אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בריטניה: "ילדים בני 10 מתפרעים ברחובות כמו בבילוי לילי"

בעיתוי עגום הוריד אתמול הבנק המרכזי של בריטניה את תחזית הצמיחה במשק. אחרי ימים של התפרעויות אלימות בערים ברחבי הממלכה, תקציב המשטרה אמור להימחק בעקבות גל תביעות חסר תקדים מצד אזרחים ובתי עסק

11.08.2011, 08:24 | יואב בורנשטיין, לונדון

בריטניה התעוררה אתמול לבוקר של התפכחות. הלילה בלונדון עבר בשקט יחסי, הודות לנוכחותם של 16 אלף שוטרים ברחובות. במנצ'סטר, בברמינגהאם, בליברפול, בלסטר ובערים אחרות עדיין נרשמו אירועים אלימים בלילה שבין שלישי לרביעי. בתי המשפט בלונדון פעלו במשך כל הלילה כדי להתחיל בהליך המשפטי של העצורים, שמספרם הגיע ליותר מאלף.

ראש עיריית לונדון בוריס ג'ונסון אמר כי אין ברירה והממשלה תצטרך לשקול מחדש את התוכנית לקיצוצים נרחבים בשורות המשטרה. "אם אתם שואלים אותי האם אני חושב שיש טעם לקיצוץ בתקציב המשטרה נוכח האירועים הללו תשובתי תהיה לא. אני חושב שהטעם תמיד היה די חלש והוא נחלש באופן משמעותי. זה לא הזמן לבצע קיצוצים משמעותיים בכוחות המשטרה", אמר ג'ונסון בראיון לרדיו 4 של ה־BBC.

על פי הערכות של HMIC, גוף ממשלתי בריטי, הקיצוץ המתוכנן בתקציב המשטרה יאלץ אותה לפטר 34 אלף עובדים עד שנת 2015. לפי הנתונים הללו, אחד מכל 20 שוטרים יאבד את עבודתו ומספר השוטרים המוצבים ברחובות יקטן. פול מקיבר, ראש האיגוד המקצועי של השוטרים באנגליה ובוויילס, הצביע בחודש שעבר בראיון ל"כלכליסט" על תוצאות הקיצוץ: "אין שום ספק שאיכות השירות שאנחנו מעניקים במשטרה לציבור תרד. אנחנו עומדים בפני קיצוץ של 20% בתקציב שלנו. זה אומר שעל כל 5 ליש"ט שהוצאנו בעבר, נוכל להוציא 4 ליש"ט בלבד, וכל אחד שמנהל משק בית מבין מה זה אומר".

זוהי איננה המכה היחידה שהונחתה על המשטרה הבריטית. במהלך הלילה שעבר התברר כי היא חשופה לתביעות על הנזק הרב שנגרם במהלך המהומות ומוערך כעת ב־200 מיליון ליש"ט. חוק "נזקי המהומות" שנחקק בסוף המאה ה־19 מאפשר לחברות ביטוח, בתי עסק ואנשים פרטיים לתבוע את מלוא הפיצויים על הנזק שנגרם להם מהמשטרה המקומית.

 

המפגינים הם שישלמו

מת'יו סינקלייר, מנהל "ברית משלמי המסים", ארגון התומך בהפחתת מסים אמר ל"כלכליסט": "ההתנהגות המגעילה של המתפרעים גורמת כבר מספיק נזק. זה מדאיג ביותר אם הם יוצרים חשבון של מאות מיליוני ליש"ט שמשלם המסים יצטרך לכסות. צריך להבטיח כי המפגינים ישלמו את השיעור המרבי מהנזק ושחברות הביטוח יתרמו את חלקן".

בעבר תמך ארגונו של סינקלייר - המשתייך לימין בבריטניה - בקיצוצים במשטרה, אולם כעת הוא ממליץ על קיצוצים במקומות אחרים במטרה להקטין את הגירעון. "משלמי המסים משלמים מספיק והלוואות נוספות רק יסכנו את ההתאוששות הכלכלית", אמר.

ראשי איגוד חברות הביטוח הבריטי כבר נפגשו שלשום בלילה עם שרת הפנים של בריטניה, תרזה מיי, והודיעו לה כי הם מתכוונים לתבוע ממשלם המסים פיצויים בהיקף של 100 מיליון ליש"ט. על פי ההערכות, בתי עסק ואנשים פרטיים שלא היה להם ביטוח יתבעו 100 מיליון ליש"ט נוספים. לפי החוק, הם חייבים לתבוע את הפיצויים בתוך שבועיים.

