אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוף השביתה? טיוטת ההסכם ל-9 שנים: שעון נוכחות לרופאים צילום: אריאל בשור

סוף השביתה? טיוטת ההסכם ל-9 שנים: שעון נוכחות לרופאים

הליך הגישור האינטנסיבי בדרך להציג תוצאות: עלייה הדרגתית במשכורת, הפחתת תורנויות מתמחים, עדיפות לעובדים בפריפריה ודרגת שכר נוספת. הרופאים יעבדו 5 במקום 6 ימים; רופאים מפגינים מול קניון עזריאלי

24.08.2011, 13:53 | הדר קנה ו-ynet

שביתת הרופאים שוב נראית על סף סיום: מזכירות ההסתדרות הרפואית אישרה את טיוטת ההסכם שהושג בין הרופאים לאוצר. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, הוסמך לחתום על ההסכם. כעת יושבים צוותים משני הצדדים לניסוח סופי של המסמך.

157 ימי שביתה, הליך גישור שנמשך למעלה משבוע ויומיים של שיחות מרתוניות הובילו, ככל הנראה, לישורת האחרונה שבסופה יסתיים סכסוך העבודה עם משרד האוצר - שיוציא מקופתו עוד כ-2.6 מיליארד שקל בשנה בתום המימוש ההדרגתי. פרטים מההסכם המתגבש יוצאים לאור, ועדיין לא ברור אם יעבור בשתיקה בקרב כל הרופאים והמתמחים.

הפגנת הרופאים בכניסה לקניון עזריאלי, צילום: אריאל בשור הפגנת הרופאים בכניסה לקניון עזריאלי | צילום: אריאל בשור הפגנת הרופאים בכניסה לקניון עזריאלי, צילום: אריאל בשור

בין היתר, מציגה טיוטת ההסכם שורת צעדים לשיפור תנאי הרופאים והמתמחים, בהם העלאת שכר והפחתת תורנויות הדרגתית. החתמת שעון נוכחות - סלע מחלוקת שהשפיע רבות על המשא ומתן - הוכנסה אף היא לסיכום בסופו של דבר.

מזכירות ההסתדרות הרפואית, שהתכנסה משעות הבוקר כדי לדון בפרטים, תומכת בחתימה, אך מתמחים רבים ברחבי הארץ הפגינו ומחו נגד ההסכם המסתמן, תוך שהם טוענים כי אין לנציגים סמכות לסיים את השביתה.

על פי פרטי המשא ומתן בין הרופאים, האוצר והמעסיקים, ההסכם המתגבש יהיה בתוקף בתשע השנים הקרובות ויחול רטרואקטיבית מיולי 2010, מועד תום ההסכם הקודם. תוספת אלף התקנים שהובטחה לרופאים עוד קודם לכן תיכנס בהדרגה למערכת הבריאות בשנים הקרובות, ותביא להקטנת מספר תורנויות המתמחים ל-6 בחודש.

על פי הסתדרות הרופאים, תורנות הרופאים המומחים תחויב, לפי הוראת מנהל המחלקה בחמש השנים הראשונות מתום ההתמחות שלו, לשתי תורנויות מלאות, לשני חצאי תורנויות (עד 23:00 בלילה) בחודש, ובחמש השנים שלאחר מכן, יחויב הרופא המומחה לשני חצאי תורנויות בלבד בחודש.

שעון הנוכחות, שגרם למחלוקת רבה במהלך הסכסוך, נפתר אף הוא - על פי ההסכם, יחויבו הרופאים להחתים את שעון הנוכחות, וייתכן שבעתיד תתפתח השיטה, ודיווח הנוכחות יתבצע בשיטה אחרת.

אחוז התוספת לשכר הרופאים עדיין אינו ידוע, אך הסתדרות הרופאים מסרה כי השכר צפוי להיות מחושב לפי חמישה ימי עבודה ולא שישה, כפי שהיה נהוג עד כה.

השכר יעלה באופן רוחבי במשך כל שנות ההסכם, אך רופאי הפריפריה ומקצועות המצוקה יזכו לעליית שכר דיפרנציאלית, כבר בשלוש השנים הראשונות להסכם. בנוסף, יצר ההסכם דרגת שכר נוספת ואופק לקידום בדמות הקמת דרג ניהולי חדש - מנהל שירות, שיעבוד תחת מנהל מחלקה ומנהל יחידה.

