אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה צפויה לקדם הרחבת הדיור המוזל לזכאים צילום: ענבל אלברג

המדינה צפויה לקדם הרחבת הדיור המוזל לזכאים

מועצת מינהל מקרקעי ישראל עשויה לקבל היום החלטה על הפחתת מספר הילדים לבני הזוג המבקשים לקבל זכאות לדירה במכרזי מחיר למשתכן. הראשונים להשתלב במהלך: מאחזים הצפויים להיכלל בהרחבות של יישובי קבע

10.08.2011, 09:31 | שי פאוזנר

על רקע משבר מחירי הדיור בישראל והמחאה הציבורית הגדולה בצדו, צפויה המדינה להתחיל לקדם את הרחבת הדיור המוזל לזכאים. המהלך צפוי להתחיל ביישובי הפריפריה. כך, מסתמן ש־11 מאחזים בנגב ובגליל המתוכננים להפוך ליישובים יהיו הראשונים ליהנות משינוי קריטריוני הזכאות במכרזי מחיר למשתכן של המדינה. מדובר בהחלטה שעשויה לעבור כבר היום במועצת מינהל מקרקעי ישראל, שתכליתה הפחתת מספר הילדים כתנאי לזכאות. בראש המועצה עומד שר השיכון אריאל אטיאס.

נציגי המחאה לנתניהו "חידלו מהצעדים החד-צדדיים ומקביעת העובדות בשטח" יו"ר התאחדות הסטודנטים ויו"ר תנועת דרור ישראל שלחו מכתב לנתניהו, שטייניץ ואטיאס: "עולה החשד כי מדובר בניסיון לקדם מדיניות ישנה במסווה של היענות למצוקת העם ומחאת ההמונים" כתב כלכליסט, 4 תגובותלכתבה המלאה

התוכנית להקמת היישובים החדשים היא תולדת פעולה של עמותת איילים, שהוקמה ב־2002 על ידי יוצאי צבא במטרה ליישב את הנגב והגליל. בעמותה מספרים שהגיעו להסכמה עם הממשלה ועם מינהל מקרקעי ישראל, שלפיה יוקמו 11 מאחזים על ידי העמותה, אשר בהמשך יהפכו ליישובי קבע. זאת באמצעות בנייה במכרזי מחיר למשתכן, שתיכלל במסגרת הרחבות של היישובים דימונה, מצפה רמון, ערד, באר שבע, אופקים, ירוחם, קיבוץ ארז והמועצה האזורית רמת נגב. במקביל יבנו בגליל: בקריית שמונה, ברכס תורען ובקיבוץ נווה אור בעמק המעיינות. יצוין שהמגורים במאחזים הם במבנים יבילים - קרוואנים המובאים למאחזים על ידי תרומות שהתקבלו בעמותת איילים.

מתן דהן, מנכ"ל עמותת איילים, מסר ל"כלכליסט" כי העמותה סיכמה עם האוצר על תקציב של כ־80 מיליון שקל להשקעה בפיתוח לבנייה במאחזים.

נישת הזכאות הצרה תורחב משמעותית

הקריטריון הקיים לכניסה לרשימת הזכאים לדירות במכרזי מחיר למשתכן הנו שני הורים נשואים עם יותר משלושה ילדים. השר אטיאס הואשם לא פעם בכך שהא מונע שינוי בעניין זה, מפני שהוא מייצג את דרישות העדה החרדית שבה רוב המשפחות הן משפחות מרובות ילדים. באחרונה הצהיר אטיאס כמה פעמים כי יפעל לשינוי המצב, וחזר על כך במסיבת העיתונאים שבה הוצגה על ידי ראש הממשלה, שר השיכון עצמו ושר האוצר תוכניתם החדשה לטיפול במשבר הנדל"ן. מדובר בהצעה של אגף התקציבים באוצר, שלפיה מי שיהיו זכאים להיכלל ברשימה זו יהיו בני זוג שלהם שני ילדים לפחות ואחד מבני הזוג לפחות עובד במשרה מלאה, או בני זוג עם ילד אחד שאחד מהם עובד במשרד מלאה והשני בחצי משרה לפחות. שינוי זה יכליל אוטומטית את רוב הזוגות הצעירים בישראל.

יבילים כפתרון מהיר למגורים

בתוך כך, המשרד לפיתוח הנגב והגליל פועל כדי לקדם הפיכת מאחזים שהקימה עמותת איילים ליישובי קבע בנגב ובגליל. בעקבות פגישה עם נציגי העמותה פנה המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום למינהל מקרקעי ישראל, בבקשה להכשיר אותם במסגרת הרחבות מתוכננות של ערים ויישובים.

