אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צעדת המיליון כבר יצאה, ממדריד צילום: איי אף פי

צעדת המיליון כבר יצאה, ממדריד

המחאה בספרד כבר עברה מהשלב הסנסציוני לפעילות חברתית מאורגנת. אם לסמוך על הקווים המקבילים בינה לבין המחאה ישראל, אז צעדת המיליון יכולה להוביל לפירוק המאהלים

01.09.2011, 10:01 | מיכל פופובסקי

ההכנות האחרונות בישראל לקראת צעדת המיליון שתתקיים מחרתיים מספקות הזדמנות טובה להסיט את המבט לאירופה, ולבחון את התהליך האבולוציוני של תנועת המחאה העממית שהחלה בספרד ב־15 במאי. התנועה הספרדית, המכונה בקצרה M־15, הציתה את הלפיד שיושבי המאהלים הישראליים הניפו חודשיים לאחר מכן. במידה רבה היוו ההתרחשויות במדריד ובשאר הערים במדינה האיברית מקור השראה עבור אנשי רוטשילד. מבט עליהם יכול ללמד מעט גם על עלינו.

תנועת 15 במאי, שאנשיה מכנים עצמם "הזועמים" (Indignados בספרדית), הבטיחה "קיץ מטלטל", ומבחינת אנשיה הוא אכן היה כזה. הדבר נכון, גם אם פעילותם פשטה ולבשה צורות שונות לאורך הדרך, וגם אם גורמים שונים מיהרו להכריז כי המחאה ירדה לשוליים ההזויים ונמצאת על סף פירוק.

מפגינים במדריד, החודש, צילום: איי אף פי מפגינים במדריד, החודש | צילום: איי אף פי מפגינים במדריד, החודש, צילום: איי אף פי

M־15 יצאה לדרך בהפגנות המונים תחת הסיסמה "דמוקרטיה אמיתית עכשיו", כשבמקביל הוקמו מאהלי ענק ברחבי ספרד. הלב הפועם של התנועה הוצב בכיכר פוארטה דל סול של מדריד. שבוע לפני הבחירות לממשלים המקומיים במדינה, צעירים, ואחריהם אנשים ממעמדות וגילים שונים, יצאו למחות נגד התמודדות הממשלה עם המשבר הכלכלי. המפגינים דגלו בפעולה בלתי אלימה והצליחו לקנות אהדה רבה מהציבור, שחש תסכול מהמערכת הכלכלית ומהמוסדות הדמוקרטיים שנראו מרוקנים מכוחם לחלוטין.

היעד הבא של המהפכנים האירופאים: ספרדים, צרפתים וגרמנים צועדים ביחד שלושה חודשים לבריסל המטרה של המארגנים במסע 1,500 הקילומטרים היא להחדיר את הרוח הדמוקרטית של המחאה הספרדית ולהיפגש באופן בלתי אמצעי עם תושבי הכפרים והעיירות שבדרך כדי לשמוע טענות, תלונות והצעות. את כל הרשמים האלה מתכוונים הצועדים להציג בפני מוסדות האיחוד האירופי מיכל פופובסקילכתבה המלאה

אחרי הבחירות הוחלט שלא לפרק את המאהל עד שהתנועה תצליח להתארגן, להתפזר בין השכונות, הקהילות והפרובינציות, ולגבש את פעילותה באמצעות ועדות מקומיות וקבוצות עבודה. הזועמים עזבו את כיכר פוארטה דל סול ב־12 ביולי לאחר שהושג הקונצנזוס הדרוש בין מוביליה על המשך הדרך.

היציאה מהכיכרות סימלה את המעבר מהשלב הסנסציוני לפעילות מאורגנת בתוך השכונות. כיום, הלב הפועם של תנועת הזועמים מצוי באסיפות העממיות, שדיוניהן מתמשכים לרוב עמוק אל תוך הלילה. עם זאת, בערים עדיין מתקיימות גם הפגנות גדולות. בימים אלה, למשל, מתארגנת הפגנת ענק ב־18 בספטמבר למען הגנה על השירותים הציבוריים.

התנועה מגיבה כל העת להתרחשויות. כך לדוגמה, עם הגעתו של האפיפיור בנדיקטוס ה־16 לביקור בספרד ב־17 באוגוסט נחסמו קווי המטרו במחאה על הנחה של 80% שקיבלו חסידי הכס הקדוש, בזמן שהתעריף הרגיל עלה ב־50%. השבוע, לאחר שהממשלה אישרה להכניס את הגבלת תקרת החוב כסעיף בחוקה, ב־M־15 טענו שמדובר במחטף ודרשו קיום משאל עם בנושא, כמתחייב בחוקה.

למרות זאת, ובדומה לישראל, המחאה הספרדית כבר אינה תופסת את הכותרות הראשיות. הפעילים מצדם לא נלחצים וחוזרים על אמירה קבועה: "אנחנו דורשים את הזכות לקחת את הזמן. אנחנו צועדים לאט כי אנחנו צועדים

רחוק". העיקרון המרכזי הוא דרישה לרפורמות שיחזירו למדינה ריבונות בשוק הגלובלי. מה עוד הם דורשים? ביעור השחיתות, חלוקה הוגנת של ההון, שינוי בשיטת הבחירות, דיור בר־השגה, הפסקת ההפרטה של מערכות הבריאות והחינוך.

