אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפילוג בשורות הרופאים עולה מדרגה: רופאי רמב"ם קוראים בגלוי להדחת אידלמן צילום: נועם מושקוביץ'

הפילוג בשורות הרופאים עולה מדרגה: רופאי רמב"ם קוראים בגלוי להדחת אידלמן

רופאים משלושה בתי חולים נוספים הצטרפו לעצומה בטענה שההסכם המתגבש במו"מ עם האוצר אינו עונה על בעיותיהם. היום בבג"ץ: עדכון על הליך הגישור

22.08.2011, 08:48 | הדס שפר ומארק שון

מאמצי הגישור בין ההסתדרות הרפואית (הר"י) לאוצר נכנסים היום (ב') ליומם האחרון בשבוע שהקצה בג"ץ לתהליך. הצדדים יגישו היום לבג"ץ עדכון לגבי התקדמות המו"מ ביניהם, המתקיים בניהולו של המגשר פרופ' יצחק פטרבורג. הצדדים טרם הגיעו להסכמות סופיות, והם צפויים לבקש הארכה להליך הגישור.

אלא שבעוד הר"י והאוצר ממשיכים בשיחות, המתמחים ורופאים בכירים שמתנגדים למתווה ההסכם המתגבש ממשיכים בשלהם: מכתבי ההתפטרות שהגישו יותר מ־1,000 מתמחים ברחבי הארץ אמורים להיכנס לתוקף ב־4 בספטמבר, ובינתיים גם עוברת עצומה להדיח את יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן וההנהגה הקיימת מראשות ההסתדרות.

 כ-40% מהמתמחים בארץ הגישו מכתבי התפטרות. בטבלה למעלה - מספר המתמחים המתפטרים בכל בית חולים כ-40% מהמתמחים בארץ הגישו מכתבי התפטרות. בטבלה למעלה - מספר המתמחים המתפטרים בכל בית חולים  כ-40% מהמתמחים בארץ הגישו מכתבי התפטרות. בטבלה למעלה - מספר המתמחים המתפטרים בכל בית חולים

לאחרונה הופץ מבי"ח רמב"ם בחיפה אימייל הקורא לרופאים הבכירים ולמתמחים לחתום על עצומה להדחת ראשי הר"י. "לדעתנו, הנציגים שלנו במשא ומתן אינם מייצגים אותנו בצורה הנכונה, והגיעה העת להחליפם", נכתב בו. "אנחנו רואים במהלך פיטורם דרך מהירה ויעילה בשלב זה לעצור את חתימת ההסכם, הפוגע בציבור כלל הרופאים. כמובן, מהלך זה בא במקביל להתפטרות המתמחים בבתי החולים".

עד כה חתמו על העצומה רופאים מבתי החולים רמב"ם, וולפסון בחולון, מאיר בכפר סבא ואיכילוב בתל אביב. במקביל קוראים ראשי הוועדים בבתי חולים אלה להתפטרות הנהגת הר"י, וכמה פרופסורים מאיכילוב מתכוונים לשלוח מכתב לאידלמן שיקרא לו להתפטר.

"אנחנו רוצים להפסיק את השביתה, להחליף את הצוות שמוביל אותנו - אידלמן והמזכ"לית עו"ד לאה ופנר - ולנסות לנהל מו"מ מחדש, כי אין לנו אמון בצוות הקיים", אומר ירון בר־לביא, מנהל מחלקת טיפול נמרץ ברמב"ם. "ההסכם לא רק שלא יציל את הרפואה הציבורית, אלא גם יביא למצב שבו לא יהיו רופאים. זו תהיה בכייה לדורות".

מאמינים שייחתם הסכם

אם לא יהיה שינוי בשבועיים הקרובים, מזהירים המתמחים ומנהלי המחלקות, בתי החירום ייאלצו לעבוד במתכונת של מצבי חירום. "הבעיה כרגע היא לא בין ההסתדרות הרפואית לאוצר, כי רופאים בכירים רבים לא מאמינים בהסכם שהר"י מנסים להוביל", אומר ד"ר עופר צימרמן, מתמחה מבית החולים איכילוב. "אידלמן לא מבקש בכלל את מה שאנחנו צריכים. גם אם הוא יקבל את מה שהוא מבקש בגישור - זה עדיין לא יהיה מספיק".

עם זאת, צימרמן אינו מאמין כי מכתבי ההתפטרות ייכנסו לתוקף, אלא כי ייחתם הסכם. "לא בטוח שהמתמחים יתפטרו, כי נזדקק לאומץ רב, אבל אם יחתמו על הסכם לא טוב, אידלמן עלול לאבד את הלגיטימיות שלו ויינזק מאוד".

גם הבכירים בבתי החולים הגדולים מצטרפים למתמחים, אך לא מאמינים שיום הפיטורים יגיע. "אף אחד לא מאמין שזה יקרה, כי ייחתם הסכם לפני", אומר בר־לביא. "אם ההסכם קטסטרופלי, נפעל לפטר את הנהגת ההסתדרות".

