אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עסקת ענק בדרך לפיצול: HP רוכשת את אוטונומי ביותר מ-10 מיליארד דולר צילום: בלומברג

עסקת ענק בדרך לפיצול: HP רוכשת את אוטונומי ביותר מ-10 מיליארד דולר

HP צפויה להתפצל לשתי חברות כדי להיפטר מחטיבת המחשבים האישיים, כשאוטונומי תסייע לה במגזר העסקי והארגוני. במקביל יופסק פיתוח מערכת ההפעלה הניידת webOS, בשל הכישלון במכירות הטאצ'פד והסמארטפונים המבוססים עליה

19.08.2011, 11:49 | הראל עילם ודור צח

שורה של בשורות מכיוון חברת HP: יצרנית המחשבים האישיים הגדולה בעולם אישרה הלילה (ו') כי הסכימה לרכוש את חברת התוכנה הבריטית אוטונומי תמורת כ-10.3 מיליארד דולר. HP שוקלת בימים אלה להתפצל לשתי חברות כדי להיפטר מחטיבת המחשבים האישיים, שהציגה בתקופה האחרונה שולי רווח נמוכים במיוחד. במקביל, נראה ש-HP עוזבת גם את תחום הסמארטפונים והטאבלטים, ותפסיק לפתח את מערכת ההפעלה webOS.

המחיר שתשלם HP במסגרת עסקת הרכישה מייצג שווי של 42.11 דולר למניה בודדת של אוטונומי - גבוה ב-64% מערך מניותיה עם סגירת המסחר בלונדון אתמול. אוטונומי היא חברת התוכנה השנייה בגודלה בבריטניה, ומציגה תוכנות העושות שימוש בבסיסי נתונים דרך חיפוש. בין לקוחות אוטונומי אפשר למנות את קוקה קולה, נסטלה והרשות לניירות ערך בארה"ב.

ב-HP אישרו אתמול בערב כי הם נמצאים במגעים לרכישת אוטונומי, ובעקבות זאת הופסק המסחר במניותיה, ולאחר מכן חודש. זוהי הרכישה השלישית בגודלה שמבצעת ענקית הטכנולוגיה, אחרי שרכשה את EDS תמורת 12.5 מיליארד דולר בשנת 2008 ואת קומפאק תמורת 25 מיליארד דולר ב-2002.

רכישת אוטונומי והפרידה מחטיבת המחשבים האישיים מייצגים, לפי ההערכות, שינוי תפיסה משמעותי ב-HP ביחס לעשור הקודם. אם רכישת קומפאק נועדה להגדיל את אחיזתה של החברה בשוק המחשבים האישיים, הרי שעל רקע הדו"חות הכספיים שהציגה HP אמש וכללו הורדה של תחזית הרווח השנתית, נראה כי בחברה מעדיפים לפנות למגזר הארגוני, תוך ויתור על הצרכן הפרטי. IBM ביצעה תהליך דומה ב-2005, כאשר מכרה את מחלקת המחשבים שלה לחברת Lenovo.

מנכ"ל HP, ליאו אפותקר. משנים כיוון, צילום: בלומברג מנכ"ל HP, ליאו אפותקר. משנים כיוון | צילום: בלומברג מנכ"ל HP, ליאו אפותקר. משנים כיוון, צילום: בלומברג

סופו העגום של הטאצ'פד

המגמה של נטישת הצרכן הפרטי מתבטאת בהודעה נוספת של HP מאתמול, שלפיה היא מפסיקה את פיתוח מערכת ההפעלה הניידת webOS - רק 13 חודשים לאחר שהשלימה את רכישתה. החברה הודיעה על המהלך עם פרסום הדו"חות הכספיים שלה, שכלל הורדה של תחזית ההכנסות השנתית. היא תפסיק את שיווק המכשירים המבוססים על מערכת ההפעלה ברבעון הרביעי השנה.

