אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח "כלכליסט": קופות הגמל הגדולות לא צפו את המשבר בשווקים צילום: תומי הרפז

ניתוח "כלכליסט": קופות הגמל הגדולות לא צפו את המשבר בשווקים

רק קופה אחת - גדיש של פסגות - הפחיתה מהותית את האחזקה במניות ובאג"ח קונצרניות בחודשים שקדמו למשבר. יתר קופות הגמל לא קראו נכון את המפה ולא צמצמו מספיק את אחזקותיהן

22.08.2011, 07:20 | רחלי בינדמן

אוגוסט 2011 מסתמן כחודש הגרוע ביותר בשווקים מאז הנפילות שליוו את קריסת בנק ליהמן ברדרס ב־2008. אתמול נבלמו ירידות השערים בבורסת תל אביב, ולאחר פתיחה שלילית וירידה של מעל ל־4% במדדים המובילים ביום מסחר תנודתי נסגרה הבורסה בעליות.

אך גם עליות אלה לא משנות את תמונת המשבר, שהנחית מכה אנושה על כספי המשקיעים. נקודת הפתיחה של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ערב הקריסה משקפת את הסיכון שנשקף להן ולכספי החוסכים. "כלכליסט" ניתח את נתוני קופות הגמל שמספק משרד האוצר ובדק מי מהן הצליחו לקרוא נכון את המפה ולהקטין את החשיפה המנייתית והחשיפה לאג"ח קונצרניות סחירות לפני הצלילה הגדולה.

  • הקליקו כאן לשרטוט מצב קופות הגמל ערב המשבר בשווקים

על פי רוב נוטים תיקי החיסכון ארוך הטווח שלא לבצע שינויים מהותיים בתיקים מתוך הסתכלות ארוכת טווח וקושי לתזמן את השוק. ובכל זאת, גופי הגמל יודעים לנצל ירידות בשווקים כהזדמנויות להגדיל חשיפות, או לצמצם חשיפות כשהשווקים נראים כמתקרבים לסוג של רוויה.

בחינת היקף האחזקות של קופות הגמל באפיק המנייתי בתחילת השנה לעומת החשיפה שלהן לאפיק זה ממש ערב הירידות החדות בסוף חודש יולי, מגלה כי רק גוף אחד הצליח "לתזמן" את ההתרחשויות ולהוריד את החשיפה לשוק המניות בצורה דרמטית: קופת הגמל הגדולה בענף גדיש שבבעלות בית ההשקעות פסגות. הקופה שמנוהלת בידי שלומי ברכה פתחה את 2011 עם חשיפה של 31% למניות - אלא שמאז חודש מרץ החלה הקופה לשנות מגמה ולהוריד בעקביות ובהדרגתיות את החשיפה למניות עד שהגיעה לחודש יולי כשהיא מצוידת ב־24% בלבד בגזרה המנייתית, השיעור הנמוך ביותר מבין קופות הגמל הגדולות.

 

מכת האג"ח הקונצרטיות

לצד השקעות בשוק המניות חשופות קופות הגמל להשקעות גדולות באג"ח קונצרניות. אג"ח אלו ספגו אף הן מכה כואבת בגל הירידות כשהנפגעות הגדולות היו אלה של חברות האחזקה הממונפות והאג"ח בדירוגים נמוכים. בעוד שגדיש פתחה את 2011 בשיעור גבוה יחסית של אג"ח קונצרניות סחירות של 24.4%, עד סוף יולי הורידה הקופה את רכיב זה ל־20.8% בלבד.

באופן דומה החליטו בתחילת יוני בבית ההשקעות ילין לפידות להוריד את החשיפה לאג"ח קונצרניות (סחירות ולא סחירות) משיעור של 49% ל־45%. מנגד הוגדלה החשיפה לאג"ח ממשלתיות מ־25% ל־29%, עם גמישות של כ־5%. עם קבלת ההחלטה ביוני סברו בילין כי שוק האג"ח הקונצרניות הגיע לרוויה והפך לפחות מעניין. עם זאת, תיק הגמל של ילין עדיין מאופיין בחשיפה הגבוהה ביותר לאג"ח קונצרניות.

אלא שחודש לאחר מכן בילין שוב שינו טקטיקה: בעוד שבסוף יוני עמדה החשיפה לאג"ח קונצרניות סחירות בתיק של ילין על 31%, בסוף יולי הוא טיפס ל־34%. כך יצא שילין הצטייד באג"ח קונצרניות רגע לפני הירידות החדות בשווקים.

לזכות ילין ייאמר כי בשנה האחרונה בית ההשקעות ביצע מהלך דרמטי בתיקיו, תוך שהוא מקטין בשיעור ניכר את החשיפה לאג"ח מסוכנות בדירוגים נמוכים. אם באוגוסט אשתקד החזיק ילין באג"ח מסוכנות בשיעור של 16%, נכון לסוף יולי האחרון רמתם בתיק כבר ירדה ל־7.8%. בנוסף, בדומה לגדיש הקטין ילין את החשיפה המנייתית שלו אם כי בשיעורים מתונים יותר - מרמה של 28.2% בתחילת ינואר לרמה של 25.1% בסוף יולי (בשקלול הירידות בשווקים באותה תקופה, מדובר בירידה קלה יחסית בחשיפה המנייתית).

קופות הגמל של אנליסט, המנוהלות בידי רפי קסל, שמרו מתחילת השנה על יתרות נזילות גבוהות וחשיפה מנייתית נמוכה. את השנה פתח אנליסט עם האחזקה המנייתית הנמוכה בענף (23.8%) והגדיל את החשיפה במתינות כך שבסוף יולי עמדה החשיפה על 24.3%. ועדיין, אנליסט הגיע למשבר הנוכחי עם מרכיב מניות נמוך יחסית למתחרים, שמותיר לו פתח לנצל הזדמנויות בשוק.