קולות המחאה "המסיבה נגמרה, הוודסטוק במאהל הסתיים" קלרה ולדראדה (55), אחות מברצלונה, אחת הדמויות הבולטות בתנועת המחאה הספרדית M־15, פעילה מרכזית בקבוצה למען הגנת מערכת הבריאות הציבורית במדינה. ראיון מיוחד מיכל פופובסקי, תגובה אחתלכתבה המלאה

הפוליטיקאים רואים באנשי התנועה חבורה של אנרכיסטים רדיקליים, אך מרבית הציבור הספרדי עדיין מביע תמיכה. סקר שערך באחרונה מכון מחקר השווקים IPSOS בספרד הראה כי כ־8.5 מיליון ספרדים, כ־18% מכלל האוכלוסייה, כבר השתתפו בהפגנות. בנוסף, 76% מהנשאלים טענו כי דרישות המוחים הגיוניות.

"האקונומיסט" הגדיר את הספרדים כ"מפגינים הרציניים באירופה". רצינות, מבחינת M־15, היא העיקרון המרכזי הדרוש להמשך הפעילות. מבחינתם, גם אם רבות מדרישותיהם טרם תורגמו לצעדים, לא ניתן להתעלם מהשינוי שחוללו בשיח הציבורי. שינוי שנדמה כתחילתו של תהליך ארוך טווח של תביעה לצדק חברתי. עבור הישראלים שייצאו במוצ"ש לרחובות, דברים אלה אינם נשמעים זרים.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
אמיר (14)
גם אתה טועה כיוון שבעוד מדינות אירופה כמו גרמניה וצרפת השכילו לטפל במשבר העולמי ולצאת ממנו בזמן, הממשלה הסוציאליסטית הספרדית העדיפה להתכחש למשבר כדי להבטיח הבטחות שווא לבוחריה ולזכות ב-2008 שוב בבחירות. נחמד להאשים את המפלגה הימנית במצב,וברור שזה לא נכון לעשות,אבל נניח שאתה צודק - למה שתי קדנציות לא הספיקו לממשלה שהחליפה אותה לתקן את טעויות קודמתה? הממשלה הימנית בספרד לקחה ב-'96 מדינה מושחתת עם 25% אבטלה והורידה אותה ל-10%תוך 8 שנים. כיום האבטלה עומדת כבר על -21% ובקרב הדור הצעיר-למעלה מ-40%. בנובמבר יחזרו הימנים כדי לנסות ולשפר את המצב הכלכלי ע"י רפורמות מרחיקות לכת, צעדים שהתחילו בהם כבר ברמת המחוזות מיד לאחר הזכיה בבחירות האזוריות.
שמיל  |  01.09.11
14.
אדון אבי קול, כדאי שתבדוק דברים לפני שאתה מפרסם אותם.
1. ממשלת הימין לא נפלה בגלל "כניעה לטרור", היא נפלה בגלל השחצנות שלה. הימין עמד לזכות בבחירות האחרונות (אם כי לא בהפרש גדול) ואז באה ההתקפה על הרכבת במדריד והנסיון של הימין להאשים את המחתרת הבסקית בפיגוע (מה שהתגלה מהר מאוד כלא נכון) גרם למפלתם ולעלית השמאל. המשבר הנוכחי בספרד לא קשור למדינות רווחה כלשהי, ממשלת ספרד היא ממשלה סוציאליסטית שקיימת ברוב מדינות אירופה, והספרדים נהנים (גם עם המשבר) מחופש, דמוקרטיה ואיכות חיים שאתה רק יכול לחלום עליהם. המשבר, אגב, נגרם בגלל המשבר העולמי הכללי (משבר שנגרם ע"י מדינה אחת ש, להבדיל ממדינות אירופה למשל, חושבת שהשוק החופשי לא צריך פיקוח ושסוציאליזם זו מילה גסה) וספרד נפגעה ממנו קשה יותר ממדינות אחרות בגלל המדינות של מפלגת הימיןף שקדמה לסוציאליסטים. זה, אגב, לא מוריד אחריות מהמפלגה הסוציאליסטית שלא עשתה דיי, ומה שעשתה נעשה לאט מדי, בכדי לצנן ולצמצם את החשיפה של ספרד להשקעות המטורפות וחסרות ההגיון שהשוק הפרטי ביצע תוך הסתמכות על מימון מפוקפק. העובדה שאתה מגדיר אנשים רגילים, שזוכים לתמיכה ציבורית רבה "אנרכיסטים רדיקליים מקומם במאסר" רק מראה שדמוקרטיה וחופש לא ממש מעניינים אותך.
אמיר  |  01.09.11
13.
נגמר הסוס
לא צעדת המליון, ולא כל דבר אחר יכול להחיות את המחאה. היא קמה בצורה ספונטנית ותישווק חיים בצורה מכוערת, וחבל שכך קורה. היה צריך קצת יותר לחץ ולא לתת לממשלה להתארגן ולהוציא ועדה. היה צורך בקצת יותר פילפל, ולא לפחד מה יגידו השאר. קצת יותר מרפקים, ויום אחרי יום, לא להכנס לשום משא ומתן עד שדברים יחלו לזוז. אם בדיור או בהורדת מיסים שלא אתחיל למנות אותם עכשיו. אז הממשלה היתה מבינה שהבעיה יותר רצינית ממה שהיא נראית כיום. מבחינתו של ראש הממשלה הוא נענה למחאה בצורה יוצאת מן הכלל בזה שהקים את ועדת טרטנברג.יש לו זמן עד הבחירות ואז יוריד קצת פה ויתן שם כדי לישר את ההדורים.
אליהו , י-ם  |  01.09.11
לכל התגובות