אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
47 מיליארד שקל התאדו בשלושה ימים: "הציבור מצביע ברגליים, נבהל ובורח החוצה" צילום: עמית שעל

47 מיליארד שקל התאדו בשלושה ימים: "הציבור מצביע ברגליים, נבהל ובורח החוצה"

לדברי יאיר שני, סמנכ"ל השקעות בדש. תמיר פורת: "למשבר הזה יהיה פתרון, לא שנחזור לתור הזהב לפני שנתיים, אבל לא תהיה אסקלציה בין היתר בשל התערבות של מדינות מאירופה ושל ארה"ב"

07.09.2011, 06:55 | כתבי כלכליסט

המסחר בבורסת תל אביב נחתם אתמול בירידות שערים חדות כשברקע הצהרותיו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן על הפסקת הקשרים המסחריים עם ישראל, וזאת אף שמאוחר יותר פרסמה טורקיה הצהרה מרגיעה על פיה הנתק יחול רק על היחסים המסחריים של הצבא וממשלת טורקיה עם חברות ממשלתיות בישראל. האווירה השלילית בשוק ההון הושפעה גם ממגמת מסחר שלילית באירופה. מדד היורו־סטוקס האירופי ירד בשיעור של 6.5% בשני ימי המסחר האחרונים לרמתו הנמוכה ביותר מאז יולי 2009.

מדד ת"א־25 צנח ב־2.79% ל־1,032 נקודות, ומתחילת החודש השלים ירידה של 9.6%. מדד ת"א־100 ירד ב־2.71% ל־1,017 נקודות ובכך השלים ירידה של 8.4% מתחילת ספטמבר. ירידות חדות רשם גם מדד הבנקים שנסוג אתמול ב־5.1% בהובלת הבנקים הגדולים. בנק דיסקונט ירד ב־5.98%, בנק לאומי ב־5.03% ובנק המזרחי טפחות ירד ב־4.03%.

בנק הפועלים, שפועל בטורקיה באמצעות בנק פוזיטיף צנח בשיעור חד יותר של 5.44%. בבית ההשקעות פסגות ציינו אתמול כי השקעת הפועלים בפוזיטיף הסתכמה ב־636 מיליון שקל עד כה, וגם במקרה הקיצוני ביותר של הלאמת האחזקה בפוזיטיף, הנזק לפועלים שקול לכ־3.3% משווי השוק של הבנק.

לדברי יאיר שני, סמנכ"ל השקעות בדש, מה שמניע את הירידות בימים האחרונים בשוק המקומי הן בראש ובראשונה השפעות חיצוניות. "באירופה ובארצות הברית יש חוסר אמון טוטלי ביכולת של המנהיגים לפתור את הבעיות הכלכליות", אמר שני ל"כלכליסט", "רק לפני כמה ימים המפלגה של אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, הפסידה את הבחירות במחוז הבית שלה. הכוח שלה נחלש כי היא מתקשה להעביר את כל העזרה הדרושה באירופה.

החשש שם רק הולך ומחריף שאין מי שיבוא ויפתור את הבעיות, ולכן בימים האחרונים אנחנו רואים את הירידות מחריפות. התפרסם עכשיו נתון שלישי בגרמניה שהיקף ההזמנות במפעלים שם ירד בשיעור של 3%, מה שמוכיח שזה לא רק סיפור של פוליטיקאים אלא יש כאן פגיעה אמיתית בכלכלה שמשלמת מחיר על מחדליהם של פוליטיקאים. כמובן שתהליכים דומים קורים גם בארצות הברית".

מעדיפים ודאות גבוהה

לדברי שני, השוק הישראלי הציג אתמול ירידות חריפות יותר על רקע המשבר מול טורקיה "המשקיעים בפאניקה, בעיקר הלקוחות הפרטיים שמחפשים חוף מבטחים ומעדיפים ודאות גבוהה עם תשואה נמוכה אך מובטחת. אתמול הורגשה עלייה של 70%-50% בהיקף הפידיונות בקרנות הנאמנות לעומת הימים האחרונים, כך שהציבור מצביע ברגליים, נבהל ובורח החוצה".

בניגוד לחלק מהקולגות שלו שני לא בטוח שהמשבר מול טורקיה הוא בעל השפעה זמנית על השוק המקומי. "אם תהיה הרעה משמעותית ביחסים מול טורקיה, תהיה לזה השפעה כלכלית וזה תלוי במידה רבה במה שיעשו הפוליטיקאים. החברות שייפגעו בעיקר הן התעשיות הביטחוניות כמו אלביט מערכות שפועלות שם".

לגבי המשך ירידות סבור שני כי "המומנטום כרגע הוא מאוד שלילי ואי אפשר לדעת איפה הוא ייעצר. כל עוד באירופה לא ייעשו צעדים בוני אמון עם יציאה של המנהיגים עם פתרונות, השווקים ימשיכו לרדת ואז ורק אז השוק ישנה כיוון.

"השאלה כמובן היא מתי זה יקרה. בסופו של דבר, לפוליטיקאים לא תהיה ברירה אלא לספק פתרונות כאלה וזה המבחן הגדול שלהם. בכל מקרה למשקיעים ארוכי טווח יש בשוק בהחלט הזדמנויות מעניינות. בנק הפועלים למשל נסחר 24% מתחת להון העצמי שלו וצריך שיהיה פה תרחיש קיצון משמעותי שיצדיק רמת תמחור כזו".

מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אלדד תמיר סבור גם הוא שמצב השווקים באירופה והמגמה השלילית בארה"ב על רקע נתוני המאקרו המאכזבים שפורסמו שם הם אלה שהובילו למפולת באחד העם. "המסחר התנהל על רקע משבר החוב והירידות בארה"ב", מסביר תמיר, "אך הירידות אצלנו היו חריפות יותר עקב המשבר עם טורקיה והתבטאות ראש הממשלה הטורקי.

למרות זאת, הודעת ההבהרה שפרסמה טורקיה על כך שהפסקת הסחר תהיה רק עם חברות ממשלתיות צריכה למתן את הההשפעה השלילית של המשבר עם טורקיה אך ייתכן כי הדבר ימשיך להעיב על חברות העוסקות בכימיקלים, מתכות ותעשיות ביטחוניות ואולי אפילו על בנקים", על אף מסר ההרגעה תמיר מאמין שהמגמה השלילית באחד העם תמשך בימים הקרובים.

"נוסף על המשבר עם טורקיה, על הבורסה מעיבות גם האפשרות של הכרזה על מדינה פלסטינית או החלטות שיתקבלו בעקבות ממצאי ועדת טרכטברג, השוק נראה מפוחד וכשאנשים מפחדים - הם בורחים", סיכם תמיר.

תמיר פורת, מנהל אגף נכסים ומחקר וסמנכ"ל השקעות של כלל פיננסים, מעריך כי "למשבר הזה יהיה פתרון, לא שנחזור לתור הזהב לפני שנתיים, אבל לא תהיה אסקלציה בין היתר בשל התערבות של מדינות מאירופה ושל ארה"ב". הוא מוסיף "שלמנהיגים גם בישראל וגם בטורקיה אין אינטרס שהאיזור יידרדר להסלמה".

אחרי החושך יבוא האור

פורת מעריך כי עד 20 בספטמבר (ההכרזה הצפויה על מדינה פלסטינית) נראה עצבנות בשווקים. "מבחינת אירופה אנחנו רגועים. משבר החוב שם מטופל. עם הזמן ההשפעות השליליות מאירופה ילכו וידעכו". בצד השני של האוקיינוס מעריך פורת כי "ארה"ב לא בדרך למיתון. סך הכל הנתונים של הרבעון השני בחברות ה־S&P היו טובים. מכפילי הרווח ירדו, תשואת הדיבידנדים עלתה והוא מהווה הזדמנות בטווח של שנה וחצי ואילך".

"בתקופה הזו יש נטייה לשים דגש רק על הנתונים השליליים, ולכן הנתונים החיובים שעדיין מתפרסמים לא זוכים לאור הזרקורים. קיימים עדיין שווקים כמו הודו סין, סיגנפור ועוד שצומחים ויוצרים איזון בעולם. כמו שאומרים 'הכי חשוך לפני עלות השחר' ואנחנו מעריכים שאנחנו לא נמצאים לפני קטסטרופה".

לדברי גילעד אלטשולר, מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם, מספר לא מבוטל של חדשות רעות ביום אחד ימשוך את השווקים למטה. "במשך היום החוזים העתידיים על מדד S&P רשמו ירידה של כ־2%. ברקע, עברו המדדים המובילים באירופה מעליות לירידות שערים. בנוסף, הודעתו של ארדואן על הנתק המסחרי בין שתי המדינות. "כל החדשות השליליות הללו לא הוסיפו למצב הרוח הכללי אתמול" אמר אלטשולר ל"כלכליסט".

אחרי שקידוח האימות לווייתן 3 הופסק שלשום בשל תקלה טכנית באסדת הקידוח, רשמו מניות השותפות בקידוחים ירידות שערים חדות. מניות דלק קידוחים, אבנר ורציו ירדו ב־8.05%, 8.03% ו־7.6% בהתאמה. מניית קבוצת דלק השילה 7.5% מערכה.

מניית כיל ומניית החברה־האם שלה, החברה לישראל ירדו אתמול בשיעור חד של 6.5%, ו־11.7% אחוזים בהתאמה, וזאת בהמשך לירידות של 7.15% ו־10.05% שלשום. המניות צנחו אתמול לא רק בגלל אווירת המשבר בבורסה בתל אביב, אלא בהמשך להודעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט שהגיש חוות דעת בנושא הקציר בים המלח, ממנה עולה כי על מפעלי ים המלח לשאת בעיקר המימון לקציר. מיום ראשון ועד צנחה מניית החברה לישראל בשיעור מצטבר של 20.6%.

ירידות חדות רשמו אתמול מניות החברות הישראליות החשופות למסחר עם טורקיה. מניית בזן, שמוכרת לטורקיה דלקים ומוצרים פטרוכימיים, צנחה אתמול ב4.9%. בבית ההשקעות פסגות סבורים כי פגיעת ביטול הקשרים הכלכליים עם טורקיה תגרום לבזן לפגיעה של מיליוני דולרים בודדים בלבד בשנה, בעיקר מכיוון שקשיים במסחר עם טורקיה צפויים להוביל את בזן להסטת מכירות לשווקים חלופיים באירופה כדוגמת איטליה וצרפת.

תחזית דירוג שלילית

נייר חדרה, המחזיקה באמצעות חוגלה בשותפות מלאה עם חברת קימברלי קלארק בחברת KCTR הטורקית שמייצרת את חיתולי האגיס, ירדה בשיעור של 6.7%. לאחר נעילת המסחר בבורסה בתל אביב הודיעה אלביט הדמיה כי סוכנות הדירוג S&P מעלות הורידה את דירוג האשראי שלה ושל החברה־הבת פלאזה סנטרס מ־-A לרמה של +BBB, עם תחזית דירוג שלילית, זאת על רקע היחלשות הפרופיל הפיננסי של החברה, כולל גידול במינוף וחוסר בתזרימי מזומנים יציבים מפעילות שוטפת בשנים האחרונות. בתגובה צנחו האג"ח של החברה ב־6.5%.

גלובליקום טרייד אליה צפויים בעלי זיכיון קיקה בישראל לצקת את פעילותה הודיעה אתמול - יום פתיחת חנות הדגל שלה - על שינוי במתווה עסקת הקצאת המניות לבעלי הזיכיון, ובתגובה, צנחה אתמול מניית גלובליקום ב־27.6%.

תגיות