אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיק הנוסטרו של הראל איבד 118 מיליון שקל בחודשיים צילום: ורדי כהנא

תיק הנוסטרו של הראל איבד 118 מיליון שקל בחודשיים

חברת הביטוח, בשליטתה של משפחת המבורגר, איבדה מתחילת יולי הכנסות של 96 מיליון שקל מדמי ניהול בעקבות הירידה בשווקים. עודפי ההון של החברה נשחקו ל־320 מיליון שקל, וייתכן כי תידרש לבצע גיוס הון משני אם הירידות יימשכו

25.08.2011, 06:56 | רחלי בינדמן

הירידות החדות בשוקי ההון, שהחריפו בחודש אוגוסט, כבר מחלחלות לתחזיות של חברות הביטוח. הראל, שבשליטת משפחת המבורגר, דיווחה על רווח נקי של 13 מיליון שקל ברבעון השני השנה, אולם היא מספקת תחזית עגומה לרבעון השלישי.

תיק הנוסטרו (ההשקעות העצמיות) של הראל ספג ירידת ערך של 118 מיליון שקל מאז סוף יוני ועד היום, ובנוסף לכך הראל (בדומה לחברות ביטוח נוספות) לא תוכל לגבות ברבעון השני דמי ניהול משתנים מפוליסות ביטוחי מנהלים המשתתפות ברווחים (שהונפקו בשנים 1992–2003). דמי הניהול העיקריים שנגבים בפוליסות אלו הם נגזרת של התשואה המושגת בתיק, וכל עוד לא משיג התיק תשואה חיובית, לא ניתן לגבות דמי ניהול.

נכון לסוף יוני, עמד האובדן הפוטנציאלי של דמי הניהול שהראל לא תוכל לגבות - עד שתחזור לייצר לעמיתים תשואה חיובית - על 52 מיליון שקל, אך מאז תום הרבעון השני ועד היום "הבור" העמיק ל־96 מיליון שקל כתוצאה מהמשך ההפסדים.

גם נכסי קרנות הנאמנות המנוהלים על ידי החברה־הבת, הראל פיננסים (המחזיקה בחברת הקרנות פיא, השנייה בגודלה בענף), הצטמקו כתוצאה מהירידות בשווקים מאז תום הרבעון השני, וכן חלה הסטה של כספים מקרנות מסורתיות המניבות דמי ניהול לקרנות כספיות שאינן מניבות דמי ניהול. למרות זאת, מבדיקת שווי שביצעה הראל, לא נמצא מקום לבצע הפחתות מוניטין לשווי נכסי הקרנות, בדומה להפחתות שבוצעות במשבר של 2008.

מדו"חות הרבעון השני עולה כי להראל עודף הון של 320 מיליון שקל על הדרישות המינימליות שדורש המפקח על הביטוח לעומת עודף הון של 640 מיליון שקל שהחזיקה בסוף 2010. מעבר לירידת שווי ההון על רקע הירידות בתיק הני"ע של הראל, גם החמרה בדרישות ההון של הפיקוח שמיושמת בהדרגה הביאה לירידה בעודפים. לאור זאת, לא מן הנמנע כי הראל תידרש לבצע גיוס הון משני (באמצעות כתבי התחייבות) כדי לחזק את כרית ההון שלה אם הירידות יימשכו.

מגזר ביטוח החיים והחיסכון ארוך הטווח יצר רווח כולל של 2.4 מיליון שקל בלבד ברבעון השני לעומת הפסד של 68 מיליון שקל ברבעון המקביל, שבו היו הירידות בשווקים חריפות יותר. בעוד שענף ביטוח החיים מגלה חולשה בדומה ליתר החברות בענף, על רקע התלות שלו בביצועים של שוק ההון, ענף קופות הגמל שומר על יציבות עם הכנסות של 58 מיליון שקל ברבעון בדומה לרבעון המקביל אשתקד. היעדר העלייה בהכנסות של הראל נעוצה בהמשך שחיקה בדמי הניהול על רקע התחרות בענף והידוק דרישות הרגולציה.

גם הביטוח הכללי יצר רווח רבעוני זעום של כ־5 מיליון שקל לעומת רווח כולל של 25 מיליון שקל ברבעון המקביל. הצניחה החדה ברווחים מתחום זה נרשמה בעקבות ירידה מרווחי השקעות ועלייה באינפלציה שאליה צמודות ההתחייבויות, אך גם כתוצאה משחיקת מחירים בביטוחים המקיפים לרכב. מגזר הבריאות ממשיך להוות עוגן בהראל עם רווח כולל של 44.3 מיליון שקל לעומת רווח כולל של 39 מיליון שקל ברבעון המקביל.

חברות הביטוח הכללי של הראל בטורקיה וביוון שנמצאות בחיתוליהן ממשיכות לייצר הפסדים, והן איבדו 10.4 מיליון שקל ברבעון שני. מנגד, מגזר הפיננסים, המרוכז בהראל פיננסים, לא מגלה בשלב זה חולשה יתרה על רקע הפדיונות הכבדים בתעשיית הקרנות שהחלו ברבעון השני - ומייצר רווח של 7 מיליון שקל - צמיחה קלה ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

תגיות