אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מארק פאבר: הכלכלה העולמית בדרך להתמוטטות כוללת צילום: בלומברג

מארק פאבר: הכלכלה העולמית בדרך להתמוטטות כוללת

המשקיע שחזה את נפילת וול סטריט ב-1987 אמר לרשת CNBC כי המשבר הכלכלי העולמי הבא יהיה הרבה יותר חמור מזה של 2008 והזהיר: "תהיה מלחמה והמערכת כולה תקרוס"

05.08.2011, 21:36 | סוכנויות הידיעות
השווקים עשויים להתאושש אחרי הזעזוע בשווקי העולם אתמול, אבל משקיעים צריכים לראות בכל התאוששות כהזדמנות מכירה, מכיוון שהכלכלה העולמית בדרך להתמוטטות כוללת, כך אמר היום (ו') מארק פאבר, המשקיע שחזה את נפילת וול סטריט ב-1987, לרשת CNBC.

סבב נוסף של הקלה כמותית השנוי במחלוקת בארה"ב (QE3) והדפסת כסף נוספת במקומות אחרים בעולם בסך הכול דוחה את המשבר שיהיה גדול יותר ועשוי אף להסתיים במלחמה, אמר פאבר.

מדד הדאו ג'ונס ספג את הירידה הגדולה ביותר בשלוש שנים אתמול, ואיבד יותר מ-500 נקודות. "לדעתי השוק חווה נזק טכני עצום", אמר פאבר. "נכון להיום, כל השווקים נמצאים במצב של מכירת יתר כך שתהייה התאוששות היום או ביום שני, אך הנזק טכנית, הוא כל כך גדול שהתאוששות, בין אם יהיה סבב הקלה נוסף או לא, אינה צפויה להרים את השווקים מעל לרמה של ה-2 במאי אז מדד S&P 500 היה ברמה של 1370 נקודות", הוא אמר.

פאבר צופה שעד סוף הסתיו מדד S&P 500 יפול לרמה של כ-1150 נקודות, ושמשקיעים יקוו שסבב הקלה כמותית נוסף ייצב את השוק. "באופן כללי, אני הייתי משתמש בהתאוששויות כהזדמנויות למכירה", אמר פאבר.

עם זאת, מגמות חיוביות זמניות והנעה מלאכותית של השוק באמצעות הזרמת מזומנים רק מסווה את האיום הקרב לכלכלה העולמית, אמר פאבר.

"יש לך מחשב. לפעמים המחשב נופל וחייבים לאתחל אותו. זה יקרה גם לכלכלת העולם. לפני שזה יקרה תהיה הדפסת כסף מאסיבית מכיוון שבעיקרון, הבנקים המרכזיים מוכנים לעשות זאת", הוא אמר. "הדפסת כסף רק דוחה את הבעיות, לא פותרת אותן והן הופכות לגדולות יותר. זה כמו המיתון ב-2001. אם לא הייתה הזרמת כסף מאסיבית, המיתון היה חד יותר אבל גם היינו נמנעים כנראה מהמשבר ב-2008", הוא אמר.

המשבר הבא יהיה גדול יותר, מזהיר פאבר. "בפעם הבאה שיהיה משבר כלכלי עולמי, הוא יהיה הרבה יותר חמור מב-2008. לפני שזה יקרה תהיה הדפסת כסף ותהיה מלחמה. המערכת כולה תקרוס", הוא אמר. "לכן אני מייעץ לאנשים לחשוב על הדברים ביסודיות. בהתמוטטות כוללת אתה לא רוצה שיהיו בבעלותך אגרות חוב ממשלתיות", הוא אמר.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
מלחמה בין מי למי בדיוק? ולמה זה קשור לכלכלה?
מה שבאמת יקרה זה שהבועה תתפוצץ ואנשים יזכרו שכלכלה זה בעצם שיטה לחלק את המשאבים הקיימים. הקיימים. כרגע אנחנו יותר מדי עסוקים במשאבים לא קיימים ובענין החלוקה. עיסוק בחלוקה לא מעלה את רמת העושר. אולי יתמזל מזלינו ונחזור לשיטה בה מי שרוצה להתעשר צריך ליצר מוצר או שירות שיש לו ביקוש. המערכת הפיננסית שלנו מנופחת מעבר לכל פרופורציה וזה צריך להסתיים.
11.08.11
8.
חיזיון
עוד 20 שנה: בעתיד חברות - קורפורישנס - יהיו כל כך יעילות (זה חייב לקראות בצורה אבולוציונית) עד שכל כך קצת אנשים ייצרו דברים בעלי ערך עד שיהיה חוסר איזון כלכלי. מה שיקרה זה שכמות העובדים בשוק תקטן כל כך עד שיהיו כל כך הרבה מובטלים ומי שיש לו עבודה זה רק המעמד העליון. עוד 30 שנה: העוני והאלימות יהיו כל כך נוראים עד שהמעמד העליון ירצה להתנתק מהמעמד השני. לאט לאט העשירים יתאגדו ויחזקו ויתחילו להקים משטר משלהם עוד 40 שנה: יהיה מצב של משטר חזק שהמעמד העליון יהיה שולט ואלה מהמעמד השני יהיו עבדים ונחותים. עוד 50 שנה: המעמד התחתון יתחיל לסחור במשאבים במקום בכסף. אוכל, דלק, לכסף לא תהיה משמעות כי מוצרי בסיס יהיו בעלי ערך כל כך גבוה וכל כך נדירים שיגרמו לשינוי מחיר כל כך קיצוניים. עוד 60 שנה: תחילת סוף הסיולזציה. גסיסה מוחלטת של הגזע האנושי.
גיא  |  06.08.11
לכל התגובות