אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסק דין חדש קובע: הדיירים בדמי מפתח לא מוגנים מסכנת פינוי צילום: דוד הכהן

פסק דין חדש קובע: הדיירים בדמי מפתח לא מוגנים מסכנת פינוי

בימ"ש השלום בראשל"צ מצטרף למגמה פסיקות בתחום דמי המפתח בה נוטים שופטים לפסוק לטובת בעלי הדירות. הנחמה לשוכר: דמי הפיצוי יוגדלו

08.08.2011, 09:30 | שי פאוזנר

פסק דין חדש מחליש את ההגנה שלה זכו בעבר דיירים בדמי מפתח בישראל: מדובר בהחלטה מהשבוע שעבר של בית משפט השלום בראשון לציון, בסכסוך בין בעל דירה לדייר מוגן, קבע כי אם הדייר הפר את תנאי השכירות ניתן יהיה לפנותו תמורות דמי פינוי. אף כי מדובר בהחלטה המבוססת על לשון החוק, נדיר שבתי המשפט פוסקים נגד דיירים מוגנים בדמי מפתח.

מדובר במקרה נוסף בשורת מקרים בתקופה האחרונה שבהם בתי המשפט פסקו לטובת בעלי הדירות ולא לטובת הדיירים המוגנים. דיור בדמי מפתח הוא שכירות מוגנת שבמסגרתה השוכר משלם סכום כסף גדול עבור דירה או עסק, ובמשך השנים ממשיך לשלם דמי שכירות נמוכים שמגיעים לרוב למאות בודדות של שקלים מדי חודש.

פסק הדין החדש ניתן בתביעה של בעל דירה מרחוב סוקולוב בראשל"צ, הגר בסמוך לדירה אחרת בבעלותו שבה מתגורר הנתבע בדמי מפתח. בעל הדירה טען כי הדייר המוגן היכה אותו כאשר התלונן בפניו כי אינו עומד בתנאי החוזה, מאחר שהשתמש בשטחים ציבוריים בבניין בצורה לא חוקית והטריד אותו בדרכים שונות. באמצעות עו"ד קלמן קרני דרש בעל הדירה לאפשר לפנות את הדייר מהנכס.

הדייר, שיוצג בידי עו"ד אביב טסה, עמד על זכותו כדייר מוגן שלא להתפנות מהדירה, למרות הטענה כי תקף את התובע פיזית. בפסק דין נקבעה משוואה חדשה ומעניינת: בית המשפט קבע עיקרון דומה למצב של הריסת בית, כאשר במקרה של הפרת החוזה על ידי הדייר בעל הנכס יוכל לפנותו תוך מתן דמי פינוי ראויים וגבוהים.

"שוכר מוגן הופך לשותף בנכס"

עו"ד דוד בסון, שותף במשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' העוסק בנדל"ן, מסביר כי "הדיירות המוגנת" הפכה לנכס כלכלי של השוכר, כי מדובר בהסכם שכירות לכל החיים תמורת דמי שכירות נמוכים שברוב המקרים קשה להעלותם. "מסיבה זו, לבעלי הנכסים שהשכירו אותם לפני עשרות שנים יש אינטרס ברור לנסות לפנות את הדייר מהנכס כדי להשכיר אותו שוב, והפעם במחירים ריאליים", אומר בסון, שמעריך שבישראל קיימים אלפי נכסים המוחזקים בידי דיירים מוגנים.

לדבריו, ברוב המקרים שבהם בוטלו חוזי דיירות מוגנת נבע הביטל מגורם כלכלי. כך למשל, בתביעה של עיריית חולון נגד ג'ולי צמח, שהוכרעה בבית השלום בראשל"צ במאי האחרון, בוטלה השכירות לאחר שהתגלה כי הסכם השכירות המוגנת בקיוסק אפשר לדיירים למכור מזון בעוד שהם מכרו במקום כלי עישון וכדורי "חגיגת".

"דיירים מוגנים על ידי חוק הגנת הדייר. כל שוכר הפך לשותף של הבעלים", אומר בסון. "עבור בעלי הנכסים מדובר בצרה, כי דייר מוגן ששוכר דירת מגורים או חנות הוא דייר כמעט נצחי, ולמעשה מונע ומעכב כל פיתוח ובנייה מחדש של הבניין כי לא ניתן לפנותו, אלא אם קיימת עילת פינוי לפי החוק. אף שזכות הדיירות המוגנת אינה עוברת בירושה במובן הרגיל - אם הדייר נפטר ובדירה גרו אשתו או ילדיו, במידה שיוכיחו כי מרכז חייהם היה בדירה וכי אין להם דירה נוספת בזמן פטירתו, יוכלו גם הם להמשיך לגור בנכס".

הפרת חוזה השכירות לא מבטיחה פינוי

עו"ד אלעד סטופל ממשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' מציין כי פסק הדין בדירה מרחוב סוקולוב הוא חדשני, שכן "ברוב המקרים שבהם הוכח שדייר מוגן הפר את חוזה השכירות ונקבע שאין לתת לו סעד מן הצדק, הוא פונה מהדירה מבלי שבעל הדירה נתן לו את חלקו בדמי המפתח. הוא חדשני גם במובן זה שאף שהיה מדובר בדייר מוגן שהורשע בגרימת חבלה חמורה לבעל בית שהוא שכנו, קבע בית המשפט שהפינוי יהיה כנגד תשלום דמי מפתח לדייר המוגן".

