אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הישראלים צורכים פחות צילום: טל שחר

בלעדי ל"כלכליסט": הישראלים צורכים פחות

מאז יולי 2010 גדלה הצריכה בישראל בהתמדה, אלא שבחודש שעבר התהפכה המגמה. על רקע המאבק נגד יוקר המחיה קטנו ביולי מכירות מוצרי הצריכה ב־1.1%. נתוני נילסן מגלים כי מכירות הקוטג' לבדו צנחו ב־4% השנה

24.08.2011, 14:39 | אורנה יפת

חודשיים וחצי לאחר שהחל המרי הצרכני נגד מחירי הקוטג' בישראל, אפשר לומר כי המחאה החברתית הכוללת שנולדה אחר כך נותנת אותותיה על שוק מוצרי הצריכה. נתוני נילסן שהגיעו לידי "כלכליסט" מראים כי המכירות בשוק מוצרי הצריכה, אשר מגלגל כ־40 מיליארד שקל, ירדו בחודש יולי ב־1.1% במונחים כספיים לעומת יוני.

על פי הנתונים, הענף שמוביל את הירידה הוא ענף המזון, אשר מכירותיו צנחו ביולי ב־1.9% בהשוואה לחודש הקודם. ענפי טיפוח הפרט וטיפוח הבית ירדו אף הם, בעוד שענף המשקאות דווקא רשם בתקופה זו עלייה של 2.6% במכירות. הגורם המשוער עלייה בצריכת המשקאות הוא עונת הקיץ, המאופיינת בכל שנה בגידול במכירות השתייה.

סוד אריזת החיסכון

בראייה שנתית רחבה יותר מגלים הנתונים נתונים גלובליים קצת אחרים. ב־12 החודשים שחלפו מאז יולי 2010 עלתה הצריכה בישראל ב־1.9%. ענף המזון עצמו עלה בשיעור דומה, אף שחודש יולי האחרון, כאמור, החליש מגמה זו.

במקביל לגידול שחל בצריכה מאז יולי אשתקד, רמת המחירים בכלל שוק מוצרי הצריכה טיפסה גם כן. עם זאת, המחירים בשוק ביולי האחרון היו נמוכים ב־1.4% בהשוואה לחודש יוני. מה ההסבר לכך? השינוי במחיר אינו מלמד דווקא על הורדות במחיר המוצרים מצד הקמעונאים או הספקים. מה שהוא כן מלמד עליו זהו שינוי תמהיל סל הקניות והעובדה שהציבור קנה יותר אריזות גדולות חסכוניות, בהתאם לרוח התקופה.

באופן לא מפתיע המחאה הצרכנית, שהתמקדה בעיקר במחלבות הגדולות, השפיעה על קטגוריות מוצרים שונות בעולם החלב. השורה התחתונה היא שבין יולי 2010 ליולי 2011 חלה ירידה בהיקף הכספי של המכירות בתחום זה. כך למשל כלל מכירות החלב הטרי, הגבינות הצהובות והמותכות והקוטג' ירד ב־1% בתקופה זו. בקטגוריות היוגורט עם פרי ומשקאות החלב בטעמים, אשר נחשבות שתיהן לקטגוריות של פרימיום בתחום מוצרי החלב, נרשמה תוך שנה נפילה של 6% במכירות.

מתדלקים פחות מנכ"ל פז, יונה פוגל: "הצרכנים שינו את התנהגותם" חברת פז דיווחה על ירידה של 31% ברווח הנקי ברבעון השני ל-100 מיליון שקל ועל ירידה של 2% בצריכת סולר ושל 1% בצריכת בנזין בעקבות עליית המחירים שי סלינס, 4 תגובותלכתבה המלאה

מארחים יותר בבית

בחינת המכירות בשבעת החודשים הראשונים של 2011 מגלה נתון משמעותי יותר: מאז תחילת השנה נרשמה ירידה גדולה יותר בצריכת מוצרי חלב שונים. כך לדוגמה קטגוריית הקוטג' צנחה ב־4% מינואר עד יולי במונחים כספיים, בעוד שקטגוריית משקאות החלב בטעמים נפלה ב־8% באותו פרק זמן.

מול נתונים חד־משמעיים אלה, ניצבת גם תמונה רחבה יותר של צריכת מוצרים המשקפת מגמה מעורבת מתחילת 2011. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בקטגוריות המוצרים הבסיסיים (הכוללת בין השאר ביחד את הקוטג', היוגורט הלבן ושימורי הירקות), ובקטגוריות הנחשבות למפנקות (כגון יוגורט עם פרי, דגני בוקר ונקניקים ארוזים).

המחאה החברתית, לצד החשש מפני משבר כלכלי עתידי, השפיעו גם על הצריכה בקטגוריות החטיפים והאירוח. עם זאת, דווקא המכירות בקטגוריות אלה צמחו ב־2011. ההסבר האפשרי לכך הוא שאנשים מבשלים יותר בבית, ואולי אף מרבים לארח במקום לצאת החוצה. כך למשל קטגוריית החטיפים המלוחים צמחה בתקופה זו ב־4% והעוגות והעוגיות ב־6%.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
נתונים מבורכים
עושר זה משהו יחסי. כולם רוצים יותר כדי להתחרות באחרים. אין שום הוכחה שאם יש לי יותר מוצרי צריכה(סוללרי יותר משוכלל, מכונית או ג'יפ חדש, רהוט חדש שאני לא חייבת להחליף...) אהיה יותר מאושר. להיפך זה שלמישהו אחר יש, גורם גם לי לרצות כדי להיות חלק מההמון,גם במחיר של הלוואה, שאחר כך צריך להחזיר עם ריבית. דיכאון קיים בחברת השפע יותר מאשר היה בתקופת הצנע. לא רק הממשלה צריכה להשתנות. כולנו צריכים להשתנות. לא לחיות מעבר ליכולת, לחסוך מתי שאפשר כדי שאחר כך לא נבכה שלא גומרים את החודש.
להמשיך ככה  |  24.08.11
11.
המחאה גורמת לפחות צריכה חזירית של האזרחים
שאנשים יבינו שהשינוי הגדול הוא בעצמם ולא בגוף חיצוני יגיע השינוי האמיתי לעולם. תרבות הצריכה חינכה את האנושות לעבוד כמו נמלים בשביל לצרוך כמו חזירים בכדי לשרת אינטרסים של אוכלוסיה מצומצמת של בעלי עינין. ברגע שאנשים יפסיקו לצרוך מותרות ויתחילו לחיות בצניעות בעבור הדברים החשובים באמת (למשל אהבה) הם לא יצתרכו לעבוד כמו נמלים ויוכלו להתחיל להינות מהחיים.
24.08.11
לכל התגובות