אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארגון "שקיפות בינלאומית": פיפ"א צריכה לבצע רפורמה מקיפה צילום: איי אף פי

ארגון "שקיפות בינלאומית": פיפ"א צריכה לבצע רפורמה מקיפה

הארגון הבינלאומי שנלחם בתופעות השחיתות, ממליץ להתאחדות הכדורגל הבינלאומית לבצע רפורמות ניהוליות מקיפות. לפי ההצעה, הרפורמות יפוקחו על-ידי קבוצה שתורכב מנציגים מחוץ לפיפ"א ומתוך הכדורגל

16.08.2011, 13:45 | סוכנויות הידיעות
ארגון שקיפות בינלאומית, המוביל את המאבק נגד השחיתות, קורא לפיפ"א לבצע רפורמות ניהוליות מקיפות, אשר יפוקחו על-ידי קבוצה שתורכב מנציגים מחוץ לפיפ"א (אנשי ציבור, ספונסרים, אנשי תקשורת והחברה האזרחית) ומתוך הכדורגל (פדרציות, מועדונים, ליגות מקצועיות, שחקנים, כדורגל נשים, שופטים ואוהדים), באופן שיבטיח את עצמאותה.

הקבוצה המוצעת תפקח על חקירה עצמאית של חשדות לשחיתות ועל הצגתם של נהלים חדשים שיבטיחו שקיפות וניהול תקין, כגון מגבלות על תקופת הכהונה בתפקידים בכירים ומדיניות בנושא ניגוד אינטרסים, עם דגש מיוחד על דמויות חיצוניות, בקבלת החלטות מרכזיות.

"פיפ"א אומרת שהיא מעוניינת ברפורמה, אבל סקנדלי שוחד רצופים הותירו את אמון הציבור בארגון בשיא השפל. עבודה עם קבוצה מפקחת – שמיעה בעצותיה, מתן גישה לחבריה ומתן האפשרות להשתתף בחקירות – יראו האם יהיה שינוי אמיתי", אומרת סילביה שנק, יועצת בכירה לענייני ספורט בשקיפות בינלאומית.

מסמך ההמלצות של ארגון שקיפות בינלאומית – "ידיים בטוחות: בניית יושרה ושקיפות בפיפ"א" – מבוסס על שנים של ניסיון במתן כלים לחברות וארגונים, אשר מעוניינים להיות שקופים יותר ופגיעים פחות לשחיתות.

הרברט היינר, מנכ"ל אדידס - אחת מהספונסריות הגדולות של פיפ"א. הרפורמות צריכות לזכות בתמיכה גלובלית בגלל אופיה המיוחד של פיפ"א, כל אדם, שיש לו עניין במשחק, נדרש להצטרף לדיון ולהגביר את הלחץ לרפורמה, כולל אוהדים, גופים המייצגים מועדונים ושחקנים,והספונסרים, צילום: רויטרס הרברט היינר, מנכ"ל אדידס - אחת מהספונסריות הגדולות של פיפ"א. הרפורמות צריכות לזכות בתמיכה גלובלית בגלל אופיה המיוחד של פיפ"א, כל אדם, שיש לו עניין במשחק, נדרש להצטרף לדיון ולהגביר את הלחץ לרפורמה, כולל אוהדים, גופים המייצגים מועדונים ושחקנים,והספונסרים | צילום: רויטרס הרברט היינר, מנכ"ל אדידס - אחת מהספונסריות הגדולות של פיפ"א. הרפורמות צריכות לזכות בתמיכה גלובלית בגלל אופיה המיוחד של פיפ"א, כל אדם, שיש לו עניין במשחק, נדרש להצטרף לדיון ולהגביר את הלחץ לרפורמה, כולל אוהדים, גופים המייצגים מועדונים ושחקנים,והספונסרים, צילום: רויטרס

הרפורמות צריכות לזכות בתמיכה גלובלית בגלל אופיה המיוחד של פיפ"א, כל אדם, שיש לו עניין במשחק, נדרש להצטרף לדיון ולהגביר את הלחץ לרפורמה, כולל אוהדים, גופים המייצגים מועדונים ושחקנים,והספונסרים.

