אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח "כלכליסט": 4 שאלות על מאבק המתמחים המתחדש

לאחר שבית הדין הארצי לעבודה פסל אתמול את ההתפטרות הקולקטיבית של הרופאים המתמחים, עשרות מהם הגישו שוב את התפטרותם באופן פרטני. היום צפויים להצטרף מתמחים נוספים למאבק. איך ייראה השלב הבא של המחאה שלא מרפה ממערכת הבריאות

05.09.2011, 06:57 | מיקי פלד
מהי המשמעות המשפטית של פסק הדין?

המתמחים יתקשו להקים ארגון עצמאי

פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה לא הפתיע אתמול את המומחים בתחום. מסורת ארוכה של בית הדין היא שיש לחזק את ארגוני העובדים, ועל כן רק במקרים חריגים מאוד יורשה פיצול מהאיגודים.

"תוצאה אחרת היתה פוגעת במרקם העדין של יחסי העבודה", אומר עו"ד נחום פינברג המומחה בתחום דיני עבודה, "מעביד צריך לדעת מול מי הוא מנהל משא ומתן, אחרת יחתום הסכם עם הארגון היציג, ומי שלא יקבל את ההסכם יטרוף את הקלפים בניגוד לדעת הרוב". מסיבה זו יהיה גם קשה למתמחים להקים ארגון יציג משלהם, כלומר נפרד מההסתדרות הרפואית, שכן יהיה להם קשה להוכיח בבית הדין לעבודה שעבודת המתמחה שונה באופן מהותי מעבודת כל שאר הרופאים. למעשה, אומר עו"ד פינברג, "מלחמתם של המתמחים היתה אבודה מראש". למרות ניתוחו של פינברג, החלו אתמול רופאים מומחים ומתמחים בניסיונות להקמת ארגון נפרד במקום הר"י.

"המשמעות של פסק הדין היא כי אם המתמחים רוצים להתפטר, הם צריכים לעשות זאת באופן אישי ולא כקבוצה", מסביר פינברג. כלומר, מכתבי ההתפטרות החדשים לא יכולים לכלול סיבות התפטרות, כמו פגיעה בערבות ההדדית או קריאה למו"מ מחודש עם משרד האוצר או הר"י, אלא לציין סיבת התפטרות אישית בלבד, כגון אי־רצון להמשיך לעסוק ברפואה בתנאי העבודה שקובע ההסכם.

מה יעשו משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית?

ליצמן ואידלמן מחכים שהמתמחים ימצמצו ראשונים

 

העומדים בראש משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית (הר"י), סגן השר יעקב ליצמן וד"ר ליאוניד אידלמן, לא חשבו שיגיע היום שבו ישתייכו שניהם לאותו צד של המתרס.

שני האישים הללו מסוכסכים כבר מהיום שבו ערערה הר"י לבג"ץ על מינויו של ליצמן לתפקיד. במהלך מאבק הרופאים הסתכסכו שוב כאשר ליצמן דרש לקצר את תורנות המתמחים מ־26 שעות ל־20 שעות, בעוד שאידלמן העדיף להפחית בכלל את מספר התורנויות למתמחה. באותו הרגע, ציפה ליצמן לגיבוי מהמתמחים, אך זה לא הגיע. עתה, כאשר המתמחים ציפו לתמיכתו של סגן השר במאבקם עם הר"י, הוא הפנה להם כתף קרה.

אידלמן (במרכז), צילום: מיקי אלון אידלמן (במרכז) | צילום: מיקי אלון אידלמן (במרכז), צילום: מיקי אלון

ועדי הרופאים של איכילוב, רמב"ם, מאיר ואברבנאל דרשו אתמול מהר"י לבטל את ההסכם שנחתם עם האוצר.

בימים הקרובים ינסו במשרד הבריאות ובהר"י להיפגש עם המתמחים, גם אם לא באופן רשמי, ובעיקר יחכו לראות מה יהיה המהלך הבא שלהם, אם יהיה כזה. בינתיים נחלצו ממצוקה אפשרית לולא יצא צו המניעה של בית הדין הארצי לעבודה.

ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי ליצמן | צילום: אלכס קולומויסקי ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי

מי שעלולה להיפגע ממאבק המתמחים היא הר"י. בהסתדרות הרפואית לא יודו בכך, אבל האיום בהתפטרות המונית של רופאים היה תמיד מעין נשק יום הדין שלה במאבקים מול משרד האוצר, אבל לא כזה שהיה מונח באופן רשמי על השולחן. עתה, משבית הדין הביע את מורת רוחו מצעד שכזה בתחום רגיש כמקצוע הרפואה, בעצם נלקחה מהר"י האפשרות, ולו גם התיאורטית, להשתמש בקלף שכזה.

האם בתי החולים חוזרים לעבודה סדירה?

מנכ"ל רמב"ם: "אין לנו כל פתרון לעומס שנוצר עקב השיבושים"

מאז חודש אפריל האחרון מצויה מערכת הבריאות בסערה של עיצומים ושביתות ורק לפני שבוע החלה לחזור לעבודה סדירה. אתמול שובצו לתורנויות הבוקר מומחים רבים במקום המתמחים שהגישו את מכתבי ההתפטרות לפני כחודש. לאור זאת, אמנם לא נרשמה מצוקה ועומס מיוחד בבתי החולים אך במרפאות החוץ ואשפוזי היום חסרו אותם מומחים שחזרו רק לאחר שהמתמחים אולצו לשוב לעבודה.

ביאר. "אין לנו אפשרות לעבוד יותר ממה שאנו עובדים", צילום: דורון גולן ביאר. "אין לנו אפשרות לעבוד יותר ממה שאנו עובדים" | צילום: דורון גולן ביאר. "אין לנו אפשרות לעבוד יותר ממה שאנו עובדים", צילום: דורון גולן

מי שמשלם את המחיר הם אותם אלפי חולים שנזקקו לשירותי הרפואה, דחופים יותר או פחות, שהניתוחים, הטיפולים והבדיקות שלהם נדחו שוב ושוב. "לצערי", אומר פרופ' רפי ביאר מנכ"ל בית החולים רמב"ם בחיפה, "אין לנו כל פתרון לעומס שנוצר עקב השיבושים".

"בית החולים חוזר למתכונת של עבודה רגילה ואנחנו מנסים לעשות כמה שיותר פעילויות ולתת עדיפות בקביעת תורים חדשים לאלו שהתורים הקודמים שלהם בוטלו. למרות זאת, צריך להבין שגם לפני העיצומים עבדנו במתכונת מלאה לחלוטין ואין לנו אפשרות לעבוד יותר ממה שאנחנו עובדים כיום. אין לי אפשרות להכניס עוד חולים לניתוח. לכן, כל יום שהלך בשביתה הוא הפסד נקי. לצערי, בתחומים מסוימים של תורים של חודשים לניתוח אז אני לא יכול להגיד שנעלה את הקצב באופן גורף מעבר לקצב הקודם".

החולים והנזקקים לשירותי בית החולים אשר נדחו עד כה לאור השיבושים במערכת הבריאות, יצטרכו לפנות שוב אל המחלקות הרלבנטיות ולקבוע מחדש תור, ולקוות כי יצליחו לקבל אותו במועד סביר.

מהו הצעד הבא של המתמחים?

המתמחים שוקלים פרישה מהר"י, ערעור לעליון ואף תובענה ייצוגית

אם עד אתמול בבוקר היה נראה כי יש התארגנות מסודרת של המתמחים באמצעות עמותת מרש"ם (מתמחים לשיפור הרפואה בישראל), כעת עבר המאבק להתארגנויות פרטיות של מתמחים. התארגנויות אלו כוללות בעיקר את הגשת מכתבי ההתפטרות החדשים. בתגובה לטענה כי המתמחים מנסים ליצור רושם שפעולותיהם אינן מאורגנות כדי שלא ייפסלו שוב על ידי בית הדין אמר ד"ר אריאל מרגוליס, מתמחה בבית החולים מאיר בכפר סבא, כי "ההתארגנות עתה היא ספונטנית לחלוטין ואין פה שום טקטיקה".

