אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זכית בלוטו? מזל טוב, הסיכויים שלך לפשוט את הרגל גבוהים פי שניים צילום: בלומברג

זכית בלוטו? מזל טוב, הסיכויים שלך לפשוט את הרגל גבוהים פי שניים

נתוני המחקר הראו כי יותר מ־1,900 זוכים שהשתתפו בלוטו הפכו לפושטי רגל חמש שנים בלבד לאחר שזכו בפרס הגדול, כאשר 1% מכלל המשתתפים הגיע לפשיטת רגל כל שנה

18.08.2011, 22:29 | מארק שון

מחקר שבדק זוכי לוטו בפלורידה הצליח להוכיח את ההנחה הרווחת: זכייה בסכומי כסף גדולים אינה מונעת מאותם אנשים להגיע למצב של פשיטת רגל.

המחקר שהתפרסם בשנת 2010 בוצע בשיתוף פעולה של שלוש אוניברסיטאות: פיטסבורג, קנטאקי וונדרבליט מטנסי. במסגרת המחקר נבדקו 35 אלף זוכים שזכו בסכומים שבין 600 דולר ל־150 אלף דולר בשנים 1993–2002. נתוני הזכייה הוצלבו עם נתוני פשיטות הרגל בפלורידה.

בדיקת "כלכליסט" זינוק של כמעט פי 30 במספר הבקשות לפשיטת רגל מאז 95' מספר הבקשות לפשיטת רגל שהוגשו על ידי אנשים פרטיים זינק מכ-280 ב-1995 לכמעט 8,000 ב-2010. במקביל עלה מספר החייבים המוגבלים בהוצאה לפועל מאז 1999 בכ-170%. הקושי הכלכלי משתקף בראי מערכת המשפט מארק שון, 5 תגובותלכתבה המלאה

על פי הממצאים שפורסמו בכתב העת "The Review of Economics and Statistics", אנשים שהיו בעלי חובות משמעותיים לא הצליחו להימנע מפשיטת רגל גם לאחר זכייה משמעותית בלוטו. זכייה כזאת הוגדרה במסגרת המחקר כזכייה בסכום כסף משמעותי שנע בין 50 אלף דולר ל־150 אלף דולר.

נתוני המחקר הראו כי יותר מ־1,900 זוכים שהשתתפו בלוטו הפכו לפושטי רגל חמש שנים בלבד לאחר שזכו בפרס הגדול, כאשר 1% מכלל המשתתפים (המרוויחים והמפסידים) הגיע לפשיטת רגל כל שנה - שיעור כפול משיעור פושטי הרגל שנרשם בקרב יתר האוכלוסייה שלא השתתפה במשחק הלוטו באותן שנים.

בין השאר עלה מהמחקר כי סכום הזכייה הממוצע לזוכים שנבדקו עמד על 65 אלף דולר, כאשר חובותיהם עמדו על 49 אלף דולר (כלומר, סכום הזכייה אמור היה לכסות את החובות ללא חשש).

בין הסיבות שהעלו החוקרים לשיעור פשיטות הרגל הגבוה בקרב הזוכים היתה רמת החינוך שלהם שהיתה נמוכה מהממוצע, בעיקר מבחינת קרוא וכתוב. מנתון זה הסיקו החוקרים על אי־יכולתם של הזוכים להתנהל מבחינה כלכלית באופן נבון. סיבה נוספת נגעה ל"נובורישיות" של הזוכים: מיד לאחר זכייתם, הם החלו לצרוך מוצרי יוקרה ובזבזו את כספם בשל השינוי הכלכלי שנגרם.

ניתן להסיק מהמחקר כמה מסקנות אופרטיביות גם בישראל: כך למשל בדבר הצורך בשיפור רמת החינוך בכלל, ורמת החינוך הפיננסית בפרט, הניתנת לאוכלוסיות חלשות.

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
ל-8 ול-10
ל-8, מה שהכתבה אומרת זה לא לשפר את רמת החינוך על מנת למנוע פשיטות רגל מזוכים בלוטו, אלא לשפר את רמת החינוך באוכלוסיות החלשות. רוב פשיטות הרגל היו באוכלוסיות החלשות מאחר ואין להם חינוך כלכלי. אם ניתן להן חינוך כלכלי הם לא יהיו אוכלוסיות חלשות. ל-10, אחרי שאתה זוכה בלוטו באים אליך כל מיני יועצים ומנהלי השקעות, בדיוק כמו אלו שאמרת שניתן להם לנהל לנו את הכסף. הם משחקים לך בכסף עד שאתה מגיע למצב של פשיטת רגל. המסקנה היא לא לתת להם לשחק לך עם הכסף, אלא ללמוד לבד את כל סוגי ההשקעות ומה לעשות עם הכסף, ולא להתפתות לכאלו שקוראים לעצמם יועצים.
יוסי , תל אביב  |  19.08.11
23.
בלי קשר לכתבה, חינוך כלכלי לא יזיק לאף אחד. חבל שלא לומדים את זה בתיכון
שאנשים יבינו כבר מגיל צעיר מה צפוי להם בחיים, וייערכו לכך בהתאם. שילמדו לחסוך כבר החל מהשחרור מהצבא. רוב הצעירים חיים את הרגע ולא חושבים לטווח רחוק יותר. שיבינו שאם הם רוצים לקנות דירה, ו/או להקים משפחה בעתיד (אפילו בגיל 30) הם צריכים להגיע לשם מוכנים מבחינה כלכלית, רצוי עם חסכונות ובוודאי שלא עם חובות... ללמד בתיכון על חישוב הוצאות מול הכנסות, ריבית, אוברדראפט, הלוואות, משכנתא, תוכניות חיסכון ועוד .
תמר  |  19.08.11
לכל התגובות