הפגנת רופאים מול עזריאלי

בשעה זו נערכת הפגנה של עשרות רופאים ומתמחים מבתי החולים: איכילוב, שיבא ומאיר מחוץ לקנייון עזריאלי - בו מתקיים הליך הגישור - שלא לחתום על ההסכם המתגבש בין האוצר להסתדרות. המוחים מבקשים לראות את ההסכם לפני חתימתו וטוענים כי אם דרישותיהם לא יענו, הם לא יסכימו לקבל את ההסכם וימשיכו במחאות. הם דורשים בין היתר: 50 שקל לשעה למתמחה מתחיל, הוספת 1,000 תקנים ושמספר התורנויות לא יעלה על 6 בחודש.

המפגינים טוענים כי בשעה הקרובה יצטרפו אליהם עשרות רופאים ומתמחים שיגיעו מבתי חולים בצפון.

הדיונים בין הצדדים נמשכו כאמור כל הלילה באמצעות המגשר, פרופ' פטרבורג. לפנות בוקר הגיעו הצדדים למעין פריצת דרך בארבעת הנושאים עליהם התכנסו לגישור והם: עליית שכרם של הרופאים, פריסת השכר, משך ההסכם ודיווח הנוכחות.

פרטי ההסכם שמובאים בפני נציגי ההסתדרות הרפואית עדיין אינם ידועים - החשאיות נשמרה לאורך כל הליך הגישור. ניתן להניח שבעקבות מרתון של שיחות שנמשך אתמול במשך 36 שעות ברציפות ושאת הלילה האחרון בילו הצדדים יחד בתיווכו של המגשר, פרופסור יצחק פטרבורג, נמצאה נוסחה המקובלת על שני הצדדים.

במידה ונציגי מזכירות ההסתדרות הרפואית לא יסכימו על התנאים, ימשיכו הצדדים במשא ומתן על מנת להשלים את הפערים שייווצרו. ייתכן גם כי כדי להפעיל לחץ על האוצר להתקדם לעברם צעד נוסף במשא ומתן, יחזרו הרופאים לעיצומים במשך השבוע.

אתמול תם שבוע הגישור עליו הורה בג"ץ לצדדים, אך בשל האופטימיות ששררה התבקש בית המשפט לאפשר להם להמשיך בדיונים. היום נראה אם אמנם אלו הניבו הסכם שיסיים את השביתה הארוכה, וגם אם התנאים ירצו את המתמחים - שמאות מהם הכריזו על מרד בהסתדרות הרפואית הגישו מכתבי התפטרות שאמורים להיכנס לתוקף בתחילת החודש הבא.

כבר לפני שלושה שבועות הושגה בין הצדדים תוספת של אלף תקנים של רופאים לבתי החולים, שנועדו להקטין את מספר התורניות, וכן מענקים לרופאים בפריפריה. מהלכים אלה הוגדרו כ"פריצת דרך הסיטורית" על ידי יו"ר

ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, שסיים בעקבותיהם את שביתת הרעב שלו, אך התקבלו בזעם על ידי המתמחים.

בעוד פחות משבועיים, ייכנסו לתקוף מכתבי ההתפטרות של הרופאים המתמחים. במידה ויושג הסכם שיספק אותם בסופו של דבר, יצטרכו אלה למצוא דרך משפטית לחזור בהם מהתפטרותם. ללא קשר למשא ומתן, אמורים להתכנס הערב מינהל בתי החולים ומנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רון גמזו, ולקיים הערכת מצב בעקבות ההתפטרות.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
יש לדעת: יש כאן סיכון מקצועי גדול - לא כל המתמחים יוסמכו כמומחים!
בכל בית חולים יש בחינות התמחות שאותן לפחות רבע (במקצועות מסויימים אפילו 2/3) מהמתמחים אינם עוברים ולא יוכלו לעבוד כמומחים בשום מקום. אפילו לאחר שנתיים ומעלה של התמחות אין ביטחון שרופא/ה ת/יהיה מומחה!!!
רון מוושינגטון , ירושלים  |  24.08.11
14.
שעון נוכחות מפריע כשאתה לא מקבל שעות נוספות, וזה מה שמנהלי בתי החולים הודיעו מזמן
עדיין פחחחח? אל תקנה את מה שמוכרים. תיאור ההסכם הוא גיבוב של ספינים ודיסאינפורמציה. ביום של ההסכם תנאי העבדים בבתי החולים גרועים מאשר ביום לפני. מומחים יקומו וילכו, תלמידי רפואה יכוונו לעבוד בחו"ל. אף אדם שפוי לא יעשה תורנויות עד גיל 47 => אף רופא נורמלי לא יהיה שם בשבילכם במערכת הציבורית. בבתי החולים הפרטיים יטפלו טוב טוב בביבי ליצמן ושאר אלו שהפקירו את כולנו.
24.08.11
לכל התגובות