אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החרדים נגד שטייניץ: חתם על מסמך להפקעת קבר רבי שמעון בר יוחאי צילום: אפי שריר

החרדים נגד שטייניץ: חתם על מסמך להפקעת קבר רבי שמעון בר יוחאי

עד כה האתר שהוכר כמקום קדוש ליהודים נוהל על ידי גופי הקדשות. המדינה מעוניינת להפוך את המקום לאתר תיירות ובמגזר החרדי מאיימים בתגובה ב"רעידת אדמה"

14.08.2011, 12:49 | שירלי ששון-עזר

פשקווילים שנתלו ברחובות במגזר החרדי מתריעים כי החלטת המדינה להפקעת השטח בו נמצא קבר רבי שמעון בר יוחאי תגרום ל"רעידת אדמה". הקרב על גורלה של חלקת הקרקע שבה מנוהל הקבר נידונה במשך שנים רבות בבתי המשפט,  אך לפני כחודשיים הפך הקרב למלחמה עם חתימתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, על הודעת הפקעה לצורכי ציבור.

"אוי לנו שקודש הקודשים, אשר גדולי עולם מדורות עברו רעדו וחרדו לגודל קדושתו, יהפך ח"ו מערת פריצים ויצרו צעדיהם של החרדים לדבר ה' הפוקדים את המקום בכל ימות השנה לשפוך שיחם ויהבם בפני בורא עולם", נכתב באחד מהפשקווילים. עוד נכתב: "אנו מוחים נמרצות נגד מגמה זו ודורשים בכל תוקף לבטל את ההפקעה השרירותית וכל מי שידו במעל לא ינקה".

סוגיית הבעלות על הקרקע שבה קבור רבי שמעון בר יוחאי החלה בשנות הארבעים של המאה ה-20, אז נרשמה על ידי השלטון המנדטורי אחת משתי החלקות עליהן מצוי קבר על שם גופי ההקדש האשכנזי. בשנות השמונים של המאה ה-20 נרשמה החלקה הנוספת של מבנה הקבר על שם גופי ההקדש הספרדי.

האתר הוכר כמקום קדוש ליהודים ונוהל על ידי גופי הקדשות. בחלקה הראשונה מצויים מצבות קבריהם של הצדיקים רבי שמעון בר יוחאי, רבי אלעזר בנו ושל רבי יצחק תלמידו ז"ל לצד בתי כנסת ומבני דת, ובחלקה הסמוכה מצוי פתח מערת הקבורה של רבי שמעון בר יוחאי ובנו, מבני דת נוספים, מחסנים, משרדים ושירותים לציבור המבקרים. במהלך השנים נולדו מספר מאבקים משפטיים סביב שאלת הבעלות על המתחם ובשנת 1967 שכר משרד הדתות את המתחם לתקופה של חמש שנים שבתומם חזר המתחם לניהול ההקדשות.

במהלך השנים קידמה הממשלה תכנית בנייה למתחם במטרה להפכו לאתר תיירות ולהחזיר את הקרקע לרשות המדינה. חלק מהדיונים המשפטיים עדיין מתקיימים, אולם, במהלך הדיונים הוחלט בבית המשפט העליון על ניהול זמני על ידי הקמת ועדת חמישה הכוללת את נציג המדינה ונציגי ההקדשות אשר ניהלה ומנהלת במשך השנים האחרונות את האתר. לאור טענות לניהול לא תקין, שהגיעו גם מצד מבקר המדינה, צורף לוועדה אלכס ויז'ניצר, מנכ"ל מקורות ובעברו מנכ"ל מע"צ, אך כאמור מדובר בהנהלה זמנית ולפי ההחלטה הנוכחית עתיד השטח לחזור לבעלות המדינה שתנהל אותו.

לדברי עו"ד צבי שוב, שהגיש את התנגדות הרבנים לצו ההפקעה ביחד עם עו"ד יפעת בן אריה ופרופ' אהרון נמדר, שר הפנים אלי ישי סירב לחתום על התוכנית שקודמה, ולכן שר האוצר נקט בהליך של הפקעת הקרקע. שוב מסביר כי החשש של הרבנים הוא כי המקום יהפוך לאתר תיירותי בו יפעל רכבל ובו יתקיימו כנסים בהם ישתתפו מפורסמים מעולם הקבלה כמו הזמרת מדונה. שוב מציין כי קבר שמעון בר יוחאי מושך מדי שנה כמיליון וחצי מבקרים ונחשב כאתר השני הקדוש בחשיבותו ובמספר המבקרים אחרי הכותל המערבי.

שוב מסביר כי הדרך הנכונה לניהול האתר אינו בזעזוע המערכת כולה ובהפקעת הקרקע, אלא, בהותרת הבעלות והמשך ניהול ושימור האתר בידי ההקדשות ובפיקוחה של המדינה בדרך של יצירת מנגנון ברוח דומה למתכונת הנוכחית. "אין מקום לנקוט בדרך קשה של הפקעה ושבירת מאזן שקיים שנים כה רבות, הפקעה של מקום קדוש מהווה תקדים מסוכן לדתות השונות ולמקומות רבים נוספים, לא מדובר באתר תיירותי ובמיזם רגיל, אלא, במקום קדוש ורגיש המתפקד ומשמש יהודים רבים ואינו יכול להוות אטרקציה תיירותית רגילה".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
רק להחליף מילה אחת ....
תחליפו את המילה "מקום קדוש ליהודים" במילה "מקום קדוש למוסלמים" ועכשיו נראה את כל החכמים ...ומה אתם חושבים ששם אין אינטרסים כלכלים (בהר הבית יש המון אינטרסים של החמאס ושל הרשות ..והוואקף משמש כלי משחק בידיהם ..) אבל שם פתאום כולם מפחדים ...ושם פתאום כולם ידברו על "שיח זכויות האדם" ו.."כיבוד מורשתו של האחר" .. ורק לידיעה אני חילוני ...
גבי , תל אביב  |  14.08.11
1.
נכון ולא נכון
מסכים עם האמירה שהאופי הייחודי של המקום חייב להישמר ואין להתייחס אליו כאל אתר תיירותי רגיל, עם זאת יש לדעת שמאחורי האמירה הזאת עומדים בעלי אינטרסים כלכליים מובהקים שאינם עולים בקנה אחד עם האינטרס הציבורי. ("מכרים" חרדיים וגורמים נוספים) ויש למצוא איזון שייטיב עם הציבור אך יישמר את הייחוד של האתר שהוא מעבר לתיירות גרידא
משה , ירושלים  |  14.08.11