אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיהן המדינות שמשקיעות הכי הרבה בעולם במחקר ופיתוח?  צילום: shutterstock

מיהן המדינות שמשקיעות הכי הרבה בעולם במחקר ופיתוח?

ישראל תשקיע השנה 9.4 מיליארד שקל במחקר ופיתוח - שהם 4.2% מהתמ"ג, לפני יפן ושבדיה. ומי נמצאת במקום הראשון מבחינת השקעה ישירה?

05.09.2011, 12:01 | סוכנויות הידיעות

אם הייתם צריכים לנחש איזו מדינה מוציאה את הסכומים הגבוהים ביותר על מחקר ופיתוח, במי הייתם בוחרים? בשווקים מתעוררים כמו סין או ברזיל והודו? עם כל הדיבורים על ההאטה בארצות הברית, קל להניח שאחת המדינות הללו, או מדינה מתפתחת אחרת, היא הבחירה הנכונה.

אלא שזו טעות.

למרות שרבים טוענים כי סין עתידה להחליף את ארצות הברית ככלכלה הגדולה בעולם תוך חמש שנים, ארצות הברית היא עדיין המלכה הבלתי מעורערת של הוצאות המחקר והפיתוח במונחים של כסף ישיר. עד סוף השנה, ארה"ב צפויה להשקיע 405.3 מיליארד דולר במחקר ופיתוח - יותר מפי 2 וחצי מ-153.7 מיליארד דולר שמשקיעה סין, המדורגת במקום השני.

על פי הערכות יפן תדורג במקום השלישי, עם הוצאות של 144.1 מיליארד דולר השנה במחקר ופיתוח. ומה לגבי הודו וברזיל? המומחים מעריכים שהן ידורגו במקומות ה-8 וה-11 בהתאמה, בזכות השקעות של 36.1 מיליארד דולר ו-19.4 מיליארד דולר.

למרבה ההפתעה, אף אחת מהמדינות שהזכרנו עד כה לא תזכה בתואר המשקיעה הגדולה ביותר במחקר ופיתוח כאחוז של התמ"ג. בכבוד הזה צפויה לזכות ישראל, שעל פי הערכות ההוצאות הצפויות השנה על מחקר ופיתוח יהוו 4.2% מהתמ"ג.

אלו חמש המדינות הצפויות להוציא את הסכומים הגבוהים ביותר על מחקר ופיתוח כאחוז של התמ"ג:

ישראל

הוצאות המחקר ופיתוח ל-2011 יסתכמו ב-9.4 מיליארד דולר, שהם 4.2% מהתמ"ג. התחומים העיקריים של ההוצאות הם תשתיות טכנולוגיה, תשתיות בסיסיות (כגון כבישים, מסילות רכבת ומקורות אנרגיה), מדעי הסביבה ומדעי החלל. ישראל משקיעה גם בהנדסה חקלאית, הידראולית, צבאית וביו רפואית.

יפן 

עבור 2011 הוצאות המחקר ופיתוח של יפן יעמדו על 144.1 מיליארד דולר, שהם 3.3% מהתמ"ג. תחומי ההוצאות העיקריים במדינה כוללים שימור אנרגיה ומקורות אנרגיה חדשים, דיור, טכנולוגיה רובוטית, מדעי החיים, טלקומוניקציה, ננוטכנולוגיה, תשתיות וגבולות (חלל ואוקיינוסים). כפי שניתן היה לצפות, רעידת האדמה שפגעה במרץ 2011 והובילה לדליפה רדיואקטיבית מהכורים הגרעיניים בפוקושימה, הייתה זרז עיקרי במרוץ של יפן למציאת מקורות אנרגיה חדשים.

שבדיה 

הוצאות המחקר ופיתוח של שבדיה ל-2011 עומדות על 11.9 מיליארד דולר, שמהווים 3.3% מהתמ"ג. התחומים העיקריים הם הון אנושי, טכנולוגיות תקשורת, השכלה אוניברסיטאית והכשרה מקצועית. בדומה למדינות מפותחות רבות, שבדיה משקיעה כספים רבים במחקר רפואי, בייחוד סרטן וסכרת. היא מוציאה גם בכבדות על מחקר הקשור לאקלים, בייחוד בכל הקשור לאנרגיה בת קיימא ושימוש במשאבים טבעיים.

פינלנד

ב-2011 תוציא פינלנד 6.3 מיליארד דולר על מחקר ופיתוח, שהם 3.1% מהתמ"ג. חלק ניכר מההשקעות יופנה לטיפול רפואי איכותי וחסכוני, שיפור מערכות האבחון, טיפולים טובים יותר לאיידס וסרטן וקידום נושא התזונה. פינלנד מתמקדת גם בתחומי היי טק, כמו טכנולוגית תקשורת ניידת וטכנולוגית "קלינטק" לטיפול בבעיית התחממות כדור הארץ באמצעות הפחתת פליטות ואמצעים אחרים.