בסון מסביר כי למרות זאת, ניתן לפנות דייר מוגן בשני מקרים - הריסה או שיפוץ מלא של המבנה, או בעת הפרת תנאי החוזה על ידי הדייר. במקרה של הריסה או שיפוץ, בית המשפט יכול להורות לפנות דייר תמורת פיצוי כספי של 60% משווי הבעלות בנכס המושכר, גם אם הדייר לא הפר את תנאי השכירות. בעת הפרת תנאים הבעלים נדרש להוכיח את ההפרה. ברוב המקרים בתי המשפט מונעים את הפינוי ומטילים סנקציה קטנה על הדייר, אם בכלל.

מתי ביהמ"ש מבטל שכירות מוגנת:

1. הפרת חוזה עקב שימוש אסור בנכס.

2. אי־תשלום דמי שכירות לאורך שנים רבות.

3. בניית קירות או תוספות בנייה אחרות ללא הסכמת בעל הבית.

4. העברת זכות בנכס המושכר מבלי הסכמת בעל הבית ומבלי לשלם לו את חלקו.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
בושה לעיריית תלאביבים שנתנה רישיון למבנים לא חוקיים
בושה לעיריית תלאביבים שנתנה רישיון למבנים לא חוקיים והיום אתו מבני לאחוק' הפך את הבניין למבני מסוכן אני דיירים בדמי מפתח בבניין הזה מכל דירה הוא עשה 3דירות את הגג הוא מחר וגם את החצר וכל זה ברישיון של מהנדס העירייה כל טלונותי לא עזרו אני הקרביים לי דוד שמש על הגג ואני תלויה בשנה מהגג
Bone  |  05.09.16
12.
בעה ב
בעלי בתים הם גנבי בתים עצם זה שהם מגישים תביעות פינוי בקצב מחריד מדובר כאן רבותי בגנבים בפומבי ולצורך כך משקיעים ומשחדים את כל מי שסביבם כדי להשיג את המטרה והגזל ואלה היושבים בכיסא המלכות הם סתם בובות והם מכוון אותם ולא צריך להיות חכם גדול כדי מיד להבין אם אותו בעהב "שנתקף"אז היה צריך לעצור אותו אבל לפנות מיבית שהוא חוכר לדורת וזאת שערוריה וארץ אוכלת יושבה
רנה , ירושלים  |  12.07.15
11.
אני תובע את בעל הבית להחזר דמי המפתח של 60 שנה עם ריבית והצמדה
אני תובע את בעל הבית להחזר דמי המפתח של 60 שנה עם ריבית והצמדה על כך שהוא לא מבצע פינוי בינוי ותמ"א 38 ומסכן את חיינו וזו תביעה ל-6 מיליון ₪ מתוך ה-20 מיליון ₪ ב-60 השנים ששילמנו בחישוב ריבית והצמדה של 60 שנה. הכסף עבד אצלו והוא עוד מתעלל בנו וביחוד באימי בת ה-94.צריך עו"ד, הבעיה היא של כלל הציבור בדמי מפתח ובכלל. העיקרון לא עומד בחוזה ולא דואג לשימוש ראוי של הנכס שיחזיר את כל מה ששולם. חושבים שאנחנו משלמים מעט כי לא לוקחים בחשבון שהכסף שלנו עובד אצל בעל הבית והיום אנו לכאורה משלמים 30,000 ₪ שכר דירה לחודש שזה הריבית על הכסף שמגיע לנו.
יעקב שורץ , חיפה  |  06.07.15
9.
התעללות אכזרית של העיריות והרשויות בקשישים חלשים!!! בושה וחרפה!!!
הוריי עובדים בקיוסק בדמי מפתח מזה כ- 30 שנה ואני אדם נכה שמדי פעם עוזר להם ללא שכר בהסכמה איתם כי בבוא העת לאחר 120 שנה אוכל אני עם עזרה של פועל שאקח לנהל את העסק של הוריי, את הקיוסק שכרו מהעירייה כאשר הקיוסק הזה עבר 3 - בעלים (ידיים) קודמים שעבדו בקיוסק זה ושילמו דמי מפתח. הם משלמים עומדים בכל התשלומים וכיום חל עליהם חוק הגנת הדייר. כעת הוריי הזדקנו מאוד והחליטו לצאת לפנסיה, לכן החליטו לנסות ולהעביר את הקיוסק תמורת תשלום מסוים לאדם אחר, ומצאו אדם כזה שהיה מוכן לשלם להם 2 שליש ושליש לעירייה והיה מוכן לסגור חוזה עם העירייה ועם הוריי ולהתחיל לעבוד בקיוסק במקום הוריי. אך לתדהמתי כאשר הלכתי לברר את נושא בעירייה, נעניתי בשלילה מוחלטת ואף איימו שהם עומדים להרוס אותו ולהוריד אותו לגמרי ולסלק את הוריי, והדברים נאמרו לי בבוטות, בעזות מצח וללא בושה. אני מקווה מאוד שהשופטים יתנו על מקרים כאלו את הדעת ולא יאפשרו לגופים הדרקוניים הללו להתעלל בקשישים חסרי ישע, שבסך הכול מנסים לצאת לפנסיה סוף סוף. וקרוב לוודאי שיש ככול הנראה עוד זקנים במצבם.....!
לאון, , אשדוד  |  08.08.13
לכל התגובות