אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שופרסל: "התנהגות הצרכנים כבר משתנה" צילום: גיא אסיאג

שופרסל: "התנהגות הצרכנים כבר משתנה"

ברשת התלבטו אם לעכב את פרסום התוצאות החיוביות של מחצית 2011 בשל החשש מזעם ציבורי. המנכ"ל אפי רוזנהויז: "אנחנו צריכים לנהוג באחריות, המחאה מאוד עמוקה"

17.08.2011, 10:50 | גיל קליאן

שופרסל לא כל כך ידעה כיצד להתמודד אתמול עם פרסום הדו"חות הכספיים החיוביים בעיצומה של המחאה החברתית על יוקר המחיה. בדירקטוריון החברה דנו האם כדאי לדחות את פרסום התוצאות, בשל החשש שהדבר יוביל להגדלת הזעם כלפי הרשת.

מי שיחפש בדו"ח התייחסות כלשהי למחאה הציבורית ימצא אותה רק בפסקה קטנה בעמ' 12. כך מתארים בדירקטוריון שופרסל את המחאה שמטלטלת בשבועות האחרונים את ענף המזון: "בעת האחרונה מתרבים הסימנים לאי־שקט חברתי בישראל, המתבטאים בגילויי מחאה שונים על רקע רמות המחירים הגבוהות, לרבות בענפי המזון והדיור. ייתכן כי אלו יובילו לרפורמות מצד הממשלה שיהיה בהן כדי לייצר השפעה כלכלית על המשק הישראלי". הרשת

לא מציינת אם קיימים חששות מרפורמות עתידיות שיפגעו ברווחיותה או מכך שעוד לא ידוע מה יהיה שווי המשקל בין הספקים לרשתות בעתיד הקרוב. היא גם לא מתייחסת לריבוי שטחי המסחר המחליש את האיתנות הפיננסית של החברות הפועלות בתחום הקמעונאות כיום.

המותג הפרטי חזק

מה שכן מוצג בדו"חות הוא העובדה שהמותג הפרטי של שופרסל, בראשות מנהל העסקים הראשי ריצ'י הנטר, ממשיך להיות דומיננטי והרכיב במחצית הראשונה של 2011 לא פחות מ־13% מהמכירות. למעשה, שופרסל היא כיום הספק השני בגודלו לעצמה אחרי תנובה. לא מן הנמנע כי ברבעונים הקרובים תהפוך שופרסל להיות ספקית המזון הגדולה ביותר של עצמה.

מכירות הקמעונאות של שופרסל (בניכוי הכנסות נדל"ן) הסתכמו במחצית הראשונה של השנה בכ־5.8 מיליארד שקל, ומכירות המותג הפרטי בלבד עמדו על כ־750 מיליון שקל. נתון זה מציב את שופרסל כאחת מחברות המזון הגדולות בישראל, במקביל להיותה חברת קמעונאות המזון הגדולה במדינה עם 255 סניפים בשטח מסחרי כולל של 548 אלף מ"ר.

עוד עולה מן הדו"חות כי מכירות שופרסל במחצית הראשונה צמחו בכ־7%, כתוצאה מהגדלת שטחי מסחר וכן מהסבת סניפי שופרסל ביג לשופרסל דיל - המהלך המשמעותי ביותר שביצעה הרשת בחצי השנה הראשונה. בניכוי שטחי המסחר שנוספו לרשת מאז המחצית הראשונה של 2010, צמחה שופרסל במחצית 2011 ב־2.7%. במילים אחרות, הסבת סניפים לפורמט הדיסקאונט עזרה להגדיל מכירות.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

שיחה עם מנכ"ל שופרסל אפי רוזנהויז והיו"ר המשותף של מועצת המנהלים רפי ביסקר חושפת תמונה מורכבת עוד יותר בהקשרה של המחאה ומצב הרשת. "מתחילת המחאה בהחלט יש שינוי בהתנהגות הצרכנים בישראל, מה שמבטא אולי התמתנות בקצב הצמיחה", אומר ביסקר. "אני עדיין לא מרגיש שיש התכווצות, אבל כבר יש התמתנות בקצב הצמיחה. אנחנו נדע להתמודד עם המצב. צריך לשמור על האיזון העדין כדי שחס ושלום אלפי עובדים לא ייזרקו לרחובות. הרשתות נמצאות בתחרות עזה ולא הגיונית".