מנגד מחזיקות הקופות של אנליסט בשיעור לא מבוטל של אג"ח קונצרניות: הן פתחו את ינואר עם חשיפה מנייתית של 28% לאג"ח קונצרניות, קפאו על השמרים והקטינו אך במעט את החשיפה. למשבר הנוכחי נכנסות הקופות של אנליסט עם שיעור אג"ח קונצרניות גבוה. עם זאת, אנליסט הקטין בצורה משמעותית את החשיפה לאג"ח בדירוגים נמוכים שבסוף יולי עמדה על 3.6% בלבד.

להכין את התיק לעתיד לבוא

מנהל השקעות בקופת גמל מציין כי החשיפה המנייתית של קופות הגמל כפי שהיא מופיעה באתר משרד האוצר מאירה רק צד אחד של התמונה. "אנחנו מחזיקים כבר מתחילת השנה אופציות פוט (אופציה למכירה עתידית של מניה במחיר קבוע מראש, כשהרווח נעשה כשהמחיר יורד - ר"ב)", הוא אומר. "כבר בתחילת השנה חשבתי שהכלכלה נמצאת במצב רגיש וחששתי שברבור שחור יכול להגיע.

"כמנהל השקעות אני חייב להכין את התיק מצד אחד לעליות ומצד שני לירידות. כדי לגדר את עצמי כל הזמן החזקתי אופציות פוט והן היוו סוג של ביטוח מבחינתי, הגנה על התיק שעליה שילמתי כמה גרושים. מנגד, היה לי ברור שאם השוק עושה מהלך רציני של ירידה כמו מה שקרה באוגוסט אני איהנה מזה וארוויח הרבה כסף.

"ואמנם על כל 1,000 שקל אופציות פוט שקניתי לתיקים עשיתי החודש 11 אלף שקל. מעבר לזה צריך לזכור שהמניות הן לא חזות הכל ושגם קופות שהחזיקו בשיעור נמוך יחסית של מניות יכולות להיפגע באוגוסט אם הן מחזיקות באג"ח קונצרניות בשיעור גבוה, ובמיוחד באג"ח בדירוגים נמוכים".

חודש אוגוסט יהיה חודש מבחן לניהול ההשקעות של מנהלי קופות הגמל. מי שהשכילו שלא להסתנוור מהראלי של השווקים ב־2009–2010 ולא מילאו את התיקים במניות מכל הבא ליד, מגיעים לאוגוסט כשבידיהם יתרות נזילות גבוהות שיאפשרו להם לנצל הזדמנויות שפירותיהן ייקטפו בתיקונים הבאים. לעומתם, מנהלי ההשקעות שצפו ש־2011 תהיה "שנת המניות" מגיעים למשבר הנוכחי רוויים ובסיכון גבוה יותר.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
אני מסכים עם טוקבק 6
בכל אופן, הסיבה שלא גובים דמי ניהול מהרווחים היא בגלל שזה היה מתמרץ את מנהלי קופות הגמל וההשתלמות לסכן את כספי המשקיעים בשביל לצבור יותר רווחים חוץ מזה כשהקופות הרוויחו ב 2009 2010 אף אחד לא היה רוצה לשלם דמי ניהול גבוהים יותר. תפסיקו להאשים הרי משקיע בלי ניסיון היה צובר הפסדים הרבה יותר גבוהים ואם הוא היה מחליט לשים את הכסף בפקם הוא היה מרוויח פחות ומשלם מיסים (לפי טווח של 5 שנים אחורה )
דודי  |  23.08.11
13.
מנהל את כספי כמה שיותר לבד - ממרץ אני בחוץ !
מנהל את קרן ההשתלמות דרך הדס ארזים בניהול אישי אפ אחד לא יכול לעבוד עליי - להגיד לי אגח ולקנות בעצם אופציות - אומנם דמי ניהול עדיין משלם (אני מנהל ואני משלם ... מצחיק אההה?) אבל אלה הם החוקים במדינה הדפוקה שלנו. אגח אצלי זה אגח ממשלתי - הקופה שלי עשתה 1.5 אחוז - לפחות לא בהפסד כמו השאר - יצאתי מהמניות כבר במרץ לפי ניתוח קצר אבל קולע - אני לוקח בארה"ב (כן ..כי הם קובעים הכל לצערי) את מדד ה XLP ומציג אותו על גרף אחד עם ה XLY . שתי תעודות שאחת מראה מניות בתחום מזון רפואה וכו - דפנסיביות - כאלו שבורחים אליהן בזמן משבר. הן גם יורדות אבל הרבה פחות. ממול יש את ה XLY שזה יותר מוצרי מותרות - כולל מחשבים וכל השאר. ברגע שהכף נוטה לכוון ה XLP סימן שמוסדיים חכמים (לא כמו בארץ) מתחילים לברוח לכוון המניות הדפנסיביות - סימן למשבר או מיתון או תקראו לזה איך שתרצו. זמן לצאת לאט בלי פאניקה. יצאתי כבר אז במרץ. כשהגלגל יתהפך חוזרים למסלול מנייתי אגרסיבי הכי אגרסיבי כדי לנצל את העליות לייצר תשואה עודפת. כל זה כאמור על קרן השתלמות - בשאר הפנסיה אין לנו שליטה . עדיין . מקווה שישתנה.
אבי  |  22.08.11
לכל התגובות