אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעיית הווד"לים צילום: גל חרמוני

בעיית הווד"לים

חוק הוד"לים אינו מקדם דבר. איזו תועלת יכולה לצמוח אם יואץ הליך אישור תוכניות בנייה אך בהגיען לקבלת אישור בניה מהעיריות הן נתקלות בחומת דרישות המעכבת את תחילת הבנייה בפועל

03.08.2011, 11:04 | איל מאמו

חוק הווד"לים (ועדות לדיור לאומי) שעבר בכנסת בתהליך מהיר לקריאה שנייה ושלישית עדיין לא מספיק כדי לתת פתרונות מידיים למצוקת הדיור. חסר בחוק הנושא החשוב ביותר של רישוי והיתרי בנייה שאם לא יקוצרו התהליכים להשגתם הרי שלא תהיה התקדמות מהירה בנושא מצוקת הנדל"ן. אמנם החוק מקצר את הדרך לקבלת אישור על תוכניות הבנייה אך הליכי הרישוי, בעיקר באזור המרכז ותל אביב, ארוכים מאוד (ממוצע של שנה וחצי עד שנתיים). יש לקצר בדחיפות את הליכי הרישוי אם רוצים לתת פתרונות אמיתיים למצוקת הדיור.

על פי התפיסה של נתניהו הבעיה העיקרית שנוצרה היא גידול מאסיבי באוכלוסיה בעוד שהשטח נשאר בעינו. הפתרון - הגדלת היצע הדירות שיעלה על הביקוש. בנאומו בכנסת כאשר הציג את החוק אמר נתניהו כי בשל הביורוקרטיה בתכנון ושיווק הדירות במדינה נוצר "פקק אדיר" ובלי לטפל בפקק הזה שום דבר לא יזוז. על פי התוכנית, כאשר יפתח צוואר הבקבוק של שיווק הקרקעות לבנייה יוזלו מחירי הדירות. אבל בחוק הווד"לים נכללות רק קרקעות של מינהל מקרקעי ישראל. יש קרקעות פרטיות רבות במרכז המתאימות ומוכנות לבנייה - והן תקועות.

ניתן כבר עכשיו, באמצעות ועדות מקומיות, ליישם שינויים מרחיקי לכת בחוק הוד"לים עוד לפני שיצא מהכוח לפועל. אפשר למשל לפעול לדחיית חלק מהאישורים להיתרי בנייה לאחר שלב ההיתר ולא כתנאי לקבלתו. ישנה שורה של אישורים, כמו אישורי איכות סביבה וכיבוי אש, שאפשר לתת אחרי הנפקת היתר בנייה ולא צריך להתנות בהם את אישור ההיתר.

מחאת מעמד הביניים. התנגדות גם לחוק הווד"לים, צילום: עופר צור מחאת מעמד הביניים. התנגדות גם לחוק הווד"לים | צילום: עופר צור מחאת מעמד הביניים. התנגדות גם לחוק הווד"לים, צילום: עופר צור

אפשר לתמרץ במסגרת הליכי רישוי תוספת יחידות דיור בדרך של הקלות כמו פטור מהיטל השבחה או תמריצים אחרים שיעודדו ריבוי בניה ויקדמו את המטרה לדיור בר השגה. אלה קרקעות מתוכננות וזמינות לבניה מיידית שכלל לא נכללות בחוק הווד"לים.

וזהו עקב אכילס של החוק, היעדר הקרקעות הפרטיות ופינוי בינוי. חוק הווד"לים יכשיר רק קרקעות מנהל לבנייה אולם עדין עומדות קרקעות רבות במרכז המתאימות ומוכנות לבנייה והן לא יזכו לאישור במסגרת החוק. יש כאן הצהרה חד משמעית שיש עדיפות לקרקעות מדינה על פני קרקעות פרטיות. מצב זה אינו מועיל ואף לא נכון ויש לכלול את כל הקרקעות במסגרת החוק. דווקא תכנון קרקעות מדינה בלבד עלול לעלות במחיר של פגיעה בערכי תכנון.

גם תוכניות פינוי בינוי לא נכללו בחוק, הגם שבמקור הייתה כוונה לכלול בו פרויקטים כאלה. אלה פרויקטים שניתן באמצעותם להגדיל את כמות יחידות הדיור. לדוגמה פרויקט פינוי בינוי שיצא לדרך בימים אלה, של מיכלסון ואשלי בנווה שרת, במסגרתו ייבנו במתחם 270 דירות במקום 96. ברגע שהחוק יכלול גם תוכניות פינוי בינוי ניתן יהיה להאיץ את התוכניות האלה במסגרת הוועדות.

החוק כפי שהוא עומד כרגע אינו עונה על הצרכים המידיים, הקרקעות שיהפכו הבולדוזרים בעקבות חוק הוד"לים יהיו קרקעות מנהל בלבד, ובינתיים תוכניות בנייה על קרקעות פרטיות הכשרות לכך יישארו על הנייר. גם באשר לקרקעות מינהל מן הראוי היה ליתן את הדעת לאפשר הפשרת קרקע חקלאית תוך קביעת מנגנון פיצוי לישובים חקלאיים, שתהיה בו תועלת כלכלית, תחת המנגנון שבוטל בזמנו בבג"צ הקשת המזרחית, דבר שהיה מאפשר הזרמה מיידית של שטוחים זמינים לתכנון.

חוק הוד"לים אינו מקדם דבר. איזו תועלת יכולה לצמוח אם יואץ הליך אישור תוכניות בנייה אך בהגיען לקבלת אישור בניה מהעיריות, שלהן הסמכות לתת אישורים כאלה, הן נתקלות בחומת דרישות בנושאים שונים המעכבת את תחילת הבנייה בפועל. דומה שכל העניין נמסר לשוכני האוהלים כדי לנסות ולהשתיק את המחאה בעלת החזות הלא נעימה ליושבים בשלטון. כן, מתחם אוהלים זה נוף שלא נעים לחזות בו לאלה שיושבים במגדלי השן.

אבל האמת היא שהחוק אינו פותר את הבעיות האמיתיות שבשלן אין הבניה משיגה את הביקוש. אם לא יעשו שינויים אופרטיביים לקיצור תהליכי רישוי, בניה על קרקעות פרטיות ואישורים לפרויקטים של פינוי ובינוי, לא הועילו חכמים בתקנתם.

כותב המאמר הוא ראש מחלקת תכנון ובניה במשרד עו"ד אגמון ושות' המייצג את התאחדות הקבלנים בישראל

תגיות