איגוד רשויות המשטרה (APA) כבר הודיע אתמול כי התקציב של המשטרה המקומית באנגליה עלול "להימחק" כתוצאה מתביעות הביטוח, בעלי העסקים והתושבים. "נראה לי לא הגיוני שבעוד שהמשטרה מתמודדת עם קיצוצים חסרי תקדים ומנסה להתמודד עם מחיר אי־הסדר, היא תהיה חייבת גם לשאת בנטל על נזק שגרמו פושעים בגלל חוק מיושן", אמרה אן ברנס, סגנית יו"ר הארגון. היא קראה לממשלה להעביר למשטרה מענק חירום שיכסה את הפיצויים.

"רוחות נגדיות לצמיחה"

בעיתוי שיכול היה להיות מוצלח יותר, הוריד אתמול הבנק המרכזי את תחזית הצמיחה בבריטניה ל־1.4% בשנת 2011. ההערכה הקודמת שהתפרסמה בחודש מאי הייתה 1.8%. "יש כמה רוחות נגדיות לצמיחה בתקופה החזויה", אמר מרווין קינג, נגיד הבנק של אנגליה, "והרוחות הללו מתחזקות כל יום". הנתונים התפרסמו במסגרת הערכת האינפלציה הרבעונית של הבנק.

תחזית הצמיחה של הבנק לשנת 2012 היא 2%, לעומת 2.5% בדו"ח הקודם. לדברי קינג, הסיכון המשמעותי ביותר לכלכלה הבריטית הוא משבר החוב בגוש היורו ו"בכוונתה של בריטניה לעבוד בשיתוף עם מדינות אחרות כדי להקטין את החוב הממשלתי והפרטי". לגבי האינפלציה אמר קינג כי יש "סיכוי טוב" שהיא תגיע ל־5% בסתיו כתוצאה מעליית מחירי האנרגיה. עם זאת, הבנק צופה כי היא תתמתן כבר עם תחילת השנה הבאה.

קינג אותת כי בשלב הזה העלאת הריבית מחצי אחוז - שפל של כל הזמנים - אינה עומדת על הפרק. הבנקאים בסיטי צופים כי הריבית בבריטניה לא תעלה עד תחילת שנת 2013. שלשום הודיע הבנק המרכזי של ארצות הברית כי ישאיר ככל הנראה את גובה הריבית על 0% לפחות בשנתיים הקרובות.

רשימת המטרות של המתפרעים בלונדון כללה בימים האחרונים רשתות רבות. חנויות, פאבים ואפילו מכוני כושר רבים סגרו את שעריהם מוקדם בהתאם להמלצות המשטרה, גם בשכונות שבהן לא התרחשו מהומות כלל. המטרות המועדפות ביותר על ידי הבוזזים היו חנויות סלולר, כיוון שהמוצרים שלהן קטנים ובעלי ערך רב. ברחבי העיר נגרם נזק ל־20 חנויות של המותג Everything Everywhere, הרשת הסלולרית המשותפת לאורנג' האנגלית ולשמונה חנויות של T-Mobile ו־O2, אחד ממותגי הסלולר הגדולים בבריטניה. Carphone Warehouse, רשת הסלולר הגדולה באירופה, מסרה כי כל הטלפונים שהיו בחנויותיה ניתנים לאיתור או לכל הפחות לחסימה. אתמול הודיעו חברות הסלולר

מתאמים מתקפות האם בלקברי הציתה את לונדון? הפורעים בלונדון, נטען, השתמשו בבלקברי, והחברה תשתף פעולה עם חקירת המשטרה יוסי גורביץ, 3 תגובותלכתבה המלאה

שכל המכשירים שנגנבו מהחנויות ייחסמו, על ידי הכנסת המספר הסידורי (IMEI) שלהן לרשימה שחורה שלא תאפשר להשתמש במכשיר.