אין היערכות ליום שאחרי

בתי החולים עדיין לא נערכו ליום שאחרי, אם התפטרויות המתמחים אכן ייכנסו לתוקף — למעט לוח התורנויות לחודש הבא, שממנו נעדרים התורנים שאמורים להתפטר. "כרגע אין היערכות מיוחדת", אומר בר־לביא. "במחלקת טיפול נמרץ יש ארבעה רופאים בכירים, והחלטנו שנעשה חלוקת משמרות של 12 שעות נוסף על יום העבודה הרגיל. נעבוד כמו במלחמה עד שהעסק יתפרק".

לדברי עו"ד טל קרת, היועצת המשפטית של עמותת המתמחים "מרשם", מבחינה חוקית לא יהיה מוצא להחזיר את המתמחים אלא אם יחוקקו חוק מיוחד, או שהמצב הביטחוני יידרדר והתקנות לשעת חירום יחזירו את הרופאים למחלקות. "ככל הידוע לנו, המתפטרים אינם מופיעים ברשימות השיבוץ לתורנויות בחודש הבא, וחלק מבתי החולים חושבים על קריאה לפנסיונרים לאייש את המקומות", היא אומרת.

ד"ר אורן פלדמן, מתמחה ברפואת ילדים, אומר כי הוא אינו מכיר תוכנית סדורה שנותנת מענה ליום שאחרי. "אנחנו לא רוצים להתפטר", אומר פלדמן, "אנחנו רוצים שיהיה אפשר להגיע לסיכום לפני כן. אנחנו גם רגישים וערים למה שקורה בדרום, והמצב הביטחוני עלול להשפיע על כולנו".

בהסתדרות הרפואית ממשיכים בדיונים עם האוצר ועם המגשר. "עד שזה לא גמור זה לא גמור. התהליך נמשך, אנחנו רוצים להמשיך במשא ומתן", אמר ל"כלכליסט" ד"ר זאב פלדמן, חבר ההסתדרות הרפואית.

מסגן שר הבריאות יעקב ליצמן נמסר: "בהתאם לדברי ביהמ"ש, הר"י הוא הארגון היציג של כלל הרופאים. כל שינוי בעניין זה דורש אישור משפטי מתאים".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
הצטרפו לקבוצת 'בריאות לעם' - זה המאבק שלנו!
כל משרדי הממשלה יוצאים כנגד הרופאים (ובכלל זה גם משרד הבריאות שאמור לכאורה לייצג את האינטרסים שלהם). מה המשמעות? שכל משרדי הממשלה יוצאים כנגד הציבור. ממשלת ישראל מעדיפה לשמור על התקציב שלה מאשר לדאוג לחיים של אזרחיה הגיע הזמן שנעמוד על שלנו ונבהיר לראש הממשלה (ושר הבריאות????) - לא משחקים בחיי אדם !! מי שצועק כל הזמן ביטחון, ביטחון - שידאג באמת לבטחוננו. משקיעים תקציבי עתק בביטחון ובכל זאת, פיגועים קורים, התקפות מתרחשות. מישהו צריך לדאוג לפצועים!! וזה עוד לפני שנתייחס גם לרעידות אדמה ואסונות טבע אחרים. אם תמשיכו לתת למערכת הבריאות הציבורית לקרוס, תמצאו עצמכם מחר בבוקר בלי יכולת באמת לדאוג לבריאות שלכם, של בני משפחותיכם, ברגעי משבר.
רוני  |  22.08.11
8.
ההתנהלות המגוחכת של המדינה מול הרופאים עולה על העצבים. במקום
ההתנהלות המגוחכת של המדינה מול הרופאים עולה על העצבים. במקום להכנס למו"מ רציני ויעיל עם הרופאים, על שינוי ושיפור מהותי של סביבת ותנאי העבודה שלהם ועל התגמול ההולם את השקעתם בלימודים ובעבודה היומיומית המתישה ורבת האחריות (חיי אדם), המדינה הזו עסוקה בפינג-פונג אידיוטי של פניה לבתי משפט וניסיונות לשבור רוחם של הרופאים. חמור ביותר.
איתי  |  22.08.11
7.
כוח העבודה של רופאים מזדקן וקצב ההכשרה אינו מספיק. כיוון
שתהליך ההכשרה של רופא אורך כעשר שנים – יש לדאוג כי מספר תלמידי הרפואה יחפוף את מספר הרופאים בני 55 ומעלה. ישראל עומדת כיום על סף הצורך להחליף אוכלוסיה גדולה של רופאים שהצטרפו למערכת במהלך גל העליה הגדול ממדינות ברית המועצות לשעבר. במדינות הניצבות בפני מציאות דומה, בודקים אפשרות לאפשר לרופאים לדחות את גיל הפרישה שלהם.
איתן  |  22.08.11
לכל התגובות