אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי הייטק: כבר לא חולמים על אקזיט צילום: shutterstock

עובדי הייטק: כבר לא חולמים על אקזיט

סקר שערכה AllJobs באמצעות חברת המחקר Zeta Tools שופך אור על רצונות העובדים במגזר ההייטק הנחשק, ומעלה מסקנה חד משמעית: תעשיית ההייטק בישראל התבגרה, בגילה ובתפיסתה, וחלום האקזיט הגדול שהיה נחלתם של עובדי הייטק בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000 הוחלף ברצון ליציבות ולוודאות

14.08.2011, 15:46 | קרין מיטל

סקר שערכה AllJobs באמצעות חברת המחקר Zeta Tools שופך אור על רצונות העובדים במגזר ההייטק הנחשק, ומעלה מסקנה חד משמעית: תעשיית ההייטק בישראל התבגרה, בגילה ובתפיסתה, וחלום האקזיט הגדול שהיה נחלתם של עובדי הייטק בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000 הוחלף ברצון ליציבות ולוודאות.

בעבר הלא רחוק, רבים היו מוכנים לעבוד בחברת סטארט אפ שעות רבות אל תוך הלילה, עבור משכורת בינונית ומטה, כשהדלק שהניע אותם הוא חלום האקזיט – שהחברה שבה הם עובדים תירכש על-ידי חברה אחרת או תונפק לבורסה – והם יזכו לקבל נתח מהון החברה. בזמנו, כבשו את העיתונות סיפורים על צעירים שיצאו לפנסיה עוד לפני גיל 30, ובידם הון לא מבוטל. מה נשתנה?

כבר לא מחפשים אקזיט

 

תעשיית ההייטק בישראל התבגרה – בגילה ובתפיסתה. קריירה בהייטק גם לא נחשבת יותר הרפתקנית, ספקולטיבית ורוויית אדרנלין, והסקטור כבר לא נתפס כקוריוז חדש. היום, סקטור ההייטק נחשק דווקא בשל מאפיינים אחרים: מקור פרנסה מצויין, יציב ומבוסס.

כאשר פחות ופחות חברות מצליחות לעשות אקזיט בסדרי גודל עוצרי נשימה, וכאשר הולכים ומתרבים סיפורי כישלון על חברות מבטיחות שלא הצליחו להתרומם ולבסוף קרסו, חלום האקזיט כבר לא נחשב למקור משיכה משמעותי. גם הגיל הממוצע של עובדי הייטק עלה: גאוני המחשבים שהיו לפני 10 ו-15 שנה בתחילת שנות ה-20 לחייהם, הם היום אקדמאים בני 30 ו-40 – נסיונם התעסוקתי ומצבם המשפחתי שונה לחלוטין.

74% מהמשיבים על הסקר שערכה AllJobs באמצעות Zeta Tools הם בני 26-45 ושייכים לשכבת גיל העבודה העיקרי – אותה שכבה שחוקה שמפגינה ברחובות על המציאות הכלכלית. ואכן, תשובותיהם של הנסקרים מצביעות על כך שהשאיפה לאופציות ואקזיט הוחלפה ברצון ביציבות וודאות כלכלית. למעשה, רק 2% מעובדי ההייטק דירגו את האפשרות לאקזיט כגורם חשוב בבחירת מקום עבודה, ללא קשר לגילם. נשים אף הצביעו פחות מזה - רק 1% מהמשיבות ציינו את האופציות כמאפיין חשוב במקום עבודה נחשק.

מהי עבודה טובה בעיני עובדי הייטק?

נתחיל בזה שעבודה טובה בעיני עובד ההייטק הממוצע לפי הסקר היא קודם כל לא העבודה שלו. תסמונת הדשא של השכן ירוק יותר ניכרת היטב, ומרבית המשיבים אינם מרוצים ממקום העבודה שלהם. 75% מהמשיבים נקבו בשם של חברה ספציפית שהיו שמחים לעבוד בה.

לצד משכורת טובה (74%), גורם בעל חשיבות עליונה הוא עניין ואתגר (53%). אצל עובדים שעברו את גיל 36 ומהווים קרוב למחצית מהעונים על הסקר, סדר העדיפויות כמעט זהה, למעט הגורם השלישי בחשיבותו. בזמן שמשיבים המהווים את כלל המדגם, הצביעו על אפשרויות קידום כגורם משיכה שלישי בחשיבותו, משיבים בני 36 ומעלה, הצביעו דווקא על גורם אחר - ביטחון ויציבות (35%).

