אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון החזק למצוקת הדיור צילום: Lot-Ek Architects

הפתרון החזק למצוקת הדיור

לא תאמינו מה אפשר לעשות ממכולות מפלדה - בתים פרטיים, פנטהאוזים יוקרתיים ואפילו מתחם דיור לסטודנטים. צפו בתמונות

28.08.2011, 22:49 | סוכנויות הידיעות

מכולות המשלוחים עברו כברת דרך ארוכה מהשימוש המקורי שלהן - אחסון ושינוע של סחורות ומוצרים - והצליחו למשוך את תשומת הלב של אדריכלים ומתכנני ערים.

דהקאלב מרקט (DeKalb Market) מרכז המזון והקמעונאות החדש במרכז ברוקלין מיוצר כולו ממכולות משומשות, והוא לא לבד. כיום סגנון המבנה הממוחזר הפך לאייקון של מגורים שיקיים וידידותיים לסביבה של המאה ה-21.

בעוד הקמת בתים ממכולות היא בהחלט טכניקת בנייה שחוסכת כסף, האדריכלים היצירתיים פועלים גם למציאת איזון בין הפרקטי והאסתטי: חיסכון בעלויות הבנייה ובמקביל יצירת בתים מסוגננים.

ואולם מגמה זו מעוררת מספר שאלות: איזה ערך ויזואלי מעניקה מתכת משומשת? והאם ערימת זבל יכולה להפוך למשהו יפה? התשובות הן בהחלט כן. והדוגמאות הבאות של מכולות שהפכו לבתים מוכיחות מדוע.

אדריכלים יצירתיים נתפסו על הרעיון של מחזור מכולות מפלדה כדרך לחסוך בעלויות הבנייה. אף שבהחלט מדובר בשיטה זולה יותר, לא מדובר רק בתרגיל בבנייה ירוקה משונה למראה, אלא בניסיון אמיתי ליצור בתים מסוגננים מתוך קופסאות הפלדה הנמצאות בכל מקום ובצורה הפשוטה ביותר, כמו בית זה מבית היוצר של משרד האדריכלים פוטיט ארכיטקצו'רס (Poteet Architecture), בית המכולה הוא קופסה אחת שבה כל היסודות הנחוצים למגורים. אך ישנן דוגמאות מורכבות יותר.

לגור במכולה, צילום: Poteet Architecture לגור במכולה | צילום: Poteet Architecture לגור במכולה, צילום: Poteet Architecture

דוגמה נוספת היא מכולת הסטודיו שעיצב משרד האדריכלים מאזיאר בהרוז (Maziar Behrooz). על מנת לפתור את בעיית התקרות הנמוכות של המכולות, תכננו האדריכלים מרתף בעל תקרה גבוהה ומעליו שתי מכולות עם זכוכיות בצדדים. למוצר הסופי יש תקרות בגובה 5.5 מטרים ועיצוב פנים נקי ולבן.

עיצוב נקי ולבן, צילום: Maziar Behrooz Architecture עיצוב נקי ולבן | צילום: Maziar Behrooz Architecture עיצוב נקי ולבן, צילום: Maziar Behrooz Architecture

במקרים מסוימים המכולות משמשות רק חלק אחד של הבית. הבית ברודונדו ביץ' שעיצבו המעצבים בחברת דה מריה דיזיין משתמש במכולות שנערמו אחת על גבי השנייה כדי ליצור תחושה של פנים וחוץ בכניסה. ברחבי הבית הוכנסו מרכיבים משולבים נוספים. פנים הבית נצבע בלבן כדי לשוות לו תחושה עדכנית.

תחושה עדכנית, צילום: De Maria Design תחושה עדכנית | צילום: De Maria Design תחושה עדכנית, צילום: De Maria Design

המכולות בשימוש גם בשיפוצים של בתים קיימים. המעצב של הבית הזה בניו יורק סיטי, משרד לוט-אק אדריכלים (Lot-Ek Architects) מצא שימושים רבים לקופסאות הפלדה. שלוש משמשות כמסגרות של חלונות גדולים בחזית הבית, בעוד שזוג נוסף של מכולות ממוקם על הגג כפנטהאוז זגוגי. לא נעשה יותר מדי כדי להסוות את המכולות על הגג, ויש להן אפילו נורות אדומות כאילו הן עדיין מורכבות על משאית.

גם בניו יורק, צילום: Lot-Ek Architects גם בניו יורק | צילום: Lot-Ek Architects גם בניו יורק, צילום: Lot-Ek Architects

כמה אדריכלים שאפתניים במיוחד מהולנד לקחו את כל עניין המכולות צעד נוסף קדימה, ויצרו מתחם של 1,000 דירות המיוצר כמעט כולו ממכולות ממוחזרות מסין. במקור, המתחם נועד לעבור אחרי 5 שנים, אך חוזה השכירות שלו הוארך עד 2016. המתחם בעל מראה נאה ובהחלט מתאים לסטודנטים באמסטרדם - יש מקום מרווח ובטוח לאחסון אופניים בין הבניינים. קיטוונן הוא אחד מסיפורי ההצלחה של חברת טמפו האוסינג.

יש מקום לאופניים, צילום: TempoHousing יש מקום לאופניים | צילום: TempoHousing יש מקום לאופניים, צילום: TempoHousing

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
מכולות מתאימות יותר לחו"ל ולא לכאן.
למה? כי המשאב העיקרי שחסר כאן וקיים בארצות נכר הוא- שטח! מכולות מוצבות על האדמה ותופסות מקום כמו בית קרקע. אם נערום כמה מכולות אחת על השניה- נקבל בניין קטן. אבל יעילות אמיתית, כזו שמאפשרת לצופף הרבה אנשים במינימום שטח, נוכל לקבל רק בבניה לגובה. ובניין בן 12 קומות- לא ניתן לעשות ממכולות. לפחות באופן מספק של עלות/תועלת (ואם הידע שלי מוטעה אני אשמח לתיקון). אגב, מצפיה בראיון עם מתכננת ערים באחת מתוכניות ההעשרה בערוץ 2 בבוקר (ושידור חוזר מאוחר בלילה), גיליתי שבטכנולוגיה הנוכחית, בניית בניינים גבוהים יותר דורשת בעצם עלויות החזקה גדולות יותר וגם שטח גדול יותר באופן פרופורציונלי (אם כי לא הבנתי מדוע. קיבלתי את הרושם שלא מדובר בעיקרון ה'פירמידה')- כך שזה בעצם לא כדאי ו12/13 זה מספר הקסם...
29.08.11
19.
אבל זה אחרי שהמכולות יעברו קצת שינוי!
נו אבל זה לא באמת מכולה וזהו. אף אחד לא מצפה שתגורו בחתיכת מתכת בלי שתעבור טיפול. שמים שכבות בידוד, מבחוץ ומבפנים, האקוסטיקה תהיה בסדר גמור אחרי שישימו שם רהיטים, כמו בחדר ריק מבטון. אפשר לשים אחרי השכבת בידוד קירות ורצפה מעץ שתהווה אחלה בידוד וגם מקום למסמרים כמו שרשמו פה. צריך לפתוח קצת את הראש....
דרור , אילת  |  29.08.11
לכל התגובות