אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסכים ענקיים וקסדה עתידנית: טרנד התלת-ממד רק מתחזק צילום: בלומברג

מסכים ענקיים וקסדה עתידנית: טרנד התלת-ממד רק מתחזק

הצרכנים לא מסתערים על החנויות, אבל תערוכת IFA מעידה שיצרניות האלקטרוניקה מהמרות בגדול על הממד השלישי. הטלוויזיה, הסמארטפון ואפילו הפלייסטיישן של סוני - כולם זוכים לשדרוגים תלת-ממדיים

04.09.2011, 16:46 | עומר כביר, ברלין

הציבור הרחב עדיין לא ממהר לאמץ בהמוניו את הטלוויזיות ושאר מכשירי התלת-ממד, אבל זה לא מונע מהיצרניות להמשיך ולהמר על הטכנולוגיה בגדול. לפי מה שראינו בתערוכת IFA, שנערכת השבוע בברלין, כמעט כל היצרניות מגדילות את ההימור.

תערוכת IFA בברלין - סיקור מיוחד:

כמעט בכל אולם תצוגה של יצרנית הפועלת בתחום הוענק למכשירי התלת-ממד מקום מרכזי ובולט, ונראה שכל היצרניות משתתפות בתחרות "למי יש הכי גדול" - גרסת המסכים. פיליפס יצרה מיני-אולם קולנוע כדי להדגים את יכולותיה; פנסוניק סיפקה מסך תלת-ממדי ענק בגודל 152 אינץ', מוקף בעוד שני מסכים של 105 אינץ' וב-49 מסכים קטנים יותר של 38 אינץ'. LG לקחה את כל הקופה, עם קיר המכוסה ב-122 מסכי תלת-ממד מחוברים שיוצרים יחדיו תמונה אחת מרשימה בגודלה.

והתצוגה עצמה? למרבה הצער, די משמימה. רוב החברות הסתפקו בהצגת מסכי תלת-ממד חדשים ואיכותיים, נגני בלו-ריי מתקדמים עם תמיכה בשלושה ממדים, ובמוצרים מוכרים דומים. לא שהמסכים היו מאכזבים באיכותם, אבל אחרי כל כך הרבה רעש נעלמה כבר תחושת ה"וואו" של לפני כמה חודשים, והתחלפה בתחושת "אה, מה עוד יש לכם להראות לי?".

עם זאת, היו גם חברות שניסו להציג מוצרים חדשניים עם תצוגה בשלושה ממדים. סוני היתה הבולטת בתחום, והביתן שלה, שהיה הטוב בתערוכה, כלל את המבחר הגדול ביותר של מוצרי תלת-ממד שחרגו מגבולות הטלוויזיות ומכשירי הבלו ריי.

טלוויזיות תלת-ממד של LG בתערוכה, צילום: בלומברג טלוויזיות תלת-ממד של LG בתערוכה | צילום: בלומברג טלוויזיות תלת-ממד של LG בתערוכה, צילום: בלומברג

קסדה בראש טוב

 

את מרבית תשומת הלב בביתן תפסה קסדת התלת-ממד האישית של סוני, Personal 3D Viewer. הקסדה נראית כמו פריט שיצא מסרט מדע בדיוני, והיא כוללת שני מסכים קטנים, אחד לכל עין, שיוצרים ביחד תמונת בשלושה ממדים, וכמובן גם אוזניות להשלמת החוויה. לפני תצוגת הקסדות השתרך תור לא קצר של נסיינים, ואחרי המתנה של דקות ארוכות זכינו גם אנחנו לבדוק את האביזר המדובר.

הקסדה מתלבשת על הראש בנוחות יחסית, אם כי בעלי משקפיים יגלו שהיא נוחה קצת פחות ודורשת כמה התעסקויות והתאמות. בכל הקשור לאיכות התמונה - אין מה להתלונן. שני מסכים קטנים ואיכותיים פותרים רבות מהבעיות שקיימות בשידורי תלת-ממד מסורתיים, כמו תמונה כהה יותר (בגלל המשקפיים המיוחדים) או פגיעה באיכות (בגלל הצורך לשדר שתי תמונות נפרדות). במקרה זה, התמונה שהוצגה היתה חדה וברורה, והצפייה לא העיקה על העין. התחושה היתה שהמסכים נמצאים במרחק נכון, ולא בתוך פניו של הצופה.

עם זאת, קשה לראות איך קסדה כזו הופכת להצלחה גורפת, בגלל שני גורמים מרכזיים. ראשית: היא כבדה. כבר ברגע ששמים את הקסדה על הראש מרגישים את משקלה הניכר. אחרי דקות מעטות כבר מתפתחת תחושת אי-נעימות בצוואר, ועל צפייה ארוכה בת כמה שעות אין בכלל מה לדבר.

