אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפקות, הסדרי חוב והצעות רכש: השוק נכנס לעמדת המתנה

הנפקות, הסדרי חוב והצעות רכש: השוק נכנס לעמדת המתנה

המפולת בבורסה חתכה את שוויין של חברות רבות ושינתה נקודת המבט של המשקיעים ובעלי השליטה על צעדיהם המתוכננים

08.08.2011, 07:21 | ניר צליק ושניר הנדלר

בסוף השבוע האחרון רשמו השווקים ברחבי העולם ירידות חדות, על רקע החשש כי כלכלת העולם עשויה להיכנס למשבר חובות, והכלכלה האמריקאית אינה מתאוששת בקצב מהיר מספיק. המפולת לא איחרה להגיע גם לבורסת תל אביב, כאשר המסחר אף הופסק ל־50 דקות אחרי שהבורסה איבדה מעל ל־6% מיד עם הפתיחה. אלא שהנפילה אינה משפיעה רק על המניות הנסחרות בבורסה כעת, שספגו ירידות משמעותיות, אלא עשויה להשפיע גם על ההנפקות העתידיות שהיו צפויות להתרחש בתקופה הקרובה, כמו גם על הצעות הרכש. הסנונית הראשונה שהגיעה מכיוון ענף ההנפקות היתה ביטול ההנפקה של אלוט תקשורת, כאשר אם המפולת תימשך, יבוטלו הנפקות נוספות. בנוסף, ההשפעה עשויה להיות גם על עסקאות מיזוגים ורכישות, שעשויות להיתקע על רקע השחיקה במחירי המניות והקושי לגייס מזומנים לשם השלמת העסקאות.

1. אלוט מבטלת את ההנפקה

אלוט תקשורת, ספקית הפתרונות לניטור תעבורה ברשת, היתה הראשונה להודיע באופן רשמי על ביטול הכוונה לבצע הנפקה. החברה היתה אמורה לגייס כ־72 מיליון דולר וחלק מבעלי המניות שלה היו אמורים למכור מניות של החברה בהיקף של 15 מיליון דולר.

בין החברות הנוספות שהיו אמורות לגייס כספים בתקופה הקרובה נמצאות גם רוזבאד - שבחנה גיוס של כ־100 מיליון שקל - וג'רוסלם, קרן ההון סיכון שרצתה לגייס כ־40 מיליון שקל וכעת נראה כי אם המפולת בשווקים תימשך, הן לא יצליחו לעשות כן.

גם אינקרדימייל הישראלית, ספקית תוכנת הדואר האלקטרוני, היתה אמורה לגייס כ־80 מיליון שקל בתקופה הקרובה, כאשר בעזרת הגיוס היא היתה אמורה לממן חלק מרכישתה של סמיילבוקס תמורת כ־25 מיליון דולר במזומן וכ־15 מיליון דולר בהתאם לעמידה באבני דרך עתידיות. בקופתה של אינקרדימייל היו בסוף מרץ השנה כ־31 מיליון דולר, כך שהחברה תצטרך לבחון ערוצי גיוס אחרים אם והעצבנות בשווקים תימשך, או לחלופין, לסגת מהעסקה.

גם מעבר לים עשויות כעת להתבטל הנפקות. כך, למשל, אימפרבה, חברת אבטחת המידע של שלמה קרמר שהיתה אמורה לבצע הנפקה בבורסת ניו יורק לפי שווי של כ־300 מיליון דולר, עשויה כעת להיאלץ לדחות את ההנפקה לציבור. אימפרבה פרסמה רק לפני שבוע עדכון לתשקיף המדף שלפיו היא סיימה את הרבעון השני עם צמיחה של 37% בהכנסות ל־11.4 מיליון דולר אבל גם עם הפסד של 2.9 מיליון דולר. כך שגם אם ייפתח שוק ההנפקות, עשויה אימפרבה להתקשות לבצע גיוס בשוק ההון במצבו הנוכחי.

2. אלעזרא מגיש הצעת הרכש

בניגוד למגמה השלילית במסחר אתמול בלטו מניות שנמצאות בהליך של הצעת רכש, שנסחרו ללא שינוי או רשמו זינוק חד כמו מניית הכשרה החזקות ביטוח. ביום חמישי לאחר נעילת המסחר פרסמה הכשרה החזקות ביטוח הצעת רכש מלאה מצד בעל השליטה (89.5%) בחברה, אלי אלעזרא, למניות החברה. אלעזרא הציע לרכוש את המניות שבידי הציבור תמורת 6.5 שקלים למניה - פרמיה של 38% על מחיר המניה עם נעילת המסחר ביום חמישי.

