אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלדד תמיר: "השוק בהיסטריה שמבוססת רק על פחד" צילומים: אוראל כהן

אלדד תמיר: "השוק בהיסטריה שמבוססת רק על פחד"

החשש מחובות הטייקונים הפיל אתמול את המניות שלהם אך גם את מניות המלווים הגדולים: הבנקים וחברות הביטוח. בדש איפקס ממליצים שלא לאסוף סחורה בשוק ולהמתין: "לחכות להתבהרות - אם יצחק תשובה או נוחי דנקנר נופלים - הבנקים יושפעו לרעה"

11.08.2011, 07:41 | רחלי בינדמן, שניר הנדלר וניר צליק

"מה שקורה בשוק זה פשוט היסטריה מוזרה, שאף אחד לא מבין על מה היא. בשלב הזה יש תוהו ובוהו וכולם זורקים ני"ע מכל הבא ליד". כך אמר ל"כלכליסט" אלדד תמיר, מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן. לדבריו "לאף אחד אין מושג מה קורה. ראינו מכירות חסרות היגיון לחלוטין, הרבה מאוד פחד. פתאום, כל מי שהנפיק איגרת חוב נתפס בהגדרה כאחד שלא יכול לשלם אותה. צריך לראות לאן ההיסטריה הזו תוביל. בניגוד למשברים אחרים, ההיסטריה, גם כאן וגם בארה"ב ובעולם, לא מבוססת על שום דבר חוץ מפחד".

אתמול בבורסה בתל אביב נרשמו ירידות שערים חדות בעיקר במניות הבנקים והביטוח וכן במניות ובאג"ח של הטייקונים על רקע החשש בשוק ממינוף היתר וחוסר היכולת לגלגל חובות.

מאיר סלייטר, אנליסט הבנקים והביטוח של בית ההשקעות דש איפקס, ציין, כי "אחת הסיבות המרכזיות לירידות במניות הבנקים היא ההלוואות של הטייקונים. הרי הטייקונים לא מנפיקים רק אג"ח בשוק, אלא גם מקבלים הלוואות גבוהות מהמערכת הבנקאית. אם יצחק תשובה, ובעיקר נוחי דנקנר, נופלים, יש להם אובליגו מאד משמעותי לבנקים שמושפעים מכך לרעה.

"מרבים הלווים הגדולים במשק מגיעים למגבלת של לווה בודד בבנקים, שמשמעו כי הבנק מקצה להם הלוואות בהיקף של 15% מההון שלו. בנק הפועלים, למשל, נתן לכור של דנקנר לא מעט הלוואות, ולכן הבנק חשוף לקבוצת אי.די.ביול כור. מעבר לזה רוב הבנקים הלוו כסף ללווים הגדולים ביניהם לחברות מקבוצת דנקנר כמו שופרסל, סלקום, כלל ביטוח שהן חברות יחסית בטוחות אבל גם כור שהיא יותר מסוכנת".

סלייטר התייחס להשפעה של הירידות גם על חברות הביטוח: "חברות הביטוח מושפעות לרעה בראש ובראשונה מהעובדה שהשוק נפל והן משקיעות את כספי הנוסטרו שלהן בשוק ההון. מרבית חברות הביטוח פועלות במינוף ברמת המקסימום. הם לקחו הון משני ברמה המקסימאלית שהן יכולות ולכן המינוף משפיע עליהן לרעה פי כמה. זאת למעט חברת הביטוח מגדל שהיא בכלל לא ממונפת ואפילו לא לקחה הלוואות שישמשו כהון משני ולכן היא יציבה יותר".

סלייטר אף מודה כי קיימת אפשרות לתרחיש דומה לזה של 2008, אז חברות הביטוח נדרשו לבצע השלמות הון כדי לעמוד בדרישות ההון הרגולטוריות, ובעל הבית נדרש להזרים כסף. "כרגע לרוב חברות הביטוח למעט מגדל שמחזיקה בהון גבוה פי כמה, מחזיקות בעודפי הון של 300־600 מיליון שקל. תרחיש של אובדן כרית ההון הזו בהחלט אפשרי".

