אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפך: קסם שוב ניצבת בראש ענף תעודות הסל

מהפך: קסם שוב ניצבת בראש ענף תעודות הסל

מתחילת השנה פעלה קסם, בעיקר מול המוסדיים, כדי להחזיר לעצמה את הבכורה שנכבשה על ידי תכלית־אינדקס שהובילה את הפדיונות באוגוסט

05.09.2011, 07:26 | רחלי בינדמן

המאמצים הכבירים של חברת תעודות הסל קסם מבית ההשקעות אקסלנסהשתלמו, והיא החזירה לעצמה את הבכורה בשוק תעודות הסל. במרץ האחרון השלים בית ההשקעות דש איפקס את רכישת השליטה בחברת תעודות הסל תכלית, וביחד עם רכישת מלוא האחזקה בחברת אינדקס שבה החזיק, הפך לשחקן עם היקף הנכסים הגדול ביותר בתעשיית התעודות.

גיוסים בניגוד למגמה

מהרגע שנודע לקסם על המהלך הצפוי, עשו בחברה כל שביכולתם כדי להחזיר לקסם את הבכורה המסורתית בענף. קסם גייסה באוגוסט 101 מיליון שקל, זאת חרף הירידות החדות בשווקים, בעוד שאינדקס סבלה בחודש זה מהפדיון הגבוה בתעשייה בהיקף של 188 מיליון שקל.

בעוד שקסם פועלת בקדחתנות לגייס לקוחות חדשים, אינדקס, הקטנה יותר, מאבדת נכסים מדי חודש ופוגעת בנתח השוק הכולל של תכלית־אינדקס. מתחילת השנה פדתה אינדקס כמעט מיליארד שקל מהתעודות שלה ושווי הנכסים שלה ירד ב־26.1%. הסיבה המרכזית לכך היא העובדה שעם לקוחות אינדקס נמנים בעיקר לקוחות פרטיים שהובילו את מגמת הפדיונות בתעשייה בחודשים האחרונים, להבדיל מגופים מוסדיים שממשיכים לרכוש תעודות. סיבה נוספת לפדיונות הכבדים באינדקס מקורה בכורח רגולטורי מצד קופות הגמל של דש למכור את התעודות של אינדקס, על רקע רכישת השליטה המלאה בחברת התעודות. תכלית גייסה מתחילת השנה 468 מיליון שקל, אך זאת למול גיוסים של 1.28 מיליארד שקל מתחילת השנה שרשמה קסם. בתעשייה טוענים שכדי להחזיר לעצמה את הבכורה פעלה קסם בעיקר בגזרת הלקוחות המוסדיים שרוכשים בעיקר תעודות סל על המדדים המובילים (ת"א־25 ות"א־100) שבגינם חברות תעודות הסל לא גובות דמי ניהול, כאשר חברות תעודות הסל אפילו מציעות למוסדיים הנחות במחיר הקנייה, שגורם להן להפסדים.

יותר ממחצית מהגיוסים של קסם באוגוסט (כ־60 מיליון שקל) נרשמו במדדים העוקבים אחר מדדי המניות המובילים. עם זאת, כ־60 מיליון שקל נוספים גויסו על מדדי איגרות החוב בישראל, שבהם נגבים דמי ניהול. קסם גם בלטה מתחילת השנה בגיוסים שלה בתעודות הפיקדון שעוקבות אחרי מטבעות שונים שנמכרות על פי רוב ללא דמי ניהול, עם גיוסים של 868 מיליון שקל, בעיקר מגופים מוסדיים.

פדיונות בכל הקטגוריות

אינדקס, לעומת זאת, פדתה באוגוסט בכל הקטגוריות. מעניין לגלות כי תכלית גייסה באוגוסט סכום גבוה בהרבה מקסם במדדי האג"ח (221 מיליון שקל) אך פדתה בתעודות העוקבות אחר מדדי מניות (כ־97 מיליון שקל), כך שתכלית אולי גייסה בנטו פחות אך רשמה גיוסים גבוהים יותר בתעודות הרווחיות יותר. מבט שנרכשה באחרונה על ידי בית ההשקעות מיטב גייסה באוגוסט 528 מיליון שקל, הסכום הגבוה בתעשייה. אלא שרוב הגיוס (415 מיליון שקל) מקורו בתעודות סל העוקבות אחר מדדי המניות בישראל, שכאמור לא נחשבות רווחיות ביותר.

התעודות שהובילו את קסם לבכורה מתחילת השנה, הן בעיקר תעודות העוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל הגובות על פי רוב דמי ניהול. מתחילת השנה גייסה קסם 664 מיליון שקל בתעודות אלו בעיקר על ידי גופים מוסדיים שביקשו מתחילת השנה להגדיל את החשיפה שלהם להשקעות מעבר לים. אמנם בית ההשקעות פסגות גייס בקטגוריה זו סכום גבוה יותר של 706 מיליון שקל, אלא שפסגות רשם מתחילת השנה פדיונות כבדים של 560 מיליון שקל בתעודות הסל המורכבות (סל מדדים) שהצרכן העיקרי שלהם הם לקוחות פרטיים שהובילו, כאמור, את מגמת הפדיונות בתעשיית תעודות הסל מתחילתה השנה.

המוסדיים צפויים להיפגע

גם אינדקס שמתבססת בעיקר על לקוחות פרטיים סבלה מתחילת השנה מפדיונות של 528 מיליון שקל בתעודות המורכבות ועם פדיונות של 372 מיליון שקל בתעודות העוקבות אחר מדדי המניות המובילים בישראל.

באחרונה פרסם המפקח על הביטוח טיוטת חקיקה שמטרתה להשית על מנהלי הגופים הפנסיוניים במקום על הלקוחות את דמי הניהול שהם משלמים על תעודות הסל. המהלך, אם ייכנס לתוקף, צפוי להביא למכירה אינטנסיבית של כל אותן תעודות שלא גובות דמי ניהול על ידי גופי הפנסיה. משכך, דווקא אותם גופים שמוטים יותר ללקוחות מוסדיים, דוגמת חברת תעודות הסל של הראל, צפויים להיפגע משמעותית יותר מהמהלך, ואילו גופי תעודות הסל שקהל המשקיעים שלהם הוא בעיקר לקוחות פרטיים צפויים להיפגע פחות ממהלך זה.

תגיות