אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מתנגד משטר? נוקיה-סימנס יודעת עליך הכל צילום: cc by Michael Welsing

דו"ח טכנולוגי: מתנגד משטר? נוקיה-סימנס יודעת עליך הכל

בלומברג חושפת כיצד ענקית ציוד התקשורת מסייעת לדיקטטורה בבחריין לדכא את יריביה, וגם: גוגל סוגרת פורומים למפתחים שלה והטלוויזיה הסינית משדרת בטעות התקפת סייבר

24.08.2011, 13:53 | יוסי גורביץ

הנשק של המענים: נוקיה-סימנס

 

שמה של נוקיה-סימנס עלה בהקשרים שליליים למדי אחרי דיכוי המהפכה הירוקה באיראן לפני כשנתיים: נמסר אז שהיא משתפת פעולה עם משטר האייתולות, ובין היתר עוקבת אחר חבילות מידע בדרכן מנקודה אחת לשניה, כדי לגלות מה מתנגדי המשטר אומרים זה לזה.

כעת מסתבר שנוקיה-סימנס עוד לא פגשה דיקטטור שלא מצא חן בעיניה, ובלומברג מדווח שהיא שיתפה פעולה עם הדיכוי הברוטלי להחריד של השיעים בבחריין. השיעים מהווים רוב שם, מה שלא הפריע לסונים מעולם לדכא אותם.

האביב הערבי בבחריין נגמר מהר מאוד ואלים מאוד. שיטת העינויים המקובלת של המשטר, בתמיכה מסיבית של סעודיה ותוך עצימת עיניים מוחלטת במערב, היתה להכות אנשים ואז לגרור אותם לחוקר שהיה מקריא להם את המיילים והודעות ה-SMS ששלחו ודורש הסברים. אם ההסברים לא היו מוצאים חן בעיניו, היו לוקחים את הדיסידנט שוב לאיזה מרתף ומכים אותו, וחוזר חלילה.

איך הגיע המידע המפליל הזה לידי המשטר הבחרייני? פשוט מאוד. לפי הדיווח, נוקיה-סימנס מסרה להם אותו. היא מתפעלת את מערכת המעקב של המשטר, ומערכת המעקב הזו שימושית מאוד במלחמה נגד מורדים חמושים בטכנולוגיית מידע. בין היתר היא מאפשרת למשטר להפעיל את מצלמותיהם של מחשבים ניידים, וכך לעקוב אחר הדיסידנט באמצעות המחשב שלו עצמו. היא לא היחידה שמפעילה מערכות כאלה, ובכתבה אף מוזכרת נייס הישראלית, אם כי מבלי להאשים אותה במקרי דיכוי ספציפיים.

האנשים שמפעילים את המערכות האלה בשביל הדיקטטורים יכולים לתרץ את זה לעצמם בשלוש דרכים מקובלות: כולם עושים את זה; אם אני לא אספק את השירות הזה, מישהו אחר יספק (מה שנכון); וזה עסק, אני צריך להיות מנותק מנושאים פוליטיים. כך סועדים עם השטן.

דירה יפה יש לך פה, לא חראם?

אנשי האתר הפופולרי AirBnb, שמאפשר השכרת דירות לזמן קצר, ודאי מקללים את מזלם: כחודש לאחר שהחברה נאלצה להתמודד, תחילה בקושי רב, עם העובדה שאחד השוכרים בזז והחריב דירה ששכר באמצעותה, שמה שורבב עכשיו לשערוריה שאין לה שום אחריות עליה.

משכירת דירה בשיקגו, אשה שחורה, התעמתה עם שוטרים לאחר שהללו ניסו להזהיר אותה שלא להשכיר את הדירה לאנשים לבנים. הסיבה לכך, על פי השוטרים, היא שהשכונה השחורה מסוכנת ללבנים. המשכירה הקליטה את השוטרים בווידיאו, והם יצטרכו בקרוב לתת הסברים. המשטרה כבר הודיעה שהיא חוקרת את התקרית, וודאי מקללת גם היא את יומה.

