אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שואפת לשמש: סין תהפוך לצרכנית האנרגיה הסולרית הגדולה בעולם באדיבות חברת סולאר פאוור

שואפת לשמש: סין תהפוך לצרכנית האנרגיה הסולרית הגדולה בעולם

הממשל המרכזי מודאג מהנסיקה האדירה בצריכת האנרגיה ולכן קבע יעדים שאפתניים להפחתת התלות בנפט ובפחם. ביקור במתקנים הסולריים במדינה שמוכרים חשמל לרשת הארצית ונהנים כיום מתמריצים ממשלתיים אדירים

16.08.2011, 12:38 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

סין מגדילה את ההימור שלה על אנרגיה סולרית כמקור חלופי לנפט ופחם, והודיעה החודש כי תעניק תמריצים גדולים למפעילי אתרים סולריים שימכרו חשמל לרשת הארצית. התמריצים ניתנים בתקופה של האטה רבה בהתקנת פאנלים סולרים בכמה מדינות מרכזיות כמו גרמניה ואיטליה, ונראה כי סין עתידה להפוך לצרכנית האנרגיה הסולרית הגדולה בעולם בתוך מספר שנים.

בייג'ינג קבעה ב־2011 יעד להגדלת השימוש באנרגיה סולרית פי עשרה בתוך חמש שנים. היעד הוא חלק מתכנית החומש של הממשלה, ששמה לה למטרה להפיק 20% מכלל צריכת האנרגיה של מדינת הענק ממקורות מתחדשים עד 2030. דחיפה דומה לתחום אנרגיית הרוח ב־2009 הביאה לגל עצום של חוות לאנרגיות רוח שקמו בסין, והפכו אותה למובילה עולמית בתחום.

במסגרת התמריצים החדשים, יצרני אנרגיה סולרית יימכרו לרשת החשמל במחיר מועדף של 1־1.15 יואן לקוו"ש (16־17 סנט אמריקאי). זאת, בנוסף לתמריצים שנותנים המחוזות השונים בסין למתקינים סולריים. כיום, תפוקת החשמל הסולרי בסין עומדת על 700 מגה־וואט בלבד, והיעד הוא להגדיל את התפוקה ל־5 ג'יגה־וואט עד 2015, זאת לעומת תפוקה של 58 ג'יגה־וואט מאנרגיית רוח אליה צפויה המדינה להגיע השנה.

הממשל הסיני מודאג בשנים האחרונות מהנסיקה בצריכת האנרגיה שהביאה הצמיחה המסחררת במדינה. סין הפכה ב־2009 לפולטת גזי החממה הגדולה בעולם, ופיתחה תלות גדולה בנפט. אזורים רבים במדינה חווים הפסקות חשמל תכופות והדחיפה להקים סכרים הידרו־אלקטריים כמו סכר שלושת הערוצים הענקי גרמה בעיות סביבתיות וחברתיות רבות, כיוון שפרויקטים בסדר הגודל הזה מחייבים פינוי של מאות אלפי תושבים. הפנייה למקורות שמש ורוח, כל נראה, היא צורך קיומי כמעט.

"הדחיפה של הממשל לכיוון אנרגיות מתחדשות בכלל ואנרגיה סולרית בפרט החלה באופן משמעותי ב־2006", אומר סטיבן טונג, מנכ"ל Gesolar, יצרנית פאנלים סולריים שגם תתחיל השנה להפעיל את האתר הגדול במדינה להפקת אנרגיה מפאנלים המוצבים על גגות במחוז ג'יאנגסו הסמוך לשנגחאי. האתר יספק לרשת הארצית 10 מגה־וואט של חשמל. "באותה תקופה, יותר מ־80% מצריכת החשמל של סין הגיעו מפחם והיה ברור שצריך לשנות מדיניות במהירות כדי לצמצם את הזיהום ולעבור לאנרגיות מתחדשות", מסביר טונג.

מימין: דני דנן וסטיבן טונג מימין: דני דנן וסטיבן טונג מימין: דני דנן וסטיבן טונג

כיום סין היא היצרנית הגדולה בעולם של פאנלים סולריים, עם יותר מ־600 חברות שעוסקות בתחום. במסגרת הסדרת התחום, הממשל מנסה למזג חלק מהחברות האלה לחברות גדולות יותר, מתקדמות יותר טכנולוגית, שיספקו מוצרים אמינים. "הרבה מהחברות מספקות מוצרים באיכות נחותה" מודה טונג. התמריצים בשנים הראשונות מאז החליט הממשל המרכזי בבייג'ינג לתעדף אנרגיה סולרית התרכזו בעיקר בהקלה על מתן הלוואות מהבנקים הממשלתיים ליצרנים, צעד שהזניק את תחום הייצור אך לא סיפק עידוד משמעותי להתקנת אתרים סולריים בתחומי המדינה.

