אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות: "האירועים הדרמטיים בארץ ובעולם מחייבים לבצע שינויים בתיק ההשקעות" צילום: shutterstock

פסגות: "האירועים הדרמטיים בארץ ובעולם מחייבים לבצע שינויים בתיק ההשקעות"

זאת לאחר גל המחאה החברתית הגובר בארץ והורדת דירוג האשראי של ארה"ב; איי.בי.אי: "מצפה לנו שבוע סוער גם בשוק הסחורות"

07.08.2011, 13:02 | שי סלינס

סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה אתמול (ש') לפנות בוקר את דירוג החוב של הכלכלה הגדולה בעולם. בתוך כך, האנליסטים בבתי ההשקעות אפסילון, פסגות, דש ברוקראז', אי.בי.איי והראל ניסו לנתח את המציאות החדשה שנוצרה בשווקים הפיננסים ולהמליץ על השינויים בתיק ההשקעות.

המצב שונה מזה שהיה ב-2008

 

עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון ניהול קרנות נאמנות הגיב להורדת הדירוג של S&P ואמר כי "אין אפילו פיסקה אחת בהודעתה של S&P שהפתיעה. הכל היה ידוע, הכל היה צפוי, ובכל זאת, הורדת הדירוג של ארה"ב מכניסה משהו חדש למשוואה. אנו סבורים שאין מקום לנסות ולנחש מה תהיה תגובת השווקים להפחתת הדירוג, על אף שברור שרוב הסיכויים הם שהמהלך הזה "יתמוך" בתנודתיות הגבוהה ובעצבנות הרבה שתקפה את השווקים".

"החלטת S&P מכוונת לעבר הפוליטיקאים האמריקאים, מפני שאם בכלל, הרי שהשפעת הדירוג החדש תורגש בעיקר בזירת קבלת ההחלטות הכלכליות. ניתן להניח שהורדת הדירוג לא תשנה את התנהגותן של החברות אך עם זאת חשוב להדגיש, המצב הנוכחי שונה לחלוטין מזה שהיה ב 2008 בהיבט הזה שהחברות והבנקים נמצאים במצב טוב בהרבה מזה שהיו אז", הוסיף אזולאי.

"הסבלנים שבינינו ימצאו את הירידות בשוק כהזדמנות נפלאה להגדיל אחזקות בחברות איתנות במחירים נוחים. אלו שקצת חוששים יותר, ימתינו על הגדר עד שיגיע הזרז שישיב את השווקים למסלולם", סיכם אזולאי.

הסכנה למיתון חוזר בארה"ב היא מוחשית

מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, התייחס לסיכויים של המשבר הכלכלי הגדול של 2008: "הסכנה למיתון חוזר בארה"ב היא מוחשית. במחצית הראשונה של 2011 הצמיחה בארה"ב הייתה מזערית, האינדיקטורים האחרונים לא מצביעים על שינוי מהותי, והנפילות בשוקי המניות עלולות להכביד עוד יותר על הצריכה הפרטית וההשקעות. הממשלות כיום נמצאות במצב פיסקלי הרבה פחות נוח מאשר ב-2008. המיתון העמוק וההרחבה התקציבית הניכרת במדינות רבות בעולם ובראשן ארה"ב הותירו את הממשלות עם גירעונות גדולים ועם יכולת מאד מוגבלת להרחבה פיסקלית משמעותית נוספת - הודעת S&P על הפחתת הדירוג של ארצות הברית מהווה תזכורת לכך".

 

"החשש המרכזי הוא שאם המשבר יגיע לאיטליה וספרד, מפאת גודלן, לא יהיו בידי מדינות גוש היורו וקרן המטבע הבינלאומית מספיק משאבים על מנת לממן עבורן תוכניות הצלה והמצב יתגלגל עד לכדי חדלות פירעון, עם השלכות פוטנציאליות שליליות משמעותיות אך קשות לחיזוי. אולם, ההבדל הגדול והמשמעותי בין אוגוסט 2011 לספטמבר 2008 הוא שבניגוד ל‑2008, אין כיום סכנת מיידית לקריסה של המערכת הפיננסית העולמית. הבנקים, במיוחד בארה"ב, ניקו את המאזנים מהנכסים הרעילים שכמעט גרמו למפלתם ב-2008. לכן, להערכתנו, למרות החששות והאיומים, הסבירות לחזרה למשבר כמו ב-2008 אינה גבוהה", הוסיף שראל.