נראה, עם זאת, שהתירוץ של "לבנים בסכנה" היה בסך הכל נסיון שקוף למנוע מ-AirBnb לפעול בשיקאגו. הלובי של בעלי המלונות חזק שם, כמו גם בערים אמריקאיות אחרות, והמודל של AirBnb מסוכן להם. השוטרים אומרים למשכירה  שהיא צריכה רשיון להשכיר את דירתה באתר, והיא בתגובה מביטה בהם באי אמון.

המסר הוא ברור: אם אתה בעל עסק קטן שמנסה לגמור את החודש, אל תנסה. העסקים הגדולים לא אוהבים תחרות, והממשלה איתם. סלח לנו בזמן שאנחנו משמיעים דברי הבל על מחויבות ליוזמה ולקידמה. הצד האופטימי הוא שהזמנים השתנו ולאזרח הקטן יש אמצעי נגד בריונות של הממשל ושל החתולים השמנים: מצלמות, מצלמות וידיאו וחיבור רשת זמין.

תפסיקו לדבר אחד עם השני, דברו עם גוגל

גוגל מצאה את עצמה במבוכה בחודשים האחרונים, כאשר שורה ארוכה של מפתחים העלו קול זעקה מרה על העובדה שהם עוד לא קיבלו את הכסף שמגיע להם עבור מכירת אפליקציות במרקט, והקול הזה זכה לתשומת לב תקשורתית ניכרת. לזכותה של גוגל ייאמר שהיא שילמה את הכסף במהירות, ולאף אחד אין עכשיו טענות בנושא הזה. מצד שני, היא סגרה את הפורומים של מפתחי המרקט, חנות האפליקציות של אנדרואיד.

הפורומים היו האמצעי היחיד של מפתחים לפתור בעיות במרקט – בעיקר באמצעות שיחה זה עם זה. התגובות הרשמיות של גוגל היו מינימליות: היא ויחסי אנוש לא הולכים ביחד, כפי שזוכר מי שניסה לרכוש מגוגל את הנקסוס הראשון. החברה הפסיקה את המכירות פשוט משום שהיא לא היתה ערוכה לטפל במשתמשים אנושיים ובבעיות שלהם, וזמן התגובה שלה נחשב לאסוני.

אז עכשיו אין פורומים רשמיים של מפתחים שפועלים במרקט, וגוגל אומרת שאם יש להם בעיות הם מתבקשים לפנות ישירות אליה. סביר מאוד להניח שפורומים לא רשמיים ייפתחו בקרוב, ועכשיו נראה אם גוגל גם תשקיע את המאמצים הנדרשים לספק תשובות בזמן סביר למפתחים שלה – או שזו פשוט היתה שיטה לוודא שיהיה קשה יותר לדווח על תקלות.

כנס המפתחים האחרון של גוגל, צילום: בלומברג כנס המפתחים האחרון של גוגל | צילום: בלומברג כנס המפתחים האחרון של גוגל, צילום: בלומברג

וכעת, נעבור להתקפת סייבר

משטר הגולגלות מבייג'ינג מצטיין בהפעלת יחידות סייבר נגד יריביו. הוא הפעיל כאלה, על פי השמועות, כבר בזמן מלחמת יוגוסלביה בשנות התשעים, כאשר ה-CIA סימן בטעות את השגרירות הסינית בבלגרד כמטרה צבאית. בשנים שחלפו מאז, קצב ההתקפות רק גבר, אך הן קיבלו תשומת לב רבה רק בהתקפה המתוקשרת על גוגל לפני כשנה וחצי. סין הכחישה, כמובן. זה גם מה שאני הייתי עושה במקומה.

ביולי שידרה הטלוויזיה הסינית סרט תעמולה של הצבא הסיני. בין השאר, הוא עסק במעלליה של אוניברסיטה צבאית כלשהי. שש שניות מתוך הסרט מתעדות איך האוניברסיטה מנהלת התקפת סייבר על אתר של כת הפאלון גונג. הסרט מראה איך התוקף משתמש בכתובת IP מזויפת – של אוניברסיטה אמריקאית – ואז בוחר את המטרה מתוך תפריט.

האם זו טעות של עורך וידיאו, שיבלה בקרוב שנים ארוכות בגולאג סיני, או שמדובר בהחלטה מודעת? קשה לדעת עם הקומוניסטים הסינים, אבל זאת יכולה להיות עוד אזהרת "אל תתעסקו איתנו" למערב. אחרי הכל, מה יעשו להם, אם תיחשף העובדה ש"צבא השחרור העממי של סין" עוסק בהתקפות סייבר? מה, ארצות הברית תדרוש מסין להפסיק לקנות אגרות חוב שלה?

