עימותים אלימים לאחר שאזרחים מצריים משני המחנות, תומכי מובארק ומתנגדיו, יידו אבנים אחד לעבר השני.

שני בניו של מובארק, עלא וגמאל, שהועברו באמצעות כלי רכב משוריין מכלא "טורה" בקהיר, נכנסו לאולם בית המשפט כשהם לבושים בחלוקים לבנים. רעיותיהם של בני משפחת מובארק לא נראו באולם בית המשפט.

ראש בית הדין: "מייחל למשפט צדק"

עם פתיחת הדיון המשפטי אמר השופט פהמי ריפעת כי "זכותו של ראש בית הדין להוציא את מי שהוא מוצא לנכון מבית המשפט. זכותו של ראש בית הדין להורות על מעצר של 24 שעות למי שיפר את הישיבה. אני מורה לכולם לשמור על שקט". עוד אמר השופט כי הוא "מייחל למשפט צדק", דבר שמייחלים גם רבים אחרים במדינה הערבית.

פאריד א-דיב, עורך הדין המייצג את מובארק במשפטו, התלונן בפני השופט כי איחוד התיקים של מרשו ושל שר הפנים לשעבר, חביב אל-עדלי, איננו תקין, משום שבית הדין שהחליט על כך לא היה מורשה לעשות זאת. לדבריו, לא קיים בסיס משפטי לאיחוד. מובארק ואל-עדלי נאשמים בין השאר כי הורו לירות במפגינים במהלך ההתקוממות במדינה

אולם בית המשפט שבו אמור לשבת על ספסל הנאשמים היה בעבר לא אחר מאשר "אקדמיית המשטרה של מובארק" - אחד מאותם מבני ציבור רבים ששימשו את הצבא וכוחות הביטחון ונקראו על שם הנשיא המצרי. אולם, מאז הדחתו ב-11 בפברואר הוסר שמו של מובארק מבניין בית המשפט ומבניינים רבים אחרים.

 

המשפט נערך תחת סידורי אבטחה כבדים במיוחד. גדר תיל גדולה תקיף את בניין בית המשפט וכ-6,000 אנשי כוחות הביטחון אבטחו את המבנה וסביבתו.

כמו כן, מאמצים רבים הושקעו כדי להבטיח שהנוכחים בתוך אולם בית המשפט לא יוכלו להתקרב אל אזור הנאשמים כדי לצעוק לעברם או להשליך עליהם חפצים. כך מסר שר הפנים המצרי. מי שהורשו להיכנס לבית המשפט היו עורכי הדין, עיתונאים ואזרחים בעלי אישור מיוחד שהוסעו במרוכז אל תוך המתחם.

העמדתו לדין של נשיא מודח היא רגע חסר תקדים בעולם הערבי, והפעם הראשונה שמנהיג מזרח תיכוני בעידן המודרני נאשם בבית משפט על ידי בני עמו. האירוע שהיה הכי קרוב לכך היה משפטו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין.

בניגוד למקרה של מובארק, סדאם נלכד על ידי כוחות צבא אמריקניים, בשנת 2003, הועבר לידי רשויות עיראק ומשפטו נערך תוך התייעצות נרחבת עם האמריקנים ועם מומחי משפט בינלאומיים. העיראקים אמנם ניהלו את המשפט, אבל ארצות הברית היתה מעורבת בו עמוקות. דבר שלא יקרה במשפטו של מובארק.

השלמת המהפכה במצרים הגיעה אחרי שלושה שבועות מהסוערים בתולדות ארץ הנילוס. הפגנות המחאה הגדולות נגד מובארק, ששלט במצרים במשך 30 שנה ביד רמה ונחשב למי שחרף קרבתו למערב דיכא זכויות אדם, החלו בעקבות המהפכה בתוניסיה בחודש ינואר.

ההתקוממות נגד נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי, שהביאה להדחתו, גרמה לעם המצרי להאמין שגם הוא יכול להשמיע את קולו, כדי להדיח את מובארק, על רקע העוני והיעדר חופש הביטוי במדינה.

תגיות