 

שבוע מסחר סוער צפוי גם בסחורות

 

"סוכנות הדירוג S&P, הינה היחידה מבין שלושת סוכניות הדירוג הגדולות אשר הורידה את דירוג האשראי של ארה״ב. לזכותה יאמר, כי התריעה על הורדת הדירוג כבר באפריל האחרון ולמרות ההסכם על קיצוץ הגירעון ב-2.1 טריליון דולר בתמורה להעלאה מיידית של תקרת החוב באמצע השבוע שעבר - היא הייתה סוכנות הדירוג היחידה שהתעקשה כי לא די בכך", כך לפי קראל פרומוביץ, כלכלן מאקרו לשווקים הבינלאומיים, באי.בי.אי בית השקעות.

"נציין, כי גם מעבר לאוקיינוס באירופה המצב הולך ומסתבך, החששות לגורלן של איטליה וספרד בנוסף על המהלך הדרמתי של הורדת הדירוג של ארה"ב צפויים להביא לשבוע מסחר תנודתי וסוער הן בשוקי המניות הן בשוקי האג"ח וכמובן בשוקי הסחורות", סיכם קראל.

הבעיה הקשה ביותר שקיימת היא של איטליה

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות התייחס לירידות בשווקים והורדת הדירוג לארה"ב, וציין כי "התגובה בדרך כלל תהיה חזקה מדי ומושפעת מפסיכולוגיה יותר מהכלכלה. הבעיה הקשה ביותר שקיימת היום בכלכלה העולמית היא של איטליה. הירידות בשווקים הם בעיקר מאירופה ולא מהורדת הדירוג של ארה"ב".

 

למרות הורדת הדירוג, אנו מאמינים שגם אם תרשם השפעה שלילית על שוק האג"ח האמריקאי והדולר היא תהיה לטווח קצר בלבד. בכל מקרה, על מנת שלא תווצר פאניקה בשווקים וציפיות לנטישה המונית של גופים פיננסים גדולים מהאג"ח האמריקאי אישר אתמול הפד כי מבחינתו, למרות הורדת הדירוג, בנקים המחזיקים אג"ח של ממשלת ארה"ב יכולים עדיין להתייחס לאחזקה כחסרת סיכון מבחינת הדרישות להלימות ההון. משמעות הדבר היא שהבנקים לא יצטרכו לגייס נזילות נוספת בעקבות הפחתת הדירוג ועולם כמנהגו נוהג. בגדול, כיוון שההתפתחויות האחרונות היו חלק מהתרחיש הסביר שאנו מציגים כבר זמן מה אנו לא משנים משמעותית את ההמלצות שלנו.

שמירה על רכיב נזילות משמעותי מאוד

יניב קוניס, מנהל מחלקת המחקר ליועצים בפסגות: "תיק ההשקעות הישראלי יושפע בתקופה הקרובה משילוב עוצמתי של 3 מוקדים עיקריים: ההחמרה במצב המשק האמריקני, משבר החובות באירופה והמחאה החברתית בישראל המתגברת בישראל.

"השינויים נדרשים בתיק ההשקעות הישראלי הם שמירה על רכיב נזילות משמעותי מאוד - 25%-30% מהתיק, עדיפות לרכיב השקלי בתיק על פני הצמוד, עדיפות לאפיק הקונצרני בדירוגים הבינוניים-גבוהים על פני הממשלתי והגדלת פיזור ההשקעות לחו"ל תוך התמקדות במדינות מפותחות", הוסיף קוניס.

לשמור על מח"מ ארוך בתיקים

לפי כלכלן המקרו של דש ניירות ערך והשקעות, אלכס זבז'ינסקי, "אנו חוזרים על המלצתנו לשמור על מח"מ ארוך בתיקים ובתוך כך קיימת העדפה לאפיק השקלי על פני הצמוד. בנוסף לכך בשבוע שעבר המלצנו להרחיב בהדרגה את טווח הדירוגים המומלץ לדירוג A ומעלה, תוך בחירה סלקטיבית של האג"ח, אולם לאור ההתפתחויות בשווקים בשבוע האחרון אנו מעדיפים להמתין עם יישום ההמלצה".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה