אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - הרשי פרידמן מדבר: "המחירים לא יירדו - זה זמן מצוין לרכוש נדל"ן"

ראיון "כלכליסט" - הרשי פרידמן מדבר: "המחירים לא יירדו - זה זמן מצוין לרכוש נדל"ן"

ארבעה חודשים לאחר שהשלים את רכישת אזורים תמורת 300 מיליון שקל מעריך פרידמן כי אלה שחושבים שתהיה פה ירידת מחירים יופתעו. על קודמו, שעיה בוימלגרין, אמר: "נעשו פה טעויות ניהוליות רבות כל כך עד שקשה להצביע על בעיה ספציפית אחת שהביאה למצב החברה"

06.09.2011, 18:00 | שי פאוזנר ורועי ברגמן

"נעשו פה טעויות ניהוליות רבות כל כך עד שקשה להצביע על בעיה ספציפית אחת שהביאה למצב החברה". כך תוקף בעל השליטה החדש של אזורים, הרשי פרידמן, את קודמו בתפקיד שעיה בוימלגרין וקבוצת הניהול שהקיפה אותו בחברה בראיון מיוחד ל"כלכליסט".

פרידמן רכש לפני כארבעה חודשים אזורים מידי מזרחי טפחות, שהיה הנושה הגדול ביותר של בוימלגרין, תמורת 300 מיליון שקל. מאז שהושלמה העסקה נחתכה מניית אזורים ב־54% בבורסה ופרידמן עצמו איבד כ־57% מערך ההשקעה שלו. למרות זאת, פרידמן משתדל לשדר אופטימיות ולהיראות רגוע ככל שניתן. "הירידה במניה היתה צפויה. היועצים שלי צפו שבתוך שבועיים מיום השלמת העסקה היא אפילו תרד ב־50%", אומר פרידמן.

לשוק ההון הישראלי יש ניסיון קשה עם טייקונים זרים שנכנסו לשוק הנדל"ן המקומי, ולראייה בוימלגרין שכמעט גרם לקריסתה של אזורים. האם תרחיש כזה עלול לחזור על עצמו בתקופתך?

"מי שמשקיע כל כך הרבה כסף בחברה כמוני, עושה זאת כדי להישאר. אני פה להרבה זמן".

אתה יכול להבטיח למשקיעי אזורים שההשקעה הזו לא תסתיים בבריחה שלך ובהותרת חברה מפורקת?

"העסק של אזורים גדול מדי בשביל לברוח ממנו".

פרידמן, יזם הנדל"ן היהודי החרדי ממונטריאול, רכש את השליטה באזורים לאחר משא ומתן קשה להסדר חוב עם נושיה הבולטים. אנליסטים שמסקרים את השוק הרימו גבה לנוכח הסכום שהסכים לשלם עבור החברה וחלקם אף הגדיר זאת כהתאבדות עסקית. "אתם תופתעו, וגם הם יופתעו. ההשקעה שלנו באזורים לא היתה ירייה באפלה. זה מותג שהיה מספר אחד בתחומו והוא יחזור להיות מספר אחד", טוען פרידמן.

פרידמן נחת בישראל בעיצומה של המחאה החברתית שאחד מיעדיה העיקריים נוגע ישירות לתחום פעילותה של אזורים – שוק הנדל"ן למגורים. "המחאה תשפיע על כולם ואנחנו ערוכים לכך. חלה האטה במכירות וכולם בענף רואים זאת. אנחנו בוחנים מה אזורים יכולה לעשות בשביל האזרחים, ואחת הדוגמאות לכך היא הקמה של דיור בר השגה. יש לאזורים שטחי נדל"ן שאפשר לבנות עליהם דיור בר השגה ומלאי קרקעות שעליהן אפשר לבנות עוד ועוד יחידות דיור".

מה צריך לעשות כדי לפתור את משבר הדיור? 

"נדרשות תוכניות חדשות עם התייחסות רחבה לדיור בר השגה. אנחנו נצטרך לעבור שוב את מסלול הביורוקרטיה ולכן גם המדינה צריכה לפעול כדי לקדם את העניין במהירות".

איך שינוי כזה יראה בפועל? 

"אנחנו נתכנן דירות יותר קטנות. צריך להתאים את תמהיל הבנייה לכל מקום שבו נבנה. כיום רוב הפרויקטים למגורים שלנו כבר נמכרו וזה זמן מתאים לעשות שינוי בתוכניות".

ומה זה יעשה למחירים? האם הם גבוהים מדי?

"אני לא חושב שהמחירים ירדו, אולם ייתכן שהממשלה תציע סיוע לרוכשי הדירות".

כשאתה מסתכל כעת על רכישת אזורים, האם בדיעבד היא בוצעה בתזמון נכון? 

"בחנו את הרכישה כשנתיים לפני שהיא בוצעה בפועל. המצב אז היה פחות טוב מהיום. זה זמן מצויין לרכוש נדל"ן. אני מעריך שההפתעה של מי שחושבים אחרת תהיה גדולה".

הראיון המלא מחר בעיתון "כלכליסט" 

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
הממשלה תציע סיוע = נשמור על מחירים גבוהים (הרי אנחנו חלק מקרטל הקבלנים)
ונדאג להמשיך לאסוף את הכסף של כלל אזרחי ישראל לכיסינו הפרטי, ע"י דחיפת הממשלה להעלאת מיסים, כדי להעביר את הכסף אלינו (ואם לא ע"י העלאת מיסים מיידית, אז ע"י פריצת התקציב, והגדלת הגירעון = חוב, כך שהמיסים בסופו של דבר יהיו חייבים לעלות, כדי לממן את החוב והריבית)
06.09.11
11.
מחירי הדירות לא ירדו?
מחירי הדירות אולי לא ירדו אך כוח הקניה של הציבור הישראלי כבר יורד ולמה? מחירי הדירות היו נוחים להשקעה עקב הריבית הנמוכה של בנק ישראל. הגיעו בעלי דירות שנטלו הלוואה נוספת על הנכס הקיים והממושכן שבבעלותם וכך הלכו עם דמי הקדימה האלה לבנק ונטלו עוד הלוואה ב100% הלוואה, חלקה על הנכס החדש והמקדמה כאמור מהנכס הקודם שבבעלותם. הממונה על הבנקים הזהיר, איים ונזף בראשי הבנקים שלא יתנו הלוואות מסוכנות. אז אולי בעולם הדמיוני של בעלי חברות הנדל"ן ושאר בעלי העניין בניפוח הבועה ש"לא קיימת" אולי מחירי הדירות לא ירדו אך כוח הקניה שלא היה באמת קיים גם קודם יעלם. אבל מזל טוב על רכישת חברת אזורים ובהצלחה.....
רענן , תל אביב  |  06.09.11
לכל התגובות