חברות כמו GEsolar התמקדו לכן בייצוא, בין השאר לישראל. התמריץ החדש ככל הנראה יפנה את תשומת הלב שלהן, וגם של יזמים בתחום הסולרי בעולם, חזרה אל השוק המקומי. חברות שונות בסין מייצרות פתרונות סולריים ספציפיים לשוק, מפאנלים שמותקנים על אוהלים של הצבא הסיני ועד פאנלים שניתן להתקין על גב של יאק או גמל ושמשמשים רועים בטיבט ובמונגוליה הפנימית. במפעל של GESOLAR בעיר נאנג'ינג למשל, בנוסף לתאים פוטוולטאים שמותקנים על גגות מבנים תעשייתיים או על הקרקע, מייצרים גם פאנלים שאינם מתחברים לרשת חשמל ארצית אלא בנויים לספק חשמל בהיקפים קטנים לקהילות מקומיות.

טונג סבור שפתרונות כאלה, שהם מידיים וזולים באופן יחסי, הם העתיד של אספקת האנרגיה במדינות מתפתחות באפריקה ובדרום אסיה, שם הקמת רשתות חשמל גדולות נתקלות במכשולים רבים.

הטכנולוגיה שבה משתמשים לייצור הפוטו וולטאי בסין עדיין מגיעה ברובה מחברות זרות, אם כי החברות הגדולות במדינה משקיעות סכומים גבוהים במחקר ופיתוח. ההתפתחות בסין עשויה לבשר על צמיחה מחודשת לשוק העולמי כולו, לאחר שהתפתחות שוק האנרגיה הסולרית נעצרה השנה בגלל ביקושים נמוכים באירופה.

בשנה שעברה הוכפלו המכירות העולמיות של הפאנלים הסולריים להפקת חשמל והגיעו ל־60 מילארד דולר, אולם קיצוץ סובסידיות ממשלתיות בגרמניה, איטליה ובריטניה, גרמו למחירי הפאנלים לצנוח ב־40% מתחילת השנה.

ממשלות מקומיות בסין, מאידך, מציעות תמריצים להתקנת מתקנים סולריים גם מעבר לאלה שמעבירה בייג'ינג.

הממשל המרכזי מעודד במקביל הקמה של פרויקטים גדולים, בעיקר באזורים המדבריים של צפון־מערב סין.

ומה קורה בישראל?

חברת enerpoint ישראל מייבאת מסין את הפאנלים שאותם היא מתקינה על גגות בארץ לצורך הפקת חשמל סולארי. החברה מפעילה כמה פרויקטים בדרום הארץ, בעיקר על גגות של לולים ומבני תעשיה בשיתוף עם חקלאים במושב פארן שבערבה.

enerpoint היא חברה־בת של Enerpoint האיטלקית, אחת מחברות האנרגיה הסולארית הגדולות באירופה. דני דנן, מנכ"ל החברה, מסביר כי עבר לרכוש את הפאנלים מסין כיוון שהייצור שם מוזיל את עלות הפרויקט והופך את הפקת החשמל לכדאית יותר. "השקענו זמן רב במציאת חברה שנוכל לקיים איתה יחסים ארוכי טווח כספק שלנו, והיה לנו חשוב להסתכל על היכולת הפיננסית ועל האפשרות לספק מוצר איכותי", מסביר דנן.

בחודש שעבר אישרה הממשלה הקצאות נוספות להפקת חשמל סולארי, אחרי שהתחום הוקפא מאז פברואר על פי דרישת משרד האוצר, שעדיין מתנגד למהלך בשל עלותו הגבוהה ואישר רק חלק קטן מהמכסות שהובטחו ליזמים. משרד התשתיות הכריז על יעד של הפקת 10% מהחשמל הישראלי ממקורות מתחדשים עד 2020. "מדיניות הממשלה בתחום מאכזבת מאוד", אומר דנן, "כל מדינות העולם מבינות את חשיבות התחום ומשקיעות בו, ודווקא בישראל החליטו להקפיא את הנושא ולא לאפשר לו להתפתח, מסיבות שאינן ברורות".

לדבריו, "העלות של הפקת חשמל סולארי היום כמעט זהה להפקת חשמל מגז או נפט, וזאת אפילו בלי לשקלל את היתרונות לבריאות ולאיכות הסביבה. העלות רק הולכת ויורדת, לכן מדובר בתחום שמשתלם להשקיע בו היום למען העתיד. כרגע מדיניות הממשלה דנה את התחום למוות קליני, משקיעים ויזמים ישראלים מחפשים עבודה ואפשרויות השקעה בחו"ל במקום לפתח את התחום בארץ".

תגיות