לא למהר לקנות בשוק

סלייטר מציין כי ירידות חדות כאלה באג"ח של חברות ההחזקה הממונפות התרחשו בעוצמה דומה גם במשבר של 2008. הוא מציע למשקיעים לא למהר לאסוף סחורה בזול בגזרת הבנקים וחברות הביטוח, אלא לקנות במספר מנות ובזהירות עד להתבהרות המצב הכלכלי.

טרנס קלינגמן, ראש מחלקת המחקר של מיטב סבור שהבעיה השורשית של השוק כעת היא עודף המינוף של הסקטור העסקי: "תיק האשראי בישראל ריכוזי מאוד ותלוי בתפקוד האג"ח של השוק הקונצרני. הבנקים מימנו הרבה עסקאות ממונפות כמו העברת שליטה מבעל שליטה אחד לאחר, והחזר החוב לבנקים תלוי בתזרימים של החברות התפעוליות, החברות הבנות של חברות האחזקה. ברגע ששוק האג"ח לא מתפקד ואין גיוסים הבנקים נסחרים מתחת להון העצמי שלהם. שני הבנקים הגדולים נסחרים ברמה של 0.84 על ההון. הסיבה לכך היא שהשוק כבר רואה שתהיה עליה בהפרשה לחובות מסופקים אצל הבנקים הגדולים וראינו את זה ב־2008. אלא שההבדל עכשיו בין 2008 והיום היא שאז החברות הגיעו עם מצוקת נזילות ואילו עכשיו הן מחזיקות ביתרות נזילות גבוהות. עם זאת, החשש שלי הוא שלמרות יתרות הנזילות רמת המינוף נשארה גבוהה והסכנה היא שחברות הדירוג שעברו משא ארוך מ־2008 והם עם יד קלה על ההדק, יורידו דירוגים, מה שיכול לייצר ייקור משמעותי בעלויות המימון".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תרבות הדימיון נותנת את אותותיה, חז"ל קראו לזה "הסנדל המסומר"
כאשר הדימיון הוא המוביל והוא נותן את הטון בחיים, אז אין יכולת לפעול בצורה הגיונית. התוצאה היא היסטריה. חז"ל מספרים על אירוע שקרה בזמן שעם ישראל נשלט בידי עמים אחרים ונאלץ להתחבא במערות מרוב פחד. יום אחד שמעו קולות מבחוץ וחשבו שבאים עליהם להורגם. נוצרה מהומה שנהרגו רבים במהלכה. הסיפור מורכב יותר וכל פרט בו מתאר את הנזק שהדמיון גורם. מעשה שהיה בימי גזירת השמד, "שהיו נחבאים במערה ושמעו קול מעל גבי המערה, כסבורים היו שבאו עליהם אוייבים, דחקו זה את זה והרגו זה את זה - בסנדליהם המסומרים - יותר ממה שהרגו בהם אויבים". תרבות הדימיון הורטואלית שולטת ועל זה לצערנו אנו משלמים. שיהיה יום טוב.
11.08.11
1.
אני רואה שלא למדנו כלום, יש כאלה שהם גדולים מכדי ליפול
לא משנה כמה הבור שלהם גדול, המערכת חייבת לתת להם להמשיך ולהתגלגל! ככה זה. אותנו הקטנים וגם העסקים הבינוניים המערכת תחתוך בהזדמנות הראשונה, אבל לגדולים חייבים להזרים חמצן מעצבן? צודקים אי צדק? נכון! אבל בסופו של דבר זה הדבר זה עובד הפוך על הפוך וזה הדבר הנכון עבור כל הקטנים כי נפילה של אחד מאלה וכל המדינה מתמוטטת. ראו ארצות הברית...כל הבנקים הקטנים נסגרים בקלילות מידי שבוע. אבל הגדולים מוגנים!
גיסנו  |  11.08.11