HP רכשה את הזכויות והטכנולוגיה למערכת ההפעלה כאשר קנתה את חברת פאלם בעבור 1.2 מיליארד דולר באפריל 2010. הרכישה התבצעה במהלך כהונתו של המנכ"ל הקודם, מארק הרד, שנאלץ לעזוב את התפקיד באוגוסט אשתקד בעקבות שערוריית מין.

webOS זכתה לשבחים רבים מרגע שהוצגה על ידי פאלם, בראשית 2009, אולם מעולם לא הצליחה להגיע לנתח שוק משמעותי. ב-HP הכריזו כי החברה מחויבת להמשיך ולפתח את מערכת ההפעלה, והיא אכן השיקה מספר גרסאות חדשות שלה. המערכת כללה פיצ'רים מתקדמים, כמו ריבוי משימות נוח לשימוש, אפשרות להתקנת תוספים בתוך אפליקציות וממשק לסנכרון מסרים מכל הערוצים החברתיים השונים.

HP גם השיקה מספר מכשירים המבוססים על הגרסאות החדשות של מערכת ההפעלה, בהם Veer, אחד הטלפונים הקטנים בעולם. מוצר נוסף שמבוסס עליה הוא הטאצ'פד, הטאבלט שנהנה מהחומרה המתקדמת בתחום כיום, וזכה לביקורות משבחות באתרי טכנולוגיה שונים (גם אצלנו). את פיתוח המכשירים הוביל ג'ון רובינשטיין, האחראי לעיצוב המקורי של האייפוד שכיהן כמנכ"ל פאלם בזמן המכירה ל-HP, ואחד האישים הנחשבים ביותר בתחום עיצוב החומרה.

מכשירי webOS, צילום מסך מכשירי webOS | צילום מסך מכשירי webOS, צילום מסך

למרות כל זאת, HP נחלה כשלון בשוק עם המכשירים המבוססים על מערכת ההפעלה ובמיוחד עם הטאצ'פד - גם לאחר שהורידה את מחירו ב-20%. בסט ביי אף הודיעה לחברה שהיא מעוניינת להזדכות על כל מאגר מחשבי הלוח שלה - 400 אלף יחידות - בגלל מכירות מאכזבות. לפי ההערכות, הטאצ'פד מכר פחות מ-25 אלף יחידות בכל העולם בחודש הראשון להשקתו.

אחד הגורמים לכשלון היה חנות האפליקציות הדלילה שהציעה HP: היא מכילה 8,000 יישומים בלבד - פחות מכל המתחרות, כולל באדה מבית סמסונג, ווינדוס פון 7, OVI מבית נוקיה והחנות של בלקברי, שלא לדבר על האפסטור של אפל והאנדרואיד מרקט של גוגל.

מנכ"ל HP הנוכחי, ליאו אפותקר, אמר שההחלטה להפסיק את פיתוח webOS נובעת ממכירות מאכזבות, קצב צמיחה נמוך מהמצופה ועסקת הענק בין מוטורולה לגוגל. חטיבת הסלולר הפסידה מאות מיליוני דולרים ברבעון שעבר, וצפויה להפסיד מאות מיליוני דולרים נוספים גם ברבעון הנוכחי.

בסוף השבוע הנוכחי החלה HP להשיק באירופה את הסמארטפון החדש ביותר שלה, Pre 3, אך נראה שבעקבות ההודעה הנוכחית גורלו של המכשיר נחרץ עוד לפני שהגיע לחנויות. רובינשטיין עצמו, למרות הישגי העבר, הוחלף כמנהל מחלקת הסלולר לפני שבועות ספורים.

תחמושת לקרב הפטנטים הבא?

 

אפותקר הביע בעבר ביטחון בטכנולוגיה ואף הבהיר שאין לו כוונה לפתוח את הגישה ל-webOS לאף חברה אחרת, ושהוא לא ימכור רשיונות שימוש. לפני חצי שנה החברה גם הודיעה שהיא מתכוונת בעתיד להתקין את webOS בכל המחשבים האישיים שלה, כאלטרנטיבה נוספת לחלונות. היא גם הודיעה על כוונתה להשיק סדרה של מכשירים נוספים, כגון מכשירי GPS למכוניות ומדפסות המבוססות על webOS.

כעת נראה ש-HP נסוגה לחלוטין מהפיתוח של מערכת ההפעלה, ואף הביעה עניין למכור אותה לחברה אחרת. סמנכ"ל הכספים קטי לסג'ק אמרה: "זאת מערכת הפעלה מצוינת, ואנו מחפשים שותף חומרה ראוי שיהיה מוכן לקחת אותה". HP עשויה גם להציע רשיונות שימוש במערכת בתשלום לחברות אחרות, בניגוד מוחלט לדבריו של אפותקר. 