בחירה זו מלמדת על סדר עדיפויות שונה עבור עובדי ההייטק הבוגרים יותר: בשלב זה בחייהם הם לא תרים אחר הרפתקאות תעסוקתיות, אלא מחפשים את מקום העבודה שיתגמל אותם כראוי, יעניק להם עניין ואתגר והכי חשוב – יספק להם את הביטחון שבעבודה לטווח רחוק.

הרוב המוחץ של המשיבים, ללא קשר לגילם או למינם, מצהיר כי ישמחו לעבוד בחברת הייטק ישראלית מבוססת או נסחרת, או בחברה גדולה או בינלאומית – מה שעולה בקנה אחד עם הרצון בביטחון וביציבות.

בימים בהם יוקר המחייה וחוסר ביטחון כלכלי מככבים בכותרות, נתונים אלה מאששים כי החל מגיל מסוים, עובדים מעניקים משנה חשיבות לעבודה שתוכל לספק ביטחון כלכלי ויציבות לתא המשפחתי.

כבר לא מתפשרים כל כך מהר

 

על מה עובדי ההיי טק יהיו מוכנים להתפשר עבור עבודת החלומות שלהם? בשאלה זו, התגלו הבדלים משמעותיים בין נשים לגברים. 46% מהגברים מוכנים לעבוד יותר שעות עבור עבודה נחשקת, לעומת 38% מהנשים. נתון זה אינו מפתיע לאור הקשיים שחוות אמהות עובדות, הנדרשות לעמוד במטלות העבודה במקביל לעומס המטלות הקשורות בגידול ילדים ותחזוקת בית.

מה מעסיקים יכולים ללמוד מהסקר?

 

מעסיקים יכולים ליישם את מסקנות הסקר על מנת למשוך אליהם עובדים איכותיים. מיקוד בהדגשת הפרמטרים החשובים לעובדים, כגון יציבות ואופק ארוך-טווח. חברה מבוססת ותפקיד בעל אופק ארוך טווח מושכים אוכלוסייה בוגרת ומנוסה בסקטור ההייטק.

לחברות גדולות, בינלאומיות או נסחרות יש יתרון ברור בגיוס עובדים. גורמים המעורבים בגיוס עובדים עבור חברות כאלה ייטיבו לפעול אם ידגישו את גודלה וחוסנה של החברה.

מרבית הנשים העובדות מעוניינות בשעות עבודה גמישות ולקרבה לבית. מעסיק המעוניין במועמדות איכותיות יפעל נכון אם יבליט את מידת הגמישות שהוא מגלה כלפי עובדיו.

נוכחות דיגיטלית ומיתוג נכון - ברשת. רוב המועמדים מחפשים עבודה ברשת – 60% מהנשים ו-54% מהגברים - ומשתמשים באינטרנט כדי לאסוף מידע על חברות. כדאי לחברות להקפיד על נוכחות וירטואלית שתתקשר את הערכים שהעובדים מחפשים.

הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר ב – AllJobs דרושים

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
אין עבודה חסרת יציבות כמו תחום ההיי טק. פרי גליל יותר יציב ממנה וזה בטוח!
תחשבו שהייתם יודעים שלרואי חשבון, עורכי דין , רופאים וכו' יש הגבלה לא רישמית לגיל 45 ואחרי הגיל הזה לא ירצו אותם בעבודה ויורידו להם את התנאים במקרה הטוב. מה אתם הייתם עושים? הייתם הולכים למקצוע כזה כאשר גיל הפנסיה הוא 67 ואת מסיימים את הקרירה בתחום 22 שנה קודם? אם הייתם יודעים שהעבודה שוחקת מאוד, קשה , לא יציבה כך שאפילו בחברות הגדולות ביותר דוגמת מיקרוסופט, HP, NICE , אמדקוס וכו' מפטרים עובדים כל רבעון שני וסוגרים מחלקות ומורידים משכורות ואנשים מעבדים את היציבות שהייתה פעם בשוק העבודה אתה לא יכול לקחת משכנתא כי אתה לא ידוע עם עוד שנה תעבוד בתחום הזה יש כמה אנשים שמקימיים סטארט אפ ועושים מיליונים אבל רוב האוכלוסיה משלמת מיסים גבוהיים , סובלת מחוסר יציבות ולחץ נוראי בעבודה, כל הטכנולוגיות משתנות משנה לשנה ואין יציבות אז איזה סיבה יש לבן אדם שפוי לעבוד בהיי טק היום? אם היה תחום עם יציבות ותנאים כמו בהיי טק ועבודה של 8-9 שעות לכל היותר ביממה ללא צורך למידה על חשבון העבודה אז הייתי אולי הולך לתחום בנוסף כל מי שבהייטק היום עושה תואר שני וזה עדיין לא עוזר, אי אפשר שיהיו 10 מנהלים בני 45+ על כל מתכנת אחד. במערכת הביטחון יוצאים לפנסיה בגיל 43. בהייטק יוצאים בגיל 45 אבל לא מקבלים פנסיה במשך 22 שנים נוספות והרבה אנשים שמצטיירים כאנשים עשירים בתחום מפסידים את המשכנתא על הדירה שצנועה שהם רכשו לפני 5 שנים. יציבות רחוקה מהתחום ולכן תתרחקו ממנו!
ניר , נתניה  |  20.08.11
21.
תגובה ל-2
חשבת שאולי בר אילן לא נחשבת בתחום? אני סיימתי את לימודיי בבר אילן בתחום אחר לפני 7 שנים, אז בכלל לא הייתה שם פקולטה להנדסת חשמל. יכול להיות שזה התחום שהאוניברסיטה לא נחשבת טובה ואיכותית? אני בטוח שאם היית מסיים את אותו תואר בתל אביב או בטכניון המצב היה נראה אחרת.
בוגר בר אילן  |  15.08.11
20.
תגובה 2 - לגזור ולשמור
זה כל כך נכון. אני לומד באוניברסיטה עכשיו, אבל לפני כן למדתי קורסי ניהול רשת במכללה. בלי נסיון אף אחד לא רוצה לדבר איתך, גם לתפקידים הכי דוחים שיש (כל מיני שירות טלפוני מגעיל) עושים לך מלא מבחנים ובסוף פוסלים כי אתה overqualified. עכשיו אני בהיי טק (תמיכה בכירה, אבל עדיין תמיכה וזה מעצבן). מהנסיון שלי בחברה למדתי כמה דברים - הכי חשוב זה דחיפה ראשונה. הקומבינה שתכניס אותך לתחום. אחרי זה אם אתה לא אידיוט - תסתדר לבד, אבל בלי הקומבינה הראשונית, אין סיכוי. ועוד דבר אחד - הצבא קובע את גורלך בצורה מוגזמת. יש לנו כאן כמה צעירונים שכל היתרון שלהם - התעסקו בצבא בנושאים הייטקיים. ואז אתה מסודר לכל החיים. בזמן שאני מכספי למדתי קורסים וממשיך עכשיו לתואר, יש כמה שהתקמבנו יפה בצבא, התעסקו באבטחת מידע ובגיל 25 כבר לא זקוקים לא לתואר ולא לנסיון, כבר יש להם שכר שאני רק חולם להגע אליו אחרי הלימודים. בקיצור - פשוט מייאש. ממש בא לי לעזוב את מדינת הקומבינה הזאת.
אלי  |  15.08.11
19.
זה שנשארים כל יום עד 20:00-21:00 לא אומר שהתפוקה יותר גדולה
בד"כ אלו שנשארים שעות מרובות עושים זאת כי "ככה נהוג" וזו ממש התנהגות פסולה מעיקרה שצריכים להוקיע אותה מקרבנו. אין שום סיבה ש-9 שעות עבודה לא יספיקו למילוי כל המטלות של אותו יום, ואם יש דברים לא דחופים שיכולים לחכות ליום המחרת אז הם צריכים לחכות. ואני לא מדבר על איזשהו משהו דחוף או מין סוג של משבר שאז באמת צריכים להשאר עד אמצע הלילה, ואכן במצב כזה ישארו כולם כי יש לכך סיבה! אני מדבר על זה שנשארים סתם מתוך הרגל. לכל אחד יש משפחה וחברים ודברים שהוא רוצה לעשות בשעות הפנאי. בואו יחד נרגיל את המעסיקים שבאים בשעה 8 בבוקר ויוצאים מהמשרד לא אחרי 15:00 בערב.
יניב-הייטקיסט מגניב  |  15.08.11
לכל התגובות