מספר קטן של מתמחים מבית החולים שיבא בתל השומר הודיעו אתמול על שביתת רעב, ואחרים ניסו לקיים הפגנות מול בית הדין הארצי לעבודה בירושלים. אולם, האפשרויות העיקריות שנבחנות עתה על ידי המתמחים הן ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית הדין הארצי, ביטול החברות בהר"י (ההסתדרות הרפואית בישראל) כמחאה על ההסכם ואף תובענה ייצוגית נגד משרד הבריאות על הפרה של חוקי העבודה.

בפגישות שנערכו אתמול בין המתמחים לעו"ד טל קרת המייצגת אותם, נבחנו הסיכויים של ערעור לבית המשפט העליון, ולעת עתה הם נראים קלושים. נראה שעיקר המחאה תופנה אל מכתבי ההתפטרות האישיים. ד"ר ניב מרום, שהיה אחד מיוזמי מאבק המתמחים בבית החולים מאיר, אמר אתמול כי "בסופו של דבר ההחלטה שלי להתפטר היא משום שאני לא יכול לתת יד למערכת שמסכנת חיי אדם. יום אחד, כשתהיה ועדת חקירה, אני אדע שהתרעתי".

הרעיון התובענה הייצוגית נגד משרד הבריאות נשקל כבר חודשים רבים. תובענה כזו, אם תוגש, תתבסס על הטענה כי משרד הבריאות אינו עושה די כדי לאכוף את חוק שעות עבודה ומנוחה בבתי החולים ואת ההסכמים המגדירים את שעות העבודה של מתמחים. תגובת משרד הבריאות טרם התקבלה.

צעד נוסף של המתמחים שעומד על הפרק הוא ביטול החברות בהר"י, שאינה מחויבת כדי לעסוק ברפואה. כך, רופאים שיחליטו שלא להתפטר ימשיכו לעסוק במקצוע ללא שייכות להסתדרות הרפואית. לדברי ד"ר מרגוליס, "אלפים יבטלו את חברותם ורבים מהם רופאים מומחים".

מהר"י נמסר בתגובה: "הר"י כארגון פועל לטובת הרופאים, וימשיך לנהוג כך גם בעתיד. החברות בהר"י היא וולונטרית. נכון לעכשיו לא התקבלו פניות בבקשה לביטול החברות".

המתמחים שהתכוונו להתפטר הודיעו לא פעם כי הם אינם מעוניינים לעסוק יותר במקצוע הרפואה בתנאי התעסוקה שקובע ההסכם שנחתם בין משרד האוצר להר"י. המשמעות של אי־השלמת ההתמחות היא כי המתמחה לעולם לא יוכל לעסוק כרופא עצמאי לכל דבר. עם זאת, סביר להניח כי כל מתמחה שיתחרט, יוכל לחזור להתמחות באחד מבתי החולים הציבוריים, שכן אלו סובלים ממצוקת כוח אדם בכל תחום רפואי כמעט.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
26 שעות עבודה ברצף ללא שינה -זהו מצב בלתי חוקי. למה האוצר לא מתעסק בזה?
26 שעות עבודה ברצף -ללא שינה ומנוחה- זהו מצב בלתי חוקי בעליל. מדוע האוצר לא מתערב בזה? כי לא נוח לו להודות שמספרם המצומצם של הרופאים, בשל תנאי עבדות- הוא ניצול כוח עבודה זול וסמין. התמחות של 4 שנים או של 6 שנים היא תוצאה ישירה ממחסור במתמחים. מי רוצה לעבוד בתנאי עבדות? לאחר שלמד 7 שנים קשות? וב 26 שקל לשעה. עוזרת בית מקבלת כפול והיא עובדת 5 או 6 שעות. יש פה עיוות שהציבור הרחב לא מודע לו והר"י לא מדברת עליו מחשש להסתערות דעת הקהל עליה. הגיע הזמן לחשוף את אי החוקיות שבהעסקת אנשים 26 שעות ברצף -ללא שינה.
רעות , תל אביב  |  07.09.11
לכל התגובות