הסיבה השנייה נוגעת בבעיה חברתית יותר: הקסדה, אם לנקוט ניסוח ישיר, עלולה פשוט לפדח. זה אולי כיף לחבוש אותה בוועידה, אבל ביומיום, מי שישתמש בה מסתכן במראה חייזרי למדי. קשה לראות איך מישהו מחוץ לקהילת הגיקים האדוקים ימהר לקנות את הקסדה המוזרה הזו. מדובר אמנם בקונספט נחמד מאוד, אבל לא כזה שנראה שיזכה להצלחה רבה בשוק הביתי.

אין פלא, לפיכך, שסוני תפתח את שיווק הקסדה בארץ המוזרויות הבלתי-מוגבלות: ליפן תגיע הקסדה כבר בנובמבר, עם תג מחיר של 800 יורו. אם תזכה הקסדה להצלחה ביפן, ייתכן שהיא תגיע לאירופה כבר בדצמבר. אם תיכשל אפילו בשוק זה, שממהר לאמץ את החידושים והשכלולים המשונים ביותר, אפשר לשער שלא נשמע ממנה עוד בקרוב.

לשחק בפלייסטיישן בתלת-ממד? התאכזבנו

חידוש מעניין נוסף שהציגה סוני היה פאנל שמתלבש על מסך מחשב נייד, והופך אותו למסך תלת-ממדי שלא מצריך משקפיים. על מנת לשפר את חוויית הצפייה, מצורפת לפאנל תוכנה שעם התקנתה נעזרת במצלמת המחשב על מנת לזהות את מיקום עיניו של המשתמש, ולהתאים את התמונה המשודרת לזווית שבה הוא יושב. התוצאה, כשבחנו את המוצר, היתה תמונה חדה ועמוקה, שלא מצריכה ישיבה בזווית ישרה על מנת ליהנות ממנה.

הפאנל ישווק בסוף אוקטובר ומחירו יעמוד על 130 יורו. לא זול, במיוחד בהתחשב בעובדה שלא תוכלו להשתמש בו במחשב הנייד הקיים שלכם, אלא רק עם דגם Vaio PC SE החדש של סוני שיושק בסתיו הקרוב ושמחירו יתחיל ב-999 יורו. עם זאת, לדברי נציג סוני ייתכן שבעתיד יתאפשר שימוש בפאנל גם בדגמים ישנים יותר.

גם יכולות התלת-ממד החדשות יחסית של קונוסולת פלייסטיישן 3 הודגמו בביתן סוני, באמצעות משחק Ratchet & Clank שיופץ בקרוב. במקרה זה, אנו נאלצים לדווח על אכזבה. התלת-ממד אמנם עשוי בצורה נעימה ולא מעיקה, גם אחרי התנסות ארוכה יחסית, אבל הגרפיקה של המשחק היתה לא פחות ממזעזעת.

הדמויות והאלמנטים נראו, במקרה הטוב, כאילו יצאו ממשחקים בני חמש או שבע שנים, ובמקרה הרע כמו במשחקים מתקופת ה-8 ביט. ייתכן שמדובר בבעיה שמשחקים רבים בשלושה ממדים צפויים לסבול ממנה, שכן הצורך לשדר תמונה נפרדת לכל עין מביא לפגיעה דרמטית באיכות התמונה המרבית. עם זאת, השימוש בתלת-ממד יוצר תחושה אמיתית של "להיות בתוך המשחק", במיוחד כאשר חפצים שונים עפים לכיוון הגיימר. דבר זה מפצה במידה על הגרפיקה המאכזבת.

מסכי מגע של 40 אינץ'?!

כפי שהזכרנו בפתיחת הכתבה, אחת הדוחפות הגדולות ביותר של תלת-ממד בתערוכה היתה LG. כל אולם התצוגה של החברה הוקדש באופן בלעדי כמעט לטלוויזיות מסוג זה, והיה קשה מאוד למצוא באולם של היצרנית מסכי טלוויזיה רגילים. בניגוד ליצרניות אחרות ששמו כמה משקפיים מול כל מסך, LG חילקו לכל הבאים בשער הביתן זוג משקפיים (או עדשות עם תופסן לבעלי משקפיים רגילים). ההצהרה ברורה: אנחנו מתמקדים בתלת-ממד, אז עדיף כבר שתסתובבו עם משקפיים ותוכלו לראות את הכול במכה.

חידושים גדולים כמעט שלא נראו באולם החברה, אלא בעיקר הרבה טלוויזיות ונגנים. עם זאת, נראו כמה שילובים מעניינים: אחד מהם היה טלוויזיה ההופכת תכני דו-ממד לתלת-ממד שחוברה לקינקט, בקר התנועה לקונסולת אקס-בוקס של מיקרוסופט. שילוב חמוד ומדליק של שני טרנדים חמים, שיוצר חוויית משחק מושכת ומטמיעה במיוחד. השילוב של תנועה בכל הגוף ותלת-ממד גורמים לשחקן להרגיש כאילו הוא בתוך המשחק בצורה יוצאת מגדר הרגיל.