בינתיים, השלטונות הסיניים כבר הסירו את הסרט מהרשת. אם זו היתה תעמולה, התגרות או סתם טעות, היא את שלה כבר עשתה.

קצרצרים

קרב הפטנטים בין סמסונג ואפל מבדר מתמיד. אחרי שאפל טענה שסמסונג חיקתה את עיצוב הטאבלט שלה, ואחרי שסמסונג הראתה שאפל קצת שיפצה את התמונות, טוענת כעת סמסונג שאפל עצמה היא שגזלה את העיצוב של האייפד. סמסונג הציגה לבית המשפט קטע מתוך הסרט הקלאסי "אודיסיאה בחלל", שבו רואים אסטרונאטים משתעשעים במכשיר שדומה באופן חשוד לטאבלט מבית אפל. בקצרה, אומרת סמסונג, לא רק שאפל לא יכולה להתלונן על העתקת עיצוב – היא גם חייבת הון עתק ליורשיו של סטנלי קובריק.

לפני כמה חודשים רגש עולם התוכן המקוון כאשר אימפריית חוות התוכן AOL רכשה את אימפריית הבלוגים הפוליטיים הפינגטון פוסט, בעסקה בהיקף של 315 מיליון דולר. מי שנדפק מהעסקה - כרגיל, יש לומר - הם העובדים בהפינגטון פוסט. לא רק שאריאנה הפינגטון עושה כסף רב על גבם, האופציות שלהם איבדו 40% מערכן בחמשת החודשים האחרונים. ככה זה בקפיטליזם. הפינגטון, נזכיר, מתמודדת עם תביעה מצד חלק ניכר מהכותבים-בחינם, שלא קיבלו שנקל שחוק בדרך לעסקת המיליונים.

הפינגטון. העובדים מפסידים, צילום: בלומברג הפינגטון. העובדים מפסידים | צילום: בלומברג הפינגטון. העובדים מפסידים, צילום: בלומברג

המציאות מחקה את הקומיקס: הרבה אנשים בארה"ב קיבלו אתמול הודעות בטוויטר על רעידת האדמה במזרח המדינה לפני שחשו אותה. הסיבה לכך, כפי שציין בשעתו XKCD, היא שמהירות העברת הטקסט בכבלים אופטיים מהירה יותר מרעידת האדמה – והרבה משתמשי טוויטר מודיעים מיד על אירועים מסוג זה, במקום לעשות את המעשה ההגיוני ולתפוס מחסה.

כמה שווה כתובת האימייל שלך, אם האקר שם עליה את ידיו? מעט מאוד, מסתבר. הנבלות מוכרים אותן בחבילות של מיליוני יחידות, והמחיר משתנה ממקום למקום. מיליון כתובות של אזרחים אמריקאים עולות 25 דולר, ומחיר דומה נרשם ברוסיה ובאוסטרליה. האוקריאנים נהנים ממחיר מבצע - מיליון כתובות ב-20 דולר. מיליון כתובות אימייל של אזרחים מפורטוגל, לעומת זאת, יעלו 166.66 דולר. במק'אפי מדווחים גם על עלייה פסיכית במספר הדופקות (Malware): חוקרים מזהים כעת, ביום קשה במיוחד, יותר מ-55 אלף כאלה, כשהן מתרוצצות בעליצות ברחבי הרשת.

רפובליקה טרייה יחסית במזרח אירופה, סלובניה, העלתה לרשת לאחרונה כלי שמיועד לאפשר לאזרחים לעקוב אחרי השחיתות בממשלה, הכלי, מטעם הוועדה למלחמה בשחיתות, מציג לתושבים את כל המידע הקיים על עסקאות שמבצעת הממשלה, מכרזים וכו'. זה היה יכול לעזור למדינה קטנה במזרח הים התיכון שמכנה את עצמה "אומת סטארט-אפ", ולסייע לאזרחים מודאגים להבחין במפלצות כמו הולילנד לפני שהן מצליחות להרים ראש.

תגיות