אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי מכרז ובלי ועדת איתור

בלי מכרז ובלי ועדת איתור

מכיסא שותף במשרד רואי חשבון בינוני מונה ראם עמינח ליועץ הכלכלי לרמטכ"ל. גורם במשרד הביטחון: "אין חובת מכרז כשמדובר באנשי מילואים בכירים, המינוי בוצע לפי קריטריונים מקובלים" - אך במשרד סירבו להציגם

31.08.2011, 08:06 | נעמה סיקולר

בצעד חריג מינה השבוע שר הביטחון אהוד ברק אזרח מן השורה, רו"ח ראם עמינח, לתפקיד ראש אגף התקציבים במשרד והיועץ הכספי לרמטכ"ל (היועכ"ל). המינוי הקפיץ את עמינח מכיסא השותף במשרד רואי חשבון בינוני לאחת העמדות החזקות ביותר במשק - מנהל הכספים של תקציב הביטחון, המהווה חמישית מתקציב המדינה וגדול בעשרות מונים מזה של מרבית החברות הגדולות במשק.

תקציב משרד הביטחון ל־2011 שאותו ינהל עמינח עומד על 54 מיליארד שקל, לא רחוק ממחזור ההכנסות של ענקית הפרמצבטיקה טבע ב־2010 שהסתכם ב־57 מיליארד שקל.

במסגרת תפקידו יהיה עמינח אחראי על פיתוח וניהול תקציב רב־שנתי, בחינת הדרישות התקציביות של יחידות צה"ל, ופיקוח ויישום תוכנית ההתייעלות שאליה התחייבה מערכת הביטחון בדו"ח ברודט, ושלטענת משרד האוצר טרם הגשימה את מטרותיה. כמו כן צפוי עמינח לעמוד בחזית המאמצים למנוע קיצוץ בתקציב הביטחון על רקע הקריאות להסיט ממנו כספים למימון דרישות המחאה החברתית.

ראם ורקפת רוסק עמינח. הוא כיהן כדירקטור בצים, היא ידידה אישית של עידן עופר, צילום: עמית שעל ראם ורקפת רוסק עמינח. הוא כיהן כדירקטור בצים, היא ידידה אישית של עידן עופר | צילום: עמית שעל ראם ורקפת רוסק עמינח. הוא כיהן כדירקטור בצים, היא ידידה אישית של עידן עופר, צילום: עמית שעל

 

הקודמים בתפקיד היו אנשי קבע ותיקים

מינויו של האזרח עמינח מפתיע על רקע נטיית העבר למנות לתפקיד ראש אגף התקציבים אדם מתוך מערכת הביטחון, שגדל באגפי התקציב של צה"ל או משרד הביטחון. תא"ל מהרן פרוזנפר שאותו יחליף עמינח התגייס לצה"ל לפני 26 שנה, ושימש לאורך השנים בשורה של תפקידים במערך התקציבי. בטרם נכנס לתפקידו כיועכ"ל ב־2007 שירת פרוזנפר כראש מחלקת תקציבי יבשה במשרד הביטחון. גם קודמו של פרוזנפר, תא"ל משה ליפל, נכנס לתפקיד לאחר כ־20 שנות שירות ביחידות הכספים של צה"ל, וכך גם קודמיהם.

לפי הערכות במערכת הביטחון, מי שקידם את מינויו של עמינח הוא ראש מטה שר הביטחון יוני קורן, שבימים אלה נמצא בחופשה, ובעבר פורסם כי הוא לקראת פרישה מתפקידו. במערכת הביטחון מעריכים כי קורן אכן קרב לסיום תפקידו וכי הוא ישוב וישתלב במגזר העסקי.

בשבועות האחרונים בחן שר הביטחון ברק את האפשרות לפצל בין תפקיד ראש אגף התפקידים במשרדו ותפקיד היועכ"ל, אך לבסוף החליט לשמור על המסורת הנהוגה זה 50 שנה ולפיה אדם אחד מחזיק בשני התפקידים. למעשה יהיה עמינח כפוף גם לרמטכ"ל בני גנץ וגם למנכ"ל משרד הביטחון אודי שני, ששניהם המליצו בתחילת השבוע לשר הביטחון על המינוי, שאישר אותו.

גורמים ביטחוניים סיפרו כי מינוי עמינח הוא פרי הסכמה בין שר הביטחון לרמטכ"ל. לפי הסכמה זו, ברק נענה לבקשת גנץ לא להקים ועדת איתור לפרקליט הצבאי הראשי, ובתמורה קיבל את מינויו של עמינח לתפקיד היועכ"ל, שהועדף בסביבתו של ברק.

מכיוון שעמינח אינו איש צבא קבע אלא אזרח, הוא יתגייס לצורך התפקיד, יועלה לדרגת תת־אלוף וילבש מדים. כפיפותו לצה"ל מייתרת את הצורך בעריכת מכרז פומבי, והמינוי לא נדרש לעבור את אישור נציבות שירות המדינה. לטענת גורם בכיר במשרד הביטחון, בצה"ל אין חובת מכרזים או חובה להקים ועדות איתור כשמדובר במינוי פנימי או באנשי מילואים בכירים.

