אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבעיה האמיתית היא שיטת הבחירות

הבעיה האמיתית היא שיטת הבחירות

השיטה המיושנת, הבלתי מייצגת ובעיקר חסרת היציבות, כבר מזמן הפכה לאיום קיומי על הדמוקרטיה ועל כולנו

03.09.2011, 18:32 | יובל ליפקין

במלאת שנתיים וחצי לכהונת הממשלה, תושבי מדינת ישראל התעוררו ויצאו להפגין ברחובות. הציבור התעורר בגלל בעיות הדיור, הבריאות ועוד הרבה תחלואים שמלווים את החברה הישראלית.

שיטת הבחירות המיושנת, הבלתי מייצגת ובעיקר חסרת היציבות, כבר מזמן הפכה לאיום קיומי על הדמוקרטיה ועל כולנו. היא גורמת לחילופי שלטון אחת לשנתיים בממוצע, לזעזועים קואליציוניים כמעט כדבר שבשגרה, ולחוסר יכולת ממשית להוביל מהלכים ארוכי טווח על ידי הממשלה.

המשק והכלכלה חייבים לפעול על יסוד מדיניות עקבית ונחושה, תכנון תשתיות כגון תחבורה, אנרגיה ומים מחייב תוכניות חומש ועשור, ולמשקיעים הזרים חוסר היציבות שלנו הפך להיות שיקול כבד משקל בהחלטה שלא לפעול בישראל.

בחודשים הספורים שסטטיסטית עוד נותרו לממשלה אפשר לעשות הרבה דברים, אבל חייבים לעשות אחד ומיד - מוכרחים לשנות את שיטת הבחירות. אם לא כן, ניתקע עם השיטה הנוכחית והבלתי נסבלת למשך חמש שנים לפחות, שכן ממילא כל רפורמה תחול רק ביחס לבחירות הבאות. מכאן שזניחת בעיית המשילות כעת תוביל בהכרח לדחיית הטיפול בכך למשך קדנציה נוספת לפחות.

אין למדינה כל יכולת לקבל החלטות ארוכות טווח. כל פרויקט בסדר גודל לאומי (נתב"ג 2000, סלילת מסילות רכבת, תוכניות טיפול בחולים, במובטלים ובתלמידים) נתקע במשך שנים רק מפני ששרים מתחלפים מהר מכדי ליישם את המדיניות עליה החליטו.

הבעיה האמיתית היא שיטת הבחירות. לא ניתן לפתור את הבעיות השונות שצויינו ללא שינוי משמעותי בשיטה. ברגע שנייצר קשר ישיר בין הבוחר לנבחר תהיה אחריות הדדית בין שני הצדדים. ברגע שחברי הכנסת ייבחרו לפי אזור מגוריהם הם יהיו מחוייבים לתת דין וחשבון לבוחרים.

כאזרחים שחפצים במדינה חזקה, בנבחרי ציבור עצמאיים ואמיצים וברציפות ויציבות שלטוניים, עלינו לקרוא ל-120 חברי הכנסת לקחת את כולנו בידיים. אל תחזירו לנו את המנדט באותו המצב שבו קיבלתם אותו. אנא, למען כולנו ובעיקר למען הדורות הבאים - הקימו בדחיפות פורום בנציגות כל סיעות הבית למען גיבוש הצעת חוק היסטורית שתהפוך אחת ולתמיד את הפוליטיקה הישראלית ממשחק הישרדות למערכת שלטונית איתנה. הן על השיטה הנשיאותית, הן על בחירות אזוריות והן על השיטה הפרלמנטארית (שלוש החלופות עליהן מדובר כבר שנים) כבר נעשו מחקרים מעמיקים, רציניים וממושכים. הגיע הזמן להחליט. הגיע הזמן לחוקק!

הכותב הוא מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח והפורום לייצוב הממשל

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
שינוי שיטת הבחירות אפשרי - ללא אלימות - רק... בבחירות.
המפלגות החילוניות לא יתאחדו (מסיבות מובנות) לשם כך. ומאחר והסיכוי להרכיב ממשלה ללא תלות במפלגות הדתיות שואף ל "0" גם הסיכוי לשינוי שיטת הבחירות יהיה כך. המפלגות הדתיות לא תסכמנה לחשינוי שיטת הבחירות כי בשיטה זו עיקר כוחן... כאשר הן תהיינה רוב - עקב שיעור הילודה הגבוה אצלן - לא אתפלא אם הן תבטלנה את שיטת הבחיות... כי זה "מה שהרבי אמר"!!!
אלי  |  03.09.11