אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": נטל המס העקיף בעשירון השישי גדול ב־56% מאשר בעשירון העליון צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט": נטל המס העקיף בעשירון השישי גדול ב־56% מאשר בעשירון העליון

מחקר חדש של הכנסת קובע שהמס העקיף המוטל על מעמד הביניים גבוה בהרבה מזה שמוטל על העשירון העליון. 18% מההכנסה הפנויה של משק בית בעשירון השישי מועברים למדינה כתשלומי מע"מ ומסים עקיפים אחרים

04.08.2011, 06:54 | תומר אביטל ואמנון אטד

מנתונים מעודכנים שפרסם אתמול משרד האוצר מתברר כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה גבתה הממשלה מסים בסכום שיא של כ־126 מיליארד שקל, 5.7% יותר (ריאלית) מסך הגבייה בתקופה המקבילה ב־2010, שהיתה שנה טובה במיוחד מבחינת גבייה.

לצפיה בנטל המסים העקיפים לחץ כאן

כמעט מחצית מסכום זה, כ־61 מיליארד שקל, גבתה הממשלה באמצעות המסים העקיפים, שהעיקריים שבהם הם המע"מ, מס הקנייה והמס על הדלק (בלו). מסים אלה פוגעים בעיקר בבעלי ההכנסות הנמוכות והבינוניות, שכן הם מוטלים בשיעור אחיד על ההוצאה, ללא התחשבות בגובה ההכנסה. את המס הגבוה על סיגריות, למשל, משלם באותה מידה מי ששכרו החודשי הוא 8,000 שקל ברוטו, וגם מי שמרוויח סכום גדול פי עשרה.

את מה שמעמד הביניים מרגיש בכיסו כבר זמן רב, אך לא מצליח לנסח במילים, עושה כעת עבורו מרכז המחקר והמידע של הכנסת. ממחקר חדש בנושא נטל המס שמכין בימים אלו המרכז, ושטיוטה שלו הגיעה לידי "כלכליסט", מתבררת התמונה הבאה: ההכנסה נטו של משק בית בעשירון השישי, הקצה התחתון של מעמד הביניים, מסתכמת בכ־10,761 שקל לחודש. משק בית זה משלם בממוצע מדי חודש מסים עקיפים בסכום של 1,952 שקל, המהווה 18.1% מהנטו שלו.

גילאון. "חושש שהנתונים המלאים קשים אף יותר", צילום: יריב כץ גילאון. "חושש שהנתונים המלאים קשים אף יותר" | צילום: יריב כץ גילאון. "חושש שהנתונים המלאים קשים אף יותר", צילום: יריב כץ
לעומת זאת, בעשירון העליון מסתכמת ההכנסה החודשית הממוצעת נטו ב־27,939 שקל. משק בית בעשירון זה, שמשתכר פי 2.5 ממשק בית בעשירון השישי, משלם מדי חודש מסים עקיפים בסכום ממוצע של 3,221 שקל, המהווה רק 11.5% מהנטו שלו. במילים פשוטות: העובדה שהמסים העקיפים מוטלים ללא הבחנה גורמת לכך שנטל המס העקיף על המשפחות בעשירון השישי גדול ב־56% מזה של המשפחות בעשירון העליון.

המחקר של הכנסת מסביר גם מדוע הרפורמה במס הכנסה של נתניהו ושטייניץ מיטיבה רק עם בעלי ההכנסות הגבוהות. חמשת העשירונים התחתונים משלמים מסים ישירים (מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות) בשיעור כולל של 2.8% בלבד מסך הגבייה הממשלתית. שני העשירונים העליונים ביחד משלמים כבר מסים ישירים בשיעור של קרוב ל־82%. כאשר שר העל ושר האוצר מפחיתים מדי שנה את גביית מס הכנסה ומס החברות במיליארדי שקלים, יותר מ־80% מסכומים עצומים אלה זורמים היישר אל כיסיהם של שני העשירונים העליונים.

יתרה מכך, כאשר מתווספים המסים העקיפים, בעיקר המע"מ, למסים הישירים (קרי, מס הכנסה), מתברר כי סך ההשתתפות של העשירון העשירי בעוגת המס הכוללת יורד מ־63.7% ל־44.1% בלבד. מדובר בירידה של 31%.

יוזם המסמך, ח"כ אילן גילאון, מציין כי "הנתונים הללו הם ראשוניים בלבד ואני חושש שהנתונים המלאים קשים אף יותר". לדבריו, "ברפורמת המס של נתניהו החלשים ביותר מממנים הטבות מס לטייקונים ולעשירון העליון". במרכז המחקר ביקשו שלא להגיב, והדגישו במחקר כי "בחינת המסים העקיפים שלא בחנו בשל חוסר נתונים היתה מעלה את חלקם של העשירונים הגבוהים בתשלום המסים".

תגיות

105 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

105.
3 סוגי פתרון לנטל המס
א. לחלק עוד כסף ל 6 העשירונים התחתונים - מס הכנסה שלילי, תמיכות, סובסידיות ב. לגבות עוד מיסים ישירים מ 2 העשירונים העליונים ומהחברות העסקיות ג. להגדיל את הביקוש לעובדים ( ייצור מקומות עבודה ) וההכנסות נטו ברור שרק פתרון ג' ישפר את מצבנו ולכן נחוצה יזמות עסקית והשקעות ריאליות. מדינת ישראל פשוט זקוקה לצמיחה גדולה יותר ולשיפור השירות הציבורי.
שמריהו לוין , הוד הכשרון  |  09.08.11
104.
מישהו צריך הרי לממן את דרישות השכר של הרופאים (ועובדי חח"י, נמלים וכו')
יותר מידי עובדים במגזר הציבורי ובחברות הממשלתיות מקבלים משכורות גבוהות - רופאים, עובדי חברת חשמל, מקורות, נמלים, פקידים במשרד האוצר, אנשי קבע עם תנאי פנסיה לא סבירים. מישהו צריך לשלם את כל זה. מי? מעמד הביניים במגזר הפרטי
האיש השמן  |  07.08.11
לכל התגובות