אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אין חנינה למפצלי הדירות צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": אין חנינה למפצלי הדירות

עיריית ת"א אמנם הצהירה בעקבות מחאת הדיור כי היא שוקלת לאפשר פיצול דירות כדי להוזיל את מחירי השכירות, אולם כעת היא מזהירה: מי שכבר פיצל - אבוד לו. בינתיים, יותר ויותר בעלי דירות מחזירים את הנכסים למצבם המקורי

11.08.2011, 09:29 | דותן לוי

מחאת האוהלים הצליחה לרכך לא רק את מדיניות הממשלה בנושא הדיור, אלא גם את זו של עיריית תל אביב והעומד בראשה, רון חולדאי. ההד הציבורי גרם לעירייה להצהיר בשבוע שעבר כי החליטה לבחון שוב שורה של מהלכים שיקלו על מגורי צעירים וזוגות בעיר - בהם מתן לגיטימציה לפיצול דירות באזורים מוגדרים.

האם מדובר בבשורה לאלה שכבר פיצלו דירות בניגוד לחוק הקיים? מבדיקת "כלכליסט" עולה כי התשובה לכך נכון לעכשיו שלילית. תחושת הרדיפה שמלווה את בעלי הדירות המפוצלות בשנתיים האחרונות, שבהן ביצעה העירייה אכיפה מסיבית בתחום, לא צפויה להיפסק והם ייאלצו להמשיך להסתתר.

ערי גוש דן לא מתלהבות מפיצול דירות "לא נאפשר הריסת רחובות כדי שאנשים יגורו כמו סרדינים" ברמת גן, הרצליה וגבעתיים מבהירים כי לא יקלו על מפצלי דירות בניגוד לחוק דותן לוי, 6 תגובותלכתבה המלאה
בעירייה אישרו אתמול כי "החלטת מועצת העירייה לא צפויה לשנות או להכשיר רטרואקטיבית את המצב הקיים בנוגע לדירות שפוצלו בניגוד לחוק". באופן אבסורדי, גם דירות שיימצאו באזורים שיוגדרו בעתיד כמיועדים לפיצול ויעמדו בקריטריונים שתקבע העירייה לחלוקה, יישארו מחוץ לחוק.

מאות דירות מפוצלות מאוחדות מחדש

בהיעדר יכולת להכשיר דירות בדיעבד, ההערכות הן כי תימשך המגמה שמתקיימת בשוק מאז שנת 2009, שלפיה בעלי דירות שפוצלו משיבים אותן למצבן הקודם. מגמת איחוד הדירות התחזקה לאור מדיניות אכיפה נוקשה - וכמה פסקי דין תקדימיים שגזרו על מפצלי דירות קנסות של מאות אלפי שקלים.

הבהלה שאוחזת בבעלי הדירות המפוצלות משתקפת היטב בנתונים של התאחדות קבלני השיפוצים והעירייה, המצביעים על גידול מתמיד במספר הדירות שהושבו למצבן הקודם. לפי נתוני התאחדות קבלני השיפוצים, בין ינואר 2009 לאוגוסט 2011 אוחדו מחדש 930 דירות בתל אביב. לפי נתוני העירייה, מתחילת 2009 ועד יוני 2011 אוחדו בעיר 364 דירות מפוצלות.

דירה מפוצלת בתל אביב. שולחן העבודה במטבח, מוני החשמל והמים במסדרון, צילום: אוראל כהן דירה מפוצלת בתל אביב. שולחן העבודה במטבח, מוני החשמל והמים במסדרון | צילום: אוראל כהן דירה מפוצלת בתל אביב. שולחן העבודה במטבח, מוני החשמל והמים במסדרון, צילום: אוראל כהן

ההפרשים הגדולים בין נתוני התאחדות קבלני השיפוצים לנתוני העירייה מלמדים כי מפצלי דירות רבים מעדיפים לאחד בחזרה את הדירות ביוזמתם האישית, מחשש שהעירייה תגיש נגדם תביעה. נתוני התביעות מבהירים כי יש לחששם ביסוס במציאות. בשנת 2010 הגישה עיריית תל אביב 236 תביעות נגד מפצלי דירות, ובינואר־יוני 2011 היא הגישה 162 תביעות.