רשת H&M סגרה את החנויות שלה באזורי המהומות. גם רשת בתי הכלבו דבנהאמס וחנויות האלקטרוניקה קומט וקארי'ס נפגעו. באזור מנצ'סטר הגיעו הבוזזים גם לחנויות מרקס אנד ספנסר, דיזל, ניו לוק ופיקוקס. בברמינגהאם הם פגעו בחנויות אדידס, ארמני אקסצ'ייננג' ולואי ויטון. חברת טסקו, רשת המרכולים הגדולה ביותר בבריטניה, מסרה כי נגרם נזק ל־20 חנויות שלה, אולם כולן מלבד אחת חזרה לפעילות עד יום שלישי בבוקר. אף רשת לא פרסמה את ההיקף המדויק של הנזק.

כיסים חולים בחברה

ראש איגוד הקמעונאים הבריטי סטיבן רוברטסון, המייצג יותר מ־90% מהקמעונאים במדינה, אמר: "במשך זמן רב מדי שמו את הפשע בחנויות בעדיפות נמוכה. ישנו מיתוס שגניבה מחנויות היא פשע שאיש לא נפגע ממנו ושניתן לנצל טוב יותר את משאבי המשטרה במקום אחר. האירועים העצובים של השבוע האחרון צריכים להבהיר לכולם את המחיר הכלכלי והאנושי שנגרם על ידי פשע נגד הסקטור הקמעונאי".

דיוויד קמרון, צילום: בלומברג דיוויד קמרון | צילום: בלומברג דיוויד קמרון, צילום: בלומברג

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר אתמול כי ישנם כיסים בחברה הבריטית שאינם רק שבורים, אלא "חולים", לדבריו. "יש חוסר מוחלט של אחריות בחלקים של החברה שלנו. אנחנו מאפשרים לאנשים לחשוב שהעולם חייב להם משהו, שהזכויות שלהם גוברות על החובות שלהם ושלמעשיהם אין תוצאות".

גם מנקודת מבטו השמרנית קמרון מבטא את תחושת התדהמה שהיכתה בבריטניה עם פרוץ המהומות. פרשנים וחוקרים מנסים עכשיו לפענח את הזהות של האנשים העומדים מאחוריהן, ולנסות ולהצביע על הגורמים. אולם חלקם מציינים כי קיים הבדל בין ביזה של חנויות וגניבת מוצרים יקרי ערך, כפי שקרה למשל בדרום לונדון, לבין הצתה מכוונת של בתי מגורים, כמו שהתרחש במזרח לונדון. למרות זאת, רבים מצביעים על הקיצוצים הנרחבים שביצעה הממשלה בשירותי הרווחה ובשירותים הקהילתיים כמה שגרם לשכבות רבות בחברה לאבד תקווה.

בביקור בטוטנהאם שלשום, השכונה שבה התחילו המהומות, היה אפשר למצוא בעיקר אנשים מפוחדים. חלקם לא עונים בחזרה כשפונים אליהם, אולי מהפחד ואולי כי אינם מבינים אנגלית. ההבדל לעומת מרכז לונדון - האזור העשיר יותר - הוא גדול: סגנון הלבוש הלא אופנתי, המבט המריר בעיניים והשיעור הגבוה של מבטאים לא אנגליים. חלק מהמשפחות בפרברים של לונדון חיות בתנאים של עוני ואבטלה, ותלויות באופן מוחלט בשירותי הרווחה ובמערכת הבריאות הציבורית. המצב המצער הזה משאיר ילדים רבים ללא השגחה.

התפרעות חוצה גזעים

"אנחנו מדברים על בני 9, 10 ו־11 עם כובעי גרב שהולכים ברחוב הקניות הראשי במצנס'טר כאילו זה בילוי לילי פנטסטי. אתה חייב לשאול את עצמך אם אתה הורה איך הבן או הבת שלך השיגו את הסחורה הזאת", אמר חבר מועצת עיריית מנצ'סטר פאט קרני.

מלבד מצבם הכלכלי הרעוע של רוב המשתתפים במהומות וגילם הצעיר לא ניתן למתוח ביניהם קווי דמיון נוספים. לבנים, שחורים, הודים וטורקים; גברים ונשים; מהגרים ולא מהגרים - כולם לקחו חלק במהומות, בהצתות ובביזה. עדיין לא ברור אם לקחי המהומות יגרמו לשינוי במדיניות הממשלה: בזמן שבימין מזהירים מפאניקה שתפגע במשמעת התקציבית, בשמאל מייחלים לקאמבק של מדינת הרווחה באי הבריטי.

תגיות