מאחז של עמותת איילים דרומית לדימונה. מבני הקבע יוצעו תחילה להשכרה, צילום: ענבל אלברג מאחז של עמותת איילים דרומית לדימונה. מבני הקבע יוצעו תחילה להשכרה | צילום: ענבל אלברג מאחז של עמותת איילים דרומית לדימונה. מבני הקבע יוצעו תחילה להשכרה, צילום: ענבל אלברג

התוכנית כוללת הקמת 300 יחידות דיור של מבנים יבילים בתוך 60 יום בשלב הראשון. על פי תוכנית העמותה, זוגות צעירים שירצו להצטרף לאחד מ־11 הגרעינים יוכלו לקבל מגורים זמניים מוזלים משמעותית בתוך פרק זמן של 21 יום. במשרד לפיתוח הנגב והגליל מספרים כי ישנה רשימה ארוכה של משפחות המתעניינות במעבר ליישובים החדשים. על פי התוכנית של עמותת איילים, משפחה שתעבור לגור במאחזים תוכל לבחור במסלול שבו היא שוכרת את הבית ולא קונה אותו בשלב הראשון לתקופה של כמה שנים. אם תחליט להישאר, יקוזזו ממנו דמי השכירות.

המדינה השקיעה כ־50 מיליון שקל ב־14 כפרי סטודנטים הפזורים במחוזות אלה. השר שלום, נזכיר, הצהיר בעבר כי משרדו סימן כמטרה הבאת 300 אלף מתיישבים לנגב ולגליל. "יש כאן הזדמנות היסטורית לשנות את מפת ההתיישבות מהיסוד ולספק פתרונות דיור מוזלים ומיידיים לצעירים רבים. זמנים קשים מחייבים יוזמות יצירתיות".

מחיר למשתכן

מכרז על קרקע בבעלות המדינה, שבו זוכה הקבלן שמציע את מחיר הדירה הנמוך ביותר. ברוב המקרים הדירות במכרזים אלה נמכרות בהנחה של עשרות אחוזים

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
למה ככה ? יש לי הצעה יותר פשוטה
לא הבנתי מה עם הרווקים ? ולמה לזוגות עם 3 ילדים ומעלה יש עדיפות ? (האחרונה זו שאלה רטורית אגב. כולנו יודעים את התשובה :)). אני לא מבין את הטימטום. מכיוון שהדיור המוזל הוא דיור מטעם המדינה (שזה איכשהו מה שמקבלים עבור מה שנתנו האזרחים למדינה - הן בצורת מסים והן בצורת שירות צבאי) - אז למה לא לתת ל*כולם* סיכוי שווה ? (כולל רווקים, כולל משפחות עם 1 2 3 4 5 6 7 ועשרה ילדים ויותר). רווק מקבל הנחה במסים בגלל שהוא רווק ? וזוג עם ילד אחד מקבל ? מבחינת מסים - כולם שווים. כך ראוי שיהיה גם בחלוקת הזכאות לדירות. זכות לדירה היא זכות בסיסית, ואם נותנים אותה על פי הגרלה - מן הראוי שלכולם יהיה סיכוי שווה ! ואני לא רואה למה לא להעדיף כאלה שנתנו יותר למדינה בצורת שירות לאומי או שירות צבאי או דרך אחרת.
דורון , תל אביב  |  11.08.11
9.
היצע היצע ועוד פעם היצע!!!!
חייבים להחזיר את מחיר הדיור לשפיות ע"י יצירת דיור מלאכותי (עד להיצע הטבעי עוד 5 שנים) : 1.דיור במושבים ובקיבוצים בשרון - מיידי (השכרות + קארווליות) - הערכות מדברות על 55 אלף יח' פנויות 2.אלפי משרדים ריקים בתל אביב - הסבה מיידית (3 חודשים) - לכל המלעיזים לגבי מחסור בכח עבודה (זרה) , הרי לכם תשובה - הסטודנטים והמוחים יותר מישמחו לעזור בשיפוץ ובהסבה 3.ארנונה 300% על דירות "צרפתיות" ריקות - הצפה מיידית של דירות אלו , דירות אשר עומדות ריקות 11 חודשים בשנה הינם לדידי - פשע עם!
מחזירים את הדיור לעם  |  10.08.11
לכל התגובות