עם זאת, במערכות הביטחוניות תהו אתמול מדוע קידם ברק במרץ דווקא את מינויו של עמינח, ומדוע לא הוקמה ועדת איתור ולא פורסם מכרז פומבי משהוחלט למנות לתפקיד גורם אזרחי מקצועי. במשרד הביטחון טענו כי המינוי נערך לפי הקריטריונים המקובלים, כי דמויות מצה"ל ומחוצה לו נבחנו ורואיינו לתפקיד, וכי ההעדפה היתה לגורם חיצוני נושא דרגות אל"מ דוגמת עמינח. עם זאת, במשרד סירבו להציג את הקריטריונים.

גורם במערכת הביטחון אמר אתמול כי עמינח נבחר לתפקיד בשל ניסיונו וכישוריו, לאחר שנבחנו לתפקיד מועמדים פוטנציאליים רבים. "מדובר בתפקיד חשוב ומשמעותי, במיוחד בתקופה זו", אמר אותו גורם.

עידן עופר. מימן את נסיעת הזוג רוסק עמינח לחתונתו, צילום: גלעד קוולרציק עידן עופר. מימן את נסיעת הזוג רוסק עמינח לחתונתו | צילום: גלעד קוולרציק עידן עופר. מימן את נסיעת הזוג רוסק עמינח לחתונתו, צילום: גלעד קוולרציק

 

קשר עסקי וחברי עם האחים עידן ואייל עופר

יחד עם רו"ח קובי שטיינמץ עומד עמינח בראש משרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח ושות', אך הוא מזוהה גם הודות למשרה הבכירה של אשתו, רקפת רוסק־עמינח, המכהנת כמשנה למנכ"לית בנק לאומי. המשרד הפרטי של עמינח זכה בשנים האחרונות לצמיחה גדולה, כשבמקביל התברגה אשתו באחד התפקידים הבכירים ביותר במשק.

המשרד של עמינח, המעסיק כ־160 עובדים, נחשב לבינוני בגודלו. דירוג דן אנד ברדסטריט הציב אותו במקום התשיעי מבין משרדי רואי החשבון בארץ לשנת 2010. מצבת העובדים מדגימה את הצמיחה הרבה שרשם המשרד בשנים האחרונות, לאחר שלפי דירוג דן אנד ברדסטריט ב־2007 הועסקו במשרד רק מחצית מהעובדים המועסקים בו עתה. המשרד נחשב למשרד מקצועי שעובד בעיקר עם חברות פרטיות, ולפי גורמים בתחום הצליח לגדול משמעותית בשנים האחרונות, בין היתר הודות לתנאי שכר טרחה נוחים.

הזוג רוסק־עמינח התפרסם גם בזכות קשרי הידידות האמיצים שלו עם משפחת עופר. עמינח מכהן כנושא משרה בחברות של המשפחה ומזוהה בעיקר עם הפלג של סמי עופר ז"ל, ועם בניו אייל ועידן. עובדה לא ידועה היא כי הוא מופיע ברשם החברות כמנהל של חברת ל.א.ב.מ אחזקות בבעלות אייל עופר, המחזיקה ב־5.75% מבנק מזרחי טפחות, וכן כדירקטור בחברות פרטיות נוספות של אייל עופר.

בנוסף כיהן עמינח כדירקטור ויו"ר ועדת הביקורת בחברת צים מקבוצת החברה לישראל שבשליטת המשפחה, וכן כדירקטור בחברת האחים עופר נכסים. בעבר הועלו תמיהות לגבי כשירותו לאשר עסקאות בעלי עניין כיו"ר ועדת הביקורת של צים, בשעה שבנק לאומי שבו מכהנת אשתו בתפקיד בכיר הוא בעל מניות בחברה לישראל השולטת בצים. זאת כאשר שני בני הזוג נחשבים למקורבים לבעל השליטה בחברה לישראל עידן עופר, ואף השתתפו בחתונתו באי מיקונוס ב־2009 והוטסו אליה על חשבונו.

בזמנו מסרה צים בתגובה כי עסקאות בעלי העניין נבחנות גם על ידי ועדת הביקורת של החברה לישראל, שבה עמינח אינו חבר, וכי רקפת רוסק־עמינח פסלה עצמה מלעסוק במסגרת תפקידה בענייני חברות הקשורות למשפחת עופר.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
עוד לקוח מרוצה
בתור לקוח של משרד שטיינמיץ עמינח ושות' אין ספק שלראם יש כישורים אשר מתאימים לתפקיד , לכל הבכיינים תקראו קצת נתונים על המשרד אשר ראם מנהל בכדי להבין עד כמה הבחור מקצועי וכשרוני בתחום . אין הרבה משרדים שהכפילו את כח האדם פי 2 בזמן כזה קצר וזאת תוך שמירה על שירות ואיכות . עלה והצלח .
שלומי , פתח תקווה  |  31.08.11
22.
על זה בדיוק, אנו אזרחי מדינת ישראל (למעט כמה טוקבקים בשכר) מלינים וכועסים!!
בכל מדינה מתוקנת, הצבא ומשרד הביטחון חייו להתנהל בשקיפות מלאה. הרי אין כאן "סוד" צבאי! מצטער אבל איני מקבל את הטענה " אנו לא מדינה מתוקנת, אז זה מה שקורה....", כי יש בכך משום משיכת כתפיים בסגנון אין ברירה. מאז שהתחילה המחאה החברתית, עברו כ 6 שבועות; מי היה מאמין שאזרחי מדינת ישראל סוף סוף, יצאו מהיאוש של "כך זה פה". אבל עובדה! מדובר בהישג לא קטן.
צבא שיש לו עם  |  31.08.11
לכל התגובות