אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רמדאן שקט ברשות הפלסטינית צילום: יואב גלאי

רמדאן שקט ברשות הפלסטינית

עליות המחירים לא פסחו על השטחים, אבל בגדה ובעזה ממשיכים להתעניין יותר במתרחש בקהיר

08.08.2011, 09:55 | דני רובינשטיין

כבר שנים שהרמדאן איננו חודש של תפילות והתחזקות, אלא של פסטיבלים וארוחות חגיגיות. כך ברחבי העולם המוסלמי, וכך אצל הפלסטינים. השנה חל הרמדאן לאורך אוגוסט, ושעות הצום הן ארוכות, יותר מ־15 שעות ביום. בערב, אחרי השקיעה, מתחילות החגיגות, שכוללות ארוחה גדולה בחברת בני משפחה וידידים - כל מכריי מתלוננים שלמרות הצום הם עולים במשקל. אחר כך צופים בשידורי הטלוויזיה, אם בבתים ואם בבתי הקפה שמקרינים את הסדרות הפופולריות, אופרות סבון משעשעות שמופקות במיוחד לרמדאן.

הבידור החדש: חדשות

השנה ישנן כמה בעיות. הראשונה היא שהסדרות פשוט אינן טובות כפי שהיו בשנים קודמות. ערוצי הטלוויזיה הערביים, בעיקר במצרים ובסוריה, עמלים לכל אורך השנה על הפקת הסדרות לרמדאן, שכן הן מביאות כ־25% מתקציבי הפרסום השנתיים. ואולם, השנה, בעקבות המהומות, ההפקות נפגעו. במצרים, למשל, פרסמו המפגינים רשימה שחורה של שחקנים שתמכו בתחילה במובארק, והם נאלצו לעזוב את ההפקות שבהן השתתפו. בעיתון המזרח ירושלמי "אל־קודס" פורסמה על רקע זה קריקטורה שבה ילד שואל את אביו: "אבא, היכן הסדרות המשעשעות ממצרים ומסוריה?". והאב עונה: "עכשיו התוכניות לרמדאן הן החדשות בטלוויזיה".

ואכן החדשות על אודות "האביב הערבי" מרתקות את הפלסטינים, הרבה יותר מגל המחאה החברתית שפוקד את ישראל. העלייה ביוקר המחיה פקדה גם את השטחים, וגם אצלם עלו מחירי המזון והדלק בצורה דומה - אבל בגדה ובעזה בינתיים עדיין שקט. "במוקדם או במאוחר גם אצלנו תהיה התפרצות, שעלולה להיות אלימה", מעריך אבו חסן, מנהל בית ספר ממזרח ירושלים.

מפגינים בכיכר תחריר במצרים, צילום: MCT מפגינים בכיכר תחריר במצרים | צילום: MCT מפגינים בכיכר תחריר במצרים, צילום: MCT

 

עלייה תלולה במחירי הסחורות

דברים אלו מובילים לבעיה השנייה, שהיא הידרדרות המצב הכלכלי בעזה. בחודש שעבר שילמה הרשות רק את מחצית השכר של כ־150 אלף עובדיה. החודש שולמה אמנם משכורת מלאה, אבל המחצית מיולי עוד לא הושלמה. בשבוע שעבר שלחה ירדן שיירה של 50 משאיות לעזה, שנשאו חבילות מזון ל־20 אלף משפחות, בגדים, תרופות, כיסאות גלגלים, מקררים, מזגנים וספרי קוראן. זה לא עזר הרבה.

מכר מעזה סיפר לי שבעקבות המהומות במצרים חלה עלייה תלולה במחירי הסחורות שעוברות במנהרות, במיוחד המזון. תחנת אל־אקצה של החמאס בעזה ראיינה אנשים שתיארו כיצד הם מחזרים על הפתחים של ארגוני הסעד השונים. אשה אחת אף סיפרה כי אחרי שילדיה לא זכו לאכול בשר במשך שבועות, בעלה הביא לה חבילה ואמר שזהו בשר ארנבת בר שהוא צד. כשהיא החלה לבשל, התברר לה שמדובר בקיפודים.

הקשיים הכלכליים מקבלים משנה תוקף ברמדאן: סקרים בעולם הערבי מגלים כי בחודש זה ההוצאות המשפחתיות גבוהות פי שלושה מאשר בחודש רגיל. בנוסף, השנה עם תום הרמדאן מתחילה גם שנת הלימודים, הוצאה כבדה נוספת של המשתכרים אל צרור נקוב. כעת נותר לחכות ולראות האם המציאות המכבידה תוציא גם את הפלסטינים לרחובות.

תגיות