לדברי הכשרה, בעלי מניות המחזיקים בכ־6.5% ממניות החברה כבר הודיעו לה בעל פה כי בכוונתם להיענות בחיוב להצעה. ייתכן שאלעזרא היה שמח לדחות את הגשת הצעת הרכש אם היה צופה את הקריסה בשווקים הגלובליים מאחר שצניחה במניות הכשרה היתה מאפשרת לו להציע מחיר נמוך יותר, ובכך לשלם פחות על מחיקת המניות מהמסחר. עד למועד המענה להצעת הרכש נותרו כשבועיים ואם המגמה השלילית בשווקים תימשך, המשקיעים ישמחו כנראה להיענות להצעה של אלעזרא.

הכשרה החזקות אינה החברה היחידה שבעל השליטה שלה הגיש הצעת רכש מלאה למניותיה. אלעד תשובה, בעל השליטה ברודמקו, הגיש הצעה לרכישת המניות שבידי הציבור במחיר של 9.52 שקלים - מחיר הגבוה ב־12% לעומת המחיר בפתיחת המסחר אתמול בבורסה. בענני תקשורת שהגישה הצעת רכש מלאה למניות ואג"ח החברה דחו לא פעם את דחיית מועד הקיבול בניסיון לשכנע את המשקיעים להיענות לה. לא מן הנמנע כי בשל המגמה השלילית בשווקים, יסכימו המשקיעים לקבל את המחיר שהוצא להם, 3.35 שקלים למניה, שמשקף פרמיה של 2.4% בלבד על מחיר אתמול.

לעומתן, הצעת הרכש לדלק ישראל, בה החזיקה קבוצת דלק כ־77.2% התקבלה בסוף השבוע באופן חלקי, כך שרק 9.7% מכלל בעלי המניות נענו להצעה והם יקבלו עבור החזקתם כ־110 מיליון שקל. אתמול צנחה מניית דלק ישראל ב־9% כך שסביר להניח שבעלי המניות שלא נענו להצעה מצרים על כך. בצד המפסידים ניתן למצוא גם את קבוצת דלק עצמה שאם היתה דוחה את השלמת הצעת הרכש בשל ההיענות החלקית, היא היתה יכולה אולי לרכוש את המניות במחיר נמוך יותר ולהימנע מהעלאת מחיר המניה בהצעת הרכש ב־10% ל־101 שקלים.

3. ההסדר באולימפיה מתרחק?

קריסת השוק המקומי אתמול פגעה גם בסיכויי ההצלחה של הסדרי החוב המוצעים. כך למשל טאו שחבה למחזיקי האג"ח שלה יותר מ־300 מיליון שקל וביקשה להמיר את חובם למניות החברה ובתמורה לקבל מניות של חברת סאני- שתי החברות בשליטתו של אילן בן־דב. הצניחה במניית סאני אתמול שינתה לחלוטין את תמונת המתווה המוצע.

הסדר החוב המתהווה באולימפיה שבניהולו של אוסקר כצנלסון התרחק אתמול לאחר שמניית אולימפיה צנחה ב־25.6%. לפני כשבועיים דיווחה אולימפיה כי קארל פרנץ, אזרח הונגרי המחזיק 17.25% מאולימפיה ונמנה על גרעין השליטה שלה, יזרים לאולימפיה 90 מיליון שקל ובתמורה יגיע לאחזקה של 95% בחברה.

פרנץ התנה את הצעתו בהסכמת בעלי האג"ח להסדר חוב לאחר ההקצאה. בעקבות הצניחה במחיר המניה עוד עשוי פרנץ לנסות ולסגת מתוכניתו המקורית ולהזרים סכום נמוך מזה שהציע. אחזקתה העיקרית של אולימפיה היא חברת הנדל"ן נאנט (33%), שמרכזת עבורה את פעילות הייזום למגורים במזרח אירופה. כחלק מהעסקה מתכוון פרנץ להזרים לאולימפיה 20 מיליון שקל במזומן ו־14% מנאנט נדל"ן. בעקבות קריסת השווקים באירופה בסוף השבוע, החששות ממיתון ועסקי הנדל"ן במזרח אירופה שעדיין לא התאוששו מהמשבר העולמי הקודם, נראה כי האטרקטיביות של האחזקה בנאנט פוחתת וכך גם הצעתו של פרנץ.

גם דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה שביקשה לאחרונה מבעלי איגרות החוב שלה דחייה של חמישה חודשים בתשלום האג"ח נחתכה אתמול ב־10% וכך גם קבוצת דלק שירדה ב־10%. השחיקה בשווי החברות עלולה לאלץ את תשובה להגדיל את הבטוחות שיעניק לבעלי האג"ח בהסדר החוב המתהווה, ויתכן שבשל המצב השברירי בשווקים, בעלי החוב יגבירו את הלחץ על תשובה להכניס את היד לכיס ולשלם את התשלום בסך 310 מיליון שקל מכספו הפרטי.

תגיות