מוצר התלת-ממד היחיד שהוא לא טלוויזיה או נגן היה הסמארטפון LG Optimus 3D, הכולל מסך מגע שלא מצריך משקפיים. יכולות התלת-ממד לא משולבות בכל המכשיר, אלא רק ביישומים תומכים, למשל המצלמה או משחקים מסוימים. הבעיה המרכזית, שבה נתקלנו אחרי כמה דקות עם המכשיר, היא שכדי ליהנות מתמונה תלת-ממדית תקינה צריך להחזיק את הסמארטפון במרחק גדול מזה שבו נהוג להחזיק מכשירים כאלה. התוצאה היא חוויית שימוש לא נוחה ולא אינטואיטיבית – הידיים מקרבות את המכשיר מתוך הרגל, ושבות ומרחיקות אותו כשהתמונה מטשטשת.

לכבוד מי שהתעקש על מוצרי LG שאינם מציעים תצוגה תלת-ממדית, החליטה החברה לקחת את טרנד מסכי המגע אל הקצה, והציגה מסכי 40 אינץ' שבהם ניתן לשלוט באמצעות סטילוס. מוצר זה, אפשר לשער, אינו מיועד לשוק הביתי, ובכל זאת מצאנו אותו מגוחך ולא פרקטי בצורה קיצונית.

ורק סמסונג נשארת עם שני ממדים

בביתן של טושיבה לא חולקו לנכנסים משקפי תלת-ממד. למעשה לא היו שם משקפיים כאלה כלל, שכן החברה ניצלה את IFA על מנת להשיק את טלוויזיית התלת-ממד נטולת המשקפיים שלה, בגודל 55 אינץ'. טלוויזיה זו, שיש לשער לא תהיה האחרונה מסוגה, היא בשורה של ממש בשוק, שכן ההיפרדות מהמשקפיים מסירה חסם משמעותי שמנע אימוץ נרחב של מסכים אלו.

למרבה הצער, הטלוויזיה מגיעה עם חסם חדש וצפוי: תג מחיר של 8,000 יורו – רק לעשירים באמת. ואולם, מן הסתם המחיר עוד ירד בצורה משמעותית בעתיד. בשנה הבאה, אפשר לשער, נראה ב-IFA מסכי תלת-ממד נטולי משקפיים מיצרניות רבות, ובמחירים שפויים הרבה יותר.

ככל הנראה, היצרנית הגדולה היחידה שלא רוכבת הפעם בגדול על גל התלת-ממד היא סמסונג: באולם של החברה התקשינו למצוא טלוויזיות בשלושה ממדים, והחברה העדיפה במקום זאת לתת את מרכז הבמה לטלוויזיות החכמות שלה. אבל היא כן הציגה שלושה דגמים של מצלמות סטילס רגילות למראה, היכולות לצלם תמונות תלת-ממדיות.

למצלמות אלו עדשה אחת בלבד, והן יוצרות תמונות תלת-ממדיות באמצעות צילום שתי תמונות ברצף, בזוויות קצת שונות, וחיבורן לתמונה אחת. הדבר מאפשר לצלם גם חפצים נעים, אם הם לא נעים מהר מדי, אך בגלל העיבוד שנדרש לעשות זמן הצילום בין תמונה לתמונה הוא איטי מהרגיל.

החברה הציגה שלושה דגמים, שניים במחיר 279 יורו ואחד עם תגית מחיר של 849 יורו. אנחנו נדלקנו דווקא על אחד משני הדגמים הזולים, MV800: מצלמה קומפקטית בת 16 מגה-פיקסל, זום אופטי של עד פי 5 ומסך מגע שנע על ציר. אפשר לפתוח את המסך בזווית וכך ליצור חצובה מאולתרת אך יציבה, או לפתוח אותו כך שהוא ניצב מעל למצלמה לאורכה – ולצלם פורטרט עצמי שבו אפשר לראות בדיוק מה מצולם. כל שלושת הדגמים יהיו זמינים לרכישה באירופה כבר החודש.

MV800 של סמסונג, צילום: בלומברג MV800 של סמסונג | צילום: בלומברג MV800 של סמסונג, צילום: בלומברג

לסיכום, ככל שזה נוגע ליצרניות, התלת-ממד הוא כאן כדי להישאר. הצרכנים אולי עדיין לא מתלהבים בהמוניהם, אבל היצרניות פועלות במלוא המרץ על מנת לגרום להם לשנות את דעתם, ומשלבות את היכולות הללו בכמה שיותר מכשירים ובכמה שיותר דרכים. אם תרצו או לא תרצו, יש סיכוי סביר שבשנה הקרובה תרכשו מוצר ששם דגש על הממד השלישי.

תגיות