דרום קוריאה

הוצאות המחקר ופיתוח של דרום קוריאה ב-2011 יסתכמו ב-44.8 מיליארד דולר, המהווים 3% מהתמ"ג. התחומים העיקריים שבהם היא משקיעה כוללים תרופות, מחקר סביבתי, מוליכים למחצה, טכנולוגיה אלחוטית, ציוד טלקומוניקציה ומחשבים. כמו כן, הגבירו במדינה א ההשקעות במחקר ופיתוח צבאי. באחד באוגוסט, לדוגמה, היא הכריזה על השקת מיזם משותף עם אינדונזיה לפיתוח מטוסי קרב, ככל הנראה כהרתעה מול צפון קוריאה.

השורה התחתונה

נתוני השקעות מחקר ופיתוח כאחוז מהתמ"ג יכולים לשמש מידע חשוב למשקיעים. הסיבה: מדינות שמובילות את הדרך בתחום נוטות להפגין את הצמיחה הכלכלית ארוכת הטווח החזקה ביותר. כלכלות חזקות לרוב מספקות את הזדמנויות ההשקעה הטובות ביותר.

ארצות הברית אינה בין חמש המובילות, היא מדורגת שישית עם השקעה המהווה 2.7% מהתמ"ג. יש בכך כדי לסמן שלכלכלה האמריקאית נותר עוד מה להציע מבחינת הזדמנויות השקעה ארוכות טווח.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
למגיב 3, אתה צודק בגדול אבל...
1. גם אותם מהנדסים שעובדים עבור אינטל/מוטורולה/גוגל ומפתחים חברה אמריקאית תורמים לתעשייה הישראלית. מעבר לתעשיות השירותים הישראליות שתומכות באותם מרכזי מו"פ (מזון, ניקיון, שינוע וכו') חלק קטן מהמהנדסים עוזבים אחרי כמה שנים ומקימים חברות סטרטאפ או מעשירים חברה ישראלית על סמך הידע שצברו עד כה. 2. אני מסכים שצריך יותר חברות בהיקף גדול, אך לדעתי זה יותר תלוי בנו היזמים הישראלים ופחות בממשלה. עובדה שבשנות ה- 90 קמו חברות כמו צ'ק פוינט, אמדוקס, קומברס וכו' ואני לא חושב הם קמו בגלל תמריצים שהיו אז ולא קיימים היום. 3. האשמה העיקרית היא על מיראביליס שמכרה את ICQ ומאותו רגע אנשים הבינו שהם יכולים להתעשר בקלות. האקזיט הזה שינה את כיוון החשיבה מהקמת חברה גדולה ומפוארת לאקזיט מהיר ומפואר. הכל תלוי בנו!
ירמיהו , ענתות  |  05.09.11
27.
ראשית מילה טובה, כל הכבוד
שנית.. ישראלצריכה לעודד השקעות של מו"פ לא רק ממשלתייות .. בתכום הזה אנחנו בהחלט לא מובילים! קרנות ישראליות לא משקיעות כמעט בכלל במחקר ובפיתוח...רק בנדל"ן ובנקים וכאלה... בעולם ובייחוד בארה"ב יש מילארדים שמושקעים ע"י חברות פרטיות בתחומים הללו.. וזה סוד הייתרון שלה! אם המדינה היתה מכריחה את המוסדיים לשים 1 % במחקר ובפיתוח ישראלי (סדר גודל של 20 מליארד שקל!) מצבנו היה בשמיים! אני הייטקיסט כבר שנים ובתעשייה לא ניתן לגייס כסף מחברות וקרנות ישראליות רק מזרות ולכן כל הידע בורח מפה אחרי כל ההשקעה
זיו  |  05.09.11
26.
הנתון הזה עוד יותר מרשים את מסתכלים על שאר המדינות ברשימה
פינלנד - חלק ניכר מהכסף הזה משמש פשוט כתכנית הבראה ל-Nokia שכרגע במשבר. דרום קוריאה - מדינה עם הרבה שחיתות שלטונית בכל הנוגע לעולם ההיי טק. Samsung מצליחה להעביר שם חוקים כאוות נפשה, וכנראה שההשקעה הגבוהה במו"פ נובעת מכך (לאחרונה חזרתי מביקור עבודה ב-samsung). יפן - גם שם הקונגלומטים מאוד חזקים, ובל נשכח שנתח גדול מהעיסוק שלהם הוא היי טק (Toshiba, Hitachi). אצלנו, למרות כל הציניקנים, התופעה הזו לא קיימת. ראו איזה צרות עשתה הממשלה לאינטל על כל שקל שהסכימה להשקיע.
דן , תל אביב  |  05.09.11
לכל התגובות