אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום שחור לטייקונים צילום: תומי הרפז

יום שחור לטייקונים

קצב הפדיונות בקרנות הנאמנות זינק פי שישה ל-1.5 מיליארד שקל ביום; דנקנר איבד 10% באי.די.בי, אג"ח של פישמן נסחרת ב-10% תשואה; במניות הטייקונים - כיל איבדה 7.9%, הבנקים 8.7% וענקיות הביטוח יותר מ-10%; ירידות חדות נרשמו באג"ח הקונצרניות ובממשלתיות הצמודות

08.08.2011, 07:57 | כתבי כלכליסט

מניות: המשקיעים מכרו מכל הבא ליד

 

שוק המניות צנח אתמול בשיעורים גבוהים אף מאלה שנרשמו בסוף השבוע בבורסות וול סטריט, בין השאר על רקע הורדת דירוג האשראי של S&P לארה"ב, שעדיין לא גולמה במסחר בוול סטריט. מדד ת"א ־25 איבד 7% ונסגר על 1,074 נקודות. מדד ת"א־100 איבד גם הוא כ־7% ומדד מניות היתר צנח ב־9%.

מניית כור, שבשליטת נוחי דנקנר, ירדה ב־17.6% והובילה את הירידות במדד ת"א־100, על רקע חשש שתידרש להחזיר מיד לבנקים את ההלוואות ששימשו לרכישת מניות קרדיט סוויס. בנוסף איבד מדד הבנקים 8.7%, על רקע ירידות של 10% במניית דיסקונט, 9.3% במניית בנק הפועלים ו־8.4% במניית לאומי.

מניות חברות הביטוח הגדולות, החשופות להשקעות בשוק ההון, רשמו ירידות גדולות עוד יותר. מניית הפניקס, שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, צנחה ב־12.5%, ואילו כלל ביטוח שבשליטת נוחי דנקנר השילה 11.2%. מניית מגדל, חברת הביטוח הגדולה בענף, ירדה "רק" ב־7.8%, על רקע מינוף אפסי ביחס למתחרות. גם מניות חברות הסלולר, שכבר תקופה ארוכה סובלות מחולשה, ירדו: פרטנר ב־6.5% וסלקום ב־6%. כיל, למרות הודעה אתמול על חוזה ב־450 מיליון דולר למכירת אשלג בהודו, איבדה 7.9% ומניית טבע איבדה 4.7%, בהמשך למומנטום השלילי של החברה בזמן האחרון.

גם מניות החברות הקמעונאיות נפגעו. מניית שטראוס צנחה ב־7.6% ומניית רמי לוי ב־5.4%.

רחלי בינדמן

 

קרנות נאמנות: גם הקרנות הכספיות פחות אטרקטיביות

ציבור המשקיעים נס אתמול על נפשו מאחזקותיו בקרנות הנאמנות, בתגובה צפויה להתרסקויות בשווקים. על פי הערכות בתעשיית הקרנות, נפדו ביום המסחר הראשון של השבוע 1.5 מיליארד שקל, כאשר הציבור ברח מהקרנות המסורתיות, בעיקר קרנות האג"ח הקונצרניות, הקרנות המשקיעות באג"ח בדירוגים נמוכים (High Yield) והקרנות המעורבות, המשלבות גם השקעה במניות.

לשם השוואה, מראשית אוגוסט, כלומר בארבעת ימי המסחר הקודמים, פדתה תעשיית הקרנות המסורתיות כמעט מיליארד שקל - כ־250 מיליון שקל ביום. הפדיונות היו בעיקר של קרנות אג"ח חברות וכללי (800 מיליון שקל) ושל הקרנות המנייתיות (160 מיליון שקל). כעת, כשסכום דומה נפדה ביום מסחר בודד, מדובר בקפיצה של פי שישה בקצב הפדיונות.

על רקע עלייה מחודשת במפלס הפחד, גייסו הקרנות הכספיות כ־800 מיליון שקל מתחילת אוגוסט, לא כולל אתמול. על פי הערכות בתעשייה, קצב הפדיונות צפוי להמשיך ולגדול על רקע הפאניקה בקרב המשקיעים, אלא שרוב הקרנות הכספיות, שבהן נהנו המשקיעים עד כה מהשקעה ללא דמי ניהול, העלו באחרונה את דמי הניהול כך שמעתה המעבר ל"חוף המבטחים" הסולידי יעלה למשקיעים המפוחדים כסף.