אתם חוששים מצעדים רגולטוריים?

"אינני יכול לצפות את כל הצעדים הרגולטוריים שיהיו, אם יהיו, אך נדע להתמודד עם מה שיוחלט".

לדברי רוזנהויז, הפתרון למאבק מחירי המזון צריך לבוא מפתרון משולב. "אנחנו צריכים לנהוג באחריות. יש מחאה מאוד עמוקה - שההתמודדות איתה צריכה להיות אמיתית. זה לא עניין של טיפול במשבר, אלא של הסתכלות רחבה ואמיתית על דבר גדול במדינה. בענף המזון כולו אנחנו צריכים לחפש בצורה משותפת את הפתרונות האמיתיים שיכולים להוריד את המחירים, לשמר את מקומות העבודה בתעשייה ולספק רווחיות סבירה לבעלי המניות. יש פה אחריות משותפת לחבר שלושה גורמים יחד - הספקים, הרשתות והממשלה".

איך המחאה תשפיע עליכם?

"בשבועות האחרונים קיימת התמתנות בעלייה במכירות שחווינו בחצי הראשון של השנה. אסור גם לשכוח שהשנה ראש השנה יוצא במועד מאוחר יחסית, ולכן צריך להמתין ולראות מהי ההשפעה האמיתית של ההתרחשויות".

הרווח הנקי צנח

מבט אל הדו"חות מגלה כי שיעור הרווח הגולמי של שופרסל במחצית הראשונה עמד על 27%, לעומת 26.9% במחצית המקבילה. ברשת מסבירים את הנתון בשיפור תנאי הסחר עם הספקים, ואם לשפוט לפי הרווח הגולמי, לא התגלגלו במלואם לצרכנים. עם זאת, במחצית נהנתה שופרסל מעמלות הסבה על הסניפים שהוסבו מביג לדיל, כך שלא ברור אם השיפור ברווחיות הגולמית יחזיק מעמד ברבעונים הבאים.

שיעור הרווח התפעולי של שופרסל עלה ל־4.6%, לעומת שיעור רווח תפעולי של 4.5% במחצית המקבילה. הרווח הנקי דווקא ירד ב־20% ל־140 מיליון שקל במחצית השנה, אך זאת על רקע שיערוכי נדל"ן שהעלו את הרווח בשורה התחתונה ב־2010, ובעקבות עלייה בהוצאות המימון שנבעו מגיוס האג"ח שביצעה בסוף 2010.

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
שופרסל ומגה הם טייקוני ענק שרומסות את הכיס של הצרכנים ואיפה הממשלה?????
ברור שהרווח שלהם לא השתנה הרי הם לוקחים המון כסף על כל מוצר פער בין מחיר המוצר מהספק ומחיר לצרכן הוא יותר מ150% בכל מוצר אז איך הם לא ירוויחו??? צריכים להגביל את המחירים של מוצרי מזון!!!!!!!!!!!!!
אבל הרי ביבי תומך רק בטייקונים ........  |  24.08.11
33.
לקנות רק במקומות זולים או קטנים למרות אי הנוחות. שופרסל הגזימו בענק.
מוכרים כל מוצר ישראלי או מיובא בהפרש ורווח גדול מעבר לסביר. מכרו לי תה ויסוצקי ב29 שח. יוגורט בופלו ב23 שח . עגבניות שרי 600 גר ב15 שח וכ. כל כניסה היא תאונת פגע וברח ותחושה שעושים עליך מכה. במיוחד החנויות בתוך הערים.
הכי יקרים בערים  |  20.08.11
לכל התגובות