אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לחברות האשראי: ייאלצו להוריד עמלות סליקה כבר בנובמבר הקרוב צילום: Shutterstock

מכה לחברות האשראי: ייאלצו להוריד עמלות סליקה כבר בנובמבר הקרוב

בית הדין להגבלים עסקיים קבע כי החברות יורידו את העמלה מ-0.975% כיום ל-0.875% בנובמבר הקרוב במקום ביולי שנה הבאה

08.08.2011, 20:51 | מארק שון
חברות האשראי קיבלו מכה מכיוון בית הדין להגבלים עסקיים וייאלצו להוריד את עמלת הסליקה מ-0.975% כיום ל-0.875% כבר בחודש נובמבר הקרוב, במקום ביולי שנה הבאה. ההחלטה של בית הדין מיישרת קו עם עמדת הממונה על ההגבלים.

השופטת נאוה בן אור התייחסה בין היתר לאיום של חברות האשראי כי הן ייאלצו לגלגל את ההפחתה על ציבור מחזיקי הכרטיסים. "לא למותר לתמוה הכיצד ימצאו החברות צידוק לגבות מציבור מחזיקי הכרטיסים את הפער (בין שיעורי העמלות) אשר נמצא על ידי מומחה גבוה במידה ניכרת מן הראוי", כתבה השופטת.

ההמלצה של הממונה החדש, פרופ' דיוויד גילה, וכעת ההחלטה הדרמטית הגיעו בעקבות חוות דעת שהעניק ד"ר שלומי פריזט, מי שהיה לתקופה קצרה הממונה על ההגבלים בפועל ובמשך 4 שנים ראש המחלקה הכלכלית של הרשות להגבלים, שהמליץ בחודש מאי להגיע לעמלת סליקה בגובה 0.638%, ככל הנראה מבלי לנקוב בלוח זמנים לתוצאה הסופית. חוות הדעת עצמה נשארה חסויה.

חברות האשראי סברו כי אין לשנות את המתווה שנקבע בשנת 2006, לפיו הן יורידו את העמלה בהדרגה עד לרמה של 0.875% בחודש יולי הבא. החברות ביקשו למנות מומחה מטעמן, בטענה שפריזט אינו אובייקטיבי בשל תפקידים שמילא, וביקשו לחקור אותו בבית המשפט בטרם תינתן החלטה.

בדומה לדמי הקישוריות בתחום הסלולר, הסכם סליקה מבטיח קישוריות בין כל חברה שמנפיקה כרטיסי אשראי (חברות משותפות לבנקים ולחברות האשראי) לבין הסולקות. החל מ־2006, בשל חילופי בעלויות בתוך חברות האשראי, הן נאלצו לקבל את אישור הממונה על הגבלים עסקיים לפעול באמצעות אישורים זמניים. לאחר חמש שנים של דיונים משפטיים דרש הממונה החדש להוריד את העמלות תמורת אותו היתר זמני. הדרישה הגיעה בין היתר על בסיס חוות הדעת של פריזט.

לגבי הטענה של חברות האשראי לחוסר האובייקטיביות של פריזט קבעה השופטת, כי "לטענה זו אין יסוד. הן הממונה והן הכלכלן הראשי של הרשות אינם גורם בעל עניין. מלכתחילה היה אמור המומחה לבוא מקרב הרשות, והטענה כאילו עמדת הממונה היום מושפעת מכך שהכלכלן הראשי קבע את שקבע, אין לה בסיס".

השופטת סברה כי לחוות הדעת יש השפעה על קצב הורדת העמלה. "בנסיבות אלה לא אוכל לקבוע כי מתן היתר זמני על פי שיעורי העמלות שבמתווה המקורי הנו לטובת הציבור...העמלות במתווה המקורי אינן נתמכות בחוות דעת או בתחשיב כלשהו".

למרות התמיכה המוחלטת בפריזט החליטה השופטת לאפשר לחברות האשראי להגיש חוות דעת נפרדת בשורה מצומצמת של נושאים. חוות הדעת תוגש עד ל-15 בספטמבר.

השופטת האריכה את ההיתר הזמני עד לסוף שנת 2011 בתנאי ששיעור העמלה הצולבת הממוצעת לא יעלה על 0.875% החל מנובמבר.

תגיות