בעירייה אומרים כי לצד הגשת תביעות ננקטים צעדים של הוצאת צווי הריסה ופנייה לחברת החשמל בבקשה להפסיק את האספקה לדירות ובניינים שבהם בוצע פיצול.

פסקי הדין החמורים השיגו הרתעה

בהתאחדות קבלני השיפוצים מדווחים כי לצד העלייה באיחוד מחדש של דירות מורגשת בשנה האחרונה ירידה של 95% בחלוקה חדשה של דירות בתל אביב ובסביבתה. הסיבה לכך היא קרוב לוודאי פרסומים על פסקי דין וצווי הריסה נגד בעלי דירות. לדברי ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, שני פסקי דין השיגו הרתעה חזקה במיוחד, לאחר שקבעו למפצלים קנסות של 230 אלף שקל ו־570 אלף שקל.

"סכומים אלה גרמו לבעלי דירות אחרים לחשוב פעמיים אם כדאי לפצל את דירתם או לא", אומר סיב. הוא מוסיף כי בהתאחדות מציעים לקדם חקיקה שתאפשר פיצול דירות בכמה תנאים: תשלום כופר לעירייה בהתאם לגודל הדירה וללא שיקול דעת של עיריות; פיצול דירות ללא יותר משתי דירות בשטח של 35 מ"ר כל אחת לכל הפחות; וקביעה שבעל הבית ישלם את החשבונות, כדי למנוע סכסוכים בין הדיירים. סיב סבור כי חוק כזה יגרום מיד להורדת מחירי השכירות במרכז הארץ.

הדירות יפוצלו בעיקר בדרום תל אביב

גם אם מקבלים את השאיפה של עיריית תל אביב למצות את הדין עם מי שפיצלו את דירותיהם בניגוד לחוק, בטווח הקרוב גם בעלי דירות שומרי חוק המעוניינים לפצל את דירותיהם, יתקשו ליהנות מהצהרת הכוונות החדשה של עיריית תל אביב. לדברי ארנון גלעדי, המשנה לראש העירייה ויו"ר הוועדה העירונית לדיור בר־השגה, המכשול העיקרי במהלך שהציגו חברי המועצה להנהלת העירייה הוא החקיקה.

"לאחר שנגבש את המלצותינו נצטרך להתמודד עם הצד המשפטי. הליך מזורז מבחינתנו יהיה כזה שאורך חצי שנה", אומר גלעדי. בשיחה עם "כלכליסט" הוא הוסיף כי עדיין לא נקבע באילו חלקים של העיר יאושר פיצול דירות, אף כי להערכתו, האזור העיקרי שיעלה לדיון הוא דרום העיר. למרות זאת, ייתכן שיישקל מתן אישור לפיצול דירות באזורים מסוימים במרכז העיר.

"נבחר באזורים שמראש אינם מבוקשים על ידי משפחות עם ילדים, והעירייה רוצה לראות בהם נוכחות מוגברת של צעירים", אומר גלעדי. "הכוונה היא לקבוע סטנדרט לדירות הללו, כדי שלא נראה דירות מחולקות בשטח של 14–20 מ"ר כפי שמתרחש היום. אלה דירות שאינן ראויות למגורים".

עוד אומר גלעדי כי לא רבים יודעים זאת, אך כבר היום עיריית תל אביב מאפשרת פיצול דירות באזורים וברחובות מסחריים, שבהם אין הגדרת צפיפות על פי התב"ע (תוכנית בניין עיר). בין השאר מדובר על רחוב אלנבי ועל חלקים מרחוב בן יהודה, שבהם ניתן לחלק דירות בתנאי שגודל יחידות הדיור לאחר הפיצול יעמוד לפחות על 35 מ"ר.

המשנה לראש עיריית ת"א ארנון גלעדי: "נבחר אזורים שאינם מבוקשים על ידי משפחות עם ילדים. נוודא שלא יהיו דירות בשטח של 20–14 מ"ר שאינן ראויות למגורים".

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי גם הערים שמסביב לתל אביב לא שינו את מדיניותן בנוגע לפיצול דירות. מעיריית גבעתיים נמסר כי תנאי הצפיפות והתשתיות הקיימות בעיר אינם מאפשרים לעירייה לשנות את מדיניותה בנוגע לדירות המפוצלות.