רחלי בינדמן

חברות אחזקה: המשקיעים חבטו בטייקונים

בשל הסערה בשווקים והמשך המחאה החברתית, שהוציאה בשבועות האחרונים מאות אלפי מפגינים לרחובות, המשיכו המשקיעים לחבוט במניות הטייקונים. אתמול רשמו חברות האחזקה הגדולות שבשליטת בכירי המשק ירידות חדות.

כך, למשל, אי.די.בי אחזקות שבשליטת נוחי דנקנר איבדה 9.9%, במקביל לצניחה חופשית של מניית כור ב־17.6% ושל כלל תעשיות ב־9.7%. גם בגזרת האג"ח שהנפיקו החברות שבשליטת דנקנר נרשמה מגמה שלילית: אג"ח ד' של אי.די.בי איבדה 7.1% ונסחרה בתשואה לפדיון של 7.3%. אג"ח ט' של אי.די.בי פיתוח ירדה ב־11.5%, ונסחרה בתשואה לפדיון של 7.8%.

גם החברות שבשליטת לב לבייב רשמו אתמול ירידות חדות: אפריקה ישראל צנחה ב־15.9%, ואילו דניה סיבוס נחלשה ב־17.9%. האג"ח הארוכה של אפריקה ישראל, אג"ח כ"ו, נפלה בשיעור משמעותי של 9.1%, והגיעה עד תשואה לפדיון של כ־13%.

גם אצל יצחק תשובה הצטיירה תמונה לא מעודדת: דלק נדל"ן צנחה במסחר אתמול ב־10% וקבוצת דלק איבדה 9%. אג"ח ה' של דלק נדל"ן איבדה 10.4%, והיא נסחרה בתשואה לפדיון של 46.6%. אג"ח ט' של קבוצת דלק ירדה ב־6.05% והיא נסחרה בתשואה לפדיון של 7.8%.

כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן צנחה אתמול במסחר בבורסת תל אביב ב־12.75%. גם האג"ח של החברה ננעלו בירידות שערים חדות, כאשר אג"ח ט' של כלכלית ירושלים רשמה ירידה של 8.1%, ונסחרה בתשואה של 10.05%. החברה לישראל שבשליטת עידן עופר איבדה אתמול כ־8%. אג"ח 8 של החברה לישראל איבדה 1.45%, ונסחרה בתשואה לפדיון של 5.7%.

שניר הנדלר

 

איגרות חוב: השקליות הקצרות נותרו יציבות

בזירת איגרות החוב הממשלתיות נרשמה אתמול מגמה מעורבת. האג"ח הממשלתיות השקליות לטווח קצר במח"מ (משך חיים ממוצע) של עד שנתיים עלו בשיעור של עד 0.1%. האג"ח השקליות הארוכות ירדו בשיעור של עד 0.3%. אג"ח ממשלתית שקלית 0122, לפדיון בינואר 2022, נסחרה בתשואה לפדיון של 5.1%.

 

באג"ח הממשלתיות הצמודות נרשמו ירידות שערים חדות יותר לכל אורך העקום (אג"ח קצרות, בינוניות וארוכות טווח). אג"ח גליל 5903, שנפדית ביולי 2021, ירדה ב־0.95% ונסחרה בתשואה לפדיון של 2.6%.

המסחר באג"ח הקונצרניות הסתיים בירידות שערים. מדד תל בונד־20 איבד 2.1% ונקבע על 270.3 נקודות. מדד תל בונד־40 איבד 3.3% ונקבע על 327.2 נקודות. בעקבות ירידות השערים באג"ח הקונצרניות, המרווח של מדד תל בונד־ 20מאג"ח ממשלתית צמודה במח"מ דומה עלה ל־2.1%, ובמדד תל בונד־40 עומד המרווח על 2.9%.

לדברי אלון גלזר, סמנכ"ל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, "הירידות שאנחנו רואים באג"ח של חברות האחזקה נגרמות בעיקר מכך שאותן חברות נחשבות לממונפות וחלקן חשופות גם לחו"ל. לזאת מתווספת גם המחאה, שרק מוסיפה שמן למדורה. מבחינת מבנה התיק, עדיף לשבת באפיקים קצת יותר דפנסיביים - לצמצם חשיפה לסקטורים כגון הפיננסים, הנדל"ן או הביטוח".

שניר הנדלר 

תגיות