אפשרות נוספת היא ש-HP תמכור את מאגר הפטנטים של פאלם, במקום להתמקד בניסיון למכור את מערכת ההפעלה ליצרנית סלולר כלשהי. בין הלקוחות האפשריים לרכישת המאגר ניתן לציין את גוגל ואפל, המצטיידות כעת בפטנטים רבים ככל האפשר כתחמושת לקרב המשפטי הבא. זהו אחד הגורמים שהביאו את גוגל לרכוש את מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר.

אנליסטים העלו את האפשרות ש-HP תוכל למכור את פאלם ברווח, בהתחשב בעלייה המשמעותית בערכם הכספי של פטנטים לאחרונה. אפשרות אחרת שהועלתה היא שדווקא פייסבוק תרכוש את webOS על מנת לקדם את מחלקת הסלולר שלה, או שאמזון תעשה זאת, לאור ההערכות שהיא מפתחת טאבלט.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
כולכם מסתכלים מנקודת מבט של משתמש קצה/ביתי
שזה בסדר גמור :) אבל המהלך של HP הגיוני ביותר ואכן מהווה חיקוי זהה כמעט למה שיבמ עשתה בשנות ה-90. כיום HP עושה הרבה כסף ממכירות של תוכנות ושירותים לארגונים, בעוד שכל ענייני ה-PC והמדפסות ושאר פרפראות רק מפריעות לה והרווחים שם נמוכים. כדי להתחרות בשליטה של אפפל HP צריכה להשקיע המון כסף ואנרגיה, וזה פשוט לא שווה את זה. שמישהו אחר ישבור את הראש
קורא  |  19.08.11
8.
מסתבר ש-Hp לא רק שלא הוציאו את האצבע -
הם פשוט דחפו את כל היד בחזרה. פשוט מגעיל, אבל נכון. HP עשו בדיוק מה שהם יודעים: לרכוש טכנולוגיה מצוינת, למסמס אותה בהכרזות לחסרות פשר, ובסוף לקבור אותה יחד עם כמה מיליארדי דולרים. היתה ל-HP את מערכת ההפעלה הטובה ביותר לסמארטפונים וטאבלטים חוץ - אולי - מ-iOS, והם פשוט קברו אותה בשורה של החלטות חסרות חזון וחסרות מעוף, שנעשו בחצי לב, ומתוך חוסר הבנה טוטאלי של השוק ושל המוצר שהיה להם ביד - ואחרי שהשקיעו במוצרים כמות אדירה של כסף. אותו הדבר ייקרה בדיוק עם אוטנומי. אם HP תתפצל, הרי שהחטיבה שתרכוש את אוטנומי תיפול. אם החברה לא תתפצל, אוטונומי תעלם בתוך ים של מוצרים שבלוניים, ממש כמו שקרה עם קומפאק. השוואה ליבם? נו באמת, ליבמ היו אומנם לא מעט פספוסים בעבר, אבל בניגוד ל-HP, הרי שיצאה מכולם מחוזקת. מדוע? HP רוכשת חברות אחרות שלא מתאימות ל-(אין) חזון שלה ובכך מעלה את הוצאותיה, מבזבזת מזומנים ומורידה הכנסות ורווחים. יבמ מוכרת חטיבות מהחברה שלא התאימו לחזון שלה, ובכך מורידה הוצאותיה, מקבלת מזומנים ומעלה הכנסות ורווחים.
דרום לבנון , צפון ישראל  |  19.08.11
6.
חבל על הזמן
נראה לי שעוד מנכ"ל נכנס לפניקה........ בסופו של דבר נראה כי העולם עומד להיות עם שני מערכות הפעלה מרכזיות, IOS ואנדרויד שתוך שנה או שתיים יזלגו גם למחשבים אישיים. כל יתר החברות יפלו, יצטמצמו ויריבו על שוק השרתים שגם הוא מצטמצם והולך עם עידן הענן..... האמת? פשוט עצוב.
משה , תל אביב  |  19.08.11
לכל התגובות