"לא נאפשר הריסת רחובות כדי לאפשר לאנשים לגור כמו סרדינים", אומרים בעירייה, ומוסיפים כי בעיר קיימות הרבה דירות קטנות של 30–60 מ"ר. בעיריית גבעתיים מוסיפים כי המחסור העיקרי מורגש דווקא בדירות בינוניות של 3 חדרים, בגודל של 70 מ"ר לפחות.

גם בעיריית רמת גן אומרים כי אין בכוונת העירייה להקל על מפצלי דירות שעשו זאת בניגוד לחוק. עם זאת, בשונה מיתר הערים, עיריית רמת גן מאפשרת פיצול דירות באופן חוקי בכל חלקי העיר, וכיום קיימות בה עשרות דירות שפוצלו כחוק. "כל מי שבא בידיים נקיות, נסייע לו לקדם את ההליך", אומר גורם בכיר בעירייה. "לעומת זאת, נלך עד הסוף עם אלה שפיצלו את דירותיהם בניגוד לחוק".

מעיריית הרצליה נמסר כי נעשות פעולות שונות כדי לאפשר מגורי צעירים בעיר, אך האכיפה נגד בעלי הדירות המפוצלות תימשך. לפני חודש דווח ב"כלכליסט" כי עיריית הרצליה מתכננת מאגר ראשון מסוגו בישראל, ובו מאות דירות בנות שלושה חדרים המיועדות להשכרה ארוכת טווח של 7–10 שנים לזוגות צעירים. עם זאת, בשיחה עם "כלכליסט" אמרה ראש עיריית הרצליה יעל גרמן כי השלמת המאגר תארך 3–5 שנים.

עיריית גבעתיים: "לא נאפשר הריסת רחובות כדי שאנשים יגורו כמו סרדינים".

תגיות

50 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

48.
דרום העיר
למה הממשלה ועיריית תל אביב לא נותנות מענה לבעיית הזרים בדרום תל אביב שום ראש עיר בארץ ובעולם לא היה מקבל שחצי מהעיר יהיו מסתננים בתור יהודי אני חושב שצריך לכבד ולעזור לשונה ולזר במיוחד בגלל מה שעבר העם היהודי בגלות אבל עניי עירך קודמים לאוכלוסיה בדרום העיר גם כך קשה אז למה להכביד?? יש לתת מענה מהיר לבעיה שבסופו של דבר תתפוצץ לנו בפנים
רונית , תל אביב  |  14.08.11
47.
פתרון חלקי לבעיית הצעירים
במרכז הארץ אין קרקע ששייכת למדינה ורוב הקרקע פרטית הפתרון להפוך המון מבנים שבעבר היו משרדים ותעשייה למגורים לצעירים ומעמד הביניים העיריות ובמיוחד עיריית תל אביב מקשות על היזמים בגלל הארנונה הגבוהה בעשרות אחוזים ומעדיפות אלפיי מטרים נטושים והאזרחים ברחוב עצוב
אורנה , תל אביב  |  13.08.11
46.
מי שמפצל דירה ללא רישיון ... שיחטוף קנסות של מאות אלפי שקלים
אפשר לפצל דירה ברישיון, ותעשו בניה ושיפוצים בבניין ע"פ התקן ... המפצלים הופכים את הבניין לסלאמס, הורסים קירות תומכים ויוצרים סכנת התמוטטות בבנינים ... מתקינים צינורות ביוב מכוערים על הקירות החיצוניים ... תולים צנרת מים פרטיזנית על הקירות ... וגורמים לקריסה של מערכות המים והביוב הישנות בבניין ... בכל דירת 2 חדרים שפוצלה מתקינים 4 מזגנים .... המפצלים מורידים את ערך הדירות בבניין, וגורמים לירידה חדה באיכות החיים של דיירי הבניין ... לדוגמא בבניין של ההורים שלי בר"ג, בגלל המקלחות המרובות בדירות המפוצלות בקומת הקרקע ובקומה הראשונה והשניה ... בערב אין מים בדירת ההורים שלי המצוייה בקומה השלישית
יורם מראשון  |  12.08.11
לכל התגובות