פיפ"א היא ארגון לא-ממשלתי ללא כוונות רווח וחברה גלובלית עם מחזור ענק (הכנסות בגובה 1.29 מיליארד דולר והוצאות בגובה 1.09 מיליארד דולר בשנת 2010). עם פריסה חסרת תקדים, כוח פוליטי והשפעה חברתית בינלאומית עצומה, פיפ"א מדווחת לנציגי כדורגל רשמיים מ-208 מדינות. לפיכך, ארגון שקיפות בינלאומית שולח את המלצותיו גם לפדרציות כדורגל לאומיות במדינות בהן יש לארגון סניפים, ביניהן גם ישראל, וקורא לאותן פדרציות לתמוך ברפורמה.

"למנהיגים בעולם הספורט יש אחריות מיוחדת לנהוג ביושרה, לא רק בגלל שספורט כמו כדורגל עומד בפני אתגרי שחיתות כגון הטיית תוצאות, אלא בגלל שהספורט מספק מודלים לחיקוי עבור אנשים בכל העולם, במיוחד עבור צעירים", אומרת סילביה שנק.

ארגון שקיפות בינלאומית גיבש את מסמך ההמלצות עבור פיפ"א לאחר שהאשמות בשוחד ובחוסר בשקיפות פגמו בבחירות לנשיאות פיפ"א ביוני 2011, כמו גם בבחירת המדינות שיארחו את גביע העולם בשנים 2018 ו-2022, אשר התרחשה בדצמבר 2010.

ארגון שקיפות בינלאומית קרא בעבר לפיפ"א לנקוט צעדים דומים, אבל הרחיב את עצתו לאחר שפיפ"א הראתה נכונות חדשה לשינוי: פתיחת ספריה בפני מומחי הארגון, מתן מידע מפורט בנוגע לפעילויותיה, ובקשת ייעוץ בנוגע למדיניות נגד שחיתות. הדבר איפשר לשקיפות בינלאומית לספק המלצות מפורטות בנוגע לנושאים ניהוליים המיועדות לדרגים הבכירים של פיפ"א.

"כאשר ארגון אומר שהוא רוצה שינוי, אנחנו מוכנים לספק ייעוץ בונה. כעת, כשהצגנו צעדים ברורים ומפורשים, על פיפ"א להוכיח את מחויבותה לשקיפות ולאחריותיות", אומרת שנק.

גליה שגיא, מנהלת עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, אומרת כי בכוונת הארגון לשלוח את ההמלצות ליו"ר התאחדות הכדורגל בישראל ולשרת הספורט. "אנחנו מקווים, שישראל תביע את תמיכתה ברפורמה ובצעדים המוצעים. בנוסף, נשמח באם גופי הספורט השונים בישראל ייעזרו בעקרונות ובצעדים המוצעים במסמך לגיבוש ולהטמעת עקרונות של שקיפות בהתנהלותם השוטפת, וזאת במטרה למנוע מקרי שחיתות עתידיים".

עמותת שקיפות בינ"ל ישראל (שבי"ל) הינה הסניף הישראלי של הארגון הבינלאומי Transparency International. העמותה פועלת לקידום נורמות של שקיפות ואתיקה כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. מדובר בארגון חברתי גלובלי, שנוסד ב-1993, וכיום יש לו למעלה מ-90 סניפים בכל העולם. הארגון פועל למיגור תופעת השחיתות באמצעות עבודה משותפת עם גורמי ממשל, עסקים וחברה אזרחית. הכלי המרכזי אותו מקדם הארגון כחלק מהמאבק בשחיתות הוא שקיפות

תגיות