אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברלוסקוני: "ניסינו לא לשלוח לכם ידיים לכיסים, אבל המציאות השתנתה" צילום: בלומברג

ברלוסקוני: "ניסינו לא לשלוח לכם ידיים לכיסים, אבל המציאות השתנתה"

ראש ממשלת איטליה העביר תוכנית צנע שאפתנית שתקצץ 45 מיליארד יורו בשנתיים הקרובות. בינתיים קיצרו סרקוזי ומרקל את חופשותיהם והודיעו שיקיימו מחרתיים מפגש חירום למציאת פתרונות למשבר המתמשך

14.08.2011, 08:14 | סוכנויות הידיעות

הקבינט של ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני אישר בסוף השבוע קיצוצים תקציביים בשווי 45.5 מיליארד יורו (64 מיליארד דולר), זאת כדי לאזן את התקציב ולנסות ולשכנע את המשקיעים שהמדינה יכולה לרסן את גירעונה, הנחשב לשני בגודלו בגוש היורו. לפי דיווח של סוכנות בלומברג, השרים האיטלקים הצביעו פה אחד בעד תוכנית הצנע.

"הלב שלנו שותת דם כי תמיד האמנו שלא נכניס את ידינו לכיסי האיטלקים, אבל התרחיש הבינלאומי השתנה משמעותית", אמר ברלוסקוני במסיבת עיתונאים שערך שלשום מיד לאחר ישיבת הקבינט. לדבריו, "האמצעים הם בכיוון שהבנק המרכזי האירופי רצה".

הקיצוצים כוללים אמצעים בסך 20 מיליארד יורו שנועדו בלעדית לצמצום הגירעון ל־1.4% מהתמ"ג בשנה הבאה. קיצוצים נוספים בסכום של 25 מיליארד יורו ייכנסו לתוקף ב־2013 כדי לסייע באיזון התקציב שנה לפני המועד שהממשלה התחייבה לו.

במסגרת התוכנית שאושרה יועלו מס רווחי הון והמסים על בעלי המשכורות הגבוהות ביותר ויצומצמו ההוצאות הממשלתיות והמימון לממשל האזורי. בין היתר, יבוטלו כ־36 מחוזות, וקרוב ל-1,500 יישובים קטנים (עם אוכלוסייה המונה עד 1,000 איש) ימוזגו לתוך ישויות עירוניות גדולות יותר. הדבר יאפשר לחסוך הוצאה גדולה על תקצוב פקידים. במקביל יקוצצו סובסידיות בגובה 6 מיליארד יורו לרשויות מקומיות במהלך שנת 2012 ובעוד 2.5 מיליארד דולר ב־2013. כמו כן במהלך השנתיים הקרובות יקוצצו 8 מיליארד יורו מהמשרדים הממשלתיים.

החגים עוברים לראשון

איטלקים רבים יחושו בצעדי הצנע ויוטל עליהם מס חדש המכונה "מס הזדהות", שיחול עליהם בשנים 2012 ו־2013. מדובר במס בגובה 5% מכל הכנסה של מעל 90 אלף יורו בשנה ו־10% שיוטלו על כל הכנסה של מעל 150 אלף יורו בשנה. מס רווח הון יעלה מ־12.5% ל־20% ויועלה גיל הפרישה לנשים המועסקות במגזר הפרטי, בשיעור שטרם נקבע.

התוכנית כוללת עוד שורה ארוכה של צעדים, בהם העברת חגים אזרחיים לימי ראשון. בין היתר, יזוזו חגיגות יום הרפובליקה האיטלקית, זאת כדי להגדיל את מספר ימי העבודה בשנה. כמו כן תתבצע רפורמה מקיפה בשוק התעסוקה כך שגיוס ופיטורי העובדים יהפכו לפשוטים יותר, ומעסיקים יוכלו להציע חוזים גמישים יותר לעובדיהם.

הממשלה ברומא אישרה את התוכנית במסגרת צו , כך שהיא תיכנס לתוקף מיד ועליה לקבל את אישור בית הנבחרים בתוך 60 יום. שר האוצר האיטלקי ג'וליו טרמונטי שהשתתף עם ברלוסקוני במסיבת העיתונאים הבטיח כי במסגרת תוכנית הצנע לא יקוצצו הוצאות ממשלתיות על מערכות הבריאות, החינוך, המדע והתרבות. הוא הדגיש כי רוב הסעיפים התקבלו בהתאם לדרישה של הבנק המרכזי של גוש היורו, וציין כי במקביל לקיצוצים תפעל הממשלה להגדלת ההכנסות שלה, ובין היתר תטיל קנסות כבדים על חברות המעלימות מסים.

אבל התבטאות זו של טרמונטי לא באמת שכנעה את כולם: יו"ר התאחדות המחוזות של איטליה ג'וזפה קסטיליונה מתח ביקורת נוקבת על התוכנית, תוך שהוא מדגיש שקיצוץ בתקציבים של רשויות מקומיות יביא לירידה בתקצוב של בתי ספר ובטיחות בכבישים. "הצעדים הפיסקאליים נראים לנו בלתי צודקים בעליל", הוא אמר.

ג'אן מריה גרוס־פיאטרו, לשעבר יו"ר חברת כבישים מובילה, אמר כי "ממשלות משמאל ומימין המשיכו לבזבז כספים ללא מגבלה במהלך העשור האחרון ובזבזו עשר שנים מאז המעבר ליורו". לדבריו, "התוצאה של כך היא שכיום נדרשים כל האיטלקים לשלם את המחיר, אף שיכולנו להימנע מכך", הוא אמר בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג.

האג"ח הגיבו בחיוב

הבנק המרכזי האירופי ביקש מאיטליה לקצץ עוד בתקציב לפני שירכוש את החוב של המדינה בשוק, בניסיון לעצור את הריביות המשתוללות והנובעות מחוסר האמון שמביעים המשקיעים באג"ח הממשלתיות של מדינות גוש היורו. התשואות על האג"ח הממשלתיות של איטליה לעשר שנים צנחו ב־105 נקודות בסיס מאז שהבנק המרכזי האירופי החל את הרכישות ב־8 באוגוסט, לאחר שהגיעו לשיא של עידן היורו (6.3%), עקב החששות שאיטליה תהיה קורבן החוב הבא של אירופה.

בתוך כך, מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות בגוש היורו, גרמניה וצרפת, הודיעו על כוונתם להיפגש מחרתיים ולדון בפתרונות לבעיות הכלכליות של אירופה. ממשרדו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי נמסר כי השניים יעלו "הצעות משותפות" בנוגע לניהול גוש היורו עוד לפני סוף הקיץ, ואילו דוברה של אנגלה מרקל הוסיף כי הפגישה תתמקד בהעלאת הצעות לשיפור המדיניות הכלכליות וניהול המשברים של הגוש.

צעדי הצנע ל־2012 ו־2013

  • הטלת "מס הזדהות" בשיעור של 5%—10% על כל הכנסה של מעל 90—150 אלף יורו בהתאמה
  • העלאת מס על רווחי הון מ־12% ל־20%
  • מיזוגם של 1,500 יישובים קטנים לתוך רשויות גדולות יותר, וביטולם של 36 מחוזות
  • קיצוץ של 8 מיליארד יורו ממשרדים ממשלתיים
  • קיצוץ של 8.5 מיליארד יורו מסובסידיות לרשויות מקומיות
  • העלאת גיל הפרישה לנשים במגזר הפרטי (טרם נקבע לכמה)
  • הגמשת חוזי העבודה למעסיקים, באופן שיקל על קליטה ופיטורי עובדים

תגיות